Rundveehouderij

Foto & video 10215 x bekeken 4 reacties

2.500 Geboortes in vijf weken

De arbeidspiek die 2.500 ooien met zich meebrengt, is groot. Toch hebben ze op schapenbedrijf Kingma alles goed in de hand, en de uitval is minimaal.

Foto

 • De gebroeders Gerrit (54) en Andries (59) Kingma hebben samen met Gonnie (25), de dochter van Gerrit een schapenbedrijf in Hantumeruitburen (Fr.) De schapenstapel van de Kingma’s bestaat uit een kleine 8.000 dieren. Het bedrijf heeft daarvoor 300 hectare in gebruik. 70 hectare is in eigendom en 230 hectare is dijk- en huurland.

  De gebroeders Gerrit (54) en Andries (59) Kingma hebben samen met Gonnie (25), de dochter van Gerrit een schapenbedrijf in Hantumeruitburen (Fr.) De schapenstapel van de Kingma’s bestaat uit een kleine 8.000 dieren. Het bedrijf heeft daarvoor 300 hectare in gebruik. 70 hectare is in eigendom en 230 hectare is dijk- en huurland.

  Foto: Mark Pasveer
 • In de moederstal passen zo’n 1.000 ooien. Het verhuizen van ooien die bijna moeten lammeren, geeft extra stress. Dat vertraagt het geboorteproces met een paar dagen. Daarom blijven de ooien die af moeten lammeren, bij de Kingma’s in het koppel lopen totdat ze hebben gelammerd. Na aflammeren gaan de dieren wel direct uit het koppel om te voorkomen dat de lammetjes afgezonderd raken van hun moeder.

  In de moederstal passen zo’n 1.000 ooien. Het verhuizen van ooien die bijna moeten lammeren, geeft extra stress. Dat vertraagt het geboorteproces met een paar dagen. Daarom blijven de ooien die af moeten lammeren, bij de Kingma’s in het koppel lopen totdat ze hebben gelammerd. Na aflammeren gaan de dieren wel direct uit het koppel om te voorkomen dat de lammetjes afgezonderd raken van hun moeder.

  Foto: Mark Pasveer
 • In de periode voor het lammeren krijgen de ooien goede eiwitrijke kuil, aangevuld met mineralen. Na het lammeren krijgen de ooien brok bijgevoerd.

  In de periode voor het lammeren krijgen de ooien goede eiwitrijke kuil, aangevuld met mineralen. Na het lammeren krijgen de ooien brok bijgevoerd.

  Foto: Mark Pasveer
 • Dat de Kingma’s veel routine hebben, is goed te zien tijdens het lammeren. Mouwen oprollen en een paar minuten later liggen de lammetjes naast hun moeder. Ook de twee dochters en twee zonen van Gerrit zijn duidelijk opgeroeid met de schapen. Dochter Gonnie ziet dat twee schapen staan te lammeren en loopt direct het hok in. Schaap op de zij, voelen hoe het lam ligt en twee minuten later liggen er drie lammetjes naast het schaap.

  Dat de Kingma’s veel routine hebben, is goed te zien tijdens het lammeren. Mouwen oprollen en een paar minuten later liggen de lammetjes naast hun moeder. Ook de twee dochters en twee zonen van Gerrit zijn duidelijk opgeroeid met de schapen. Dochter Gonnie ziet dat twee schapen staan te lammeren en loopt direct het hok in. Schaap op de zij, voelen hoe het lam ligt en twee minuten later liggen er drie lammetjes naast het schaap.

  Foto: Mark Pasveer
 • Ook een schaap waarbij het lam achterstevoren ligt, wordt vakkundig geholpen. Bij een stuitligging is het volgens Andries belangrijk om ruimte te creëren in het schaap, zodat het lam geen schade oploopt wanneer deze er uit getrokken wordt.

  Ook een schaap waarbij het lam achterstevoren ligt, wordt vakkundig geholpen. Bij een stuitligging is het volgens Andries belangrijk om ruimte te creëren in het schaap, zodat het lam geen schade oploopt wanneer deze er uit getrokken wordt.

  Foto: Mark Pasveer
 • Na het lammeren worden moeder en lammetjes direct uit het koppel gehaald. De ooi wordt gelokt met de lammetjes, wat het verhuizen makkelijker maakt.

  Na het lammeren worden moeder en lammetjes direct uit het koppel gehaald. De ooi wordt gelokt met de lammetjes, wat het verhuizen makkelijker maakt.

  Foto: Mark Pasveer
 • Voor het vervoer naar de kraamhokken is een box gemaakt die voorop de minishovel is gemonteerd. In de box zitten drie vakken waarmee drie ooien met lammeren zijn te vervoeren.

  Voor het vervoer naar de kraamhokken is een box gemaakt die voorop de minishovel is gemonteerd. In de box zitten drie vakken waarmee drie ooien met lammeren zijn te vervoeren.

  Foto: Mark Pasveer
 • Aangekomen in de kraamstal worden de navelstrengen ontsmet met jodium. Door het ontsmetten is de kans op bijvoorbeeld gewrichtsontsteking klein en is er weinig uitval onder de lammeren. Door de goede omstandigheden rond het aflammeren is de uitval laag, met 2 tot 3 procent. De ooi en lammetjes blijven gemiddeld zo’n drie dagen in de kraambox voordat ze verhuizen naar de koppel.

  Aangekomen in de kraamstal worden de navelstrengen ontsmet met jodium. Door het ontsmetten is de kans op bijvoorbeeld gewrichtsontsteking klein en is er weinig uitval onder de lammeren. Door de goede omstandigheden rond het aflammeren is de uitval laag, met 2 tot 3 procent. De ooi en lammetjes blijven gemiddeld zo’n drie dagen in de kraambox voordat ze verhuizen naar de koppel.

  Foto: Mark Pasveer
 • De 250 kraamhokken zijn zelf ontworpen en gebouwd door de Kingma’s. Elk hok heeft een eigen hooiruifje, waaronder ook een bakje voor brok hangt. In de grijze buis die tussen de hokken doorloopt, is een drinkbak gemaakt.

  De 250 kraamhokken zijn zelf ontworpen en gebouwd door de Kingma’s. Elk hok heeft een eigen hooiruifje, waaronder ook een bakje voor brok hangt. In de grijze buis die tussen de hokken doorloopt, is een drinkbak gemaakt.

  Foto: Mark Pasveer
 • Tijdens een rondje in de kraamstal valt een lam op met een heel aparte huid. Dit lam heeft een jasje aan. Lammeren die overleden zijn, worden gevild en de huid van de diertjes wordt gebruikt als ‘jasje’ bij lammetjes die geen moeder meer hebben. Het lammetje wordt met het ‘jasje’ bij de moeder van het overleden lam geplaatst. In veel gevallen wordt zo’n lam dan direct geaccepteerd. Om te zorgen dat de ooi de eigen geur van dat lam gaat accepteren, wordt elke keer een stukje van het jasje afgehaald.

  Tijdens een rondje in de kraamstal valt een lam op met een heel aparte huid. Dit lam heeft een jasje aan. Lammeren die overleden zijn, worden gevild en de huid van de diertjes wordt gebruikt als ‘jasje’ bij lammetjes die geen moeder meer hebben. Het lammetje wordt met het ‘jasje’ bij de moeder van het overleden lam geplaatst. In veel gevallen wordt zo’n lam dan direct geaccepteerd. Om te zorgen dat de ooi de eigen geur van dat lam gaat accepteren, wordt elke keer een stukje van het jasje afgehaald.

  Foto: Mark Pasveer
 • Gerrit helpt een lammetje met drinken. Dit lam heeft net een ‘jasje’ aangekregen en moet nog even wennen aan het drinken bij de ooi. Hiervoor is het lam met de fles gevoerd.

  Gerrit helpt een lammetje met drinken. Dit lam heeft net een ‘jasje’ aangekregen en moet nog even wennen aan het drinken bij de ooi. Hiervoor is het lam met de fles gevoerd.

  Foto: Mark Pasveer
 • De lammetjes die geen pleegmoeder hebben, zijn ondergebracht op de deel, waar een aantal koeien staan. De lammetjes drinken zelfstandig bij de koeien, wat een hoop werk met flesjes en speenemmers scheelt.

  De lammetjes die geen pleegmoeder hebben, zijn ondergebracht op de deel, waar een aantal koeien staan. De lammetjes drinken zelfstandig bij de koeien, wat een hoop werk met flesjes en speenemmers scheelt.

  Foto: Mark Pasveer
 • De lammetjes weten goed raad met de spenen van de Lakenvelder-vaars.

  De lammetjes weten goed raad met de spenen van de Lakenvelder-vaars.

  Foto: Mark Pasveer
 • Zodra de lammetjes sterk genoeg zijn, worden ze samen met de ooi in het koppel gehuisvest.

  Zodra de lammetjes sterk genoeg zijn, worden ze samen met de ooi in het koppel gehuisvest.

  Foto: Mark Pasveer
 • Voor het verhuizen worden de ooi en lammeren gemerkt. Per koppel krijgen de ooien en lammeren een kleur. Zo kunnen de ondernemers goed zien welk lam bij welke ooi hoort, mocht er een afdwalen. Daarnaast kan men bij sterfte van een ooi goed zien welke lammeren bij de moeder hoorden en kunnen ze meteen uit het koppel.

  Voor het verhuizen worden de ooi en lammeren gemerkt. Per koppel krijgen de ooien en lammeren een kleur. Zo kunnen de ondernemers goed zien welk lam bij welke ooi hoort, mocht er een afdwalen. Daarnaast kan men bij sterfte van een ooi goed zien welke lammeren bij de moeder hoorden en kunnen ze meteen uit het koppel.

  Foto: Mark Pasveer
 • Een bonte verzameling van merkjes.

  Een bonte verzameling van merkjes.

  Foto: Mark Pasveer
 • Om niet afhankelijk te zijn van transporteurs, hebben de Kingma’s een vrachtwagen met oplegger waar 320 schapen in passen.

  Om niet afhankelijk te zijn van transporteurs, hebben de Kingma’s een vrachtwagen met oplegger waar 320 schapen in passen.

  Foto: Mark Pasveer
 • De vrachtwagen bewijst tijdens het bezoek meteen zijn dienst bij het ophalen van een koppeltje jonge ooien. Deze liepen nog in een natuurgebied en moesten voor 1 april opgehaald zijn.

  De vrachtwagen bewijst tijdens het bezoek meteen zijn dienst bij het ophalen van een koppeltje jonge ooien. Deze liepen nog in een natuurgebied en moesten voor 1 april opgehaald zijn.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • abtje

  Schitterend om te zien, wel nieuw voor me was het jasje. Ken wel de vruchtwateren of placenta oversmeren.
  Wel iets anders dan enkele tientallen schapen naast de koeien houden. Hier zelfs koeien ten dienste van schapen:-)

 • Bison

  Wel een aardig gezicht die lammeren aan die koe.

  Beter bisons houden,die kunnen dat geboorte klusje wel alleen af, kun je gewoon uitslapen en hoef je smorgens alleen de nieuwe aanwinst te tellen en dat is niet zo erg hard werk.lol

 • daantje

  mooi gezicht wel veel werk
  met hoeveel man lopen jullie rond in de lammertijd dag en nacht?
  mooie hokjes strak geregeld complimenten

 • Statedebotmar

  State de Botmar groet de Kingma's. Alles goed voor elkaar. Mooie fotoreportage.

Of registreer je om te kunnen reageren.