Rundveehouderij

Foto & video 8897 x bekeken 2 reactieslaatste update:19 mrt 2013

Dierenwelzijn sterk verbeterd in open stal

Boerderij neemt de komende weken de stalbouw van melkveebedrijven onder de loep. Dit keer de boogstal van Hans Vulink in Raalte (Ov.). Hij deed aanpassingen aan de melkstal om vorst tegen te gaan.

Foto

 • Hans Vulink (47) liet twee jaar geleden een nieuwe boogstal voor 150 melkkoeien bouwen. Dat was toen de eerste boogstal in Oost-Nederland. Vulink koos voor dit staltype vanwege het vele licht, de ventilatie en de rust onder de koeien. Nu hij twee jaar verder is, is hij nog altijd zeer tevreden. De constructie is stevig, het dierenwelzijn ging flink vooruit en ondanks de kou bleek vorst geen groot probleem in het ligboxengedeelte.<BR><I>Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar</i>

  Hans Vulink (47) liet twee jaar geleden een nieuwe boogstal voor 150 melkkoeien bouwen. Dat was toen de eerste boogstal in Oost-Nederland. Vulink koos voor dit staltype vanwege het vele licht, de ventilatie en de rust onder de koeien. Nu hij twee jaar verder is, is hij nog altijd zeer tevreden. De constructie is stevig, het dierenwelzijn ging flink vooruit en ondanks de kou bleek vorst geen groot probleem in het ligboxengedeelte.<BR><I>Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • Vanaf de weg is de boogstal niet te missen. De omgeving was er al snel aan gewend. De boogstal is tijdens koude winters behoorlijk fris. Als het buiten -20 is, is het binnen nauwelijks warmer. Maar tijdens bedrukte, windstille dagen in de lente of zomer is dit staltype een groot voordeel ten opzichte van traditioneel gebouwde stallen, stelt Vulink. Er is dan altijd voldoende ventilatie.

  Vanaf de weg is de boogstal niet te missen. De omgeving was er al snel aan gewend. De boogstal is tijdens koude winters behoorlijk fris. Als het buiten -20 is, is het binnen nauwelijks warmer. Maar tijdens bedrukte, windstille dagen in de lente of zomer is dit staltype een groot voordeel ten opzichte van traditioneel gebouwde stallen, stelt Vulink. Er is dan altijd voldoende ventilatie.

 • De boogstal is 33 meter breed en heeft een overspanning van 40 meter. In totaal telt de stal twaalf spanten. De nok is 10 meter hoog. Vulink kan na twee jaar inmiddels zeggen dat de boogstal alle weertypes prima doorstaat. Al gaat het doek van deze voorgevel tijdens een storm wel flink heen een weer. Dan bolt het zeil behoorlijk. “Dat geeft extra lawaai. Maar ik heb nooit het idee dat de ‘tent’ wegwaait.”

  De boogstal is 33 meter breed en heeft een overspanning van 40 meter. In totaal telt de stal twaalf spanten. De nok is 10 meter hoog. Vulink kan na twee jaar inmiddels zeggen dat de boogstal alle weertypes prima doorstaat. Al gaat het doek van deze voorgevel tijdens een storm wel flink heen een weer. Dan bolt het zeil behoorlijk. “Dat geeft extra lawaai. Maar ik heb nooit het idee dat de ‘tent’ wegwaait.”

 • Een detail van de boogconstructie. Boven de spant het doek (tegen sneeuw) en daaronder een zeil (tegen regen en zon). Vulink was vooraf enigszins bevreesd voor condensvorming en lekkage na een periode van kou. Maar dat valt in de praktijk enorm mee. Het lekt alleen als de wind en de regen van de zijkant binnenkomen.

  Een detail van de boogconstructie. Boven de spant het doek (tegen sneeuw) en daaronder een zeil (tegen regen en zon). Vulink was vooraf enigszins bevreesd voor condensvorming en lekkage na een periode van kou. Maar dat valt in de praktijk enorm mee. Het lekt alleen als de wind en de regen van de zijkant binnenkomen.

 • Op het bovenste doek zit al behoorlijk wat viezigheid. De lichtinval is minder dan twee jaar geleden. Maar niet substantieel minder, stelt Vulink. Er komt nog steeds genoeg licht binnen. Vervangen is niet nodig. Bovendien zit er tien jaar garantie op. Het doek houdt het tot nu toe goed en doorstond de laatste weken met veel sneeuw relatief eenvoudig.

  Op het bovenste doek zit al behoorlijk wat viezigheid. De lichtinval is minder dan twee jaar geleden. Maar niet substantieel minder, stelt Vulink. Er komt nog steeds genoeg licht binnen. Vervangen is niet nodig. Bovendien zit er tien jaar garantie op. Het doek houdt het tot nu toe goed en doorstond de laatste weken met veel sneeuw relatief eenvoudig.

 • Een overzicht van de boogstal. Linksvoor het strohok, rechtsvoor de separatieruimte en rechtsachter het ligboxengedeelte. Daar lopen nu 90 melkkoeien. In de stal is het erg fris, maar daar staat tegenover dat de mestgeur minimaal is, ook als het bijna windstil is. Er is een thermische trek. Frisse lucht komt via de zijkanten binnen en gaat er via de nok weer uit.

  Een overzicht van de boogstal. Linksvoor het strohok, rechtsvoor de separatieruimte en rechtsachter het ligboxengedeelte. Daar lopen nu 90 melkkoeien. In de stal is het erg fris, maar daar staat tegenover dat de mestgeur minimaal is, ook als het bijna windstil is. Er is een thermische trek. Frisse lucht komt via de zijkanten binnen en gaat er via de nok weer uit.

 • Linksachter in de stal is nog ruimte voor 55 melkkoeien. Dat gedeelte is nog altijd niet ingericht. Vulink heeft geen haast. Hij wil gestaag groeien met zijn veestapel. Bovendien moet het ook renderen. Quotum kopen én (duur) voer kopen én mest afvoeren is in deze tijd niet eenvoudig.

  Linksachter in de stal is nog ruimte voor 55 melkkoeien. Dat gedeelte is nog altijd niet ingericht. Vulink heeft geen haast. Hij wil gestaag groeien met zijn veestapel. Bovendien moet het ook renderen. Quotum kopen én (duur) voer kopen én mest afvoeren is in deze tijd niet eenvoudig.

 • De koeien lopen op een dichte sleuvenvloer van trilbeton. De emissiearme vloer is berekend op een ammoniakuitstoot van 7,7 kilo. Vulink is tevreden over de stroefheid van de vloer. De koeien lopen er erg goed op. “De tochtige dieren rennen door de stal.”

  De koeien lopen op een dichte sleuvenvloer van trilbeton. De emissiearme vloer is berekend op een ammoniakuitstoot van 7,7 kilo. Vulink is tevreden over de stroefheid van de vloer. De koeien lopen er erg goed op. “De tochtige dieren rennen door de stal.”

 • Een JOZ-vingerschuif schuift de mest in de stal aan. Ondanks de soms behoorlijke kou in de stal heeft Vulink weinig last gehad van de vorst. Tijdens de vorige winter waren de roosters bij de mestafstort kortstondig bevroren, maar dit jaar heeft hij daarmee geen problemen gehad. Omdat vorstproblemen zo incidenteel zijn, neemt hij ook geen structurele maatregelen om deze tegen te gaan.

  Een JOZ-vingerschuif schuift de mest in de stal aan. Ondanks de soms behoorlijke kou in de stal heeft Vulink weinig last gehad van de vorst. Tijdens de vorige winter waren de roosters bij de mestafstort kortstondig bevroren, maar dit jaar heeft hij daarmee geen problemen gehad. Omdat vorstproblemen zo incidenteel zijn, neemt hij ook geen structurele maatregelen om deze tegen te gaan.

 • In de stal is het opvallend stil. De reden: er is weinig ijzerwerk. De ligboxen zijn voorzien van blauwe kunststofbuizen. Vulink heeft elke box wel van een extra buis voorzien. Als de koeien gingen staan, stapten ze namelijk over de boxafscheiding heen. Dan gingen ze dwars staan en ook liggen. Nu kunnen ze niet meer draaien en wordt het geen smeerboel meer.

  In de stal is het opvallend stil. De reden: er is weinig ijzerwerk. De ligboxen zijn voorzien van blauwe kunststofbuizen. Vulink heeft elke box wel van een extra buis voorzien. Als de koeien gingen staan, stapten ze namelijk over de boxafscheiding heen. Dan gingen ze dwars staan en ook liggen. Nu kunnen ze niet meer draaien en wordt het geen smeerboel meer.

 • De koeien liggen nog steeds op latex matrassen met een 4 millimeter dikke rubber toplaag en een laagje zaagsel. De boxen zijn flexibel door de kunststof buizen. De koeien kunnen op die manier wat ruimer liggen. Ze liggen meer op de bil dan op de hak.

  De koeien liggen nog steeds op latex matrassen met een 4 millimeter dikke rubber toplaag en een laagje zaagsel. De boxen zijn flexibel door de kunststof buizen. De koeien kunnen op die manier wat ruimer liggen. Ze liggen meer op de bil dan op de hak.

 • In de open boogstal is de gezondheid flink vooruitgegaan. Het aantal uierontstekingen zit onder 10 procent, terwijl dit in de oude situatie met een tradionele stal meer dan 20 procent was.

  In de open boogstal is de gezondheid flink vooruitgegaan. Het aantal uierontstekingen zit onder 10 procent, terwijl dit in de oude situatie met een tradionele stal meer dan 20 procent was.

 • Van dikke hakken hebben de koeien in de boogstal geen last meer. In de oude stal was dat juist nog een behoorlijk probleem.

  Van dikke hakken hebben de koeien in de boogstal geen last meer. In de oude stal was dat juist nog een behoorlijk probleem.

 • Een kleine aanpassing: Vulink heeft de voerbuis in de stal 5 centimeter verhoogd. De koeien kregen namelijk bulten en plekken op de nek, zoals hier goed is te zien.

  Een kleine aanpassing: Vulink heeft de voerbuis in de stal 5 centimeter verhoogd. De koeien kregen namelijk bulten en plekken op de nek, zoals hier goed is te zien.

 • Vulink melkt zijn koeien in een 2x20-swingovermelkstal van Dairymaster. Het melksysteem en de snelheid ervan bevallen hem prima, maar de vorst tijdens de vorige winter gaf problemen. Zo bevroren de kleppen in de melkmeters. Vulink plaatste daarom noppenfolie boven de melkmeters.

  Vulink melkt zijn koeien in een 2x20-swingovermelkstal van Dairymaster. Het melksysteem en de snelheid ervan bevallen hem prima, maar de vorst tijdens de vorige winter gaf problemen. Zo bevroren de kleppen in de melkmeters. Vulink plaatste daarom noppenfolie boven de melkmeters.

 • Hier zijn de melkmeters en het folie goed te zien. Overigens zorgde de langdurige kou van vorig jaar wel voor een lichte melkproductiedaling in de boogstal. De afgelopen weken was dat veel minder het geval.

  Hier zijn de melkmeters en het folie goed te zien. Overigens zorgde de langdurige kou van vorig jaar wel voor een lichte melkproductiedaling in de boogstal. De afgelopen weken was dat veel minder het geval.

 • In het begin was er ook een technisch probleem met het tellen van de koeien in de melkstal. Maar dat werd snel opgelost.

  In het begin was er ook een technisch probleem met het tellen van de koeien in de melkstal. Maar dat werd snel opgelost.

 • Om vorst in de melkstal tegen te gaan, plaatste Vulink ook twee verwarmingsbuizen. Dat hielp goed, deze winter bevroor er niets.

  Om vorst in de melkstal tegen te gaan, plaatste Vulink ook twee verwarmingsbuizen. Dat hielp goed, deze winter bevroor er niets.

 • Vulink wil nog een keer de betonvloer uit het afkalfgedeelte slopen. Hij moest indertijd zo’n vloer nemen vanwege milieueisen. Maar alle mest trekt in het stro en hij heeft op die manier erg veel stro nodig. Vulink zou liever een roostervloer met putje plaatsen.

  Vulink wil nog een keer de betonvloer uit het afkalfgedeelte slopen. Hij moest indertijd zo’n vloer nemen vanwege milieueisen. Maar alle mest trekt in het stro en hij heeft op die manier erg veel stro nodig. Vulink zou liever een roostervloer met putje plaatsen.

 • In de stal hangen veertien Hagro-lampen van 250 watt. Achteraf waren dat er net een paar te veel, omdat ze reflecteren.

  In de stal hangen veertien Hagro-lampen van 250 watt. Achteraf waren dat er net een paar te veel, omdat ze reflecteren.

 • Als Vulink nu weer nieuw zou bouwen, zou hij opnieuw voor een boogstal kiezen. Ondanks dat hij niet precies weet wanneer hij het zeil en het doek van de boogconstructie moet vervangen. “Ik heb tien jaar garantie. Alles vervangen kost €20.000. In het ongunstigste geval is de afschrijving dus €2.000 per jaar. Maar dan is alles ook weer hagelnieuw en is de lichtinval optimaal”, zegt de veehouder.

Boerderij bezocht in 2011 voor het &lt;a href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2011/11/Eerste-boogstal-in-Oost-Nederland-BOE019031W/"> eerst&lt;/a> het bedrijf van Hans Vulink.

  Als Vulink nu weer nieuw zou bouwen, zou hij opnieuw voor een boogstal kiezen. Ondanks dat hij niet precies weet wanneer hij het zeil en het doek van de boogconstructie moet vervangen. “Ik heb tien jaar garantie. Alles vervangen kost €20.000. In het ongunstigste geval is de afschrijving dus €2.000 per jaar. Maar dan is alles ook weer hagelnieuw en is de lichtinval optimaal”, zegt de veehouder. Boerderij bezocht in 2011 voor het <a href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2011/11/Eerste-boogstal-in-Oost-Nederland-BOE019031W/"> eerst</a> het bedrijf van Hans Vulink.

Laatste reacties

 • abtje

  Ik dacht dat dierwelzijn en rubber matten niet samen gingen.

 • huubjansen

  Na het uitmesten eerst een laag zaagsel in het strohok helpt om het beter droog te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.