Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Luxe onderkomen voor Brandrode runderen

Willem van den Akker bouwde een nieuwe rundveestal voor zijn Brandrode runderen. Het werd een praktische en degelijke stal.

Foto

 • Op de tweede locatie van varkenshouder Willem van den Akker (51) in Berlicum (N.-Br.) is een nieuwe rundveestal een opvallende verschijning. Van den Akker houdt al jaren hobbymatig Brandrode runderen. Toen hij vlak bij deze bedrijfslocatie meer mogelijkheden kreeg voor natuurbeweiding bouwde hij een nieuwe stal. Samen met de ruimte in de bestaande stal kan hij ongeveer 30 runderen houden. De totale investering bedroeg €52.000, exclusief kosten voor eigen arbeid.

  Op de tweede locatie van varkenshouder Willem van den Akker (51) in Berlicum (N.-Br.) is een nieuwe rundveestal een opvallende verschijning. Van den Akker houdt al jaren hobbymatig Brandrode runderen. Toen hij vlak bij deze bedrijfslocatie meer mogelijkheden kreeg voor natuurbeweiding bouwde hij een nieuwe stal. Samen met de ruimte in de bestaande stal kan hij ongeveer 30 runderen houden. De totale investering bedroeg €52.000, exclusief kosten voor eigen arbeid.

  Foto: Jan Zandee
 • De stal is open, hoog en steekt af tegen de bestaande verouderde stal waar hij tegenaan is gebouwd. De stal heeft degelijke constructie met gegalvaniseerde spanten die 4 meter vrije doorgang geven. Ook is er een zolder voor de opslag van stro.

  De stal is open, hoog en steekt af tegen de bestaande verouderde stal waar hij tegenaan is gebouwd. De stal heeft degelijke constructie met gegalvaniseerde spanten die 4 meter vrije doorgang geven. Ook is er een zolder voor de opslag van stro.

  Foto: Jan Zandee
 • Het idee voor zijn stal deed Van den Akker op bij stierenmester Henk Broeders in Berkel-Enschot (N.-Br.). Het is een omgekeerde hellingstal: het hoogste punt van de schuine vloer bevindt zich aan het voerhek, daarachter is stroruimte.

  Het idee voor zijn stal deed Van den Akker op bij stierenmester Henk Broeders in Berkel-Enschot (N.-Br.). Het is een omgekeerde hellingstal: het hoogste punt van de schuine vloer bevindt zich aan het voerhek, daarachter is stroruimte.

  Foto: Jan Zandee
 • Het voordeel van deze constructie is volgens de veehouder dat hij de koeien in een handomdraai kan opsluiten op de dichte vloer achter het voerhek en kan uitmesten terwijl de dieren in de stal blijven. Verder staan de dieren altijd even hoog bij het voerhek en lopen ze niet in de mest.

  Het voordeel van deze constructie is volgens de veehouder dat hij de koeien in een handomdraai kan opsluiten op de dichte vloer achter het voerhek en kan uitmesten terwijl de dieren in de stal blijven. Verder staan de dieren altijd even hoog bij het voerhek en lopen ze niet in de mest.

  Foto: Jan Zandee
 • Het strobed gaat Van den Akker elke zes weken uitmesten. Hij doet dat met een trekker met voorlader. Omdat dat nogal wat draairuimte vraagt, verharde de veehouder ook een gedeelte buiten de stal.

  Het strobed gaat Van den Akker elke zes weken uitmesten. Hij doet dat met een trekker met voorlader. Omdat dat nogal wat draairuimte vraagt, verharde de veehouder ook een gedeelte buiten de stal.

  Foto: Jan Zandee
 • De buitenwanden zijn beklampt met houten planken, dat geeft de stal een landelijke uitstraling.

  De buitenwanden zijn beklampt met houten planken, dat geeft de stal een landelijke uitstraling.

  Foto: Jan Zandee
 • Het verschil in hoogte moest bij de deur opgevangen worden.

  Het verschil in hoogte moest bij de deur opgevangen worden.

  Foto: Jan Zandee
 • Dankzij vorstvrije drinkbakken kunnen de dieren altijd drinken. In de aflopende vloer onder de bakken maakte Van den Akker afvoerputjes voor lekwater. Koeien drinken volgens de ondernemer toch anders dan varkens: ze kunnen flink knoeien en in een jaar loopt er dan veel water in de mestopslag.

  Dankzij vorstvrije drinkbakken kunnen de dieren altijd drinken. In de aflopende vloer onder de bakken maakte Van den Akker afvoerputjes voor lekwater. Koeien drinken volgens de ondernemer toch anders dan varkens: ze kunnen flink knoeien en in een jaar loopt er dan veel water in de mestopslag.

  Foto: Jan Zandee
 • Met een zwaar Zweeds voerhek kan de veehouder de koeien stevig vastzetten.

  Met een zwaar Zweeds voerhek kan de veehouder de koeien stevig vastzetten.

  Foto: Jan Zandee
 • De eerste ervaringen met de stal zijn goed, maar hoe alles uiteindelijk uitpakt moet nog blijken. Voor Van den Akker biedt de stal de mogelijkheid zijn liefhebberij verder te ontwikkelen. Hij denkt ook na over de afzet van het vlees via een eigen label.

  De eerste ervaringen met de stal zijn goed, maar hoe alles uiteindelijk uitpakt moet nog blijken. Voor Van den Akker biedt de stal de mogelijkheid zijn liefhebberij verder te ontwikkelen. Hij denkt ook na over de afzet van het vlees via een eigen label.

  Foto: Jan Zandee

Rene Stevens

Laatste reacties

 • sony

  omgekeerde hellingstal zie op foto3 en 4 meer uit als een ondiepe pot gelijk in de reportage van boerderij over Maisstro als strooisel bij Henk Broeders in Berkel-Enschot (N.-Br.).
  Maar als het een omgekeerde hellingstal is waar strooien ze dan het stro in want aan het voerhek zie ik geen mooi stro wat normaal zou moeten en hoeveel bedraagt de helling?

 • Martijnmiddel

  volgens mij klopt het ook wel dat het mooiste stro achterin ligt, dat zie ik ook wel in strohokken voor kalveren. de dieren eten en mesten vooraan bij het voerhek en houden het stro achterin schoon om in te liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.