Rundveehouderij

Foto & video laatste update:17 apr 2013

Bouwen op de groei met stal voor 250 koeien

Marcel Meijer bouwde in Holthone (Ov.) een nieuwe ligboxenstal. De stal is nog niet volledig ingericht.

Foto

 • Melkveehouder Marcel Meijer (38) in Holthone (Ov.) nam onlangs een nieuwe ligboxenstal in gebruik. Meijer koos voor een stal met een eenvoudige opmaak en een goed overzicht. “Deze stal kunnen we in de toekomst bovendien snel en gemakkelijk uitbreiden”, vertelt Meijer, die op de foto poseert met zijn vrouw Monique (34) en hun beide dochters Lotte (3) en Fleur (2).

  Melkveehouder Marcel Meijer (38) in Holthone (Ov.) nam onlangs een nieuwe ligboxenstal in gebruik. Meijer koos voor een stal met een eenvoudige opmaak en een goed overzicht. “Deze stal kunnen we in de toekomst bovendien snel en gemakkelijk uitbreiden”, vertelt Meijer, die op de foto poseert met zijn vrouw Monique (34) en hun beide dochters Lotte (3) en Fleur (2).

  Foto: Theo Galama
 • Het bedrijf van familie Meijer bestaat uit twee locaties. Het jongvee wordt gehouden op de boerderij in Hertme (Ov.), waar de ouders van Marcel, Jan (67) en Riet (64), wonen. Op die locatie verblijft het jongvee vanaf een half jaar tot drie à vier weken voor afkalven. Dan gaan de dieren weer terug naar Holthone. Beide bedrijfslocaties liggen 50 kilometer uit elkaar. Dit is een behoorlijke afstand en niet altijd praktisch. “De nieuwe stal biedt meer mogelijkheden en maakt de situatie werkzamer”, zegt Meijer.

  Het bedrijf van familie Meijer bestaat uit twee locaties. Het jongvee wordt gehouden op de boerderij in Hertme (Ov.), waar de ouders van Marcel, Jan (67) en Riet (64), wonen. Op die locatie verblijft het jongvee vanaf een half jaar tot drie à vier weken voor afkalven. Dan gaan de dieren weer terug naar Holthone. Beide bedrijfslocaties liggen 50 kilometer uit elkaar. Dit is een behoorlijke afstand en niet altijd praktisch. “De nieuwe stal biedt meer mogelijkheden en maakt de situatie werkzamer”, zegt Meijer.

  Foto: Theo Galama
 • De ligboxenstal is 70 meter lang en 38 meter breed. Er is plaats voor 250 koeien. Er is op de groei gebouwd. Een stalhelft is nog niet ingericht. Melken gebeurt met twee Lely-melkrobots met seperatiemogelijk

  De ligboxenstal is 70 meter lang en 38 meter breed. Er is plaats voor 250 koeien. Er is op de groei gebouwd. Een stalhelft is nog niet ingericht. Melken gebeurt met twee Lely-melkrobots met seperatiemogelijk

  Foto: Theo Galama
 • “Later willen we nog twee Lely-melkrobots toevoegen en gaan we de andere stalhelft ook inrichten. Maar dat zijn plannen voor de toekomst. Eerst maar eens zien of we deze uitdaging met goed resultaat kunnen voortzetten”, vertelt Marcel Meijer.

  “Later willen we nog twee Lely-melkrobots toevoegen en gaan we de andere stalhelft ook inrichten. Maar dat zijn plannen voor de toekomst. Eerst maar eens zien of we deze uitdaging met goed resultaat kunnen voortzetten”, vertelt Marcel Meijer.

  Foto: Theo Galama
 • In totaal heeft Meijer op de locatie in Holthone 140 melkkoeien op 92 hectare. In Hertme heeft hij 80 stuks jongvee op 16 hectare. Het melkquotum is 1 miljoen kilo, met 4,66 procent vet en 3,62 procent eiwit.

  In totaal heeft Meijer op de locatie in Holthone 140 melkkoeien op 92 hectare. In Hertme heeft hij 80 stuks jongvee op 16 hectare. Het melkquotum is 1 miljoen kilo, met 4,66 procent vet en 3,62 procent eiwit.

  Foto: Theo Galama
 • De stal is voorzien van een emissiearme roostervloer van Concrelit.

  De stal is voorzien van een emissiearme roostervloer van Concrelit.

  Foto: Theo Galama
 • Een automatische mestschuiver schuift de mest weg door de gleuven.

  Een automatische mestschuiver schuift de mest weg door de gleuven.

  Foto: Theo Galama
 • Detail van de Juno-voerschuifrobot van Lely.

  Detail van de Juno-voerschuifrobot van Lely.

  Foto: Theo Galama
 • De stal is voorzien van een geïsoleerde damwand en gevelisolatie. “De koeien blijven in eerste instantie jaarrond op stal. Wanneer het ’s zomers snikheet is, komt de dakisolatie goed van pas”, zegt Meijer.

  De stal is voorzien van een geïsoleerde damwand en gevelisolatie. “De koeien blijven in eerste instantie jaarrond op stal. Wanneer het ’s zomers snikheet is, komt de dakisolatie goed van pas”, zegt Meijer.

  Foto: Theo Galama
 • In een schuur naast de stal staat de Bauer Distrimex-mestscheider voor de diepstrooiselboxen.

  In een schuur naast de stal staat de Bauer Distrimex-mestscheider voor de diepstrooiselboxen.

  Foto: Theo Galama
 • “Ik wilde graag diepstrooiselboxen om het comfort van de koeien omhoog te brengen. Tussen de boxen is een laag leem aangebracht.”

  “Ik wilde graag diepstrooiselboxen om het comfort van de koeien omhoog te brengen. Tussen de boxen is een laag leem aangebracht.”

  Foto: Theo Galama
 • De stal heeft een eigen watervoorziening met buffervat voor het rondpompsysteem.

  De stal heeft een eigen watervoorziening met buffervat voor het rondpompsysteem.

  Foto: Theo Galama
 • De totale kosten lagen rond €1 miljoen, inclusief erfverharding, sleufsilo’s en de complete inventaris in de stal. Om dit terug te verdienen, probeert Meijer de melkproductie te verhogen en de gemiddelde leeftijd van de veestapel omhoog te brengen. “We hopen dat de koeien profiteren van de ruimte in de stal en de ruime en comfortabele ligplaatsen. Dat moet de levensduur van de veestapel in positieve zin beïnvloeden.”

  De totale kosten lagen rond €1 miljoen, inclusief erfverharding, sleufsilo’s en de complete inventaris in de stal. Om dit terug te verdienen, probeert Meijer de melkproductie te verhogen en de gemiddelde leeftijd van de veestapel omhoog te brengen. “We hopen dat de koeien profiteren van de ruimte in de stal en de ruime en comfortabele ligplaatsen. Dat moet de levensduur van de veestapel in positieve zin beïnvloeden.”

  Foto: Theo Galama
 • Voor de ingebruikname van de stal was er een open dag en konden belangstellenden een kijkje nemen. Met ruim 1.500 bezoekers was de open dag een groot succes.

  Voor de ingebruikname van de stal was er een open dag en konden belangstellenden een kijkje nemen. Met ruim 1.500 bezoekers was de open dag een groot succes.

  Foto: Theo Galama

Of registreer je om te kunnen reageren.