Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

Biologisch boeren tussen dijk, stad en IJssel (4)

Boerderij volgt een bijzondere stalbouw: die van een biologisch duurzaam melkveebedrijf middenin de uiterwaarden van de IJssel, vlakbij Deventer. Dit is deel 4: de spanten zijn gezet.

Foto

 • Annette Harberink (34) gaat samen met Stichting IJssellandschap, waarvan ze grond en gebouwen pacht, een bijzonder avontuur aan: de bouw van een biologisch duurzaam melkveebedrijf, genaamd Natuurderij Keizersrande. De locatie is zeer fraai en allesbehalve standaard: op een terp in de uiterwaarden van de IJssel, op een steenworp afstand van Deventer. Op het nieuwe bedrijf doet Harberink straks zowel aan productie als beheer, want in dit unieke en innovatieve project komen landbouw (melkveehouderij), ecologie, recreatie, educatie én economie samen.

  Annette Harberink (34) gaat samen met Stichting IJssellandschap, waarvan ze grond en gebouwen pacht, een bijzonder avontuur aan: de bouw van een biologisch duurzaam melkveebedrijf, genaamd Natuurderij Keizersrande. De locatie is zeer fraai en allesbehalve standaard: op een terp in de uiterwaarden van de IJssel, op een steenworp afstand van Deventer. Op het nieuwe bedrijf doet Harberink straks zowel aan productie als beheer, want in dit unieke en innovatieve project komen landbouw (melkveehouderij), ecologie, recreatie, educatie én economie samen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van Natuurderij Keizersrande. Het bouwblok telt 1,2 hectare. De bouw vordert nu snel. De spanten van de ligboxenstal zijn gezet. Voor de stal de betonnen keermuur met houtmotief. Het ontwerp van de terp en gebouwen is van Daad Architecten in Beilen.

  Een overzicht van Natuurderij Keizersrande. Het bouwblok telt 1,2 hectare. De bouw vordert nu snel. De spanten van de ligboxenstal zijn gezet. Voor de stal de betonnen keermuur met houtmotief. Het ontwerp van de terp en gebouwen is van Daad Architecten in Beilen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De ligboxenstal, die 7 meter boven NAP ligt, gezien vanaf de IJssel. De stal, die 48 meter lang en 30 meter breed is, biedt plaats aan 80 gehoornde melkkoeien en 70 stuks jongvee. In het midden, tussen de keermuren, lopen de dieren straks vanuit de weide de 2 meter hoger gelegen terp op. Aan de andere kant van de stal komt nog een trap voor bezoekers van het biologische bedrijf. Deventenaren die aan de rand van de stad wonen, hoeven voor een bezoek slechts een paar honderd meter te lopen.

  De ligboxenstal, die 7 meter boven NAP ligt, gezien vanaf de IJssel. De stal, die 48 meter lang en 30 meter breed is, biedt plaats aan 80 gehoornde melkkoeien en 70 stuks jongvee. In het midden, tussen de keermuren, lopen de dieren straks vanuit de weide de 2 meter hoger gelegen terp op. Aan de andere kant van de stal komt nog een trap voor bezoekers van het biologische bedrijf. Deventenaren die aan de rand van de stad wonen, hoeven voor een bezoek slechts een paar honderd meter te lopen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een deel van het houtwerk dat voor de hoeve en de ligboxenstal gebruikt wordt, komt uit de directe omgeving. Dit hout komt van bomen die vorig jaar gerooid zijn op de plek waar nu het erf is.

  Een deel van het houtwerk dat voor de hoeve en de ligboxenstal gebruikt wordt, komt uit de directe omgeving. Dit hout komt van bomen die vorig jaar gerooid zijn op de plek waar nu het erf is.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier nog een oudere foto van de toegangsweg, die van de IJsseldijk naar het bedrijf loopt. De bomen die voor deze weg gekapt zijn, liggen nu klaar om verder bewerkt te worden om daarna onder meer als kolommen onder het dak van de werktuigenberging te belanden.

  Hier nog een oudere foto van de toegangsweg, die van de IJsseldijk naar het bedrijf loopt. De bomen die voor deze weg gekapt zijn, liggen nu klaar om verder bewerkt te worden om daarna onder meer als kolommen onder het dak van de werktuigenberging te belanden.

  Foto: Ronald Hissink
 • De ‘geschilde’ bomen worden door een kraan naar het bouwterrein verplaatst. Daar worden ze verder bewerkt. Aan de kolommen worden platen en ankers bevestigd. Elke boomstam is genummerd en heeft een plaats in de constructietekening.

  De ‘geschilde’ bomen worden door een kraan naar het bouwterrein verplaatst. Daar worden ze verder bewerkt. Aan de kolommen worden platen en ankers bevestigd. Elke boomstam is genummerd en heeft een plaats in de constructietekening.

  Foto: Ronald Hissink
 • Medewerkers van bouwbedrijf Niehof uit Lattrop gaan met de bomen aan de slag. De gaten in de boom geven de plek van de ankers aan. Vervolgens worden de kolommen op de juiste plek geplaatst.

  Medewerkers van bouwbedrijf Niehof uit Lattrop gaan met de bomen aan de slag. De gaten in de boom geven de plek van de ankers aan. Vervolgens worden de kolommen op de juiste plek geplaatst.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit hout voor de gordingen komt overigens van de houthandel.

  Dit hout voor de gordingen komt overigens van de houthandel.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is het liggedeelte voor de koeien. De rails voor de stroverdeler zijn al geplaatst. Harberink teelt 25 hectare graan en kan voor een groot gedeelte haar eigen stro voor de potstal gebruiken.

  Dit is het liggedeelte voor de koeien. De rails voor de stroverdeler zijn al geplaatst. Harberink teelt 25 hectare graan en kan voor een groot gedeelte haar eigen stro voor de potstal gebruiken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de veestal, met spanten. Op de voorgrond de mestplaat van 600 vierkante meter. Die is omringd door muren van 1,50 meter hoog. Rechtsachter de mestplaat zijn de spanten van de melkstal te zien.

  Een overzicht van de veestal, met spanten. Op de voorgrond de mestplaat van 600 vierkante meter. Die is omringd door muren van 1,50 meter hoog. Rechtsachter de mestplaat zijn de spanten van de melkstal te zien.

  Foto: Ronald Hissink
 • De melkstal van dichtbij. Op de melkput ligt de onderkant van de bekisting voor de putrand klaar. Die rand wordt komende week gestort. Harberink gaat straks melken in een swing-over met zestien stands van Boumatic.

  De melkstal van dichtbij. Op de melkput ligt de onderkant van de bekisting voor de putrand klaar. Die rand wordt komende week gestort. Harberink gaat straks melken in een swing-over met zestien stands van Boumatic.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier staan alvast een paar betonnen prefabmuren klaar. Die worden straks in de melkstal ingepast.

  Hier staan alvast een paar betonnen prefabmuren klaar. Die worden straks in de melkstal ingepast.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is de vloer van de woning, een grotendeels houten hoeve. Op de achtergrond is de vloer van de stro- en machineberging te zien.

  Dit is de vloer van de woning, een grotendeels houten hoeve. Op de achtergrond is de vloer van de stro- en machineberging te zien.

  Foto: Ronald Hissink
 • De betonvloer van de machineberging.

  De betonvloer van de machineberging.

  Foto: Ronald Hissink
 • De bouwers bereikten vrijdag 8 maart het hoogste punt van de ligboxenstal: 10 meter. Dat werd gevierd met een klein feestje.

  De bouwers bereikten vrijdag 8 maart het hoogste punt van de ligboxenstal: 10 meter. Dat werd gevierd met een klein feestje.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • Willem1962

  Leuk om te zien, alleen, 80 ONgehoornde koeien????? Ik hoop dat het goed gaat.
  En grappig om te zien hoe er, volgens de foto, met de boomstammen omgegaan word. Er blijkt duidelijk uit dat dit geen dagelijks werk is voor de mannen. Het afmeten voor dingen die er mee gebeuren moet is op een beetje krakkemikkige manier zo te zien.

 • el

  Gehoornde MRIJ koeien neem ik aan.

 • willem jan

  denk dat de bezoekers intree moeten betalen om de kosten te dekken
  of is het melkeld van biologisch gehorende uiterwaarden grazene de koeien 5 x zo hoog als gangbare melk

 • Noordam2

  wat dacht je van allerlei subsidies
  onze ouders laten ze creperen in tehuizen, maar voor dit soort idiote grappen is wel geld
  schandalig en dat in een stroomgebied van een rivier

Of registreer je om te kunnen reageren.