Rundveehouderij

Foto & video 12656 x bekeken 6 reactieslaatste update:19 mrt 2013

Betere kalverstal hoeft niet veel te kosten

In de eerste maanden van de opfok liep het niet lekker bij de kalveren van Emiel en Jeroen Nabuurs. Na een rookproef pasten ze de stal voor nog geen €1.000 aan. Met goede resultaten.

Foto

 • Dit zijn Jeroen (20) en Emiel (28) Nabuurs. Emiel heeft in vof met zijn ouders Mari en Mientje in Sint Hubert (N.-Br.) een melkveebedrijf met 140 koeien. Jeroen studeert nog en komt over een paar jaar ook in de vof. Van de 130 stuks jongvee staan zo’n veertig dieren op het bedrijf, de overige negentig staan bij een opfokker.

  Dit zijn Jeroen (20) en Emiel (28) Nabuurs. Emiel heeft in vof met zijn ouders Mari en Mientje in Sint Hubert (N.-Br.) een melkveebedrijf met 140 koeien. Jeroen studeert nog en komt over een paar jaar ook in de vof. Van de 130 stuks jongvee staan zo’n veertig dieren op het bedrijf, de overige negentig staan bij een opfokker.

  Foto: Henk Riswick
 • Na de geboorte gaan de kalveren naar iglo’s, waar ze circa tien dagen staan, afhankelijk van hun conditie. Na de biest krijgen de vaarskalveren poedermelk en de stiertjes rauwe melk.

  Na de geboorte gaan de kalveren naar iglo’s, waar ze circa tien dagen staan, afhankelijk van hun conditie. Na de biest krijgen de vaarskalveren poedermelk en de stiertjes rauwe melk.

  Foto: Henk Riswick
 • In de kalverschuur liep de opfok niet lekker. Kalveren groeiden niet goed, hoestten veel en zaten ruig in het haar. Als eerste schaften de veehouders een drinkautomaat aan om zekerheid over de melkgift te krijgen. “Ons mam doet de jongste kalveren altijd secuur”, vertelt Emiel. “Maar dat moet ook zo zijn als iemand het een keer overneemt. En ze stopt er natuurlijk ooit mee. Daarom hebben we nu alvast de automaat. Die aankoop kon gelijk mee in de Maatlat Duurzame Veehouderij voor de nieuwe stal.”

  In de kalverschuur liep de opfok niet lekker. Kalveren groeiden niet goed, hoestten veel en zaten ruig in het haar. Als eerste schaften de veehouders een drinkautomaat aan om zekerheid over de melkgift te krijgen. “Ons mam doet de jongste kalveren altijd secuur”, vertelt Emiel. “Maar dat moet ook zo zijn als iemand het een keer overneemt. En ze stopt er natuurlijk ooit mee. Daarom hebben we nu alvast de automaat. Die aankoop kon gelijk mee in de Maatlat Duurzame Veehouderij voor de nieuwe stal.”

  Foto: Henk Riswick
 • Naast de drinkautomaat pakte familie Nabuurs ook het rantsoen aan. In plaats van hooi en mais krijgen de kalveren nu de eerste weken luzerne en brok. “Veel diarreegevallen werden veroorzaakt door hooi-coccidiose. Het hooi dat we voerden, bleek besmet te zijn”, vertelt Jeroen. Met het nieuwe rantsoen hebben de kalveren hooguit diarree na omschakeling van biest naar poedermelk.

  Naast de drinkautomaat pakte familie Nabuurs ook het rantsoen aan. In plaats van hooi en mais krijgen de kalveren nu de eerste weken luzerne en brok. “Veel diarreegevallen werden veroorzaakt door hooi-coccidiose. Het hooi dat we voerden, bleek besmet te zijn”, vertelt Jeroen. Met het nieuwe rantsoen hebben de kalveren hooguit diarree na omschakeling van biest naar poedermelk.

  Foto: Henk Riswick
 • De afgelopen maanden pakten de ondernemers de inrichting aan. De strohokken verhuisden van de achterwand naar de zijwand en werden flink vergroot. De broers groeven achter het voerhek een kleine put uit. Tegen de achterwand is een plaat gemonteerd om de kalveren tijdens koud weer extra bescherming te bieden.

  De afgelopen maanden pakten de ondernemers de inrichting aan. De strohokken verhuisden van de achterwand naar de zijwand en werden flink vergroot. De broers groeven achter het voerhek een kleine put uit. Tegen de achterwand is een plaat gemonteerd om de kalveren tijdens koud weer extra bescherming te bieden.

  Foto: Henk Riswick
 • De troggen en hekken waren al op het bedrijf. De broers maakten daar een nieuw voerhek van.

  De troggen en hekken waren al op het bedrijf. De broers maakten daar een nieuw voerhek van.

  Foto: Henk Riswick
 • Voor isolatie kon Emiel voor een klein bedrag dupanel-platen overnemen van een veehouder in de buurt. Zo blijft de temperatuur in de stal constanter.

  Voor isolatie kon Emiel voor een klein bedrag dupanel-platen overnemen van een veehouder in de buurt. Zo blijft de temperatuur in de stal constanter.

  Foto: Henk Riswick
 • Voor een betere luchtinlaat zaagden de broers een gat in de grote schuifdeur en plaatsten een inlaatbak. Zo komt de verse lucht over de voergang en gaat via het dak weer naar voren.

  Voor een betere luchtinlaat zaagden de broers een gat in de grote schuifdeur en plaatsten een inlaatbak. Zo komt de verse lucht over de voergang en gaat via het dak weer naar voren.

  Foto: Henk Riswick
 • Boven het voorste hok is een ventilator geplaatst. Op deze manier valt de luchtstroom niet meer op de kalveren. De ventilator komt van een varkenshouder in de buurt. In totaal waren Emiel en Jeroen tussen €500 en €800 kwijt aan materialen om de stal aan te passen.

  Boven het voorste hok is een ventilator geplaatst. Op deze manier valt de luchtstroom niet meer op de kalveren. De ventilator komt van een varkenshouder in de buurt. In totaal waren Emiel en Jeroen tussen €500 en €800 kwijt aan materialen om de stal aan te passen.

  Foto: Henk Riswick
 • Ook aan afleidingsmateriaal is gedacht.

  Ook aan afleidingsmateriaal is gedacht.

  Foto: Henk Riswick
 • Ook de brokbakken komen uit een varkensstal. Met deze voorraadbakken blijft de brok langer fris en krijgen de kalveren maar een kleine portie om te vreten. Doordat ze niet meer in de brok zitten te rommelen, is de opname ervan beter.

  Ook de brokbakken komen uit een varkensstal. Met deze voorraadbakken blijft de brok langer fris en krijgen de kalveren maar een kleine portie om te vreten. Doordat ze niet meer in de brok zitten te rommelen, is de opname ervan beter.

  Foto: Henk Riswick
 • De kalveren zitten zichtbaar beter in hun vel. Volgens Emiel voelt de hele stal nu anders, aangenamer aan.

  De kalveren zitten zichtbaar beter in hun vel. Volgens Emiel voelt de hele stal nu anders, aangenamer aan.

  Foto: Henk Riswick
 • Na de aanpassing van de kalverstal hoeven de broers niet stil te zitten. Ze zijn druk bezig met de afwerking van een nieuwe ligboxenstal met plaats voor 180 koeien. Komende zomer moeten de huidige 140 koeien hun oude, versleten stal verruilen voor de nieuwe. Kijk voor het verloop van de bouw op http://www.facebook.nl/melkveebedrijfnabuursvof.

  Na de aanpassing van de kalverstal hoeven de broers niet stil te zitten. Ze zijn druk bezig met de afwerking van een nieuwe ligboxenstal met plaats voor 180 koeien. Komende zomer moeten de huidige 140 koeien hun oude, versleten stal verruilen voor de nieuwe. Kijk voor het verloop van de bouw op http://www.facebook.nl/melkveebedrijfnabuursvof.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • joerivandeweijer

  mooie stal mannen

 • Mels

  Dit kan ik waarderen van 140 naar 180 koeien en nog een mooie kalverstal renovatie ook gedaan.Een ding.Waarom komt een kalverdrinkautomaat in aanmerking voor de maatlat????

 • Sjaak

  Ziet er goed uit!

  Dat wordt waarschijnlijk de toekomst voor de hele melkveehouderij; met weinig middelen een goed resultaat behalen!
  Overigens denk ik niet, dat de kalverdrinkautomaat 'ons mam' kan vervangen...;)

 • Anne-Marie van der Linde

  @ sjaak: nee maar 'ons mam' is nu secuur en de jongens willen zeker zijn dat dat qua melk mengen ook zo blijft als ze er mee stopt (zie reportage in Boerderij 24).

 • Sjaak

  @Anne-Marie: collega's uit de praktijk weten wel wat ik bedoel, ' kalveren laten drinken' houdt meer in, dan alleen melk mengen en het erin emmers voorzetten...
  De kalverdrinkautomaat werkt perfekt, als alles vanzelf gaat...;)

 • Demeter Griend

  Het konden wel eens de best besteedde euries in jullie bedrijf zijn. Goed jongvee is de juiste basis voor de toekomst.
  Mooi om die hoofden te zien op de foto van jonge enthousiaste ondernemers.
  Mannen een hele goeie toekomst, het is jullie van harte gegund.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.