Rundveehouderij

Foto & video

Biologisch boeren tussen dijk, stad en IJssel (5)

Boerderij gaat de komende maanden een bijzondere stalbouw volgen. Die van een biologisch duurzaam melkveebedrijf middenin de uiterwaarden van de rivier de IJssel en vlakbij de stad Deventer. Dit is deel 5: de potstal heeft nu ook een dak.

Foto

 • Bioboerin Annette Harberink (34) gaat samen met Stichting IJssellandschap, waarvan ze grond en gebouwen pacht, een bijzonder avontuur aan. De bouw van een biologisch duurzaam melkveebedrijf genaamd Natuurderij Keizersrande. De locatie is zeer fraai en allesbehalve standaard: op een terp in de uiterwaarden van de rivier de IJssel en op een steenworp afstand van de stad Deventer. Op het nieuwe bedrijf doet Harberink straks zowel aan productie als beheer, want in dit unieke en innovatieve project komen landbouw (melkveehouderij), ecologie, recreatie, educatie én economie samen.<BR><I>Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar</i>

  Bioboerin Annette Harberink (34) gaat samen met Stichting IJssellandschap, waarvan ze grond en gebouwen pacht, een bijzonder avontuur aan. De bouw van een biologisch duurzaam melkveebedrijf genaamd Natuurderij Keizersrande. De locatie is zeer fraai en allesbehalve standaard: op een terp in de uiterwaarden van de rivier de IJssel en op een steenworp afstand van de stad Deventer. Op het nieuwe bedrijf doet Harberink straks zowel aan productie als beheer, want in dit unieke en innovatieve project komen landbouw (melkveehouderij), ecologie, recreatie, educatie én economie samen.<BR><I>Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • Een overzicht van Natuurderij Keizersrande. De bouwers zijn weer een flinke stap verder. De 48 meter lange en 30 meter brede potstal heeft nu ook een dak. Hier lopen straks 80 gehoornde melkkoeien en 70 stuks jongvee.

  Een overzicht van Natuurderij Keizersrande. De bouwers zijn weer een flinke stap verder. De 48 meter lange en 30 meter brede potstal heeft nu ook een dak. Hier lopen straks 80 gehoornde melkkoeien en 70 stuks jongvee.

 • Vanaf de kant van de IJssel lopen de koeien straks, tussen de keermuren, vanuit de weide zo de stal in. Het hoogteverschil met de terp is precies 2 meter. De stal ligt 7 meter boven NAP.

  Vanaf de kant van de IJssel lopen de koeien straks, tussen de keermuren, vanuit de weide zo de stal in. Het hoogteverschil met de terp is precies 2 meter. De stal ligt 7 meter boven NAP.

 • Medio maart zag de potstal er nog zo uit: alleen het skelet en nog geen dak te bekennen. De bouw ligt ondanks de relatief lange vorstperiodes goed op schema. Het is nog steeds de verwachting dat het bedrijf eind mei wordt opgeleverd.

  Medio maart zag de potstal er nog zo uit: alleen het skelet en nog geen dak te bekennen. De bouw ligt ondanks de relatief lange vorstperiodes goed op schema. Het is nog steeds de verwachting dat het bedrijf eind mei wordt opgeleverd.

 • Aan de andere kant van de stal wordt hard gewerkt. Hier komt nog een trap voor bezoekers van het biologisch dynamische bedrijf. Het bedrijf heeft een open karakter. Nieuwsgierige Deventenaren kunnen een kijkje komen nemen. Ver is het niet. De stad ligt maar een paar honderd meter van het bedrijf af.

  Aan de andere kant van de stal wordt hard gewerkt. Hier komt nog een trap voor bezoekers van het biologisch dynamische bedrijf. Het bedrijf heeft een open karakter. Nieuwsgierige Deventenaren kunnen een kijkje komen nemen. Ver is het niet. De stad ligt maar een paar honderd meter van het bedrijf af.

 • Medewerkers van Tasche Staalbouw monteren de spanten. Deze komen op de houten kolommen te liggen.

  Medewerkers van Tasche Staalbouw monteren de spanten. Deze komen op de houten kolommen te liggen.

 • De potstal van binnen gezien. De voergang ligt in het midden, met aan beide zijdes het strogedeelte. Harberink haalt het benodigde stro voor de potstal van eigen land. Ze teelt 25 hectare graan. Ze is daarmee bijna zelfvoorzienend.

  De potstal van binnen gezien. De voergang ligt in het midden, met aan beide zijdes het strogedeelte. Harberink haalt het benodigde stro voor de potstal van eigen land. Ze teelt 25 hectare graan. Ze is daarmee bijna zelfvoorzienend.

 • Op het dak liggen golfplaten met in het midden een doorzichtige oversteknok van 2 meter breed. Harberink denkt dat de open zijwanden hoog genoeg zijn om in de winter voldoende licht door te laten. Het dak is niet geïsoleerd. Ze vond dat overdreven luxe, omdat de koeien in de zomer toch dag en nacht in de weide staan. De zijwanden worden straks voorzien van harmonicagordijnen.

  Op het dak liggen golfplaten met in het midden een doorzichtige oversteknok van 2 meter breed. Harberink denkt dat de open zijwanden hoog genoeg zijn om in de winter voldoende licht door te laten. Het dak is niet geïsoleerd. Ze vond dat overdreven luxe, omdat de koeien in de zomer toch dag en nacht in de weide staan. De zijwanden worden straks voorzien van harmonicagordijnen.

 • Dit is de wachtruimte tussen de pot- en de melkstal (achtergrond). Links bevindt zich de terugloopgang.

  Dit is de wachtruimte tussen de pot- en de melkstal (achtergrond). Links bevindt zich de terugloopgang.

 • De koeien hebben vanuit de stal een prachtig uitzicht op de nieuwe nevengeul van de IJssel en de uiterwaarden. Al zit het weer op deze dag even niet zo mee.

  De koeien hebben vanuit de stal een prachtig uitzicht op de nieuwe nevengeul van de IJssel en de uiterwaarden. Al zit het weer op deze dag even niet zo mee.

 • De melkstal bevindt zich aan de zijkant van de potstal. Twee medewerkers staan op één van de betonnen prefabmuren. Alleen aan de(ze) oostkant van de potstal ligt een enkele rij lichtplaten. Harberink deed dit, omdat aan die kant minder daglicht de stal inkomt door de aanwezigheid van de melkstal, de machinekamer en het tanklokaal.

  De melkstal bevindt zich aan de zijkant van de potstal. Twee medewerkers staan op één van de betonnen prefabmuren. Alleen aan de(ze) oostkant van de potstal ligt een enkele rij lichtplaten. Harberink deed dit, omdat aan die kant minder daglicht de stal inkomt door de aanwezigheid van de melkstal, de machinekamer en het tanklokaal.

 • Een overzicht van de melkstal met links en rechts de betonnen prefabmuren. Harberink gaat haar koeien straks melken in een 16-stands swingover van Boumatic. Ze koos voor de swingover, omdat ze het een snelle, veilige en eenvoudige melkstal vindt. "De koeien krijgen alleen krachtvoer in de melkstal en hebben in deze melkstal voldoende tijd om te vreten en rustig te wisselen."

  Een overzicht van de melkstal met links en rechts de betonnen prefabmuren. Harberink gaat haar koeien straks melken in een 16-stands swingover van Boumatic. Ze koos voor de swingover, omdat ze het een snelle, veilige en eenvoudige melkstal vindt. "De koeien krijgen alleen krachtvoer in de melkstal en hebben in deze melkstal voldoende tijd om te vreten en rustig te wisselen."

 • Een overzicht van de mestplaat met daarachter de potstal. De plaat is 600 vierkante meter groot en er zitten muren van 1,50 meter hoog omheen. Rechtsachter de inmiddels ommuurde melkstal.

  Een overzicht van de mestplaat met daarachter de potstal. De plaat is 600 vierkante meter groot en er zitten muren van 1,50 meter hoog omheen. Rechtsachter de inmiddels ommuurde melkstal.

 • Een overzicht van de andere kant van het bouwblok. Op de voorgrond bevindt zich de stro-opslag, daarachter de machineberging. Helemaal rechts het begin van de potstal.

  Een overzicht van de andere kant van het bouwblok. Op de voorgrond bevindt zich de stro-opslag, daarachter de machineberging. Helemaal rechts het begin van de potstal.

 • Dit is de stro- en machineberging. De betonvloer was eerderde deze maand al gestort. Nu gaat de berging ook de lucht in. Wat opvalt, is het vele gebruik van hout (geschilde bomen).

  Dit is de stro- en machineberging. De betonvloer was eerderde deze maand al gestort. Nu gaat de berging ook de lucht in. Wat opvalt, is het vele gebruik van hout (geschilde bomen).

 • Deze geschilde bomen komen uit de directe omgeving. Ze zijn gerooid op de plek waar nu dit bouwblok is. Daarmee maakt het bedrijf echt deel uit van het landschap.

  Deze geschilde bomen komen uit de directe omgeving. Ze zijn gerooid op de plek waar nu dit bouwblok is. Daarmee maakt het bedrijf echt deel uit van het landschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.