Rundveehouderij

Foto & video 14321 x bekeken 11 reactieslaatste update:19 mrt 2013

'De melkstal moesten we nog optimaliseren'

Boerderij neemt de komende weken de stalbouw van melkveebedrijven onder de loep. Dit keer het bedrijf van Adrian en Annely Langereis in Ten Boer (Gr.). Ze pasten vooral de ligboxen en de afstellingen in de melkstal aan.

Foto

 • Adrian (33) en Annely (32) Langereis in het Groningse Ten Boer lieten anderhalf jaar geleden een nieuwe 0+6+0-ligboxenstal voor 230 melkkoeien bouwen. Inmiddels hebben ze 185 stuks melkvee en 1,6 miljoen kilo quotum. De stal bevalt hen erg goed, vooral op het vlak van arbeidsgemak, dierenwelzijn en koeverkeer. Ze pasten wel één en ander aan.<BR><I>Foto: Jan Willem van Vliet, tekst: Theo Brummelaar</i>

  Adrian (33) en Annely (32) Langereis in het Groningse Ten Boer lieten anderhalf jaar geleden een nieuwe 0+6+0-ligboxenstal voor 230 melkkoeien bouwen. Inmiddels hebben ze 185 stuks melkvee en 1,6 miljoen kilo quotum. De stal bevalt hen erg goed, vooral op het vlak van arbeidsgemak, dierenwelzijn en koeverkeer. Ze pasten wel één en ander aan.<BR><I>Foto: Jan Willem van Vliet, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • De stal valt op door het open karakter en het ontbreken van zijwanden. De extra ventilatie pakt in de praktijk goed uit. Tijdens vorstperiodes hebben de koeien geen last, zegt Annely. Ook dan liggen ze prinsheerlijk in de stal en blijven ze vreten. Alleen tijdens herfstdagen met veel wind en regen is het vervelend. Maar de koeien dalen niet in melkproductie. Bovendien valt het aantal slechte dagen erg mee.

  De stal valt op door het open karakter en het ontbreken van zijwanden. De extra ventilatie pakt in de praktijk goed uit. Tijdens vorstperiodes hebben de koeien geen last, zegt Annely. Ook dan liggen ze prinsheerlijk in de stal en blijven ze vreten. Alleen tijdens herfstdagen met veel wind en regen is het vervelend. Maar de koeien dalen niet in melkproductie. Bovendien valt het aantal slechte dagen erg mee.

 • Adrian en Annely wilden diepstrooisel, maar in een open stal als deze is zaagsel geen optie. Als alternatief kozen ze voor (gescheiden) mest. De boxen vullen ze aan met een minishovel. Dat is arbeidsintensief, maar het resultaat maakt veel goed. De koeien hebben veel comfort en zijn er qua gezondheid op vooruitgegaan (geen dikke hakken meer).

  Adrian en Annely wilden diepstrooisel, maar in een open stal als deze is zaagsel geen optie. Als alternatief kozen ze voor (gescheiden) mest. De boxen vullen ze aan met een minishovel. Dat is arbeidsintensief, maar het resultaat maakt veel goed. De koeien hebben veel comfort en zijn er qua gezondheid op vooruitgegaan (geen dikke hakken meer).

 • Aan de ligboxen zelf is wel wat aangepast. Zo zijn de schoftbomen 10 centimeter naar achteren gezet. De koeien stonden te ver naar voren, waardoor urine en mest te vaak ín de ligbox terecht kwamen. Dat werd vervolgens aangestampt.

  Aan de ligboxen zelf is wel wat aangepast. Zo zijn de schoftbomen 10 centimeter naar achteren gezet. De koeien stonden te ver naar voren, waardoor urine en mest te vaak ín de ligbox terecht kwamen. Dat werd vervolgens aangestampt.

 • Een tweede aanpassing: de gele knieboom is 5 centimeter naar voren verplaatst. In de praktijk bleek dat de koeien tijdens het opstaan te vaak tegen de buizen botsten.

  Een tweede aanpassing: de gele knieboom is 5 centimeter naar voren verplaatst. In de praktijk bleek dat de koeien tijdens het opstaan te vaak tegen de buizen botsten.

 • Dit is het resultaat. Deze koe staat ver genoeg naar achteren. Een relatief eenvoudige ingreep, maar de extra 10 centimeter zorgt wel dat urine en mest nu, over de rand, op de roosters terechtkomen.

  Dit is het resultaat. Deze koe staat ver genoeg naar achteren. Een relatief eenvoudige ingreep, maar de extra 10 centimeter zorgt wel dat urine en mest nu, over de rand, op de roosters terechtkomen.

 • Adrian en Annely hebben een mestscheider. Die staat voor de stal met droge koeien en jongvee. Omdat ze hun mest daarvandaan haalden, leek het de ideale plek. Leek, want die mest heeft geen vezels. En vezels willen ze wel hebben. Daarom gebruiken ze nu mest van nieuwmelkte koeien. Maar die staan dus verder weg. De mestscheider wordt daarom op termijn waarschijnlijk nog een keer verplaatst.

  Adrian en Annely hebben een mestscheider. Die staat voor de stal met droge koeien en jongvee. Omdat ze hun mest daarvandaan haalden, leek het de ideale plek. Leek, want die mest heeft geen vezels. En vezels willen ze wel hebben. Daarom gebruiken ze nu mest van nieuwmelkte koeien. Maar die staan dus verder weg. De mestscheider wordt daarom op termijn waarschijnlijk nog een keer verplaatst.

 • Een overzicht van de 2×14 zij-aan-zijmelkstal, die veel arbeidscomfort en snelheid biedt. De afstellingen in deze melkstal waren het eerste halfjaar niet optimaal. Adrian en Annely merkten dat relatief laat. Ze hadden een hectische stalbouw achter de rug en dachten bovendien dat het aan het overgangsjaar vanuit de oude stal lag. Maar ze verloren die maanden wel 0,5 tot 0,8 kilo melk per koe per dag. Augustus 2012 begon het finetunen. Inmiddels zijn de resultaten weer goed. Het stel mikt op een gemiddelde productie van 9.200 kilo per jaar (was 8.800 kilo in de oude stal).

  Een overzicht van de 2×14 zij-aan-zijmelkstal, die veel arbeidscomfort en snelheid biedt. De afstellingen in deze melkstal waren het eerste halfjaar niet optimaal. Adrian en Annely merkten dat relatief laat. Ze hadden een hectische stalbouw achter de rug en dachten bovendien dat het aan het overgangsjaar vanuit de oude stal lag. Maar ze verloren die maanden wel 0,5 tot 0,8 kilo melk per koe per dag. Augustus 2012 begon het finetunen. Inmiddels zijn de resultaten weer goed. Het stel mikt op een gemiddelde productie van 9.200 kilo per jaar (was 8.800 kilo in de oude stal).

 • Een van de aanpassingen: gewichten van 250 gram op de melkklauwen. De spenen werden te veel afgeknepen. De tepelbekers kropen te veel naar boven, waardoor een te hoog kopvacuüm ontstond. Met deze gewichten gaat het melken gemakkelijker en effectiever.

  Een van de aanpassingen: gewichten van 250 gram op de melkklauwen. De spenen werden te veel afgeknepen. De tepelbekers kropen te veel naar boven, waardoor een te hoog kopvacuüm ontstond. Met deze gewichten gaat het melken gemakkelijker en effectiever.

 • Een overzicht van de ruime kelder onder de melkstal. Door de aanleg van deze kelder liggen de onderhoudskosten lager. Ook hier een kleine aanpassing aan de afstellingen. De zuigrustslag is veranderd en geoptimaliseerd.

  Een overzicht van de ruime kelder onder de melkstal. Door de aanleg van deze kelder liggen de onderhoudskosten lager. Ook hier een kleine aanpassing aan de afstellingen. De zuigrustslag is veranderd en geoptimaliseerd.

 • Een iets andere afstelling van de vacuümpomp hielp ook. Het vacuüm werd verlaagd. Na al deze kleine ingrepen, deden Adrian en Annely zelf ook een duit in het zakje. Ze gingen hun koeien drie in plaats van twee keer melken. “Zo willen we ze stimuleren. Van de zomer gaan we weer terug naar twee keer daags melken”, vertelt Annely.

  Een iets andere afstelling van de vacuümpomp hielp ook. Het vacuüm werd verlaagd. Na al deze kleine ingrepen, deden Adrian en Annely zelf ook een duit in het zakje. Ze gingen hun koeien drie in plaats van twee keer melken. “Zo willen we ze stimuleren. Van de zomer gaan we weer terug naar twee keer daags melken”, vertelt Annely.

 • Vorst in de stal bleek de afgelopen weken, evenals vorig jaar, geen probleem. Toch is deze ruimte naast de melkstal, die veel leidingen herbergt, alsnog geïsoleerd. Hier kwam door kieren te veel tocht binnen. Dat is met dit plafond verholpen.

  Vorst in de stal bleek de afgelopen weken, evenals vorig jaar, geen probleem. Toch is deze ruimte naast de melkstal, die veel leidingen herbergt, alsnog geïsoleerd. Hier kwam door kieren te veel tocht binnen. Dat is met dit plafond verholpen.

 • Een ‘cosmetische’ ingreep. In het grootste gedeelte van de stal vervingen Adrian en Annely het voerhek door gewone buizen. Sommige koeien kregen bulten door het voerhek. Omdat het stel zich ook steeds meer op burgers richt (educatie, zie ook foto 18), is dit aangepast. Het oogt beter.

  Een ‘cosmetische’ ingreep. In het grootste gedeelte van de stal vervingen Adrian en Annely het voerhek door gewone buizen. Sommige koeien kregen bulten door het voerhek. Omdat het stel zich ook steeds meer op burgers richt (educatie, zie ook foto 18), is dit aangepast. Het oogt beter.

 • De vorst gaf geen problemen in de stal (roostervloer etc.), maar de leidingen bevroren wel. Deze zijn later geïsoleerd. Bovendien is er een extra warmtepomp op gezet. Dat werkt goed. De relatief lange vorstperiode van eind januari gaf geen problemen.

  De vorst gaf geen problemen in de stal (roostervloer etc.), maar de leidingen bevroren wel. Deze zijn later geïsoleerd. Bovendien is er een extra warmtepomp op gezet. Dat werkt goed. De relatief lange vorstperiode van eind januari gaf geen problemen.

 • In deze stal zijn vijf separatiemogelijkheden. Separeren kan voor het stro- en separatiehok. Adrian en Annely kunnen echter ook groepen oudmelkte en nieuwmelkte koeien maken en een groep selecteren voor de veearts of klauwbekapper. Dat systeem bevalt ze uitstekend.

  In deze stal zijn vijf separatiemogelijkheden. Separeren kan voor het stro- en separatiehok. Adrian en Annely kunnen echter ook groepen oudmelkte en nieuwmelkte koeien maken en een groep selecteren voor de veearts of klauwbekapper. Dat systeem bevalt ze uitstekend.

 • Gescheiden mest als boxondergrond leidde ertoe dat dikke hakken nu niet meer voorkomen. In de oude stal was dat wel het geval.

  Gescheiden mest als boxondergrond leidde ertoe dat dikke hakken nu niet meer voorkomen. In de oude stal was dat wel het geval.

 • Ook het aantal uierontstekingen ligt lager. Het algehele dierenwelzijn is nu beter, stelt Annely. De klauwgezondheidscore (KGS) steeg van 50 tot 80, het celgetal daalde van 180 naar 120 en de dierdagdosering ging van 6,64 naar 4,28. Bovendien nam het aantal mastitisbehandelingen fors af: van 25 naar 10 per jaar.

  Ook het aantal uierontstekingen ligt lager. Het algehele dierenwelzijn is nu beter, stelt Annely. De klauwgezondheidscore (KGS) steeg van 50 tot 80, het celgetal daalde van 180 naar 120 en de dierdagdosering ging van 6,64 naar 4,28. Bovendien nam het aantal mastitisbehandelingen fors af: van 25 naar 10 per jaar.

 • Adrian en Annely, die net buiten Ten Boer wonen, betrekken burgers en bedrijven bij hun bedrijf. Momenteel laten ze een vergaderruimte (links) bouwen. Daarmee mikken ze op bedrijven uit de stad, die ze vervolgens een bedrijfsrondleiding willen geven. Daarnaast verzorgen ze educatieve lessen voor basisschoolklassen.

  Adrian en Annely, die net buiten Ten Boer wonen, betrekken burgers en bedrijven bij hun bedrijf. Momenteel laten ze een vergaderruimte (links) bouwen. Daarmee mikken ze op bedrijven uit de stad, die ze vervolgens een bedrijfsrondleiding willen geven. Daarnaast verzorgen ze educatieve lessen voor basisschoolklassen.

 • Je moet prioriteiten stellen. Het accent lag op de stalbouw en later de optimalisering ervan. Dat betekende dat de erfverharding moest wachten. Die staat nog op stapel. Noodzaak is het nog niet, omdat er vooral puin ligt van de oude stal.

Boerderij bezocht in 2011 voor het &lt;a href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2011/11/Nieuwe-stal-met-mest-als-boxbedekking-BOE019049W/"> eerst&lt;/a> het bedrijf van Hans Vulink.

Zie&lt;a href="www.koeenjij.nl"> hier&lt;/a> voor meer informatie over het bedrijf.

  Je moet prioriteiten stellen. Het accent lag op de stalbouw en later de optimalisering ervan. Dat betekende dat de erfverharding moest wachten. Die staat nog op stapel. Noodzaak is het nog niet, omdat er vooral puin ligt van de oude stal. Boerderij bezocht in 2011 voor het <a href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2011/11/Nieuwe-stal-met-mest-als-boxbedekking-BOE019049W/"> eerst</a> het bedrijf van Hans Vulink. Zie<a href="www.koeenjij.nl"> hier</a> voor meer informatie over het bedrijf.

Laatste reacties

 • kremer

  mooi stalletje Adrian.

 • pieter p

  Ze zijn met z'n tweeen hoor

 • wdebruin

  Super mooie stal,

  Wel jammer van die schoftboom.

  Als je naar de koe kijkt dan zie je dat ze de schoftboom tegen haar nek heeft. Met vaarzen en koeien in 1 koppel mag er in 10 % van de boxen mest/urine liggen.
  Ik zou hem 5 cm terug zetten dan gaan de koeien een uur meer liggen op een dag en heb je weer ruim een liter melk erbij. De kosten voor schoonmaken worden dan ruim vergoedt.

 • Demeter Griend

  Echt schitterende bedrijf, ziet er heel goed uit.

 • alco1

  De melkstal moet gezien worden als het hart van de stal. Hier kan wel zoveel verkeert gaan qua afstelling. Maar wat is goed? In elke veestapel zit zoveel verschil en zelfs bij de individuele koe. Zucht in spenen na afkalven en het latere stadium. Melken ze in beide stadia goed uit.
  Ik zou wel eens een onderzoek willen zien waarbij melk cel resultaten gerelateerd werden naar het merk melkmachine. Het KOM wil ze niet geven met het oog op concurrentie vervalsing. Belachelijk natuurlijk.

 • el

  Melkmachine merk doet er niet echt toe ,het gaat meer om hoe hoog het vacuum is tijdens het melken en welke tepelvoeringen je gebruikt .Lijkt mij niet eenvoudig om merken met elkaar te vergelijken de een gebruikt ronde de ander driehoekige of zelfs vierkante tepelvoeringen en dan heb je ook nog rubber of silicone .

 • alco1

  ER komt nog zoveel meer bij kijken @ el
  Lucht inhoud binnen en buiten de tepelvoering.
  Hoeveelheid luchtverplaatsing.
  Voorspanning ( kan de tepelvoering wel goed open) Enorm belangrijk voor koeien met zucht in de spenen.
  De eerste dagen na afkalven is het van crusiaal belang dat de koe goed uit is.
  Toch zou ik wel een onderzoek willen zien naar melkmachine merk. Bij mij in de buurt zie ik bij een bepaald merk meer problemen dan bij andere.
  Een onderzoek kan heel gemakkelijk. Welke merken komen het meest voor op probleem bedrijven.

 • Edje2

  IS de ronde schoftboom niet ideaal?

 • wg

  het is wel te zien wie hier de boksem aanheeft

 • Mels

  Hoeveel koeien liepen er hier voor de nieuwbouw???

 • hip

  Over melken zijn er zoveel visies als er boeren zijn. Ik persoonlijk ben er niet voor om nieuwmelkte koeien tot laatste drup uit te melken, en vooral bij vaarzen moet het melkstel er niet te lang onderhangen. Je moet ze niet straffen als ze de melk komen lossen, door de melkstellen lang aan hun net net gevormde gevoelige uier te laten hangen. Als ze daardoor de volgende keer haar oxytocine daardoor moeilijk gaat afgeven heb je kans dat hier een taaie vaars gaat ontstaan terwijl zij dit fysiologisch niet is.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.