Rundveehouderij

Foto & video 42 reacties

Friese boer beboet voor bovengronds uitrijden

Gjalt Tjeerdsma in Lippenhuizen (Fr.) deed de afgelopen drie jaar mee aan de Praktijkproef bovengronds mest uitrijden. De biologisch melkveehouder was goed te spreken over de resultaten van de proef en zag zijn grond ‘op adem komen’. Het stopzetten van de praktijkproef betekende echter dat Tjeerdsma weer moest gaan injecteren. Hij besloot zijn boerenhart te volgen en ging toch bovengronds uitrijden. Daarvoor werd hij onlangs beboet.

Huib Schoonhoven

Laatste reacties

 • Mozes

  Deze boer mag als biologische boer geen kunstmest gebruiken waardoor zijn grasopbrengst laag zal zijn met vooral een laag ruw eiwit gehalte. Hij gebruikt weinig krachtvoer waardoor ook niet veel eiwit aangevoert wordt. Dit betekent dat het stikstofgehalte van de mest laag zal zijn waardoor het gras nog weer minder ruw eiwit zal bevatten.
  Iedere boer weet dat koeien die dergelijk gras of kuilvoer vreten zeer dikke mest hebben. Vergelijk het met het voer en de mest van droge koeien.
  Toch zien wij op de video dat er waterdunne mest wordt uitgereden. Hoe komt de mest zo dun als de koeien zulk voer te vreten krijgen?
  Ik krijg bij het zien van deze video het gevoel dat we enorm bedondert worden.

 • Khalid en zijn maten

  @ Mozes ,tijdens de proven werd er -als ik het goed begrepen heb- water toegevoegd aan de mest,dus misschien heeft de Friese boer dat ook gedaan,waardoor de mest dunner word.

 • gerjan slingenbergh

  @ Mozes Ik begrijp dat je weinig verstand hebt van biologisch boeren. Biologische boeren telen gras met klaver. Die combinatie geeft vaak een hoger eiwit gehalte dan chemisch geteeld gras.

 • Demeter Griend

  Hoeft er daar in Friesland geen kenteken op de tractor ?
  Moet in de rest van Europa wel !

 • Bison

  Ganzen mogen ook bovengronds schijten zonder boete

 • Mels

  Bison,die krijgen de kogel als het schietseizoen er is....

  Gjalt,sterkte in de strijd en we blijven het volgen,wat mij betreft heb je helemaal gelijk,als Europeaan wordt jij beboet en de Duitser een meter over de grens mag het niet eens in de grond stoppen,wie is er nu gek????

 • aarthamstra1

  Mels , Mozes is zo'n gek .Als boerenbedrog hem verteld dat het beter is om achteruit te rijden tijdens het mesten. Zal hij dat als de beste methode verdedigen .

 • leo,s vriend

  Los van het feit hoe ik over zodebemesten versus bovengronds uitrijden denk is het belachelijk dat politieagenten hun persoonlijke mening voor de camera ventileren.Een politieagent dient tijdens z,n werk neutraal te zijn.

 • sallandseboer

  Niet normaal! Nederland helpt zichzelf om zeep door regels.
  Dat heeft de Nederlandse overheid helaas nog steeds niet zelf door!

 • Mozes

  Echte politiewagens hebben oranje kleuren. De politiewagen op deze video niet. Echte politieagenten hebben een riem om met daaraan de holster voor het pistool en aan de andere kant handboeien. Deze politieagenten niet.
  Echte politieagenten constateren een overtreding en gaan niet in discussie over de juistheid van de wet. Deze politieagenten wel.
  Echte biologische boeren hebben klaver in de wei. Deze boeren niet.
  Echte biologische boeren zijn zuinig op de mineralen in de mest en willen deze zo goed mogelijk benutten. Deze boeren niet.
  Echte biologische boeren weten dat de stikstof uit klaver pas voor het gras beschikbaar komt vanaf begin augustus. In het belangrijkste deel van het groeiseisoen (april tot juni) is het gras volledig afhankelijk van stikstof uit dierlijke mest. Daarom moet alle dierlijke mest (40 tot 50 M3 per ha) op het biologische bedrijf bij voorkeur voor eind mei uitgereden worden. Met bovengronds uitrijden is dit onmogelijk. Deze boeren weten dat blijkbaar niet.

 • jamiemf

  de milieu politie rijdt altijd met zoon auto, maar blijf voor al denken dat je bedondert word :$

 • minasblunders1

  Het enige waar we met z'n allen mee bedonderd worden is die nitraatrichtlijn!

 • Mels

  Mozes. Doe niet zo geprikkeld. In scene zal het gezet zijn puur om de rechtzaak uit te lokken maar nep nee dat niet.

 • keesom

  Het wordt tijd dat we allemaal weer met de ketsplaat gaan rijden geen strepen stront meer en beter voor het BODEMLEVEN

 • gjh

  gjalt verstandig om zo je mest op het land te rijden dit is beter voor natuur bodem leven en meer opbrengst van je land door er geen structuur bederf is

 • alco1

  Aan veel reageerders. Begin uw betoog alstublieft niet met een kwetsende veroordeling. Geef uw mening, maar hou het beschaaft.

 • daantje

  iedereen zou wel een paar regeltjes minder willen
  en zeker ook wel goedkoper zijn mest uit willen rijden
  en in europa alle regeltjes het zelfde en
  eerlijke concurentie

 • ACB

  Boeren hebben honderde jaren er over gedaan om te komen wat het beste was voor het land en het rundvee, ( weet u nog koolstof onder de staart vandaan) .Toen kwamen er een paar geleerde die ( denken dat ze alle wijsheid in pacht te hebben -denken ze ,ze weten de helft nog niet. Natuur is complexer als men denkt. Dus die honderde jaren ervaring van die boeren telt dus niet mee. Nou wetenschappers als jullie het zo goed weten tegenwoordig ,dan moeten jullie mij eens vertellen waarom de chemokamers in de ziekenhuizen volzitten en dat er tig mensen sterven aan hart en vaatziekten enz en enz jullie hebben toch alle wijsheid. Dat is het zelfde als in de bouw allemaal ze hebben allemaal: ing voor hun naam staan of hts gehad hebben,maar kijk eens naar de haagse tramtunnel, een put in zeeland waar de huizen zakken,balkons die instorten van flats ,als het flink sneeuwt storten alle platte daken zowat in, enzo kan ik wel een boek schrijven waar sinterklaas jaloers op zou zijn. Wat mij opvalt is,dat die oude kerken zonder de ing-ers en de hts-ers en met veel en veel minder middelen werden gebouwd ,maar meer met gezond verstand al eeuwen staan, oorlogen,bliksem,stormen allemaal doorstaan zonder al te veel problemen. Kijk finacieel hebben we ook allemaal van die Neijenrode typetjes de econoompjes, die het voor iedereen regelen DAAROM GAAT HET ZO GOED IN EUROPA) Ik wou het maar effe zeggen.Stop ermee anders ga ik echt de concurentie aan met het boek van Sinterklaas.

 • Bison

  ACB vroeger wist men wat echte 'duurzaamheid' was(zie de oude gebouwen en bruggen die al eeuwen staan en nog steeds in goede staat).
  De leuze 'duurzaamheid' van tegenwoordig is een oxymoron en slaat als een vlag op een stront schuit.Wat men vandaag uitvind is morgen alweer obsolete.

 • koestal

  zonder kunstmest en gewasbescherming was er grote honger in de wereld

 • info104

  wanneer we 55% water aan de mest toevoegen tijdens het uitrijden met een kletsplaat is het geen mest meer volgens mij , maar dat doet ook geen boer want het zodebemesten zo het nu in ned. gebeurd geeft een heel goede verdeling van het kleine beetje mest wat er nog mag worden uitgereden. Ik wil er mee zeggen dat dit soort demo's niets positiefs opleveren en het imago meer en meer schade berokkenen.

 • gerjan slingenbergh

  @ koestal Er is al heel lang hongersnood in de wereld. Kunstmest en chemische
  gewasbescherming hebben daar geen verandering in gebracht. Ik durf te beweren dat we zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen de wereldbevolking wel kunnen voeden. Het is geen capaciteits probleem die hongersnood. Miljoenen hectares liggen braak omdat de opbrengsten te laag zijn.

 • JGJGEURTS

  Je moet eens een speelgoed aardbol in je hand nemen en Nederland gaan zoeken,dan zie je wat voor een speldenknop Nederland is en

 • Bison

  Er is voedsel zat in de wereld,in de west gooien ze het overschot gewoon in de vullesbak.
  Hongersnood heb je alleen in die armere landen waar er te veel mensen zijn en de overheid corrupt is waar de minderbedeelden het niet kunnen betalen...Het is dat simpel,.geen geld,geen eten.
  Honger schijnt geen effect te hebben on hun reproduktie want er komen er elk jaar meer bij.

 • wolf.everhardus

  Goed verhaal ACB ,ik ben het volkomen met je eens. Moet je maar even naar Den Haag sturen.

 • Mels

  Gerjan,open je cocon en stap in de echte wereld,hongersnood is niet een kwestie van wel of geen kunstmest.Ha die braak liggen worden niet beteeld uit onkunde en onwil.Don`t bring fish,learn em fishing.Als je dat niet wil zien ben je volgens mij stekeblind.Ik kan me alleen maar aansluiten bij Bison,toch maar doorrijden,kon nog wel es gezellig worden......

 • Bison

  Gerjan waarom ben jij en anderen zo concerned about feeding the world, Heb je nou nog niet in de gaten dat nobody else but the starving people in question gives a fiddlers fuck. Laten die landen hun eigen boontjes maar doppen.
  Money rules my friend, the rest is secondary,it is sad but it is the reality
  Om deze armoede te importeren lost niks op als al bewezen is. Jullie zijn eigenlijk beter af om de grens dicht te gooien tegen die zandhazen vooreer je zelf straks uit je eigen land getrapt word omdat er alleen voor kleurlingen en Moslims nog plaats is.

 • gerjan slingenbergh

  @Mels en Bison In Den Haag loopt een witte krullebol die er ook zo over denkt.
  Ik denk dat er met jullie opvoeding iets is misgegaan.

 • bankivahoen

  Dus als anderen een meining hebben die niet strookt met de jouwe gerjan@ dan is er in de opvoeding iets mis gegaan? Rare beredenering!

 • gerjan slingenbergh

  Een mens wordt niet als rassist geboren.

 • Bison

  Gerjan ga een paar weken op vakantie naar Saoudi Arabie of Afghanistan,..Iran Iraq is ook goed.
  Vergeet je vrouw en dochters niet mee te nemen,ze kunnen hun zomerjurkjes wel aan,...het is lekker warm daar.

 • Mels

  Gerjan. Van die vergelijking ben ik niet gediend. Graag excuus voor deze onnodige opmerking. Jammer maar de wereld steekt helaas anders in elkaar dan jij denkt. Ook ik hou niet van armoe maar mekaar bevechten met dd nieuwste wapens omdat de ene moslim anders moslim is dan de ander en ondertussen gaat het volk dood van de honger. Moet ik daar dan nog geld/voedsel heen sturen. Dacht t niet.

 • w1888

  Laat ze boeven vangen

 • Demeter Griend

  Gewoon derogatie eraf en weer op de oude manier ruige stalmest uitrijden. (ketsplaat had mijn opa ook niet)
  Scheelt al met al een bak met regels en vee.

 • abtje

  Dus jouw opa was al niet zo netjes met het milieu.
  Mijn opa had met paard en wagen vaste mest maar ook de dunne fractie, urine ging in een tankje met paard en wagen het land op.
  Jullie lieten het dus weglopen in de sloot?
  Milieucriminelen...

 • Demeter Griend

  yep, onze sloot was zo dood als een pier en rook hartstikke lekker. Goeie ouwe tijd.

 • Otten van Eijk

  Injectie is duidelijk beter voor de grasmat.
  Aangezien de mest bij de wortel wordt toegediend , door injecteur die sleuven in de grond maakt.
  De grasmat wordt losgetrokken door de injecteur, waardoor planten en wortels zullen worden aangetast of afgesneden van de plant.
  Is dit het verschil ? Waarbij uit de resultaten voor opbrengsten, door ketsplaat of injecteur, hogere/dezelfde opbrengsten worden gehaald.
  De wet dat er met injecteur hoort te worden bemest in de EU .
  Is gekomen doordat mensen last hebben van de geur.

 • minasblunders1

  Otten van Eijk, injecteren is geen EU wet. In Duitsland is het zelfs verboden. De reden dat wij hier in dit land met deze onzin zijn opgezadeld is dat men denkt dat ammoniak schadelijk is. Let hier vooral op het woordje 'DENKT'.

  Opbrengstresultaten hebben meer te maken met de mestwet zelf, waarbij je veel meer mest over je land mag rijden naarmate je intensiever bent. Ben je een extensieve boer of akkerbouwer, dan moet je naarmate je minder vee per ha. hebt, steeds eerder mest afzetten zodat je met ernstige tekorten te maken hebt. Dit is niets nieuws; zelfs Karel de Vries (toen nog bedrijfsleider van de Marke) zei destijds al dat het proefbedrijf de Marke veel gemakkelijker aan de MINAS-normen kon voldoen, als het meer quotum had gehad. Inmiddels is er nog niet veel veranderd, de nieuwe mestwet werkt nog precies hetzelfde.

 • leo,s vriend

  minasblunders, wat versta je onder injecteren? het jaren 80 20 cm diep wegstoppen van grote hoeveelheden mest?
  Of emissiearm aanwenden zoals met zodebemester,sleufkouter of sleepvoet(sleufje van enkele cm,s diep)
  Dat laatste is in dld NIET verboden en gebeurt ook steeds meer omdat de duitse boeren ook de voordelen er van inzien tov bovengronds uitrijden

 • alco1

  Dat 'Denkt' is vooral gekomen door de hipe rond zure regen, al bleek later dat veel bomen dood gingen omdat de wortels droog kwamen te staan door de vele ontwateringen.
  Ik ben er wel blij mee dat het injecteren is gekomen, het bemesten is nu veel gemakkelijker. Dit mag ook wel bij onze oosterburen, maar ze mogen daar ook bovengronds.
  In de tweede kamer is over de mestverwerking gepraat ,met daarbij ook de mogelijke aanpassingen in de mestwet. Zelfs de PvdA stelde dat er op maat bemest moest kunnen worden. Er gloort dus misschien iets aan de horizon.
  Aan ons dus de taak om een werkbaar plan te schrijven, want vergis je niet.
  Zelfs dit forum wordt gelezen.

 • Mels

  Dat plan is zo vreselijk eenvoudig. Wij hebben de oplossing hier al vaak genoeg gegeven.

 • Mels

  Dat plan is zo vreselijk eenvoudig. Wij hebben de oplossing hier al vaak genoeg gegeven.

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.