Rundveehouderij

Foto & video

‘Duitsland biedt meer ruimte voor ondernemen’

Zuivelonderneming Aurora-kaas heeft haar kaasopslag afgelopen jaar verplaatst van het Limburgse Ven-Zelderheide naar het nabijgelegen Duitse Kranenburg. Volgend jaar gaat ook de productie de grens over. In Duitsland is het simpelweg eenvoudiger om het bedrijf uit te breiden, geeft directeur Harry ten Dam als reden voor de bedrijfsverplaatsing.

Foto

 • Manon (39), Tim (25), Janny (59) en Harry ten Dam (61) voor het nieuwe kaaspakhuis in Duitsland. De nieuwe Duitse onderneming (GmbH) staat al op naam van de kinderen, die het familiebedrijf willen voortzetten. Harry blijft voorlopig betrokken en wil in elk geval nog helpen om de nieuwe kaaslijn in productie te krijgen.

  Manon (39), Tim (25), Janny (59) en Harry ten Dam (61) voor het nieuwe kaaspakhuis in Duitsland. De nieuwe Duitse onderneming (GmbH) staat al op naam van de kinderen, die het familiebedrijf willen voortzetten. Harry blijft voorlopig betrokken en wil in elk geval nog helpen om de nieuwe kaaslijn in productie te krijgen.

  Foto: Michel Zoeter
 • Zuivelonderneming Aurora bouwde afgelopen jaar een nieuw kaaspakhuis in Duitsland. Het pakhuis is uitgerust met een modern klimaatbeheerssysteem en heeft een capaciteit van 300 ton.

  Zuivelonderneming Aurora bouwde afgelopen jaar een nieuw kaaspakhuis in Duitsland. Het pakhuis is uitgerust met een modern klimaatbeheerssysteem en heeft een capaciteit van 300 ton.

  Foto: Michel Zoeter
 • Harry en Janny ten Dam zijn in januari 1980 met Kaasboerderij de Dageraad gestart in het Limburgse Ven-Zelderheide. Ze speelden naar eigen zeggen in op een behoefte aan regionale zuivelproducten. Wat begon als een hobby is uitgemond in een kaasonderneming met een omzet van €5 miljoen à €6 miljoen. Sinds 2000 gaat het familiebedrijf verder onder de internationaal beter herkenbare naam Aurora.

  Harry en Janny ten Dam zijn in januari 1980 met Kaasboerderij de Dageraad gestart in het Limburgse Ven-Zelderheide. Ze speelden naar eigen zeggen in op een behoefte aan regionale zuivelproducten. Wat begon als een hobby is uitgemond in een kaasonderneming met een omzet van €5 miljoen à €6 miljoen. Sinds 2000 gaat het familiebedrijf verder onder de internationaal beter herkenbare naam Aurora.

  Foto: Michel Zoeter
 • Door de week wordt dagelijks verse melk aangevoerd. Aurora werkt met twaalf vaste leveranciers, waarvan twee in Duitsland. De zuivelonderneming kent drie melkstromen: biologisch, biologisch dynamisch en Bioland-melk. Aurora verwacht dit jaar 8 miljoen liter melk te verwerken.

  Door de week wordt dagelijks verse melk aangevoerd. Aurora werkt met twaalf vaste leveranciers, waarvan twee in Duitsland. De zuivelonderneming kent drie melkstromen: biologisch, biologisch dynamisch en Bioland-melk. Aurora verwacht dit jaar 8 miljoen liter melk te verwerken.

  Foto: Michel Zoeter
 • De melk wordt na ontvangst gepasteuriseerd om vervolgens tot één van de vele soorten kaas te worden verwerkt.

  De melk wordt na ontvangst gepasteuriseerd om vervolgens tot één van de vele soorten kaas te worden verwerkt.

  Foto: Michel Zoeter
 • Aan de melk wordt tijdens het roeren zuursel en stremsel toegevoegd.

  Aan de melk wordt tijdens het roeren zuursel en stremsel toegevoegd.

  Foto: Michel Zoeter
 • De ontstane wrongel wordt gedraineerd.

  De ontstane wrongel wordt gedraineerd.

  Foto: Michel Zoeter
 • Vervolgens wordt de wrongel gesneden tot hanteerbare blokken.

  Vervolgens wordt de wrongel gesneden tot hanteerbare blokken.

  Foto: Michel Zoeter
 • De wrongel gaat in kuipen.

  De wrongel gaat in kuipen.

  Foto: Michel Zoeter
 • De kaas komt op planken in boxen. Afhankelijk van het gewicht passen 60 of 80 kazen in een box.

  De kaas komt op planken in boxen. Afhankelijk van het gewicht passen 60 of 80 kazen in een box.

  Foto: Michel Zoeter
 • Aurora beschikt over een eigen vrachtwagen om de kazen van de productielocatie in Ven-Zelderheide te vervoeren naar het kaaspakhuis in het Duitse Kranenburg. Een rit van 20 minuten.

  Aurora beschikt over een eigen vrachtwagen om de kazen van de productielocatie in Ven-Zelderheide te vervoeren naar het kaaspakhuis in het Duitse Kranenburg. Een rit van 20 minuten.

  Foto: Michel Zoeter
 • De nieuwe robotlijn voorziet de kazen van een plastic laag.

  De nieuwe robotlijn voorziet de kazen van een plastic laag.

  Foto: Michel Zoeter
 • Naast familie Ten Dam werken bij Aurora twaalf fulltimers en vier parttimers. Aurora werkt al jaren naar grote tevredenheid met een aantal Poolse werknemers. Sinds de verhuizing naar Duitsland kan het bedrijf met drie man personeel minder af. De onderneming verwacht met het huidige personeelsbestand de groei in Duitsland te kunnen realiseren.

  Naast familie Ten Dam werken bij Aurora twaalf fulltimers en vier parttimers. Aurora werkt al jaren naar grote tevredenheid met een aantal Poolse werknemers. Sinds de verhuizing naar Duitsland kan het bedrijf met drie man personeel minder af. De onderneming verwacht met het huidige personeelsbestand de groei in Duitsland te kunnen realiseren.

  Foto: Michel Zoeter
 • De met kaas gevulde boxen worden met behulp van een heftruck in en uit het kaaspakhuis gereden.

  De met kaas gevulde boxen worden met behulp van een heftruck in en uit het kaaspakhuis gereden.

  Foto: Michel Zoeter
 • De hal is voorzien van een robotlijn voor het plastificeren en keren van de kaas en het wassen van de kaasplanken. De boxen met kaas worden met de heftruck in de lijn geplaatst.

  De hal is voorzien van een robotlijn voor het plastificeren en keren van de kaas en het wassen van de kaasplanken. De boxen met kaas worden met de heftruck in de lijn geplaatst.

  Foto: Michel Zoeter
 • De nieuwe robotlijn heeft een forse tijdsbesparing opgeleverd. In de oude situatie werd met drie à vier mensen gewerkt terwijl nu één persoon dat werk kan doen.

  De nieuwe robotlijn heeft een forse tijdsbesparing opgeleverd. In de oude situatie werd met drie à vier mensen gewerkt terwijl nu één persoon dat werk kan doen.

  Foto: Michel Zoeter
 • Aurora-kaas klaar voor transport richting de consument. Zo’n 80 procent van de kaas gaat via de groothandel richting Duitsland. Wel zit de afzet in Nederland in de lift.

  Aurora-kaas klaar voor transport richting de consument. Zo’n 80 procent van de kaas gaat via de groothandel richting Duitsland. Wel zit de afzet in Nederland in de lift.

  Foto: Michel Zoeter
 • Op deze nu nog lege plek naast het kaaspakhuis in Kranenburg moet volgend jaar de nieuwe productiefabriek van Aurora verrijzen, met een verwerkingscapaciteit van 25 miljoen liter melk per jaar. Zolang de nieuwe productielocatie nog niet in bedrijf is, loopt de productie in Ven-Zelderheijde gewoon door. Het is een ingewikkeld proces om een nieuwe kaaslijn op te starten.

  Op deze nu nog lege plek naast het kaaspakhuis in Kranenburg moet volgend jaar de nieuwe productiefabriek van Aurora verrijzen, met een verwerkingscapaciteit van 25 miljoen liter melk per jaar. Zolang de nieuwe productielocatie nog niet in bedrijf is, loopt de productie in Ven-Zelderheijde gewoon door. Het is een ingewikkeld proces om een nieuwe kaaslijn op te starten.

  Foto: Michel Zoeter

Of registreer je om te kunnen reageren.