Rundveehouderij

Foto & video 6299 x bekeken 6 reacties

Dierenwelzijn en arbeidsverlichting voorop

Maatschap Braakman koos voor een nieuwe ligboxenstal met gescheiden mestopslag en skywalls. Energiebesparing speelde een grote rol.

Foto

 • Hermen (29), Hanneke (58), Johan (66) en Geert (31) Braakman zitten in Heino (Ov.) samen in maatschap. Ze hebben een gemengd bedrijf met 100 melkkoeien, 60 stuks jongvee en 200 biologische zeugen. Juni 2012 ging de schop de grond in voor een nieuwe ligboxenstal voor 140 melkkoeien. In december gingen de eerste koeien erin. Dierenwelzijn, arbeidsverlichting én energiebesparing waren belangrijke uitgangspunten tijdens de stalbouw.<BR><I>Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar</i>

  Hermen (29), Hanneke (58), Johan (66) en Geert (31) Braakman zitten in Heino (Ov.) samen in maatschap. Ze hebben een gemengd bedrijf met 100 melkkoeien, 60 stuks jongvee en 200 biologische zeugen. Juni 2012 ging de schop de grond in voor een nieuwe ligboxenstal voor 140 melkkoeien. In december gingen de eerste koeien erin. Dierenwelzijn, arbeidsverlichting én energiebesparing waren belangrijke uitgangspunten tijdens de stalbouw.<BR><I>Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • De nieuwe ligboxenstal biedt plaats aan 140 melkkoeien en een kwart van deze kant van het dak is voorzien van zonnepanelen (waarover straks meer). Opvallend is dat de stal maar 100 tot 200 meter achter een ringweg en het industrieterrein van Heino ligt. Links de oude stal, die uit de jaren zeventig stamt.

  De nieuwe ligboxenstal biedt plaats aan 140 melkkoeien en een kwart van deze kant van het dak is voorzien van zonnepanelen (waarover straks meer). Opvallend is dat de stal maar 100 tot 200 meter achter een ringweg en het industrieterrein van Heino ligt. Links de oude stal, die uit de jaren zeventig stamt.

 • Een overzicht van de ligboxenstal, die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. De stal heeft dak- én wandisolatie en de zijkanten zijn voorzien van skywalls (luchtbuffers). Deze skywalls laten veel extra licht door, waardoor de stal licht oogt. De lichtstraat is 2,40 meter breed. Naast dierenwelzijn en arbeidsverlichting waren korte looplijnen en een goed overzicht ook belangrijke thema&apos;s.

  Een overzicht van de ligboxenstal, die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. De stal heeft dak- én wandisolatie en de zijkanten zijn voorzien van skywalls (luchtbuffers). Deze skywalls laten veel extra licht door, waardoor de stal licht oogt. De lichtstraat is 2,40 meter breed. Naast dierenwelzijn en arbeidsverlichting waren korte looplijnen en een goed overzicht ook belangrijke thema's.

 • Eén van de twee melkrobots in de stal: een DeLaval VMS-melksysteem. Braakman koos voor robots vanwege de arbeidsverlichting. In de oude stal molk de veehouder in een 2x6-visgraat uit 1976. Melken was toen met 2 à 3 uur per keer een tijdrovende klus.

  Eén van de twee melkrobots in de stal: een DeLaval VMS-melksysteem. Braakman koos voor robots vanwege de arbeidsverlichting. In de oude stal molk de veehouder in een 2x6-visgraat uit 1976. Melken was toen met 2 à 3 uur per keer een tijdrovende klus.

 • Naast één van de melkrobots, aan de linkerkant van de voergang, bevindt zich deze separatieruimte. Die is bestemd voor insemineren en bekappen. Daarnaast telt de stal nog één andere separatieruimte, een close upgroep voor droge koeien en een strohok.

  Naast één van de melkrobots, aan de linkerkant van de voergang, bevindt zich deze separatieruimte. Die is bestemd voor insemineren en bekappen. Daarnaast telt de stal nog één andere separatieruimte, een close upgroep voor droge koeien en een strohok.

 • Buiten staat een silo-melktank met een capaciteit van 15.000 liter. Braakman koos hiervoor, omdat het beter koelt en op termijn beter te vervangen is. Bovendien hoeft hij de tank niet schoon te maken. Arbeidsverlichting deel twee.

  Buiten staat een silo-melktank met een capaciteit van 15.000 liter. Braakman koos hiervoor, omdat het beter koelt en op termijn beter te vervangen is. Bovendien hoeft hij de tank niet schoon te maken. Arbeidsverlichting deel twee.

 • Een ander voorbeeld daarvan is de DeLaval-mestrobot. Grootste voordeel: de robot komt overal, ook in de tussengangen. Braakman vindt wel dat de robot nog te storingsgevoelig is. "Soms raakt de mestrobot de route kwijt. En als een koe hem een tik geeft, mist de robot zijn herkenningspunt." Aangevroren mest is in deze volledig geïsoleerde stal overigens geen thema. "Toen het in januari buiten -10°C was, was het binnen 15 graden warmer."

  Een ander voorbeeld daarvan is de DeLaval-mestrobot. Grootste voordeel: de robot komt overal, ook in de tussengangen. Braakman vindt wel dat de robot nog te storingsgevoelig is. "Soms raakt de mestrobot de route kwijt. En als een koe hem een tik geeft, mist de robot zijn herkenningspunt." Aangevroren mest is in deze volledig geïsoleerde stal overigens geen thema. "Toen het in januari buiten -10°C was, was het binnen 15 graden warmer."

 • Braakman koos voor gescheiden mestopslag. Die mestscheider (boven) zorgt ervoor dat de veehouder de ligboxen met deze verreiker kan voorzien van een diepstrooisel biobedding. Dat geeft extra dierenwelzijn. "We wilden geen dikke hakken meer", zegt Braakman, die ziet dat het werkt. "We zijn nog maar een paar maanden bezig, maar de koeien knappen enorm op." De veehouder verwacht de mestscheider overigens in 4 jaar terug te verdienen.

  Braakman koos voor gescheiden mestopslag. Die mestscheider (boven) zorgt ervoor dat de veehouder de ligboxen met deze verreiker kan voorzien van een diepstrooisel biobedding. Dat geeft extra dierenwelzijn. "We wilden geen dikke hakken meer", zegt Braakman, die ziet dat het werkt. "We zijn nog maar een paar maanden bezig, maar de koeien knappen enorm op." De veehouder verwacht de mestscheider overigens in 4 jaar terug te verdienen.

 • Nadat de mestscheider zijn werk heeft gedaan, strooit Geert Braakman met een verreiker de ligboxen vol. Dit neemt grofweg anderhalf uur per week in beslag, maar daar staat veel dierenwelzijn en uiteindelijk meer melkproductie tegenover. Arbeidsverlichting geeft het ook, omdat hij hiervoor een verreiker gebruikt. Braakman heeft wel veel mest nodig. "In het begin in de opbouwfase was dat voor 140 boxen wekelijks 14 kuub los product. Dat is straks nog altijd 12 kuub."

  Nadat de mestscheider zijn werk heeft gedaan, strooit Geert Braakman met een verreiker de ligboxen vol. Dit neemt grofweg anderhalf uur per week in beslag, maar daar staat veel dierenwelzijn en uiteindelijk meer melkproductie tegenover. Arbeidsverlichting geeft het ook, omdat hij hiervoor een verreiker gebruikt. Braakman heeft wel veel mest nodig. "In het begin in de opbouwfase was dat voor 140 boxen wekelijks 14 kuub los product. Dat is straks nog altijd 12 kuub."

 • Een detail van de diepstrooisel biobedding. De gescheiden mest is van melkkoeien, niet van het jongvee. De biobedding moet namelijk vezelrijk zijn.

  Een detail van de diepstrooisel biobedding. De gescheiden mest is van melkkoeien, niet van het jongvee. De biobedding moet namelijk vezelrijk zijn.

 • De koeien liggen ook beter in de ligboxen, minder schuin. De boxen zijn 3 meter lang en 1,15 meter breed.

  De koeien liggen ook beter in de ligboxen, minder schuin. De boxen zijn 3 meter lang en 1,15 meter breed.

 • Geen dikke hakken in de nieuwe stal. In de oude stal was dat wel anders. Daar had soms tot 5 procent van alle koeien last van dikke hakken. Braakman moest dan gemiddeld 1 tot 2 dieren per jaar opruimen. Let ook op de Veld V-roostervloer. "Een stroeve vloer, die veel grip geeft", aldus Braakman.

  Geen dikke hakken in de nieuwe stal. In de oude stal was dat wel anders. Daar had soms tot 5 procent van alle koeien last van dikke hakken. Braakman moest dan gemiddeld 1 tot 2 dieren per jaar opruimen. Let ook op de Veld V-roostervloer. "Een stroeve vloer, die veel grip geeft", aldus Braakman.

 • De dunne fractie die na het scheiden van de mest overblijft, wordt onder de voergang opgeslagen. Dat vroeg om extra verzwaarde draagmuren. Braakman: "Wij hebben ook een kelder. Mede daardoor liepen de meerkosten tot €50.000 op."

  De dunne fractie die na het scheiden van de mest overblijft, wordt onder de voergang opgeslagen. Dat vroeg om extra verzwaarde draagmuren. Braakman: "Wij hebben ook een kelder. Mede daardoor liepen de meerkosten tot €50.000 op."

 • De zijkanten zijn voorzien van skywall-gordijnen. "Die zijn met lucht gevuld, geven veel isolatie, maar zijn ook voor 80 procent lichtdoorlatend", legt Braakman uit. "We kozen voor dit systeem, omdat het veiliger en kindvriendelijk is. De skywalls moeten alleen goed afgeschermd worden. Ze kunnen lek gaan, of de stroom kan uitvallen."

  De zijkanten zijn voorzien van skywall-gordijnen. "Die zijn met lucht gevuld, geven veel isolatie, maar zijn ook voor 80 procent lichtdoorlatend", legt Braakman uit. "We kozen voor dit systeem, omdat het veiliger en kindvriendelijk is. De skywalls moeten alleen goed afgeschermd worden. Ze kunnen lek gaan, of de stroom kan uitvallen."

 • Ruim een kwart van dit deel van het dak is voorzien van 132 zonnepanelen (215 vierkante meter). De verwachting is dat dit na 6 tot 7 jaar rendement geeft. Braakman: "Het idee is dat we straks 26.000 kilowatt per jaar opwekken, terwijl we jaarlijks 62.000 kilowatt gebruiken. Dat lijkt een groot verschil, maar meer panelen was geen optie. Dan zouden we als grootverbruiker aangemerkt worden en onszelf juist in de vingers snijden." Iets verderop bevinden zich vier zonneboilers. Die zorgen voor warm water. Deze boilers moeten zich in 6 jaar terugverdienen.

  Ruim een kwart van dit deel van het dak is voorzien van 132 zonnepanelen (215 vierkante meter). De verwachting is dat dit na 6 tot 7 jaar rendement geeft. Braakman: "Het idee is dat we straks 26.000 kilowatt per jaar opwekken, terwijl we jaarlijks 62.000 kilowatt gebruiken. Dat lijkt een groot verschil, maar meer panelen was geen optie. Dan zouden we als grootverbruiker aangemerkt worden en onszelf juist in de vingers snijden." Iets verderop bevinden zich vier zonneboilers. Die zorgen voor warm water. Deze boilers moeten zich in 6 jaar terugverdienen.

 • Maar in de stal zijn meer voorbeelden van energiebesparing. Zo werkt Braakman onder meer met frequentieregelaars, een buizenkoeler en een warmteterugwinningssysteem. Die bevinden zich allemaal in een overzichtelijke en veilige machinekamer.

  Maar in de stal zijn meer voorbeelden van energiebesparing. Zo werkt Braakman onder meer met frequentieregelaars, een buizenkoeler en een warmteterugwinningssysteem. Die bevinden zich allemaal in een overzichtelijke en veilige machinekamer.

 • Op de achtergrond het (blauwe) warmteterugwinningssysteem.

  Op de achtergrond het (blauwe) warmteterugwinningssysteem.

 • Van al deze apparaten houdt Braakman per onderdeel precies het verbruik bij.

  Van al deze apparaten houdt Braakman per onderdeel precies het verbruik bij.

 • Een ander voorbeeld van energiebesparing in de stal: led-verlichting.

  Een ander voorbeeld van energiebesparing in de stal: led-verlichting.

 • De zorggroep draait gewoon mee met de melkrobot aan de rechterkant van de voergang. Deze dieren worden daarna weer automatisch naar het strohok gedirigeerd.

  De zorggroep draait gewoon mee met de melkrobot aan de rechterkant van de voergang. Deze dieren worden daarna weer automatisch naar het strohok gedirigeerd.

 • Elke koe wordt zorgvuldig gemonitord. Onder het koenummer hangen twee blauwe meters. De bovenste is de activiteitenmeter, de onderste herkent de koe bij de melkrobot en de voercomputer.

  Elke koe wordt zorgvuldig gemonitord. Onder het koenummer hangen twee blauwe meters. De bovenste is de activiteitenmeter, de onderste herkent de koe bij de melkrobot en de voercomputer.

 • In de stal hangen twee automatische koeborstels.

  In de stal hangen twee automatische koeborstels.

 • Een handigheidje: overal in de stal zitten tussen het hekwerk kleine openingen waar Braakman zo doorheen kan stappen.

  Een handigheidje: overal in de stal zitten tussen het hekwerk kleine openingen waar Braakman zo doorheen kan stappen.

Laatste reacties

 • huubjansen

  Mooie stal! Kan de koeling niet buiten staan? Dat scheelt ook energie.

 • Stratego Slimlicht

  Erg veel Ledtubes waterdichte bakken, dat had anders gekund. Uiteraard wel met LED, die keuze is verstandig als je de terug verdien tijd gaat bekijken t.o.v. HFT5 Tl lampen.

 • Koeienman

  Als tank schoonmaken belangrijk voor je is had je beter een Meko silotank met damwand kunnen nemen. Die blijven m.i. mooier onder de weersomstandigheden.

 • NwZwervel

  ik hoorde van een collega met zo'n skywall-gordijn dat die veel last had van condens en als je dat niet vaak genoeg aftapt: dan bevriest het/ wilde het gordijn zelfs niet meer geheel dicht. hoe voorkom je dat?

 • Hannus

  In onze tijd noemde ze dat lumitherm, die opblaasbare zijwand. Is echt verschrikkelijke rommel. Blijft hooguit 1 jaar heel als je geluk hebt. Op ons bedrijf is er in 3 jaar 3x nieuwe opblaasgedeelte ingezet. Toen het weer kapot was hebben we een oprol gordijn geeist van de leverancier. Bij wind gaat het in de knoop en het schuift op. Er komen kleine gaatjes in en bij regen als het omlaag ligt is het net een dakgoot, met gevolg dat het water die luchtzak inloopt. Een paar jaar terug toen we een 2e bedrijf erbij kochten, stond er een stal op met datzelfde spul erin, je raadt het al, ook dat was helemaal kapot. Is intussen ook vervangen door een oprol gordijn. Nooit aan beginnen, laat je ook niks wijs maken over de verbeterde versie, wij hebben 3 versies gahad, 3x niks.

 • lactaria

  Ik heb persoonlijk geen ervaring met dit soort gordijn maar een collega van mij heeft deze zelfde gordijnen en vooldoen prima. Maar hier in Canada hebben we geen temperature extreems.... Ow toch wel. Van over min 40 to kort bij plus 40. Ik weet wel dat je ongedierte er weg van moet houden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.