Rundveehouderij

Foto & video 21 reacties

Fraai resultaat na jaren gesteggel met provincie

Maatschap Hoenderken in Noordlaren (Gr.) neemt binnenkort een onder architectuur gebouwde ligboxenstal in gebruik. Het kostte veel tijd en moeite om het bedrijf naar wens uit te breiden. Het uiteindelijke resultaat mag er zijn. Op vrijdag 19 april is er een open dag.

Foto

 • In de bebouwde kom van het Groningse dorp Noordlaren is de afgelopen maanden een bijzonder bouwwerk verrezen. Pal naast de ijsbaan, waar dit jaar de eerste marathon op natuurijs werd geschaatst, bouwde maatschap Hoenderken na ruim zeven jaar gesteggel met Provincie Groningen eindelijk een nieuwe ligboxenstal. Trots poseren Luuk (28) en Hendrik (63) Hoenderken voor de camera van Boerderij. Vader en zoon Hoenderken zetten het werk rond met hulp van medewerker Rolf, die voor dertig uur per week op de loonlijst staat.

  In de bebouwde kom van het Groningse dorp Noordlaren is de afgelopen maanden een bijzonder bouwwerk verrezen. Pal naast de ijsbaan, waar dit jaar de eerste marathon op natuurijs werd geschaatst, bouwde maatschap Hoenderken na ruim zeven jaar gesteggel met Provincie Groningen eindelijk een nieuwe ligboxenstal. Trots poseren Luuk (28) en Hendrik (63) Hoenderken voor de camera van Boerderij. Vader en zoon Hoenderken zetten het werk rond met hulp van medewerker Rolf, die voor dertig uur per week op de loonlijst staat.

  Foto: Marten Sandburg
 • Bij de stalbouw is duidelijk rekening gehouden met monumentale molen De Korenschoof. De nieuwe stal mocht het zicht op die molen niet wegnemen. Wie vanaf de Weg naar de Kerkduinen Noordlaren binnen loopt, fietst of rijdt, ziet nu dit prachtige plaatje opdoemen. “De molen is in 1849 gebouwd. Onze boerderij stamt uit 1889”, vertelt Luuk Hoenderken. De molen was ooit eigendom van familie Hoenderken. Inmiddels behoort het monumentale bouwwerk alweer jaren toe aan de gemeente. “Het onderhoud is simpelweg te duur voor ons”, vertelt de jonge ondernemer.

  Bij de stalbouw is duidelijk rekening gehouden met monumentale molen De Korenschoof. De nieuwe stal mocht het zicht op die molen niet wegnemen. Wie vanaf de Weg naar de Kerkduinen Noordlaren binnen loopt, fietst of rijdt, ziet nu dit prachtige plaatje opdoemen. “De molen is in 1849 gebouwd. Onze boerderij stamt uit 1889”, vertelt Luuk Hoenderken. De molen was ooit eigendom van familie Hoenderken. Inmiddels behoort het monumentale bouwwerk alweer jaren toe aan de gemeente. “Het onderhoud is simpelweg te duur voor ons”, vertelt de jonge ondernemer.

  Foto: Marten Sandburg
 • De ligboxenstal is onder architectuur gebouwd. De vorm van de stal is dan ook niet alledaags. Wie voor de stal staat, ziet een bouwwerk met twee kappen. Aan de achterzijde ziet de stal er anders uit (zie vorige en volgende foto’s). “De stal ziet er vanuit verschillende hoeken steeds weer anders uit. Het is bijna verwarrend”, zegt Luuk Hoenderken met een glimlach. De stal is bekleed met Plato, vurenhout dat is geïnjecteerd met 120 graden hete stoom en vervolgens gebakken. “De vloeistoffen en zuren zijn daardoor uit het hout, waardoor het in feite ‘dood’ is”, vertelt Hoenderken.

  De ligboxenstal is onder architectuur gebouwd. De vorm van de stal is dan ook niet alledaags. Wie voor de stal staat, ziet een bouwwerk met twee kappen. Aan de achterzijde ziet de stal er anders uit (zie vorige en volgende foto’s). “De stal ziet er vanuit verschillende hoeken steeds weer anders uit. Het is bijna verwarrend”, zegt Luuk Hoenderken met een glimlach. De stal is bekleed met Plato, vurenhout dat is geïnjecteerd met 120 graden hete stoom en vervolgens gebakken. “De vloeistoffen en zuren zijn daardoor uit het hout, waardoor het in feite ‘dood’ is”, vertelt Hoenderken.

  Foto: Marten Sandburg
 • Maatschap Hoenderken had al langere tijd plannen om het bedrijf uit te breiden. Toen zoon Luuk twintig jaar was en nog in Leeuwarden op school zat, spraken de ondernemers al over de uitbreiding. “Het bouwblok was met 0,7 hectare aan de krappe kant. Inclusief de bestaande stal en de sleufsilo’s waren er simpelweg te weinig mogelijkheden voor uitbreiding in de toenmalige situatie”, vertelt hij.

  Maatschap Hoenderken had al langere tijd plannen om het bedrijf uit te breiden. Toen zoon Luuk twintig jaar was en nog in Leeuwarden op school zat, spraken de ondernemers al over de uitbreiding. “Het bouwblok was met 0,7 hectare aan de krappe kant. Inclusief de bestaande stal en de sleufsilo’s waren er simpelweg te weinig mogelijkheden voor uitbreiding in de toenmalige situatie”, vertelt hij.

  Foto: Marten Sandburg
 • Het huidige bouwblok is 1,7 hectare. Met Provincie Groningen voerde maatschap Hoenderken meerdere keukentafelgesprekken om de uitbreiding van het bouwblok mogelijk te maken. Die gesprekken verliepen stroef. Provincie en maatschap verschilden van inzicht over de precieze bouwlocatie. “Eind 2009, begin 2010 liepen we vast. Alle mogelijkheden waren de revue gepasseerd. Toen hebben we zelf een architect in de arm genomen om een vergunning te krijgen en met een goed ontwerp naar de welstandscommissie te kunnen”, blikt Luuk terug. De welstandscommissie was bij het zien van het eerste ontwerp direct enthousiast.

  Het huidige bouwblok is 1,7 hectare. Met Provincie Groningen voerde maatschap Hoenderken meerdere keukentafelgesprekken om de uitbreiding van het bouwblok mogelijk te maken. Die gesprekken verliepen stroef. Provincie en maatschap verschilden van inzicht over de precieze bouwlocatie. “Eind 2009, begin 2010 liepen we vast. Alle mogelijkheden waren de revue gepasseerd. Toen hebben we zelf een architect in de arm genomen om een vergunning te krijgen en met een goed ontwerp naar de welstandscommissie te kunnen”, blikt Luuk terug. De welstandscommissie was bij het zien van het eerste ontwerp direct enthousiast.

  Foto: Marten Sandburg
 • Maatschap Hoenderken zette zelf de onderbouw van de stal op papier. De architect tekende de bovenbouw van de stal. Dat resulteerde in de huidige tweekapper met schuin aflopende daken, zodat de monumentale molen goed zichtbaar blijft. Luuk: “Vanuit het dorp is positief gereageerd op het ontwerp en de stalbouw. Men wist al langer van onze plannen en zag ons bedrijf stilstaan. De dorpsbewoners gunnen ons deze uitbreiding. De buren zijn zelfs laaiend enthousiast over de stal.”

  Maatschap Hoenderken zette zelf de onderbouw van de stal op papier. De architect tekende de bovenbouw van de stal. Dat resulteerde in de huidige tweekapper met schuin aflopende daken, zodat de monumentale molen goed zichtbaar blijft. Luuk: “Vanuit het dorp is positief gereageerd op het ontwerp en de stalbouw. Men wist al langer van onze plannen en zag ons bedrijf stilstaan. De dorpsbewoners gunnen ons deze uitbreiding. De buren zijn zelfs laaiend enthousiast over de stal.”

  Foto: Marten Sandburg
 • Vanuit zijn nieuwe kantoor (70 centimeter verhoogd) heeft Hoenderken straks prima zicht op de dieren in de stal. Ondanks de verzwaarde dakconstructie is het aantal ijzeren staanders in de stal tot een minimum beperkt. “Op de eerste bouwtekening waren veel meer staanders ingetekend. Ik wil vooral koeien zien, geen ijzer.” Voor de stalbouwers was het even puzzelen met de ijzeren spanten. Gezien de constructie hebben alle spanten een andere lengte.

  Vanuit zijn nieuwe kantoor (70 centimeter verhoogd) heeft Hoenderken straks prima zicht op de dieren in de stal. Ondanks de verzwaarde dakconstructie is het aantal ijzeren staanders in de stal tot een minimum beperkt. “Op de eerste bouwtekening waren veel meer staanders ingetekend. Ik wil vooral koeien zien, geen ijzer.” Voor de stalbouwers was het even puzzelen met de ijzeren spanten. Gezien de constructie hebben alle spanten een andere lengte.

  Foto: Marten Sandburg
 • Op deze foto is goed te zien hoe het dak schuin afloopt richting de hoek van de stal. De 110 melkkoeien zijn nu nog gehuisvest in de bestaande stal uit 1975. Die wordt straks gebruikt als jongveestal. Maatschap Hoenderken wil de komende jaren met eigen aanfok doorgroeien. Luuk hoopt in 2015 zo’n 140 koeien aan de melk te hebben. Het huidige quotum is ruim 900.000 kilo melk. Het rollend jaargemiddelde is 8.200 liter met 3,60 procent eiwit en 4,45 procent vet.

  Op deze foto is goed te zien hoe het dak schuin afloopt richting de hoek van de stal. De 110 melkkoeien zijn nu nog gehuisvest in de bestaande stal uit 1975. Die wordt straks gebruikt als jongveestal. Maatschap Hoenderken wil de komende jaren met eigen aanfok doorgroeien. Luuk hoopt in 2015 zo’n 140 koeien aan de melk te hebben. Het huidige quotum is ruim 900.000 kilo melk. Het rollend jaargemiddelde is 8.200 liter met 3,60 procent eiwit en 4,45 procent vet.

  Foto: Marten Sandburg
 • De stal is gebouwd voor 180 koeien. Achter de melkstal is plek voor 150 koeien in boxen. De potstal, hier op de foto te zien, is 40 meter lang en 8,5 meter breed. Deze wordt ingericht met afkalfboxen en is voor de huisvesting van droge koeien. Hoenderken wil zijn droge koeien laten bewegen. De dieren gaan ’s zomers deels naar buiten, net als het melkvee. De melkveehouders hebben 140 hectare in gebruik. Daarvan is 20 hectare mais en 7 hectare graan. Het weiden gebeurt overdag op 12 hectare, in combinatie met zomerstalvoedering ’s nachts. Daarvoor gebruiken de ondernemers 10 hectare. 40 hectare wordt gebruikt voor de melkveekuil. De overige hectares grasland zijn van mindere kwaliteit. Op deze grond weidt het jongvee. Ook komt het winterrantsoen voor het jongvee er vandaan. De maatschap doet op 40 hectare aan weidevogelbeheer.

  De stal is gebouwd voor 180 koeien. Achter de melkstal is plek voor 150 koeien in boxen. De potstal, hier op de foto te zien, is 40 meter lang en 8,5 meter breed. Deze wordt ingericht met afkalfboxen en is voor de huisvesting van droge koeien. Hoenderken wil zijn droge koeien laten bewegen. De dieren gaan ’s zomers deels naar buiten, net als het melkvee. De melkveehouders hebben 140 hectare in gebruik. Daarvan is 20 hectare mais en 7 hectare graan. Het weiden gebeurt overdag op 12 hectare, in combinatie met zomerstalvoedering ’s nachts. Daarvoor gebruiken de ondernemers 10 hectare. 40 hectare wordt gebruikt voor de melkveekuil. De overige hectares grasland zijn van mindere kwaliteit. Op deze grond weidt het jongvee. Ook komt het winterrantsoen voor het jongvee er vandaan. De maatschap doet op 40 hectare aan weidevogelbeheer.

  Foto: Marten Sandburg
 • Een overzichtsfoto van de stal en de melkstal. Ook bij deze foto valt het schuine dak op. De stal kostte €7.100 per koeplaats. De meerkosten van het draaien van het dak, de keus voor de Plato-wandbekleding en de welzijnsvloer komen uit op €200.000. Er is een integraal duurzame stallen-subsidie (IDS) toegekend. De stal is gefinancierd op basis van €2,20 per liter melk.

  Een overzichtsfoto van de stal en de melkstal. Ook bij deze foto valt het schuine dak op. De stal kostte €7.100 per koeplaats. De meerkosten van het draaien van het dak, de keus voor de Plato-wandbekleding en de welzijnsvloer komen uit op €200.000. Er is een integraal duurzame stallen-subsidie (IDS) toegekend. De stal is gefinancierd op basis van €2,20 per liter melk.

  Foto: Marten Sandburg
 • Dit is de Rapidex-snelwissel 2 x 14 zij-aan-zij Fullwood-melkstal. Luuk heeft tijdens zijn studie in veel verschillende stallen gemolken en wist exact welk type melkstal hij wilde. “Ik vind melken leuk, dus robots waren geen optie”, zegt de melkveehouder. De melkstal is uitgerust is met productiemeting, celgetalbepaling en activiteitsmeting. “Als melkveehouder ben je niet altijd in de stal. Activiteitsmeting is dan handig, zodat je geen activiteit mist”, zegt Hoenderken. De putvloer is in hoogte verstelbaar.

  Dit is de Rapidex-snelwissel 2 x 14 zij-aan-zij Fullwood-melkstal. Luuk heeft tijdens zijn studie in veel verschillende stallen gemolken en wist exact welk type melkstal hij wilde. “Ik vind melken leuk, dus robots waren geen optie”, zegt de melkveehouder. De melkstal is uitgerust is met productiemeting, celgetalbepaling en activiteitsmeting. “Als melkveehouder ben je niet altijd in de stal. Activiteitsmeting is dan handig, zodat je geen activiteit mist”, zegt Hoenderken. De putvloer is in hoogte verstelbaar.

  Foto: Marten Sandburg
 • In de bestaande stal melkt de veehouder in een 2 x 6 visgraatmelkstal, ook van Fullwood. “Dit bedrijf is in Nederland misschien niet heel bekend. Wij zijn er heel tevreden over. De onderhoudskosten zijn laag”, zegt de melkveehouder, die nog niet exact weet wat de capaciteit van de nieuwe melkstal is. “Dat moet de praktijk uitwijzen. Er is geen aparte wachtruimte voor de koeien, maar de afvoer gaat snel. Ook het schoonmaken is straks eenvoudig. Dat wordt nog wel eens onderschat.”

  In de bestaande stal melkt de veehouder in een 2 x 6 visgraatmelkstal, ook van Fullwood. “Dit bedrijf is in Nederland misschien niet heel bekend. Wij zijn er heel tevreden over. De onderhoudskosten zijn laag”, zegt de melkveehouder, die nog niet exact weet wat de capaciteit van de nieuwe melkstal is. “Dat moet de praktijk uitwijzen. Er is geen aparte wachtruimte voor de koeien, maar de afvoer gaat snel. Ook het schoonmaken is straks eenvoudig. Dat wordt nog wel eens onderschat.”

  Foto: Marten Sandburg
 • Koeien worden automatisch gesepareerd via een tweewegseparatiehek. De separatieruimte heeft variabel zes of zestien ligboxplaatsen. Dit staldeel is voor zieke koeien. Het afkalven gebeurt in de potstal.

  Koeien worden automatisch gesepareerd via een tweewegseparatiehek. De separatieruimte heeft variabel zes of zestien ligboxplaatsen. Dit staldeel is voor zieke koeien. Het afkalven gebeurt in de potstal.

  Foto: Marten Sandburg
 • De koeien lopen op een emissiearme welzijnsvloer, type W4. Hoenderken: “We hebben veel stallen bezocht. Op deze vloer hebben we koeien goed zien lopen. We wilden geen dichte vloer. Die zijn wat ons betreft niet voldoende droog.” Via ruime doorsteken kunnen de koeien overal komen in de zesrijige stal. De melkveehouders hebben de mogelijkheid om in de toekomst eventueel voor twee groepen melkkoeien te kiezen.

  De koeien lopen op een emissiearme welzijnsvloer, type W4. Hoenderken: “We hebben veel stallen bezocht. Op deze vloer hebben we koeien goed zien lopen. We wilden geen dichte vloer. Die zijn wat ons betreft niet voldoende droog.” Via ruime doorsteken kunnen de koeien overal komen in de zesrijige stal. De melkveehouders hebben de mogelijkheid om in de toekomst eventueel voor twee groepen melkkoeien te kiezen.

  Foto: Marten Sandburg
 • Detail van de vloer. “Dit is een robuuste vloer met sterke flapjes. Ik vraag me af hoe lang de flapjes in sommige andere stallen het houden”, zegt Hoenderken. Onder de stal is ruimte voor 2.500 kuub mest. De voergangen en de potstal zijn niet onderkelderd. De totale capaciteit van de mestopslag is nu 3.500 kuub.

  Detail van de vloer. “Dit is een robuuste vloer met sterke flapjes. Ik vraag me af hoe lang de flapjes in sommige andere stallen het houden”, zegt Hoenderken. Onder de stal is ruimte voor 2.500 kuub mest. De voergangen en de potstal zijn niet onderkelderd. De totale capaciteit van de mestopslag is nu 3.500 kuub.

  Foto: Marten Sandburg
 • De 150 ligboxen zijn 1,15 meter breed. De matten in de boxen zijn 1,80 meter lang. Het ijzerwerk van de boxen is robuust, naar Duits voorbeeld. De melkveehouders strooien straks dagelijks zo’n 40 kilo gemalen stro bij in de boxen. “Met dit product voegen we straks organische stof toe aan ons grasland. We zitten hier op droge zandgrond. De kwaliteit van het grasland is niet altijd even goed”, vertelt Hoenderken.

  De 150 ligboxen zijn 1,15 meter breed. De matten in de boxen zijn 1,80 meter lang. Het ijzerwerk van de boxen is robuust, naar Duits voorbeeld. De melkveehouders strooien straks dagelijks zo’n 40 kilo gemalen stro bij in de boxen. “Met dit product voegen we straks organische stof toe aan ons grasland. We zitten hier op droge zandgrond. De kwaliteit van het grasland is niet altijd even goed”, vertelt Hoenderken.

  Foto: Marten Sandburg
 • De koeien liggen straks op matten van een nieuw soort rubberen latex van 4 centimeter dik. Daaromheen zit een dun laagje gecoat polypropyleen als topmat. Hoenderken: “Het is sterk materiaal, dat toeneemt in veerkracht. We hebben tien jaar garantie op deze matten.”

  De koeien liggen straks op matten van een nieuw soort rubberen latex van 4 centimeter dik. Daaromheen zit een dun laagje gecoat polypropyleen als topmat. Hoenderken: “Het is sterk materiaal, dat toeneemt in veerkracht. We hebben tien jaar garantie op deze matten.”

  Foto: Marten Sandburg
 • De stal telt vier krachtvoerboxen. Het uitgraven van de stal gebeurde in mei vorig jaar. Het valt de melkveehouders alleszins mee dat ze de stal binnen een jaar in gebruik kunnen nemen. “We hadden onszelf geen limiet gesteld.”

  De stal telt vier krachtvoerboxen. Het uitgraven van de stal gebeurde in mei vorig jaar. Het valt de melkveehouders alleszins mee dat ze de stal binnen een jaar in gebruik kunnen nemen. “We hadden onszelf geen limiet gesteld.”

  Foto: Marten Sandburg
 • Er zijn ook vier koeborstels aanwezig. De veehouders willen de komende jaren stapsgewijs groeien met eigen aanfok. Volgens Luuk moet het mogelijk zijn in 2015 140 koeien aan de melk te hebben. De melkveehouders zetten in op verduurzaming van de melkveestapel. Het huidige vervangingspercentage van 32 kan zeker naar beneden, stelt Luuk.

  Er zijn ook vier koeborstels aanwezig. De veehouders willen de komende jaren stapsgewijs groeien met eigen aanfok. Volgens Luuk moet het mogelijk zijn in 2015 140 koeien aan de melk te hebben. De melkveehouders zetten in op verduurzaming van de melkveestapel. Het huidige vervangingspercentage van 32 kan zeker naar beneden, stelt Luuk.

 • Deze DeLaval-mestrobot schuift de mest aan. De koeien gaan zondag 21 april over naar de nieuwe stal. ’s Avonds staat de eerste melkbeurt op de planning. Maatschap Hoenderken heeft twaalf mensen opgetrommeld om daarbij te helpen. Bij de tweede melkbeurt maandagochtend zijn ook zes hulpkrachten aanwezig.

  Deze DeLaval-mestrobot schuift de mest aan. De koeien gaan zondag 21 april over naar de nieuwe stal. ’s Avonds staat de eerste melkbeurt op de planning. Maatschap Hoenderken heeft twaalf mensen opgetrommeld om daarbij te helpen. Bij de tweede melkbeurt maandagochtend zijn ook zes hulpkrachten aanwezig.

  Foto: Marten Sandburg
 • Hemelwater dat tussen de schuine dakhellingen terechtkomt, loopt weg via een goot en een afvoer in de stal. Het loopt weg naar een nabijgelegen sloot.

  Hemelwater dat tussen de schuine dakhellingen terechtkomt, loopt weg via een goot en een afvoer in de stal. Het loopt weg naar een nabijgelegen sloot.

  Foto: Marten Sandburg
 • Hoenderken heeft gekozen voor een simpel voerhek, waarin hij koeien niet individueel kan vastzetten. De constructie ervan is erg stevig, waardoor minder staanders nodig waren.

  Hoenderken heeft gekozen voor een simpel voerhek, waarin hij koeien niet individueel kan vastzetten. De constructie ervan is erg stevig, waardoor minder staanders nodig waren.

  Foto: Marten Sandburg
 • Via de zijkanten en de twee oversteeknokken komt veel licht binnen. Vrijdag 19 april is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn welkom tussen 10.00 en 16.00 uur aan de Zuidlaarderweg 73 in Noordlaren. Ook de monumentale molen is dan open voor bezoekers.

  Via de zijkanten en de twee oversteeknokken komt veel licht binnen. Vrijdag 19 april is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn welkom tussen 10.00 en 16.00 uur aan de Zuidlaarderweg 73 in Noordlaren. Ook de monumentale molen is dan open voor bezoekers.

  Foto: Marten Sandburg

Laatste reacties

 • W Geverink

  Tuurlijk, smaken verschillen. Persoonlijk vind ik dit gebouw het absolute toppunt van lelijkheid.

 • marc rens

  jammer dat er geen uitleg bij de foto's vermeld staat.

 • somporn

  Van binnen ziet het er erg mooi uit,alleen jammer dat deze boer veel geld heeft moeten betalen aan de architect,dat had hij beter in zijn achtertuk kunnen houden.De architect zal wel een vriendje zijn van degene die accoord moest gaan bij de provincie.

 • a.brosens

  Vind het een knap stukkie arbeid! Vernieuwend ontwerp en absoluut niet lelijk.
  Succes!

 • Ewullink

  900.000 liter melk, twee man + 30 uur medewerker en 2,20 euro per kg melk financiering. Wat is de tweede tak? Diamant handel? Ik vind de stal wel mooi.

 • Sjaak

  Vind die 'afbakplanken' wel een mooi natuurlijke uitstraling hebben...daar is dan ook alles mee gezegd. Qua vormgeving doet het mij denken aan een modern gekunsteld zaagtanddak en of dat past bij die karakteristieke, nostalgische molen, vraag ik me af. Enfin, dat is het oordeel van de welstandcommissie en dat roept wel vaker discussie op....
  Vind het wel knap, dat men uiteindelijk toch naar ieders tevredenheid een oplossing heeft gevonden, proficiat!

  @Ewullink, heb ook zo m'n vraagtekens bij rendement, financiering en haalbaarheid van dergelijke projekten, maar die verschijnen hier op de site zoveel...
  Het zou een uitdaging voor de redaktie zijn om daar eens journalistiek onderzoek naar te doen en daar openheid over te geven, want dit gaat 'Jan met de pet' boven zijn pet...;)
  Waarschijnlijk verklaart die 140 ha veel!

 • alco1

  @ Sjaak. Natuurlijk is iedereen ontzettend nieuwsgierig naar de financiële haalbaarheid.Maar lees al dat geklaag hier maar eens op dit forum, dat zegt misschien al genoeg.

 • boerke brabant

  over smaak valt niet te twisten...?

 • daantje

  succes gewenst

 • mf6480

  /

 • Bison

  Ik denk niet dat ik 7 jaar ging zitten wachten op een bouw vergunning.

 • Mels

  En al helemaal niet met zulke ambtenaren in je gemeente. Als ze je niet links tegen kunnen houden dan verplicht je toch de welstand om het tegen te houden. Veel succes heren. Mooi bedrijf met een evenredige hoeveelheid grond naar het aantal koeien.

 • rick verheijen

  mooie stal simpel.

 • rik aalpol

  mooie stal succes

 • Bison

  Die statige oude hoeven van vroeger waren toch een heel stuk mooier.
  Het ziet er van binnen wel aardig uit maar de buitenkant van deze stal doet me aan een MacDonalds in aanbouw denken,het doorrij loket ontbreekt nog...en de clown.lol

 • hoving1

  na 7jaar nu een goede uitgangspositie,veel geluk.

 • deer123

  Als die oude molen nou verleden jaar met oud en nieuw met een vuurpijl was plat gebrand, mocht er dan wel een ' Hardemann' stal/loods staan ??

 • hendrikusgrunn

  Wat een boel negatieve reacties.
  Deze ondernemers hebben een knappe nieuwe stal kunnen bouwen op de locatie die zij graag willen. Wss was ergens anders makkelijker en goedkoper geweest maar het zal een bewuste keus zijn geweest om hier te blijven. Hier is ook wat voor te zeggen. Zeker als je weet hoe de omgeving eruitziet en wat voor panden er staan.

  Dit is misschien nog wel knapper dan maar egens een nieuw bedrijf uit de grond stampen met de zoveelste zelfde ''hardemann'' loods die bij elke melkveehouder op het erf staat.

 • Martin

  Klopt Hendrikus, ik vind het ook een aparte stal! Je moet er van houden. Vind het een mooie stal, heb echter ook een ? bij de kosten ervan. Ik hoop dat deze ondernemers hier een goede boterham mee kunnen verdienen, maar ze komen al op achterstand tov een collega die voor de helft minder kan bouwen. Vraag aan de ondernemers en/of redactie, wordtdit bedrijf echt rondgezet door 3personen en 2robots?

 • Baze

  Iedereen heeft een ander smaak, en je kunt niet zeggen of je iets mooi vind of niet. Ik vind belangrijker te weten hoe je vloer is, vooral nu je koeien er op lopen. Is hij al geschuurd of gestraald, is hij naar deze zomer beloopbaar gebleven. Ik hoorde ergens dat forfamers een uitgebreid verhaal en beloopbaarheid van alle vloeren beschreven heeft dat deze er niet uitkwam.

 • Bison

  De meeste boeren halen maar 40 oogsten binnen in hun werkbare leven.
  Ik ging daar toch geen 7 jaar stilstand voor inlassen vanwegen onwillege ambtenaren en hun kuren,en ik zou er zeker door een 'architect' geen huis aan laten verdienen,...ik had gelijk opgekrast naar betere oorden.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.