Rundveehouderij

Foto & video 12 reacties

Efficiënter gras doorzaaien met nieuwe Vredo-machine

Machinefabrikant Vredo verkoopt een nieuwe, verbrede doorzaaimachine voor grasland. Loonwerkers kunnen daarmee vijf keer sneller gras doorzaaien dan met de oude machine. Op 26 maart werd de nieuwste machine gedemonstreerd in Tijnje (Fr.).

Foto

 • Circa 35 melkveehouders kwamen naar de demonstratie doorzaaien grasland. Deze werd op initiatief van Vredo en plantenveredelaar Limagrain gehouden op 26 maart op het bedrijf van Bouke de Jong van Machineverhuur De Deelen in Tijnje (Fr.). De veehouders kregen informatie over graslandvernieuwing en de nieuwste Vredo Agri Twin-doorzaaimachine.

  Circa 35 melkveehouders kwamen naar de demonstratie doorzaaien grasland. Deze werd op initiatief van Vredo en plantenveredelaar Limagrain gehouden op 26 maart op het bedrijf van Bouke de Jong van Machineverhuur De Deelen in Tijnje (Fr.). De veehouders kregen informatie over graslandvernieuwing en de nieuwste Vredo Agri Twin-doorzaaimachine.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Twee jaar geleden introduceerde Vredo de verbrede Agri Twin-doorzaaimachine voor grasland. Er zijn sindsdien circa veertig van deze machines verkocht. De meeste in Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk en veertien stuks aan Nederlandse loonwerkers.

  Twee jaar geleden introduceerde Vredo de verbrede Agri Twin-doorzaaimachine voor grasland. Er zijn sindsdien circa veertig van deze machines verkocht. De meeste in Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk en veertien stuks aan Nederlandse loonwerkers.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Bouke de Jong, eigenaar van Machineverhuur De Deelen, schafte ook een Vredo Agri Twin aan voor loonwerk. Een medewerker van De Jong demonstreert de doorzaai van gras.

  Bouke de Jong, eigenaar van Machineverhuur De Deelen, schafte ook een Vredo Agri Twin aan voor loonwerk. Een medewerker van De Jong demonstreert de doorzaai van gras.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De melkveehouders bekijken met veel belangstelling hoe de Vredo-doorzaaimachine werkt.

  De melkveehouders bekijken met veel belangstelling hoe de Vredo-doorzaaimachine werkt.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Het graszaad komt op een rijafstand van 7,5 centimeter en op een diepte van circa 1 centimeter in de grond, afhankelijk van het soort graszaad. Met de topstang is de diepteafstelling van de schijven regelbaar van 0 tot 25 millimeter. De veehouders bekijken het zaad in de grond.

  Het graszaad komt op een rijafstand van 7,5 centimeter en op een diepte van circa 1 centimeter in de grond, afhankelijk van het soort graszaad. Met de topstang is de diepteafstelling van de schijven regelbaar van 0 tot 25 millimeter. De veehouders bekijken het zaad in de grond.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Pieter Teunis Hoogland (links), exportmanager van Vredo in Dodewaard, zegt dat elk jaar doorzaaien met 10 tot 12 kilo zaad per hectare een stabielere voederwaarde van grasland oplevert. Ook kost dat minder dan grasland scheuren en opnieuw inzaaien.

  Pieter Teunis Hoogland (links), exportmanager van Vredo in Dodewaard, zegt dat elk jaar doorzaaien met 10 tot 12 kilo zaad per hectare een stabielere voederwaarde van grasland oplevert. Ook kost dat minder dan grasland scheuren en opnieuw inzaaien.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Aan de voorkant van de doorzaaimachine is het Vredo-dubbeleschijvensysteem goed te zien. Dit systeem legt het zaad netjes af in een kleine snede en garandeert snelle kieming en worteling van graszaad. Uit onderzoek blijkt dat 96 procent van het zaad kiemt.

  Aan de voorkant van de doorzaaimachine is het Vredo-dubbeleschijvensysteem goed te zien. Dit systeem legt het zaad netjes af in een kleine snede en garandeert snelle kieming en worteling van graszaad. Uit onderzoek blijkt dat 96 procent van het zaad kiemt.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De geleiders rondom de schijvenparen houden de graszode vlak en de rol achter de schijven drukt de sneden waarin het graszaad terechtkomt dicht. De aandrukrol is lichter uitgevoerd dan die op de oude machine, omdat de sneden in de graszode smaller zijn. Dit zorgt voor minder structuurbederf.

  De geleiders rondom de schijvenparen houden de graszode vlak en de rol achter de schijven drukt de sneden waarin het graszaad terechtkomt dicht. De aandrukrol is lichter uitgevoerd dan die op de oude machine, omdat de sneden in de graszode smaller zijn. Dit zorgt voor minder structuurbederf.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Elk element met een schijvenpaar (onderin) is geveerd opgehangen in de machine. De flexibele veren zorgen dat dit systeem oneffenheden in de bodem goed volgt en vergemakkelijkt doorzaai in losse grondsoorten; het voorkomt ophoping van grond voor de machine. Hoogteverschillen van circa 21 centimeter in de grond kan de Vredo Agri Twin goed overbruggen.

  Elk element met een schijvenpaar (onderin) is geveerd opgehangen in de machine. De flexibele veren zorgen dat dit systeem oneffenheden in de bodem goed volgt en vergemakkelijkt doorzaai in losse grondsoorten; het voorkomt ophoping van grond voor de machine. Hoogteverschillen van circa 21 centimeter in de grond kan de Vredo Agri Twin goed overbruggen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Het zogenoemde loopwiel op de grond stuurt het nokkenrad met zaad aan. Daardoor blijft de hoeveelheid zaad per hectare gelijk, onafhankelijk van de rijsnelheid. Als de snelheid toeneemt, gaat het nokkenrad sneller draaien.

  Het zogenoemde loopwiel op de grond stuurt het nokkenrad met zaad aan. Daardoor blijft de hoeveelheid zaad per hectare gelijk, onafhankelijk van de rijsnelheid. Als de snelheid toeneemt, gaat het nokkenrad sneller draaien.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Via een bordes is de zaadbak met een inhoud van 425 liter gemakkelijk te vullen. Rechts naast de zaadbak is het luchtfilter te zien. Met behulp van luchtdruk wordt het zaad vanuit de zaadbak tussen de schijven geblazen.

  Via een bordes is de zaadbak met een inhoud van 425 liter gemakkelijk te vullen. Rechts naast de zaadbak is het luchtfilter te zien. Met behulp van luchtdruk wordt het zaad vanuit de zaadbak tussen de schijven geblazen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Eén van de verdeelhuisjes voor het graszaad. Elk station heeft acht tot tien slangen. Door elk slang gaat het graszaad naar één schijvenpaar.

  Eén van de verdeelhuisjes voor het graszaad. Elk station heeft acht tot tien slangen. Door elk slang gaat het graszaad naar één schijvenpaar.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Een detail van het dubbeleschijvensysteem. In vergelijking met de oude doorzaaimachine is de v-vorm smaller gemaakt. De nieuwste machine maakt smallere sneden in de graszode. Dat sluit het graszaad beter op in de grond, waardoor het nog beter kiemt.

  Een detail van het dubbeleschijvensysteem. In vergelijking met de oude doorzaaimachine is de v-vorm smaller gemaakt. De nieuwste machine maakt smallere sneden in de graszode. Dat sluit het graszaad beter op in de grond, waardoor het nog beter kiemt.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Een detail van het nokkenrad met graszaad. De pneumatische-mechanische zaaddosering is traploos instelbaar van 3 tot 210 kilo per hectare. Voor heel kleine (klaver) of heel grote (rogge) hoeveelheden zijn optioneel andere nokkenraderen verkrijgbaar.

  Een detail van het nokkenrad met graszaad. De pneumatische-mechanische zaaddosering is traploos instelbaar van 3 tot 210 kilo per hectare. Voor heel kleine (klaver) of heel grote (rogge) hoeveelheden zijn optioneel andere nokkenraderen verkrijgbaar.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De ‘Abstreifer’, ofwel bodemklep, regelt de ruimte waarin het zaad uit het nokkenrad kan vrijvallen. Bij graszaad staat deze standaard op 0 om niet te veel zaad te verliezen. Bij grover zaad moet deze hoger staan om te voorkomen dat er te weinig zaad uit komt.

  De ‘Abstreifer’, ofwel bodemklep, regelt de ruimte waarin het zaad uit het nokkenrad kan vrijvallen. Bij graszaad staat deze standaard op 0 om niet te veel zaad te verliezen. Bij grover zaad moet deze hoger staan om te voorkomen dat er te weinig zaad uit komt.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Vredo levert de nieuwe doorzaaimachine met een digitale hectareteller. De machine van De Jong heeft ruim 20 hectare grasland doorgezaaid.

  Vredo levert de nieuwe doorzaaimachine met een digitale hectareteller. De machine van De Jong heeft ruim 20 hectare grasland doorgezaaid.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Deze Agri Twin heeft twee secties van elk 2,9 meter werkbreedte, waardoor de totale werkbreedte op 5,8 meter komt. De secties klappen hydraulisch op en worden automatisch vergrendeld.

  Deze Agri Twin heeft twee secties van elk 2,9 meter werkbreedte, waardoor de totale werkbreedte op 5,8 meter komt. De secties klappen hydraulisch op en worden automatisch vergrendeld.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • In transportstand is de machine slechts 3 meter breed en voorzien van degelijke verlichting voor veilig wegtransport.

  In transportstand is de machine slechts 3 meter breed en voorzien van degelijke verlichting voor veilig wegtransport.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De veelgebruikte, oude Vredo-doorzaaimachine voor grasland. Deze heeft een werkbreedte van slechts 2 meter. De oude machine zaait 1 hectare per uur door, de nieuwe machine doet 5 hectare per uur. Een aanzienlijke verhoging van de capaciteit, die verlaagt de kosten van doorzaai van grasland.

  De veelgebruikte, oude Vredo-doorzaaimachine voor grasland. Deze heeft een werkbreedte van slechts 2 meter. De oude machine zaait 1 hectare per uur door, de nieuwe machine doet 5 hectare per uur. Een aanzienlijke verhoging van de capaciteit, die verlaagt de kosten van doorzaai van grasland.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Plantenveredelaar Limagrain levert Havera 3, speciaal graszaad voor doorzaai en graslandverbetering. Dit volledig tetraploïde mengsel heeft een speciale zaadcoating (headstart gold) met extra mineralen, waaronder koper, zwavel en fosfor, die zorgen voor kiemversnelling.

  Plantenveredelaar Limagrain levert Havera 3, speciaal graszaad voor doorzaai en graslandverbetering. Dit volledig tetraploïde mengsel heeft een speciale zaadcoating (headstart gold) met extra mineralen, waaronder koper, zwavel en fosfor, die zorgen voor kiemversnelling.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie

Laatste reacties

 • Bison

  Sodemieters,.. zo'n machine ken ik hier wel gebruiken,..wat kost dat ding?
  Een gebruikte is ook goed.

 • Bison

  Kan iemand mij vertellen wat de zwakke punten zijn van deze doorzaaiers:ie slijtage van schijven en berijkbaarheid van componenten in verband met reparatie en zo?

 • Mels

  Stuur je toch ff een mailtje naar de mannen van Vredo,moet gek gaan willen ze die onderdelen niet in ijsbeercountry krijgen.

 • Bison

  Mels Ik heb liever een reactie van een eigenaar/gebruiker die er hands on ervaring mee heb,..de fabrikant zegt toch,..no problem.. these things are like the energizer bunny and they keep going and going,..and are is sooo easy to repair,..a child can do it.
  Ik ben al in contact geweest met Holland en er is een dealer hier in zuid Alberta die net gestart is met deze vredo doorzaaiers in hun line van equipment op te nemen, en Ik ben de eerste die naar dat apparaat gevraagd heeft.
  Ik heb niet al te veel interest om hier voor guinea pig te spelen want ze geven hem nou niet bepaald weg!

 • Bison

  Bij berijkbaarheid bedoelde Ik hoeveel werk/tijd verricht moet worden om laten we zeggen een set of schijven te vervangen zonder het halve werktuig te moeten demonteren.

 • el

  @Bison, Sunflower is ook een goeie doorzaaimachine degelijk gebouwd en parts is geen probleem die zijn te koop in de noord amerika ,onze loonwerker is dik tevreden over zijn doorzaaimachines.

 • Bison

  el ik heb een paar uur zitten googlen voor doorzaaiers maar ik kan geen enkele machine vinden hier in Noord Amerika dat comes even close to de Vredo in performance, packing ability en row spacing.
  De sunflower zaait op 15 cm afstand,..de Vredo op 7.5 cm.

 • el

  Wij zaaien in de herfst alles door met tetraploide raaigras dan is 15 cm rijen afstand ideaal.

 • Bison

  Graas je dat grass of is het kuil/hooiland?
  Wwr zit jij eigenlijk.

 • el

  Wij melken koeien in East Texas en grazen, en of kuilen dat grass van february tot juni.Daarna word het te warm en droogt het raaigras op.

 • Bison

  Beetje moeilijk te vergelijken.. Texas met north Alberta.

 • el

  Beide hebben een robuuste machine nodig zonder poespas, er is weinig verschil hoe het land erbij ligt op het moment van zaaien in Texas of Alberta.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.