Rundveehouderij

Foto & video 44 reacties

Jong en oud op de veemarkt Leeuwarden

De Leeuwarder veemarkt heeft als een van de laatste veemarkten in Nederland nog een redelijk handelsvolume. Boerderij liep een dag mee.

Foto

 • Transporteur Jan Stens rijd met zijn vrachtwagen de hal van de veemarkt Leeuwarden binnen. Het is 5 uur ’s ochtends, zijn zoontje Jurjen (9 jaar) heeft vakantie en wil niets liever dan helpen met het uitladen van de koeien.

  Transporteur Jan Stens rijd met zijn vrachtwagen de hal van de veemarkt Leeuwarden binnen. Het is 5 uur ’s ochtends, zijn zoontje Jurjen (9 jaar) heeft vakantie en wil niets liever dan helpen met het uitladen van de koeien.

  Foto: Mark Pasveer
 • Onder toezicht van Jurjen laadt zijn vader rustig de koeien uit en bindt ze vast naast de eerder aangeleverde dieren. De meeste koeien zijn al op woensdagavond aangekomen en staan rustig voor zich uit te kijken.

  Onder toezicht van Jurjen laadt zijn vader rustig de koeien uit en bindt ze vast naast de eerder aangeleverde dieren. De meeste koeien zijn al op woensdagavond aangekomen en staan rustig voor zich uit te kijken.

  Foto: Mark Pasveer
 • Half zes, een veehandelaar sjokt naar de kantine van de veemarkt Leeuwarden. Nog even en het licht gaat helemaal uit. Om klokslag 6.00 uur gaat het licht weer aan en begint de handel.

  Half zes, een veehandelaar sjokt naar de kantine van de veemarkt Leeuwarden. Nog even en het licht gaat helemaal uit. Om klokslag 6.00 uur gaat het licht weer aan en begint de handel.

  Foto: Mark Pasveer
 • De veehandelaren maken even een praatje en drinken een bakje koffie totdat het 6.00 uur is en de veemarkt start.

  De veehandelaren maken even een praatje en drinken een bakje koffie totdat het 6.00 uur is en de veemarkt start.

  Foto: Mark Pasveer
 • 6.00 uur, marktmeester Sibe van der Galiėn roept om dat de markt gaat beginnen.

  6.00 uur, marktmeester Sibe van der Galiėn roept om dat de markt gaat beginnen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Na het omroepbericht komen de veehandelaren massaal de kantine uit en spoeden zich naar de markthal waar de handel gaat beginnen.

  Na het omroepbericht komen de veehandelaren massaal de kantine uit en spoeden zich naar de markthal waar de handel gaat beginnen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Koeien met een te vol uier worden nog even snel gemolken met een mobiel melkstel.

  Koeien met een te vol uier worden nog even snel gemolken met een mobiel melkstel.

  Foto: Mark Pasveer
 • Overal wordt druk onderhandeld over de prijs. Voor buitenstaanders is dit moeilijk te volgen, wat gemompel, handje klap waarna er de ene keer weer wordt weggelopen en de andere keer snel wat in een boekje wordt geschreven. Wat er betaald is, dat weten alleen de twee handelaren.

  Overal wordt druk onderhandeld over de prijs. Voor buitenstaanders is dit moeilijk te volgen, wat gemompel, handje klap waarna er de ene keer weer wordt weggelopen en de andere keer snel wat in een boekje wordt geschreven. Wat er betaald is, dat weten alleen de twee handelaren.

  Foto: Mark Pasveer
 • Over het algemeen worden er in Leewarden uitgeproduceerde melkkoeien verhandeld. Zo nu en dan staat er wat luxer vee tussen, zoals deze Belgisch Blauwe koe die echter nog niet helemaal ‘rijp’ is.

  Over het algemeen worden er in Leewarden uitgeproduceerde melkkoeien verhandeld. Zo nu en dan staat er wat luxer vee tussen, zoals deze Belgisch Blauwe koe die echter nog niet helemaal ‘rijp’ is.

  Foto: Mark Pasveer
 • Alle dieren hebben vers en schoon water beschikbaar.

  Alle dieren hebben vers en schoon water beschikbaar.

  Foto: Mark Pasveer
 • Veehandelaar Auke de Haan (links, 49 jaar) zoekt samen met zijn zoon Dennis (21 jaar) een paar koeien uit. Volgens Auke is de veemarkt nog de enige plek met een vrije prijsvorming en kunnen kopers de koeien sorteren die ze nodig hebben.

  Veehandelaar Auke de Haan (links, 49 jaar) zoekt samen met zijn zoon Dennis (21 jaar) een paar koeien uit. Volgens Auke is de veemarkt nog de enige plek met een vrije prijsvorming en kunnen kopers de koeien sorteren die ze nodig hebben.

  Foto: Mark Pasveer
 • Ttwee veehandelaren poseren gebroederlijk voor de foto. De veemarkt is voor velen niet alleen handel maar ook een sociaal trefpunt.

  Ttwee veehandelaren poseren gebroederlijk voor de foto. De veemarkt is voor velen niet alleen handel maar ook een sociaal trefpunt.

  Foto: Mark Pasveer
 • Drie Duitse boeren kijken hun ogen uit op de veemarkt. In Duitsland zijn de veemarken al jaren geleden afgeschaft. De boeren horen bij een groep van 23 Duitse melkveehouders op excursie in Nederland met hun veehandelaar Sönke Rühman. Ook stonden er een bezoek aan het voercentrum, de proefboerderij en de kalverenmarkt op het programma.

  Drie Duitse boeren kijken hun ogen uit op de veemarkt. In Duitsland zijn de veemarken al jaren geleden afgeschaft. De boeren horen bij een groep van 23 Duitse melkveehouders op excursie in Nederland met hun veehandelaar Sönke Rühman. Ook stonden er een bezoek aan het voercentrum, de proefboerderij en de kalverenmarkt op het programma.

  Foto: Mark Pasveer
 • De markt is ten einde, het werk zit er bijna op. De koeien worden verzameld en geteld voordat ze worden opgeladen.

  De markt is ten einde, het werk zit er bijna op. De koeien worden verzameld en geteld voordat ze worden opgeladen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Vrachtwagens staan klaar om de koeien te vervoeren. Een deel van de koeien gaat naar slachterijen in Duitsland.

  Vrachtwagens staan klaar om de koeien te vervoeren. Een deel van de koeien gaat naar slachterijen in Duitsland.

  Foto: Mark Pasveer
 • De koeien worden rustig de vrachtwagen in gedreven en gaan op weg naar de slachterij.

  De koeien worden rustig de vrachtwagen in gedreven en gaan op weg naar de slachterij.

  Foto: Mark Pasveer
 • Na de markt praten de handelaren nog even na onder het genot van een lekker broodje, met koffie of een borreltje. Buiten begint het licht te worden en is de ‘skyline’ van Leeuwarden te zien.

  Na de markt praten de handelaren nog even na onder het genot van een lekker broodje, met koffie of een borreltje. Buiten begint het licht te worden en is de ‘skyline’ van Leeuwarden te zien.

  Foto: Mark Pasveer
 • Veel transacties lopen via de bank maar sommige handelaren tellen nog ouderwets hun geld.

  Veel transacties lopen via de bank maar sommige handelaren tellen nog ouderwets hun geld.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • alco1

  Ik wou dat er wat meer van die markten waren, vooral voor melkvee. Net als in Duitsland in Osnabruck, Lingen of Oldenburg.

 • Phanos30

  Dank je wel Marjan Schaftenaar een mooi artikel . is er mogelijkheid dat Veemarkten weer terug keren in Nederland , en weer onder beleid van de gemeente,s . al zijn het maar vier Gemeente Utrecht, Gemeente Zwolle , Gemeente Den Bosch , Gemeente Leeuwarden . Beste Marjan Schaftenaar kun jullie bij de boerderij een referendum houden , onder boeren en veehandelaren wie voor en tegen de Veemarkten zijn, voor het terugkeren van veemarkten in Nederland , als veemarkten terug komen kan er weer mensen aan het werk , zoals schoonmakers en veedrijvers en kassa personeel .

 • aarthamstra1

  Phanos30 Veemarkten in de Europese unie ,maar niet in Holland .Wij hebben ZLTO/RABO die vinden het beter als de boer niet te veul weet .Dat is het idee.

 • Bison

  Ik zie niemand op klompen,..zijn die ook uit de tijd net als veemarkten??
  vroeger zat er een hoop zwart geld in de veehandel,..zeker ook weg?

 • Mozes

  De veemarkten voegen niets toe aan het verwaarden van vee. Ze vormen wel een enorm risico voor het verspreiden van veeziekten en veroorzaken een slecht imago.
  In 2001 hebben we enorm geluk gehad dat de MKZ in Engeland is begonnen. Toen de MKZ oversprong naar Nederland waren de veemarkten al enkele weken gesloten en is de besmetting beperkt gebleven tot een relatief klein gebied. Als de MKZ in Nederland was begonnen met de veemarkten nog open had heel Nederland geruimd moeten worden.

 • alco1

  Mozes. In Duitsland zijn nog steeds openbare fokvee veilingen en dat het niets toevoegt aan het verwaarden van melkvee, daarover heb ik mijn twijfels.

 • groot7731

  @phanos30. Extra werkgelgenheid, dus loonkosten. Die moeten dan weer van de prijs van de koeien af

 • w1888

  @Bison, de 1 na laatste foto zie ik nog klompen helemaal rechts op de foto ;)

 • Demeter Griend

  Mooi weer terug naar de tijd van vroeger.

  Mijn vader zei altijd aan 2 melkveehouders heeft 1 veehandelaar een inkomen.
  Toen waren de melkveehouders echter een stuk kleiner qua aantallen melkvee.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Bison

  Ik ben vroeger een paar keer goed genaaid door mijn vee handelaar ,sindsdien kocht en verkocht de koeien zelf wel.

  Die paar klompen dragers moeten tegenwoordig zeker een 'geluidsoverlast' premie betalen?.lol

 • Mozes

  aarthamstra1 , was u vroeger veehandelaar?

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • minasblunders1

  Mozes kan niet anders, Hamstra. Het is nu eenmaal het LTO verhaal.

 • Mozes

  Ik heb in reactie #5 niets anders dan een aantal feiten genoemd. Tegelijk weet ik dat een deel van de mensen hecht aan de traditie en cultuur van de veemarkten en deze missen. Dat ze niets toevoegen aan het verwaarden van vee hoeft geen reden te zijn om ze te sluiten. De mensen die er aan hechten mogen er best mee doorgaan ook al kost het de boer die zijn vee via deze weg afzet alleen maar geld. Dat is zijn eigen keuze.
  Het gaat vooral om het onaanvaardbare risico op verspreiding van veeziektes dat dit niet meer te handhaven is.

 • sikke

  waar maak jij dat op uit @mozes reactie #5

 • voortman

  @Mozes, wat kun jij in weinig woorden veel onzin vertellen. Doordat de afvoer naar Nederlandse veehouders vanaf de binnenlandse markten is verboden worden er nu wekelijks koeien ingevoerd vanaf o.a. Ciney, Bozen en Romenië.
  Dat is minstens net zo 'gevaarlijk' als aankoop vanaf de binnenlandse veemarkt.
  In Romenië was ik nooit maar in Bozen heb ik zelf gezien dat de koeien, kalveren, schapen én varkens allemaal in 1 hal liggen. Noodgedwongen kopen we daar onze koeien omdat het hier niet meer legaal kan..... Niets toevoegen aan het verwaarden van vee? Ga naar Leeuwarden en kijk met eigen ogen wat de dieren daar opbrengen, 'een slag meer' dan bij directe levering aan de slachterij, óók na aftrek van (meer)kosten. Op de opbrengstprijs van de melk heeft de producent geen enkele invloed meer. Wanneer de veemarkten worden gesloten kan de veehouder binnen zeer korte tijd zijn vee ook gewoon meegeven tegen een prijs die de industrie éénzijdig bepaald..... http://veemarktdoetinchem.hyves.nl/blog/28375055/verslag_S_dtirol/G0Pg/

 • LUCTOR

  Mozes lees reactie van Voortman eens goed.Voortman,s reactie is zoals het in de praktijk is jij reageert net als de man die toendertijd er voor gezorgd heeft dat de veemarkten moesten sluiten.

 • Phanos30

  Beste Mozes , ik weet niet of je het weet maar de veemarkten zijn door Elco Brinkman des tijds gesloten , om dat hij het handelsverkeer van kalveren uit Engeland gewoon liet doorgaan , en de MKZ is niet gecontracteerd op de veemarkt maar een boerenbedrijf , toen scheerde Elco Brinkman boeren , en opvangcentra, en veemarkten , en onzinnige dieren partijen. lekkerdier, wakkerdier , mozes ga eens geschiedenis lezen.

 • Phanos30

  Bij voegen: over een kam

 • Phanos30

  Als Elco Brinkman des tijds de Kalveren export uit Engeland op tijd had gesloten , dan hadden de Veemarkten Zwolle , Utrecht , Doetinchem , Groningen , Hoogeveen , Leeuwarden , Leiden ( Kalverenmarkt ) , Purmerend , Schagen , Utrecht nog open , als een politieke leider (s) een fot maken worden zijn niet gestraft , maar plaats daar van krijgen een schouderklop en bult geld meenaar huis , maar als een boer of Veehandelaar een fout maak word die gesraft met een geldboete of gevangenisstraf en die geldboetes zijn niet misselijk.

 • Phanos30

  Beste Bison er lopen nog veel boeren en handelaren met klompen aan, zowel op Leeuwarden en Purmerend , en Barneveld ( Paardenmarkt )

 • Marco22

  Eelco brinkman????? ik dacht Weledele heer Laurens Jan BRINKHORST.
  Trouwens veemarkten werden gesloten op voorspraak van een zlto voorman die ook een pet op had van Vion.

 • geen boer

  @phanos30, echt waar joh, heeft Elco Brinkman dat gedaan? Uit hoofde van welke functie dan?
  Om het wat gemakkelijker te maken heb ik even z'n carrière gewiki'd voor je:
  1982-1989 Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur
  1989-1995 Lid Tweede Kamer
  1989-1994 Fractievoorzitter - Tweede Kamer
  1994 Partijleider van het CDA
  2011-heden Lid Eerste Kamer
  2011-heden Fractievoorzitter - Eerste Kamer

  De strekking van je verhaal is niet onsympathiek maar misschien dat je de volgende keer, alvorens iemand in dergelijke bewoordingen de les te willen lezen, zelf eerst even je geschiedenis moet lezen?

 • denker123

  @voortman:De veemarkt van Ciney en de vele handjegeklap veehandel in Belgie is wel de oorzaak dat er nog geregeld bruscellose en t.b.c uitbraken zijn in belgie,vorige week nog.Als er geen Europese Unie was zou de Belgische grens nu gesloten zijn met alle gevolgen vandien.

 • voortman

  @denker123, je hebt (gedeeltelijk) gelijk. Daarom is het ook waanzin dat we wel dieren daar vandaan (en nog veel verder) mogen halen en niet uit Leeuwarden/Purmerend/Bunnik. Inderdaad was ZLTO (=Vion) één van de krachten achter het sluiten van de markten. 'Grappig' dat Vion nu weer met meerdere opkopers koeien in Leeuwarden en Ciney koopt......

 • Mozes

  Sikke #17, de ene na de andere rundveeslachterij ging in voorbije jaren failliet. Er was bij de slachterijen dus geen kist met goud waar een dusdanig hogere prijs uit betaalt kon worden dat ondanks de hogere aanvoerkosten via de veemarkt de boer ook nog een hogere prijs zou kunnen krijgen. Waar moet in hemelsnaam die hogere prijs voor de boer vandaan komen? En dat ook nog bovenop veel hogere aanvoerkosten?

 • aarthamstra1

  Mozes. door de sluiting van de veemarkten bewerkstelligt door jou ZLTO boerenbedrog is het gesleep met dieren alleen maar groter geworden.Nu men gedwongen, massaal op de markten in onze buurlanden vee in en verkoopt.
  In het voorjaar maken vee transporten weer vele over uren om de vraag naar weide vee . VEE DAT OP DE MARKT OVER DE GRENS IS AANGEKOCHT.
  Mozes ben je wel eens van je erf af geweest??.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Phanos30

  Bedankt Agmmac Voor het bericht het was inderdaad Hr Laurens Jan Brinkhorst in de vlugheid van schrijven heb me vergist Sorry, Geen boer sorry, fouten maken is menselijk. en hou negatieve maar voor je , ik heb personelijk op de 2 veemarkten gewerkt op Zwolle op de rietweg en en Sarteweg in Utrecht , ik kan je verzekeren dat dit waren mooie tijden , aan je bericht kan ik lezen dat jij niet meegemaakt heb, nog een prettige dag verder.

 • Marco22

  @ Phanos. Waar ben ik negatief?

 • geen boer

  @30 geeft niks hoor, ben het zelfs met je reactie #22 eens. Maar probeer de volgende keer gewoon je mening te geven zonder anderen dom uit te maken, dan krijg je ook niet zulke reacties wanneer je zelf een keer een foutje maakt.

 • abtje

  Mozes, die kist goud werd door de steeds veranderende regeltjes en controles wel leeggejat.
  Ieder dorp had een slagerij waar je ook kon noodslachten.
  Dan moesten er tegeltjes op de muur, dan moesten ze er weer vanaf.
  Dan mocht de dierenarts levend keuren dan weer een witjas.
  Dat heeft die slagers de kop gekost, niet de prijs die ze betaalden.

 • Phanos30

  Agmmac Ik was niet negatieve over jou ik gaf zelf een compliment voor bericht dat Laurens Jan Brinkhorst heten en me er Herrinert dat het niet Elco brinkman was.ik heb zelf het bericht nog effe nagelezen en ik zeg niet dat je negatieve bent. of heb gezegd

 • Phanos30

  Beste Mozes je kan mooi kletsen , en volgens mijn ben nog van je erf gekomen Veemarkten zijn na het MKZ pas gesloten er waren Veemarkten open na de MKZ, dit was Veemarkt Zwolle , Leeuwarden, Utrecht , Purmerend , en Den Bosch en pas in 2001 werden ze allemaal gesloten .

 • Mozes

  Phanos30, als ze open waren dan alleen voor vee wat rechtstreeks van de markt naar het slachthuis ging. Maar niet meer voor vee wat weer naar een andere boer ging.
  Welk nut heeft het om vee eerst naar de markt te brengen en vandaar naar het slachthuis? Het is toch veel efficiënter om ze rechtstreeks van de boer naar het slachthuis te brengen. Minder transportkosten en geen veehandelaar ertussen die er ook nog van mee moet eten.

 • alco1

  Mozes ik ben nog van COVECO tijd, of hoe heette dat ook alweer. Wij konden ons geluk er nooit in vinden. Ik hield wel van een beetje concurrentie. Maar goed daar heb je de markt niet voor nodig, behalve als er slechts één koopman langskomt.
  Voor melkvee zou ik de veiling nog wel weer terug willen zien. Nu gaan er nog veel Hollandse boeren naar Duitsland.

 • aarthamstra1

  ZLTO boerenbedrog heeft met dumpprijzen en hun achterbakse lobby bij de onwetende politiek om de eisen voor de inrichting van slachthuizen zo streng te maken en de keuring kosten zo hoog, dat er voor gezorgd dat voor slagers en vele kleine slachthuizen geen droog brood meer te verdienen is.
  Zlto boerenbedrog heeft om meer macht en de boer onwetend te willen houden
  de veemarkten laten sluiten. Eerlijk is eerlijk een boer is blij ...MOZES ..

 • leo,s vriend

  aarthamstra, Je vergeet nog dat de zlto ook schuldig is aan de uitbarsting van de vesuvius,de aardbevingen in groningen en de huidige economische crisis.
  Man wat kan jij d.m lullen.
  Dus voor de sluiting van de veemarkten kwam er geen vee uit het buitenland? Onzin,er is niks veranderd behalve dat slachtvee nu rechtstreeks naar de slachterij gaat en niet meer via een markt waar gebruiksvee en slachtvee naast elkaar stonden. (als je het over veterinaire risico,s hebt!)
  Ik ben het zowaar roerend met Mozes eens.

 • Marco22

  Chris van Gisbergen varkensvoorman van lto heeft de minister geadviseerd.
  Chris was toen ook hoge pief bij sobel (dumeco later de Vion)
  Mijn overtuiging is dat voor elke koe die aangeboden werd wel een weg was op de veemarkt. Is het niet het slachthuis dan wel de weide of melkerij.
  Op de veemarkt komt vraag en aanbod bij elkaar in de slagerij niet. Je brengt vee er naar toe en later hoor je wat heeft opgebracht.
  En dat is willens en wetens kapot gemaakt door deze Chris van Gisbergen.
  Ik ben wel eens in Zwolle wezen kijken, er was veel ruimte voor Dumeco kon je zien aan de bordjes die er hingen Maar oo ironie er stond geen ene koe. Waarom??? Sta plaats moet je wel betalen alleen voor het beeld, kijk ons eens .Dat was in de dezelfde tijd dat zij 40.000 gulden per dag verlies leden.

  http://vorige.nrc.nl/krant/article1533966.ece
  http://www.omroepbrabant.nl/?news/53138662/Familie+van+Van+Gisbergen+bedreigd.aspx

 • gjh

  agmmac je heb helemaal gelijk met andere woorden dankzij LTO zijn de markten weg het is nu een monopolie markt Dus hoe kan een boer lid zijn van zo,n organisatie die alleen hard roept en niets presteert

 • minasblunders1

  Dat is nu juist het probleem bij de (Z)LTO; de vele petten die ze op hebben.

 • aarthamstra1

  Ja Menkenhorst je hebt gelijk Boerenbedorg ZLTO is zo'n kleine organisatie die heeft geen invloed op de boeren nog op de crisis. Open de vee markten weer .Stop het gesleep via buitenlandse markten.

 • margarietha 30

  de veemarkten zullen nooit weer opengaan net zoals vroeger omdat de regelgeving dit tegenhoudt.en de boeren zijn de dupe al hebben ze dat zelf niet eens in de gaten.de veehandelaar heeft het er na dat de veemarkten dicht zijn gegaan alleen maar makkelijker op gekregen.ze krijgen de koeien in commissie en nemen vervolgens een kleine 100 euro kosten van de opbrenst per koe de transporteur krijgt 35 en de rest is voor hem.en de slagerij krijgt de koeien gestuurd en hoeft ook niet het achterste van zn tong telaten zien.

Laad alle reacties (40)

Of registreer je om te kunnen reageren.