Rundveehouderij

Foto & video 11 reactieslaatste update:19 feb 2013

Italiaanse runt bedrijf met 525 melkkoeien

Elisabetta Quaini (48) runt bij Cremona (It.) een bedrijf met 525 melkkoeien en 530 stuks jongvee. De melk wordt geleverd aan coöperatie Latteria Soresina Scarl voor de productie van Grana Padano-kaas.

Foto

 • Elisabetta Quaini (48) runt bij Cremona (It.) een bedrijf met 525 melkkoeien en 530 stuks jongvee. Bij het bedrijf hoort 280 ha land (70% eigendom, 30% gehuurd), hierop wordt gras, luzerne, tarwe, gerst en triticale verbouwd. De gemiddelde productie per koe ligt op 11.544 kg met 4,11 % vet en 3,26 % eiwit. De melk wordt geleverd aan coöperatie Latteria Soresina Scarl.

  Elisabetta Quaini (48) runt bij Cremona (It.) een bedrijf met 525 melkkoeien en 530 stuks jongvee. Bij het bedrijf hoort 280 ha land (70% eigendom, 30% gehuurd), hierop wordt gras, luzerne, tarwe, gerst en triticale verbouwd. De gemiddelde productie per koe ligt op 11.544 kg met 4,11 % vet en 3,26 % eiwit. De melk wordt geleverd aan coöperatie Latteria Soresina Scarl.

  Foto: Henk Riswick
 • De ligboxenstal stamt uit 2007. De stal is heel open. “Leuk en misschien goed voor de koeien maar in de winter een bak ellende. We slaan water van de melkkoeling op voor drinkwater van de koeien. Doen we dat niet dan hebben we zeker bevroren leidingen”, legt Elisabetta uit.

  De ligboxenstal stamt uit 2007. De stal is heel open. “Leuk en misschien goed voor de koeien maar in de winter een bak ellende. We slaan water van de melkkoeling op voor drinkwater van de koeien. Doen we dat niet dan hebben we zeker bevroren leidingen”, legt Elisabetta uit.

  Foto: Henk Riswick
 • In de 30-stands binnenmelker worden 500 koeien in 4 uur gemolken. Afgelopen jaar beurde Quaini bij de coöperatie die Grana Padano-kaas produceert 50 cent per kg melk, hoger dan bij fabrieken met consumptiemelk. De melkprijs kan hoger als het celgetal zakt. De fabrieksnorm is 180.000-190.000, Quaini zit op 230.000. In combinatie met een laag caseïnegehalte loopt Quaini nu 3 cent per kg melk mis.

  In de 30-stands binnenmelker worden 500 koeien in 4 uur gemolken. Afgelopen jaar beurde Quaini bij de coöperatie die Grana Padano-kaas produceert 50 cent per kg melk, hoger dan bij fabrieken met consumptiemelk. De melkprijs kan hoger als het celgetal zakt. De fabrieksnorm is 180.000-190.000, Quaini zit op 230.000. In combinatie met een laag caseïnegehalte loopt Quaini nu 3 cent per kg melk mis.

  Foto: Henk Riswick
 • De wachtruimte biedt plaats aan 150 koeien. De koeien komen in vier groepen door de melkstal: als eerste de verse koeien, daarna hoog productief, laag productief en als laatste de mastitiskoeien om besmetting te voorkomen.

  De wachtruimte biedt plaats aan 150 koeien. De koeien komen in vier groepen door de melkstal: als eerste de verse koeien, daarna hoog productief, laag productief en als laatste de mastitiskoeien om besmetting te voorkomen.

  Foto: Henk Riswick
 • De koeien liggen in diepstrooiselboxen met stro. Jaarlijks wordt er 1.000 ton stro aangekocht, in 2012 voor €80 per ton.

  De koeien liggen in diepstrooiselboxen met stro. Jaarlijks wordt er 1.000 ton stro aangekocht, in 2012 voor €80 per ton.

  Foto: Henk Riswick
 • De stal is opgetrokken uit veel beton: spanten en zelfs het dak is van beton. Dit zorgt er in de zomer voor dat het nog een beetje aangenaam blijft bij temperaturen die ver boven de 30 graden oplopen.

  De stal is opgetrokken uit veel beton: spanten en zelfs het dak is van beton. Dit zorgt er in de zomer voor dat het nog een beetje aangenaam blijft bij temperaturen die ver boven de 30 graden oplopen.

  Foto: Henk Riswick
 • Vooraan elke rij boxen hangt een ventilator om de rustende koeien te koelen.

  Vooraan elke rij boxen hangt een ventilator om de rustende koeien te koelen.

  Foto: Henk Riswick
 • Achter het voerhek hangen ventilatoren met nozzles ervoor. In de zomer wordt op basis van de luchtvochtigheid water verneveld. Rond Cremona is het vaak 36-38 graden met een hoge luchtvochtigheid.

  Achter het voerhek hangen ventilatoren met nozzles ervoor. In de zomer wordt op basis van de luchtvochtigheid water verneveld. Rond Cremona is het vaak 36-38 graden met een hoge luchtvochtigheid.

  Foto: Henk Riswick
 • Een zijwand van de stal is vrijwel geheel volgebouwd met strorollen. Een goedkope barrière tegen wind en zon en er hoeft geen extra opslag te komen.

  Een zijwand van de stal is vrijwel geheel volgebouwd met strorollen. Een goedkope barrière tegen wind en zon en er hoeft geen extra opslag te komen.

  Foto: Henk Riswick
 • De achtergevel is voorzien van rolgordijnen tegen inregenen en zon. Na de bouw stonden de koeien massaal in het midden van de stal en kozen eerder voor een plek in het oude deel. In eerste instantie dacht Quaini aan kuddegedrag maar na observatie bleken de koeien last te hebben van de zon die volop binnen scheen. De gordijnen losten dit probleem op.

  De achtergevel is voorzien van rolgordijnen tegen inregenen en zon. Na de bouw stonden de koeien massaal in het midden van de stal en kozen eerder voor een plek in het oude deel. In eerste instantie dacht Quaini aan kuddegedrag maar na observatie bleken de koeien last te hebben van de zon die volop binnen scheen. De gordijnen losten dit probleem op.

  Foto: Henk Riswick
 • De droge koeien staan in ruime strohokken met uitloop. De koeien worden in groepjes droog gezet en blijven tot kalven in die groepen.

  De droge koeien staan in ruime strohokken met uitloop. De koeien worden in groepjes droog gezet en blijven tot kalven in die groepen.

  Foto: Henk Riswick
 • De pinken staan in een zanduitloop met een overdekte ligplaats (rechts) en vreten op de voergang bij de droge koeien (links). Dit is experimenteel maar bevalt goed. Met dagelijks schoonmaken hebben de dieren een fris ligbed en het celgetal bij kalven is gemiddeld lager.

  De pinken staan in een zanduitloop met een overdekte ligplaats (rechts) en vreten op de voergang bij de droge koeien (links). Dit is experimenteel maar bevalt goed. Met dagelijks schoonmaken hebben de dieren een fris ligbed en het celgetal bij kalven is gemiddeld lager.

  Foto: Henk Riswick
 • Een groepje stieren wordt opgefokt voor de verkoop. Op jaarbasis verkoopt Quaini er 10 tot 15, dat was in het verleden het dubbele maar de veehoudster merkt dat collega’s beduidend minder te besteden hebben.

  Een groepje stieren wordt opgefokt voor de verkoop. Op jaarbasis verkoopt Quaini er 10 tot 15, dat was in het verleden het dubbele maar de veehoudster merkt dat collega’s beduidend minder te besteden hebben.

  Foto: Henk Riswick
 • Vaarzen zijn nog wel te verkopen maar Quaini heeft die handel op een laag pitje. Door Duits aanbod krijgt ze haar opfokkosten van €1.900 er niet uit. Dit tweetal stond in oktober apart voor de nationale keuring in Cremona. De voorste, de vier jaar oude Mikela (v. Goldsun) meet vlot 1,70 m. op de schoft en was voor andere veehouders favoriet maar kwam niet verder dan een 7e plaats in haar rubriek. Het dier gaf in oktober tijdens de tweede lactatie 64 kg per dag. Quaini overweegt haar te spoelen.

  Vaarzen zijn nog wel te verkopen maar Quaini heeft die handel op een laag pitje. Door Duits aanbod krijgt ze haar opfokkosten van €1.900 er niet uit. Dit tweetal stond in oktober apart voor de nationale keuring in Cremona. De voorste, de vier jaar oude Mikela (v. Goldsun) meet vlot 1,70 m. op de schoft en was voor andere veehouders favoriet maar kwam niet verder dan een 7e plaats in haar rubriek. Het dier gaf in oktober tijdens de tweede lactatie 64 kg per dag. Quaini overweegt haar te spoelen.

  Foto: Henk Riswick
 • De kalveren staan in de oude carréboerderij. De uitval lag vorig jaar onder de 2 procent. Geheel te danken aan de kalververzorgster. Geen betere kalververzorger dan een vrouw stelt Quaini, die er alles aan doet het personeel aan zich te binden. Per 100 kg melk is ze €8,14 aan personeelskosten kwijt.

  De kalveren staan in de oude carréboerderij. De uitval lag vorig jaar onder de 2 procent. Geheel te danken aan de kalververzorgster. Geen betere kalververzorger dan een vrouw stelt Quaini, die er alles aan doet het personeel aan zich te binden. Per 100 kg melk is ze €8,14 aan personeelskosten kwijt.

  Foto: Henk Riswick
 • De kalveren staan in ruime strohokken met drinkautomaten. Streven is op 15 tot 18 maanden voor de eerste keer te insemineren. Er zijn weinig diarreeproblemen, hooguit bij de overgang van biest op poedermelk. Voor een geleidelijkere overgang wordt nu biest en poedermelk een paar voerbeurten gemengd.

  De kalveren staan in ruime strohokken met drinkautomaten. Streven is op 15 tot 18 maanden voor de eerste keer te insemineren. Er zijn weinig diarreeproblemen, hooguit bij de overgang van biest op poedermelk. Voor een geleidelijkere overgang wordt nu biest en poedermelk een paar voerbeurten gemengd.

  Foto: Henk Riswick
 • Naast gras en mais wordt er luzerne, tarwe, gerst en triticale geteeld. De kosten voor eigen voer liggen op €2,85 per 100 kg melk.

  Naast gras en mais wordt er luzerne, tarwe, gerst en triticale geteeld. De kosten voor eigen voer liggen op €2,85 per 100 kg melk.

  Foto: Henk Riswick
 • De mais wordt zeer strak ingekuild. Met de hand is er nauwelijks mais uit het snijvlak te peuteren. Uit kostenoverweging is er geen zelfladende voerwagen gekocht maar wordt de mais met deze frees uitgehaald.

  De mais wordt zeer strak ingekuild. Met de hand is er nauwelijks mais uit het snijvlak te peuteren. Uit kostenoverweging is er geen zelfladende voerwagen gekocht maar wordt de mais met deze frees uitgehaald.

  Foto: Henk Riswick
 • De mais is van een Pioneerras met witte korrel. Deze levert volgens Quaini een hoge kwaliteit voer.

  De mais is van een Pioneerras met witte korrel. Deze levert volgens Quaini een hoge kwaliteit voer.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • Demeter Griend

  Geweldig bedrijf en o wat een lekkertje. Die combinatie kan dus heel goed.

 • Kristof Van Hoye

  erg deprimerend voor de gemiddelde veehouder...

 • boerke brabant

  lekkertje ? je bedoelt die koe ? (dat is de linkse op de foto. Toch ?)

 • koestal

  Toch geen leverancier van Parmalat,ging een paar jaar geleden niet zo goed!

 • koestal

  Ze is wel blond ,zie je niet veel in Italie, ze valt dus wel op

 • janbart

  petje af voor deze dame, er zijn dus ook nog 'echte'

 • denker123

  Per 100 kg melk is deze mooie melkveehoudster 8,14 euro aan personeelskosten kwijt,en 2,85 euro aan voer per 100 kg melk is dit niet andersom Anne Marie van der Linde ???.

 • Anne-Marie van der Linde

  @ koestal: Nee een regionale Grana Padano-producent. Die betalen gemiddeld €10 per 100 kg meer uit dan de grote jongens als Parmalat en Granarolo. Leveren voor de echte Parmigiano Regiano (wel met een hoop extra productie-eisen) levert nog weer €10 meer op.
  @denker: Dit zijn de cijfers die zij zelf heeft gegeven. Die 2,85 is voor voerproductie, voeraankoop is 15,90.

 • snip

  hoe zit het met die zandstal van het jongvee. wat word daar schoongemaakt ?

 • Anne-Marie van der Linde

  De mestflatten worden er uit geschept. Zag er goed en netjes uit toen we daar waren.

 • a te braak

  goed dat u terug keert als korte weergave van boerderij voor een 50jaar oud klant dank u

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.