Rundveehouderij

Foto & video 20 reacties

Biologisch boeren tussen dijk, stad en IJssel (3)

Boerderij gaat de komende maanden een bijzondere stalbouw volgen. Die van een biologisch duurzaam melkveebedrijf middenin de uiterwaarden van de rivier de IJssel en vlakbij de stad Deventer. Dit is deel 3: het betonstorten.

Foto

 • Bioboerin Annette Harberink (34) gaat samen met Stichting IJssellandschap, waarvan ze grond en gebouwen pacht, een bijzonder avontuur aan. De bouw van een biologisch duurzaam melkveebedrijf genaamd Natuurderij Keizersrande. De locatie is zeer fraai en allesbehalve standaard: op een terp in de uiterwaarden van de rivier de IJssel en op een steenworp afstand van de stad Deventer. Op het nieuwe bedrijf doet Harberink straks zowel aan productie als beheer, want in dit unieke en innovatieve project komen landbouw (melkveehouderij), ecologie, recreatie, educatie én economie samen.<BR><I>Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar</i>

  Bioboerin Annette Harberink (34) gaat samen met Stichting IJssellandschap, waarvan ze grond en gebouwen pacht, een bijzonder avontuur aan. De bouw van een biologisch duurzaam melkveebedrijf genaamd Natuurderij Keizersrande. De locatie is zeer fraai en allesbehalve standaard: op een terp in de uiterwaarden van de rivier de IJssel en op een steenworp afstand van de stad Deventer. Op het nieuwe bedrijf doet Harberink straks zowel aan productie als beheer, want in dit unieke en innovatieve project komen landbouw (melkveehouderij), ecologie, recreatie, educatie én economie samen.<BR><I>Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • Een mooi overzicht van de bouwlocatie van Natuurderij Keizersrande. Toen de fotograaf de foto´s maakte, was het hoogwater. De IJssel ligt namelijk op circa 1.000 meter van de keermuur. Volgende week doen de bouwers er weer een flinke schep bovenop. Na het betonstorten, worden dan de spanten gezet. Die week wordt ook het hoogste punt (10 meter) bereikt.

  Een mooi overzicht van de bouwlocatie van Natuurderij Keizersrande. Toen de fotograaf de foto´s maakte, was het hoogwater. De IJssel ligt namelijk op circa 1.000 meter van de keermuur. Volgende week doen de bouwers er weer een flinke schep bovenop. Na het betonstorten, worden dan de spanten gezet. Die week wordt ook het hoogste punt (10 meter) bereikt.

 • De betonkogel, voordat deze door de grote kraan de lucht in wordt geslingerd
De molen wordt keurig gevuld voor een nieuwe ronde. Deze dag was het de beurt aan de wanden van de mestplaat.

  De betonkogel, voordat deze door de grote kraan de lucht in wordt geslingerd De molen wordt keurig gevuld voor een nieuwe ronde. Deze dag was het de beurt aan de wanden van de mestplaat.

 • Hier is een werknemer van bouwbedrijf Niehof uit Lattrop bezig om beton te storten in de wanden van de mestplaat, die 600 vierkante meter beslaan. De wanden zijn 1,50 meter hoog.

  Hier is een werknemer van bouwbedrijf Niehof uit Lattrop bezig om beton te storten in de wanden van de mestplaat, die 600 vierkante meter beslaan. De wanden zijn 1,50 meter hoog.

 • De werknemer wacht op een opnieuw gevulde betonkogel.

  De werknemer wacht op een opnieuw gevulde betonkogel.

 • De mestplaat wordt als één van de eerste dingen op het bedrijf afgerond. Harberink werkt met stalmest uit de strostal. Het lekwater uit die mest loopt straks zo in de mestkelder. De mestplaat ligt namelijk op één oor.

  De mestplaat wordt als één van de eerste dingen op het bedrijf afgerond. Harberink werkt met stalmest uit de strostal. Het lekwater uit die mest loopt straks zo in de mestkelder. De mestplaat ligt namelijk op één oor.

 • Het vlechtwerk aan de zijkant van de mestplaat.

  Het vlechtwerk aan de zijkant van de mestplaat.

 • De melkstal is al een aardig eind op streek. Harberink gaat straks melken in een 16 stands swing over van Boumatic. De reden: het melkt snel, terwijl het gehoornde vee rustig in en uit de melkstal kan lopen.

  De melkstal is al een aardig eind op streek. Harberink gaat straks melken in een 16 stands swing over van Boumatic. De reden: het melkt snel, terwijl het gehoornde vee rustig in en uit de melkstal kan lopen.

 • De wachtruimte/terugloopgang achter de melkstal is al volledig onderkelderd, meet 7,5 bij 18 meter en biedt ruim plaats aan de 80 dieren. De wachtruimte loopt op richting melkstal en de roosters zijn van Veld V.

  De wachtruimte/terugloopgang achter de melkstal is al volledig onderkelderd, meet 7,5 bij 18 meter en biedt ruim plaats aan de 80 dieren. De wachtruimte loopt op richting melkstal en de roosters zijn van Veld V.

 • Op dit melkveebedrijf is de IJssel nooit ver weg. Tussen deze muren in komt een trap voor bezoekers van het bedrijf. Dan moet het water wel wat lager staan... Let overigens ook op het &apos;duurzame&apos; houtmotief van de muren. Schijn, want ze zijn toch echt van beton.

  Op dit melkveebedrijf is de IJssel nooit ver weg. Tussen deze muren in komt een trap voor bezoekers van het bedrijf. Dan moet het water wel wat lager staan... Let overigens ook op het 'duurzame' houtmotief van de muren. Schijn, want ze zijn toch echt van beton.

 • De ligboxenstal/strobedstal ligt later in de planning dan de melkstal en mestplaat. Toch vorderen ook hier de werkzaamheden gestaag. Het vlechtwerk ligt al klaar. De vloeren en wanden zijn vorige week gestort.

  De ligboxenstal/strobedstal ligt later in de planning dan de melkstal en mestplaat. Toch vorderen ook hier de werkzaamheden gestaag. Het vlechtwerk ligt al klaar. De vloeren en wanden zijn vorige week gestort.

 • Een overzicht van de voorkant van de ligboxenstal/strobedstal. Deze stal ligt 7 meter boven NAP en biedt straks plaats aan 80 melkkoeien en 70 stuks jongvee.

  Een overzicht van de voorkant van de ligboxenstal/strobedstal. Deze stal ligt 7 meter boven NAP en biedt straks plaats aan 80 melkkoeien en 70 stuks jongvee.

 • Een foto van de grup achter de ligboxenstal. Hier stort een vaste schuif de mest straks op een rondgaande ketting. De dikke stromest gaat via een afvoergoot omhoog en belandt op de mestplaat. De dunne fractie stroomt in de kelder onder de plaat.

  Een foto van de grup achter de ligboxenstal. Hier stort een vaste schuif de mest straks op een rondgaande ketting. De dikke stromest gaat via een afvoergoot omhoog en belandt op de mestplaat. De dunne fractie stroomt in de kelder onder de plaat.

 • Hier is een medewerker van het bouwbedrijf bezig met uitzetten op de plek waar de stroberging verrijst. Deze berging beslaat 350 vierkante meter. In het voorjaar wordt die ook gebruikt voor de kalveren.

  Hier is een medewerker van het bouwbedrijf bezig met uitzetten op de plek waar de stroberging verrijst. Deze berging beslaat 350 vierkante meter. In het voorjaar wordt die ook gebruikt voor de kalveren.

 • En hier gebeurt hetzelfde bij de machineberging, werkplaats en graanopslag. De oppervlakte is hier 400 vierkante meter.

  En hier gebeurt hetzelfde bij de machineberging, werkplaats en graanopslag. De oppervlakte is hier 400 vierkante meter.

 • Hier zijn twee medewerkers van Loohuis in Saasveld bezig met de riolering en aanleg van de mantelbuizen van de woning. Over de woning, stroberging en kapschuur komt hetzelfde dak. Onder dat dak bevinden zich de houten kolommen, afkomstig uit het bos.

Over een kleine twee weken volgt fotoreportage deel 4: spanten zetten.

  Hier zijn twee medewerkers van Loohuis in Saasveld bezig met de riolering en aanleg van de mantelbuizen van de woning. Over de woning, stroberging en kapschuur komt hetzelfde dak. Onder dat dak bevinden zich de houten kolommen, afkomstig uit het bos. Over een kleine twee weken volgt fotoreportage deel 4: spanten zetten.

Laatste reacties

 • abtje

  Biologische beton storten...

 • fernand

  haha abtje dat dacht ik ook. De vorige reportage was biologische ijzer wapening leggen. Ik vraag mij ook af of ze biologisch stro gaan gebruiken. Wat een hypocriet project. En dat sommige mensen dat nog gaan geloven...

 • Derksfourage

  waarom toch altijd dat geschop tegen nieuwe innovatieve projecten ? Zie het gewoon eens als een mooie profilering voor de sector !

 • fernand

  Met het project zelf heb ik geen probleem. Wel dat het de stempel 'bio' krijgt. Als je iets biologisch wilt doen dan moet je rekening houden met het milieu. Je ecologische voetafdruk moet zo klein mogelijk zijn. Dus water tegenhouden is niet natuurlijk. Koeien in stallen is niet hun habitat. Koeien horen buiten te lopen. Gebruik van beton en ijzer is zeker niet biologisch. Zo een project kan nooit milieu neutraal zijn.

 • Jan Zonderland

  Betonkogel ???????? Volgens mij is het nog altijd BETONKUBEL
  Typisch bureaujournalistiek.

 • Noordam2

  een uiterwaard hoort bij de rivier, moet je als zodanig ook respecteren, zeker een 'bio' bedrijf hoort daar niet. laat me raden het project is verzonnen door een paar geitenwollensokken ambtenaren en het wordt betaald door de gemeenschap. makkelijk uitgeven is dat en de kostprijs van het project is veel te hoog, dus de gemeenschap blijft betalen

 • Bison

  Een stal bouwen in de flood zone van een rivier..??
  Mischien beter maar een droogdock van maken.

 • annetteharberink

  @ Noordman2, je hebt gelijk, ik moet een aardig bedrag 'gemeenschapsgeld' lenen bij de bank om dit bedrijf te financieren. Ik had het liever zelf allemaal bij elkaar gespaart. Daarnaast was het een flinke tegenvaller dat ik ben uitgeloot voor de jonge boeren regeling én bij de IDS regeling. Ondertussen ben ik er een beetje trots op dat er op ons bouwbord géén europees vlaggetje staat, en dat ik het zonder toeslagrechten moet zien te rooien. Ik begrijp dat een bedrijf zoals het onze veel vragen oproept, daarom is iedereen welkom en laat ik graag zien hoe natuurbeheer en waterbeheer prima te combineren zijn in een winstgevend landbouwbedrijf.

 • Bison

  Annette,je praat al over een winstgevend landbouw bedrijf terwijl je eigenlijk nog niks overeind heb staan.
  Ik zou daar maar mee wachten tot je eerst een paar jaar draait.
  Een budget projecteren is niet zo moeilijk,op papier kan je nummertjes altijd kloppend maken..het uiteindelijk 'waar' te maken is een hele andere zaak.

  Succes ermee, ik hoop dat je goed kan zwemmen

 • abtje

  Zo wie zo had je nooit toestemming mogen krijgen om in de uiterwaarde te bouwen. Daar mag in Nederland niets en niemand bouwen.
  Maar omdat het 'biologisch' genoemd wordt krijg je deze concurrentie-vervalsing.
  Maar voor een biologisch bedrijf zijn er wel betere bouwmethodes, dit is puur gangbaar bouwen.
  Desondanks heel veel succes met je bouwproject. Laat je door de minder positieve reacties niet je plezier ontnemen.
  Of ze wel of niet waar zijn, geniet er toch van. Jij zit daar straks lekker.

 • Martin

  Wat kunnen jullie hier toch zeuren zeg!!! Dit bedrijf krijgt een unieke ligging, 1000 meter van de ijssel. Zal dus niet echt in het stroom gebied liggen. Maar nu met hoog water wel tot aan de dam. Je mag trots zijn om dit zonder euro vlaggetje hebt gefinancierd Annette. Maar winstgevend, dat moet nog blijken. Je zult wel een gedegen ondernemings plan hebben en naar ik aanneem ervaring. Trek je niet te veel aan van de jaloerse reacties hier.

  Veel succes!!!!!!!!!!!!!

 • abtje

  Martin, gelukkig kom je met feiten en niet die eeuwige dooddoener, jaloezie.

 • koestal

  ik zie het met belangstelling tegemoet,veel wel gemeend succes !

 • Bison

  Dat zijn wel erge korte metertjes Martin.
  Als ik zo die foto 2 en 9 bekijk staat die stal met beide voeten in de ijsel.

  Of dat moet een aanleg stijger worden?...of mischien well overloop for de gierput!

 • Derksfourage

  bah , die eeuwige negatieve reacties op alles wat nieuw is altijd hier

 • abtje

  Derks fourage, klant van je?

 • ton donders

  Ik ben geen boer maar kan wel lezen en begrijpen wat er wordt geschreven. Wat een kinnesinne, typisch Nederlands... Een schitterend project. beheersfunktie, recreatiefunctie en landbouw bedrijf met een ecologische note, en natuurlijk zo'n project winstgevend maken vereist een goede manager. En die schijnt er te zijn, het feit om zo'n projekt opgestart te krijgen bewijst dat wel.

 • Kasteelrund

  Het is voor het eerst dat ik op discussies reageer. Ik doe dat in principe niet omdat er dikwijls ongenuanceerde, groffe of beledigende reacties worden geuit. Dat is jammer voor een op zich heel nuttige discussie, maar is helaas niet te voorkomen op openbare sites.
  Deze keer reageer ik om Annette 'een hart onder de riem te steken'. En misschien dat mijn reactie voor Abje, Fernant, Jan en Bison reden is tot nadenken.
  Annette, veel succes met je ondernemening. Als je 'open stal' zou houden, kom ik zeker kijken.

 • Deense boerin

  Het is een mooi project. Vind het wel een beetje raar dat er 'zomaar' toestemming (zal wel een hele procedure aan vooraf gegaan zijn) gegeven wordt om in de uiterwaarden te mogen bouwen. Wij zaten aan de andere kant van de IJssel, maar er mocht echt helemaal niets. Met dat hoge water zal het nog wel eens spannend worden, aangezien het nu nog echt niet op het hoogst heeft gestaan..... Succes ermee Annette...

 • Morrisman

  Gelukkig beurt Annet naast melkgeld, en vee omzet ook een forse beheers vergoeding...met de winst komt het dankzij de gemeenschap wel goed!
  Wel uitdagend een 100 % gesloten bedrijfsvoering, enkel de IJssel die volop N en P aanvoert. Annette succes!

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.