Rundveehouderij

Foto & video 2946 x bekeken 15 reacties

Vlees, welkome aanvulling

Een stijgende vraag leidt tot meer vleesproductie in Zuid-Afrika. Runderen uit alle streken van de wereld zorgen voor efficiëntere vleesproductie.

Foto

 • Het veelkleurige Nguni-ras komt van oudsher voor in zuidelijk Afrika. De legendarische Zulu-koning Shaka fokte deze runderen. Nguni’s staan vooral bekend om hun zeer goede vruchtbaarheid en weerstand tegen ziekten.

  Het veelkleurige Nguni-ras komt van oudsher voor in zuidelijk Afrika. De legendarische Zulu-koning Shaka fokte deze runderen. Nguni’s staan vooral bekend om hun zeer goede vruchtbaarheid en weerstand tegen ziekten.

  Foto: Robert Prins
 • De zwarte Zuid-Afrikanen – die een groot deel van de 50 miljoen inwoners vormen – eten met name kip (30 kilo). Rund (16 kilo) en varken (4 kilo) komen veelal op de braai of barbecue. Grote kippenstallen staan overal om de vele monden te voeden, de vleeskuikenindustrie is belangrijk in de agrarische sector.

  De zwarte Zuid-Afrikanen – die een groot deel van de 50 miljoen inwoners vormen – eten met name kip (30 kilo). Rund (16 kilo) en varken (4 kilo) komen veelal op de braai of barbecue. Grote kippenstallen staan overal om de vele monden te voeden, de vleeskuikenindustrie is belangrijk in de agrarische sector.

  Foto: Robert Prins
 • Grote delen van Zuid-Afrika zijn door warmte, droogte of grondsoort niet geschikt voor intensieve teelt. Vleesrunderen kunnen wel op deze gronden lopen en zo worden grassen omgezet in eiwitten. Feedlots zijn er ook, waar jonge dieren snel tot slachtrijp gewicht worden gebracht.

  Grote delen van Zuid-Afrika zijn door warmte, droogte of grondsoort niet geschikt voor intensieve teelt. Vleesrunderen kunnen wel op deze gronden lopen en zo worden grassen omgezet in eiwitten. Feedlots zijn er ook, waar jonge dieren snel tot slachtrijp gewicht worden gebracht.

  Foto: Robert Prins
 • In Zuid-Afrika hebben de oorspronkelijke bewoners nu weer land in beheer. Het lijkt soms wel een oude meent, waar vee van diverse eigenaren op gemeenschappelijke grond loopt.

  In Zuid-Afrika hebben de oorspronkelijke bewoners nu weer land in beheer. Het lijkt soms wel een oude meent, waar vee van diverse eigenaren op gemeenschappelijke grond loopt.

  Foto: Robert Prins
 • Zeboe-runderen uit India maken al eeuwen deel uit van de veestapel. Zeboes hebben een huid met meer zweetklieren en kunnen daardoor beter tegen (vochtige) warmte.

  Zeboe-runderen uit India maken al eeuwen deel uit van de veestapel. Zeboes hebben een huid met meer zweetklieren en kunnen daardoor beter tegen (vochtige) warmte.

  Foto: Robert Prins
 • Nieuw in zuidelijk Afrika is het Belgisch Blauwe ras. In de melkveestapel wordt dit vroegrijpe vleesras benut voor de gebruikskruising.

  Nieuw in zuidelijk Afrika is het Belgisch Blauwe ras. In de melkveestapel wordt dit vroegrijpe vleesras benut voor de gebruikskruising.

  Foto: Robert Prins
 • Fokzuiverheid is voor veel vleesveehouders van geen enkel belang en daarom zijn er vele soorten kruisingen met opmerkelijke verschijningen. Welke afstamming dit kalf heeft is onbekend; de grote oren verraden de Zeboe-invloed.

  Fokzuiverheid is voor veel vleesveehouders van geen enkel belang en daarom zijn er vele soorten kruisingen met opmerkelijke verschijningen. Welke afstamming dit kalf heeft is onbekend; de grote oren verraden de Zeboe-invloed.

  Foto: Robert Prins
 • Een aparte is deze muisgrijze Brahman x Jersey-kruisling. De neusprikkers zijn nodig als het kalf niet meer mij de moeder mag drinken. Het zuigen bij andere kalveren en pinken kan veel schade aanrichten.

  Een aparte is deze muisgrijze Brahman x Jersey-kruisling. De neusprikkers zijn nodig als het kalf niet meer mij de moeder mag drinken. Het zuigen bij andere kalveren en pinken kan veel schade aanrichten.

  Foto: Robert Prins
 • Deze veehouder heeft naast melkvee ook vleesvee op de ruigere gronden lopen. Deze zuivere Brahman is ingeschreven in het stamboek.

  Deze veehouder heeft naast melkvee ook vleesvee op de ruigere gronden lopen. Deze zuivere Brahman is ingeschreven in het stamboek.

  Foto: Robert Prins
 • Uit West-Europa, met name Groot-Brittannië, komt de Hereford. Afgelopen jaar heeft het veel geregend in Zuid-Afrika waardoor er goed gras beschikbaar was.

  Uit West-Europa, met name Groot-Brittannië, komt de Hereford. Afgelopen jaar heeft het veel geregend in Zuid-Afrika waardoor er goed gras beschikbaar was.

  Foto: Robert Prins
 • De Simmentaler – of Fleckvieh, zoals we het ras in Nederland kennen – is ook erg populair. Vooral het vleestype van dit ras. Een voordeel van de Simmentaler is de goede melkproductie en de zoogeigenschappen. Op de foto staat een koe met een langharige wintervacht.

  De Simmentaler – of Fleckvieh, zoals we het ras in Nederland kennen – is ook erg populair. Vooral het vleestype van dit ras. Een voordeel van de Simmentaler is de goede melkproductie en de zoogeigenschappen. Op de foto staat een koe met een langharige wintervacht.

  Foto: Robert Prins
 • Zo zien de fokkers een vleeskoe graag. De donkerrode huid is populair, evenals het gladde en zeer fijne haarkleed. Het biedt goede bescherming tegen vliegen, luizen en andere insecten.

  Zo zien de fokkers een vleeskoe graag. De donkerrode huid is populair, evenals het gladde en zeer fijne haarkleed. Het biedt goede bescherming tegen vliegen, luizen en andere insecten.

  Foto: Robert Prins
 • Dat vleesvee belangrijk is blijkt uit de advertenties die bij restaurants en eetgelegenheden hangen. Brangus is een kruising tussen Angus (vijf achtste) en Brahman (drie achtste), ontwikkeld in de Verenigde Staten. Brangus-koeien komen ook in Australië veel voor.

  Dat vleesvee belangrijk is blijkt uit de advertenties die bij restaurants en eetgelegenheden hangen. Brangus is een kruising tussen Angus (vijf achtste) en Brahman (drie achtste), ontwikkeld in de Verenigde Staten. Brangus-koeien komen ook in Australië veel voor.

  Foto: Robert Prins
 • De Bonsmara is een kruisingsras uit Zuid-Afrika. In een paar decennia is het een populair ras geworden. Een goede registratie en goede selectie op economische eigenschappen leidde tot een aantal van 120.000 Bonsmara’s. De Bonsmara heeft vijf achtste Afrikaner-, drie zestiende Hereford- en drie zestiende Shorthorn-bloed in zich. De pink heeft een kalkstrip op de staart, om de dekkingsdatum te kunnen herleiden.

  De Bonsmara is een kruisingsras uit Zuid-Afrika. In een paar decennia is het een populair ras geworden. Een goede registratie en goede selectie op economische eigenschappen leidde tot een aantal van 120.000 Bonsmara’s. De Bonsmara heeft vijf achtste Afrikaner-, drie zestiende Hereford- en drie zestiende Shorthorn-bloed in zich. De pink heeft een kalkstrip op de staart, om de dekkingsdatum te kunnen herleiden.

  Foto: Robert Prins
 • Uit een toelichting bij een stamboekpapier blijkt hoe de Bonsmara uitvoerig gedocumenteerd wordt. Vermeld worden onder meer levensnummer, groeitoets, fokwaarde, geboortegewicht, speenindex en tussenkalftijd.

  Uit een toelichting bij een stamboekpapier blijkt hoe de Bonsmara uitvoerig gedocumenteerd wordt. Vermeld worden onder meer levensnummer, groeitoets, fokwaarde, geboortegewicht, speenindex en tussenkalftijd.

  Foto: Robert Prins
 • Op deze foto zijn de Zuid-Afrikaanse Drakensbergen goed zichtbaar.

  Op deze foto zijn de Zuid-Afrikaanse Drakensbergen goed zichtbaar.

  Foto: Robert Prins

Laatste reacties

 • Bison

  De apen beginnen op te raken zeker.

 • agratax2

  Bison apen eten geen gras, apen eten net als wij noten en bananen. Daar komt bij dat we mensen in principe geen aap eten maar wel rund. Gras is nodig in Afrika om het land te beschermen tegen de oprukkende woestijn.

 • Mels

  Woestijn eet ook geen gras,het groeit er niet.......
  Wordt tijd dat het voorjaar wordt,we worden flauw...

 • Bison

  Was als grap bedoeld agratax,...je was nog niet wakker zeker? lol

 • Bison

  Trouwens bavianen eten wel gras, het is hun hoofdvoedsel.
  en de negers in de jungle daar eten ook aap

 • Mels

  Agratax,wil je mij niet onder wij scharen aub,bananen lust ik niet,bah wat een kleffe hap,Bison,de apen zijn her en der idd bijna op......

 • Bison

  Ja ik zat niet uit mijn nek te lullen

 • Mels

  Zei ik dat dan???,geluid komt iets hoger weg meen ik;)

 • Mels

  Kunnen die negers in de jungle die baviaan niet overslaan......;)?

 • Bison

  Nee,.. maar je kon 't denken....

  Weet ik veel ..ik ben geen neger!.
  Ik denk dat die bavianen niet ZO tam zijn,heb je hun gebit wel eens gezien!!.lol

 • Mels

  Ja,nou ja juist daarom,meeste gras bijt niet. Of er moet iets tussen sissen.....die hebben ze daar ook.

 • Robert P

  Jullie zullen vast begrijpen dat ik gehoopt had op andere reacties

 • Mels

  Excuses Robert. Maar door de reacties op een ander artikel raakten we in een bepaalde schwung met helaas dit melige resultaat. Hoop wel dat het je een glimlach onttrok. De reportage op zich heb ik met intresse gekeken. Een reactie daarop had ik direct niet. De foto's spreken voor zich.

 • Bison

  Sorry Robert voor starting de BS.
  Ik had beter m'n bek kunnen houden maar ik vond het een beetje sneu voor je dat niemand reageerde...nu toch 14 reacties opgebracht,anders mischien niks!
  Als Mels al zei het artikel sprak voor zichzelf.
  Wel een mengelmoesje daar met al die kruisingen.

 • Robert P

  zo kun je 't ook zien
  bedankt :)

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.