Rundveehouderij

Foto & video

Geslaagde cursusdag zandligboxen

Bij het bouwen van een nieuwe stal staan melkveehouders ook stil bij de boxbedekking. Vetvice hield een cursusdag voor veehouders die zich oriënteren op zandligboxen.

Foto

 • Melkveehouders zijn het er wel over eens dat zand in de ligboxen positief werkt op het koecomfort en de diergezondheid. Maar er leven nog veel vragen over de kosten van zandligboxen, de toepassing van zand in de stal en hoe je het zand in de mest weer kwijt raakt. Tijdens een studiedag van Vetvice met excursies naar twee melkveebedrijven met zand in de ligboxen kregen veehouders antwoorden op die vragen.

  Melkveehouders zijn het er wel over eens dat zand in de ligboxen positief werkt op het koecomfort en de diergezondheid. Maar er leven nog veel vragen over de kosten van zandligboxen, de toepassing van zand in de stal en hoe je het zand in de mest weer kwijt raakt. Tijdens een studiedag van Vetvice met excursies naar twee melkveebedrijven met zand in de ligboxen kregen veehouders antwoorden op die vragen.

  Foto: Janet Beekman
 • Naast melkveehouders die een nieuwe stal bouwen en zich oriënteren op zand als boxbedekking, namen vertegenwoordigers van stalbouwers en een veevoeradviseur deel aan de studiedag.

  Naast melkveehouders die een nieuwe stal bouwen en zich oriënteren op zand als boxbedekking, namen vertegenwoordigers van stalbouwers en een veevoeradviseur deel aan de studiedag.

  Foto: Janet Beekman
 • Dierenarts Nico Vreeburg van Vetvice vertelde in zijn inleiding aan welke eisen een ligbox en de boxbedekking moeten voldoen en wat de voordelen van zandligboxen zijn voor de koe. Zand geeft de langste ligtijd en de laagste infectiedruk in de boxen. Daardoor komen in stallen met zandligboxen veel minder kreupelheden en minder koeien met mastitis voor. Collega-dierenarts Bertjan Westerlaan (links) vertelde over stalontwerp en zandverwerking.

  Dierenarts Nico Vreeburg van Vetvice vertelde in zijn inleiding aan welke eisen een ligbox en de boxbedekking moeten voldoen en wat de voordelen van zandligboxen zijn voor de koe. Zand geeft de langste ligtijd en de laagste infectiedruk in de boxen. Daardoor komen in stallen met zandligboxen veel minder kreupelheden en minder koeien met mastitis voor. Collega-dierenarts Bertjan Westerlaan (links) vertelde over stalontwerp en zandverwerking.

  Foto: Janet Beekman
 • Het eerste excursiebedrijf is van familie Pronk in De Wilp (Gr.). Steef Pronk melkt 120 koeien en koos in 2009 voor zand in de boxen om het aantal koeien met klauwproblemen en met mastitis te verlagen. “Deze problemen komen altijd ongelegen en zijn qua arbeid niet in te plannen. Daar wil ik zoveel mogelijk vanaf”, zegt de melkveehouder.

  Het eerste excursiebedrijf is van familie Pronk in De Wilp (Gr.). Steef Pronk melkt 120 koeien en koos in 2009 voor zand in de boxen om het aantal koeien met klauwproblemen en met mastitis te verlagen. “Deze problemen komen altijd ongelegen en zijn qua arbeid niet in te plannen. Daar wil ik zoveel mogelijk vanaf”, zegt de melkveehouder.

  Foto: Janet Beekman
 • Een overzicht van de 0+6+0-rijige stal van familie Pronk. Duidelijk zichtbaar zijn de rechte lijnen en de gelijke gangen in het ontwerp. “Het is belangrijk bij stallen met zandligboxen de stal om de mestschuiven heen te bouwen”, zegt Westerlaan.

  Een overzicht van de 0+6+0-rijige stal van familie Pronk. Duidelijk zichtbaar zijn de rechte lijnen en de gelijke gangen in het ontwerp. “Het is belangrijk bij stallen met zandligboxen de stal om de mestschuiven heen te bouwen”, zegt Westerlaan.

  Foto: Janet Beekman
 • In de stal van Pronk zorgen mestschuiven aangedreven met kettingen dat mest, zand en urine achter in de stal afgestort worden in een put. De afstort bevindt zich binnen de muren van de stal om de kans op bevriezing te verkleinen.

  In de stal van Pronk zorgen mestschuiven aangedreven met kettingen dat mest, zand en urine achter in de stal afgestort worden in een put. De afstort bevindt zich binnen de muren van de stal om de kans op bevriezing te verkleinen.

  Foto: Janet Beekman
 • De bezinkput bij Pronk ligt onder de betonplaten aan de achterkant van de stal. In deze put bezinkt het geheel. De dunne fractie gaat over een muur van 1,5 meter naar een andere put met een inhoud van 100 tot 120 kuub en wordt vervolgens naar de mestsilo gepompt. Eén keer per jaar gaan de platen van de bezinkput en haalt Pronk het zand eruit.

  De bezinkput bij Pronk ligt onder de betonplaten aan de achterkant van de stal. In deze put bezinkt het geheel. De dunne fractie gaat over een muur van 1,5 meter naar een andere put met een inhoud van 100 tot 120 kuub en wordt vervolgens naar de mestsilo gepompt. Eén keer per jaar gaan de platen van de bezinkput en haalt Pronk het zand eruit.

  Foto: Janet Beekman
 • Pronk heeft onder het zand in de ligboxen zogenoemde blistermatten aangebracht. Deze 10 centimeter dikke rubberen matten met vierkante uitsparingen zorgen ervoor dat minder zand uit de boxen valt. Volgens Pronk is het zandverbruik daarom slechts 5 kilo per koe per dag, terwijl dit normaliter 10 kilo is. Een nadeel van een blistermat is ophoping van organisch materiaal in de mat; dat is minder hygiënisch.

  Pronk heeft onder het zand in de ligboxen zogenoemde blistermatten aangebracht. Deze 10 centimeter dikke rubberen matten met vierkante uitsparingen zorgen ervoor dat minder zand uit de boxen valt. Volgens Pronk is het zandverbruik daarom slechts 5 kilo per koe per dag, terwijl dit normaliter 10 kilo is. Een nadeel van een blistermat is ophoping van organisch materiaal in de mat; dat is minder hygiënisch.

  Foto: Janet Beekman
 • Nico Vreeburg vertelt in de stal van Pronk wat belangrijk is voor een goed management van zandligboxen.

  Nico Vreeburg vertelt in de stal van Pronk wat belangrijk is voor een goed management van zandligboxen.

  Foto: Janet Beekman
 • Marc Akkerman, Pronks vaste medewerker, demonstreert de werking van de shovel met de bak waarmee de ligboxen met zand worden ingestrooid.

  Marc Akkerman, Pronks vaste medewerker, demonstreert de werking van de shovel met de bak waarmee de ligboxen met zand worden ingestrooid.

  Foto: Janet Beekman
 • Eén keer in de maand vult Akkerman de ligboxen bij met zand. Hij rijdt met de shovel en bak via de achterdeuren over de dichte vloer tussen de ligboxen. De bak kan links en rechts het zand lossen.

  Eén keer in de maand vult Akkerman de ligboxen bij met zand. Hij rijdt met de shovel en bak via de achterdeuren over de dichte vloer tussen de ligboxen. De bak kan links en rechts het zand lossen.

  Foto: Janet Beekman
 • Het tweede excursiebedrijf tijdens de studiedag is van familie Neimeijer in Donkerbroek (Fr.), die circa 120 koeien melkt. Harrie Neimeijer koos in 2010 bij de tweede keer nieuwbouw weer voor zandligboxen, met een verbeterd spoelsysteem. Het bassin is verdubbeld en rondom is nu veel meer ruimte.

  Het tweede excursiebedrijf tijdens de studiedag is van familie Neimeijer in Donkerbroek (Fr.), die circa 120 koeien melkt. Harrie Neimeijer koos in 2010 bij de tweede keer nieuwbouw weer voor zandligboxen, met een verbeterd spoelsysteem. Het bassin is verdubbeld en rondom is nu veel meer ruimte.

  Foto: Janet Beekman
 • Neimeijer werkt met een zandscheidingssysteem naar Canadees voorbeeld, waarbij bezinking door spoelen centraal staat. Het dubbele opslagbassin bevat daardoor een dunne mestfractie en een fractie met veel zand (rechts). Met dit systeem komt er minder zand in de mestopslag terecht, want het zand is grotendeels losgespoeld van de mest.

  Neimeijer werkt met een zandscheidingssysteem naar Canadees voorbeeld, waarbij bezinking door spoelen centraal staat. Het dubbele opslagbassin bevat daardoor een dunne mestfractie en een fractie met veel zand (rechts). Met dit systeem komt er minder zand in de mestopslag terecht, want het zand is grotendeels losgespoeld van de mest.

  Foto: Janet Beekman
 • Op de voorgrond de mestafstort bij Neimeijer. Deelnemers aan de cursusdag kijken naar het spoelsysteem, waarbij alleen de mest uit de twee middelste gangen wordt gespoeld. De mest uit de buitenste gangen komt zonder spoelen direct in een mestput onder het erf.

  Op de voorgrond de mestafstort bij Neimeijer. Deelnemers aan de cursusdag kijken naar het spoelsysteem, waarbij alleen de mest uit de twee middelste gangen wordt gespoeld. De mest uit de buitenste gangen komt zonder spoelen direct in een mestput onder het erf.

  Foto: Janet Beekman
 • Het spoelen van de mest in de goot met dunne fractie. De pomp op de achtergrond zorgt voor de circulatie van de dunne fractie. Bij sterk drogend weer, als de mest te dik wordt, gebruikt Neimeijer er ook spoelwater van de melkrobots bij.

  Het spoelen van de mest in de goot met dunne fractie. De pomp op de achtergrond zorgt voor de circulatie van de dunne fractie. Bij sterk drogend weer, als de mest te dik wordt, gebruikt Neimeijer er ook spoelwater van de melkrobots bij.

  Foto: Janet Beekman
 • Harrie Neimeijer geeft uitleg over de pomp van het spoelsysteem. Hij heeft bij deze stal gekozen voor een pomp met meer capaciteit (15 kW en 4.000 liter per minuut) om een goede werking te garanderen en verstopping van de goot te voorkomen.

  Harrie Neimeijer geeft uitleg over de pomp van het spoelsysteem. Hij heeft bij deze stal gekozen voor een pomp met meer capaciteit (15 kW en 4.000 liter per minuut) om een goede werking te garanderen en verstopping van de goot te voorkomen.

  Foto: Janet Beekman
 • Neimeijer liet in de achterkant van zijn stal oprolbaar windbreekgaas en demontabel hekwerk plaatsen. Na het oprollen van het gordijn en het weghalen van het hekwerk vult hij met een bak achter de trekker de boxen met zand.

  Neimeijer liet in de achterkant van zijn stal oprolbaar windbreekgaas en demontabel hekwerk plaatsen. Na het oprollen van het gordijn en het weghalen van het hekwerk vult hij met een bak achter de trekker de boxen met zand.

  Foto: Janet Beekman
 • De melkveehouder is erg te spreken over de resultaten met zandligboxen. “Een voetenbad heb ik al heel lang niet meer, omdat ik nauwelijks klauwproblemen zie bij mijn koeien. Ook het aantal koeien met mastitis is met 6 procent erg laag, evenals de veevervanging met 15 procent.”

  De melkveehouder is erg te spreken over de resultaten met zandligboxen. “Een voetenbad heb ik al heel lang niet meer, omdat ik nauwelijks klauwproblemen zie bij mijn koeien. Ook het aantal koeien met mastitis is met 6 procent erg laag, evenals de veevervanging met 15 procent.”

  Foto: Janet Beekman
 • “Schaf zand aan met weinig kiemen”, waarschuwt Neimeijer, die één keer een partij zand had dat oppervlakkig was afgegraven. “Daarin zaten te veel klebsiella- en E.coli-bacteriën en dat leidde tot zes extra mastitisgevallen in 2012.”

  “Schaf zand aan met weinig kiemen”, waarschuwt Neimeijer, die één keer een partij zand had dat oppervlakkig was afgegraven. “Daarin zaten te veel klebsiella- en E.coli-bacteriën en dat leidde tot zes extra mastitisgevallen in 2012.”

  Foto: Janet Beekman
 • Direct achter het voerhek is een opstapje gemaakt. De koeien blijven aan het voerhek staan en stappen met de achterpoten over de mestschuif als deze voorbij komt. De dieren blijven daardoor beter vreten en dat werkt positief op de melkproductie.

  Direct achter het voerhek is een opstapje gemaakt. De koeien blijven aan het voerhek staan en stappen met de achterpoten over de mestschuif als deze voorbij komt. De dieren blijven daardoor beter vreten en dat werkt positief op de melkproductie.

  Foto: Janet Beekman

Of registreer je om te kunnen reageren.