Rundveehouderij

Foto & video 7 reactieslaatste update:27 feb 2013

Achter de schermen van een ki-station

Vertegenwoordigers, inseminatoren en foldermateriaal met populaire stieren. Daarvan zijn ki’s bekend. Op een ki-station zelf komt vrijwel geen veehouder meer. De insleep van dierziekten maakt dat te risicovol. Boerderij nam een kijkje achter de schermen van ki Kampen.

Foto

 • Rene Koch werkt op het laboratorium en zorgt onder meer voor het invriezen van het sperma, opslag en uitgifte van de rietjes. Elk uitgegeven rietje wordt handmatig geteld. Koud werk, want de vloeibare stikstof is min 196 graden en daaraan brand je je vingers.

  Rene Koch werkt op het laboratorium en zorgt onder meer voor het invriezen van het sperma, opslag en uitgifte van de rietjes. Elk uitgegeven rietje wordt handmatig geteld. Koud werk, want de vloeibare stikstof is min 196 graden en daaraan brand je je vingers.

  Foto: Robert Prins
 • Voor opslag wordt een 1.000 liter tank gebruikt, die momenteel wordt afgevuld met vloeibare stikstof. In één tank kunnen ongeveer 800.000 rietjes sperma.

  Voor opslag wordt een 1.000 liter tank gebruikt, die momenteel wordt afgevuld met vloeibare stikstof. In één tank kunnen ongeveer 800.000 rietjes sperma.

  Foto: Robert Prins
 • Een vaste leiding zorgt voor de aanvoer van de vloeibare stikstof. Buiten het gebouw staat een grote tank waaruit de stikstof gehaald wordt. Binnen zorgen stikstofmeters voor veiligheid. Bij een te hoge concentratie stikstof - en een tekort aan zuurstof - gaat het alarm af. Tevens is er extra ventilatie.

  Een vaste leiding zorgt voor de aanvoer van de vloeibare stikstof. Buiten het gebouw staat een grote tank waaruit de stikstof gehaald wordt. Binnen zorgen stikstofmeters voor veiligheid. Bij een te hoge concentratie stikstof - en een tekort aan zuurstof - gaat het alarm af. Tevens is er extra ventilatie.

  Foto: Robert Prins
 • Buiten de hekken staat een afvoerstal, waar af te voeren dieren tijdelijk zijn te stallen. Voor aanvoer wordt een quarantainestal gebruikt die op 10 kilometer afstand ligt.

  Buiten de hekken staat een afvoerstal, waar af te voeren dieren tijdelijk zijn te stallen. Voor aanvoer wordt een quarantainestal gebruikt die op 10 kilometer afstand ligt.

  Foto: Robert Prins
 • Binnen veegt stierenaankoper Erik Laarhuis de voergang nog even aan. Hij bevindt zich in de jonge stieren stal waar de kleinste dekstieren staan. Het gebouw is een halve eeuw oud en met kleine aanpassingen geschikt gemaakt voor de huisvesting

  Binnen veegt stierenaankoper Erik Laarhuis de voergang nog even aan. Hij bevindt zich in de jonge stieren stal waar de kleinste dekstieren staan. Het gebouw is een halve eeuw oud en met kleine aanpassingen geschikt gemaakt voor de huisvesting

 • De oudere stieren staan in grote boxen. Aangelijnd aan halsband en een touw aan de neusring. Stierenhuisvesting blijft een kwestie van een evenwicht vinden tussen de bewegingsvrijheid van de stieren en de veiligheid van de stierenverzorgers.

  De oudere stieren staan in grote boxen. Aangelijnd aan halsband en een touw aan de neusring. Stierenhuisvesting blijft een kwestie van een evenwicht vinden tussen de bewegingsvrijheid van de stieren en de veiligheid van de stierenverzorgers.

  Foto: Robert Prins
 • Grof hooi, aangevuld met krachtvoeder dat extra mineralen bevat, is het dagelijks rantsoen voor de stieren. Een keer per week wordt de voergang met grote pakken vol gezet.
Van te veel eiwit (kort gras of kuil) of te veel energie (mais) worden de stieren te vet en te smerig.

  Grof hooi, aangevuld met krachtvoeder dat extra mineralen bevat, is het dagelijks rantsoen voor de stieren. Een keer per week wordt de voergang met grote pakken vol gezet. Van te veel eiwit (kort gras of kuil) of te veel energie (mais) worden de stieren te vet en te smerig.

  Foto: Robert Prins
 • Op de locatie in Dalfsen is ook nog een kleine wachtstierenstal. Dit is een verbouwde opslagschuur, die niet helemaal meer functioneert. Tijdens de wachtperiode is het beter dat de stieren meer beweging krijgen. Een van de redenen om een nieuwe stal te bouwen.

  Op de locatie in Dalfsen is ook nog een kleine wachtstierenstal. Dit is een verbouwde opslagschuur, die niet helemaal meer functioneert. Tijdens de wachtperiode is het beter dat de stieren meer beweging krijgen. Een van de redenen om een nieuwe stal te bouwen.

  Foto: Robert Prins
 • Marco Bloemert is vertegenwoordiger, maar elke maandag is hij grotendeels in de ki-stallen bezig. Naast hulp bij het sperma vangen en veeverzorging is die dag ook nuttig om kennis en informatie op te doen. Het regelmatig zien van de stieren maakt het mogelijk om richting de veehouder een advies met extra informatie te verstrekken.

  Marco Bloemert is vertegenwoordiger, maar elke maandag is hij grotendeels in de ki-stallen bezig. Naast hulp bij het sperma vangen en veeverzorging is die dag ook nuttig om kennis en informatie op te doen. Het regelmatig zien van de stieren maakt het mogelijk om richting de veehouder een advies met extra informatie te verstrekken.

  Foto: Robert Prins
 • De mestplaat is voornamelijk gevuld met stro met wat stierenmest. De stromest wordt enkele keren omgezet en vervolgens afgezet.

  De mestplaat is voornamelijk gevuld met stro met wat stierenmest. De stromest wordt enkele keren omgezet en vervolgens afgezet.

  Foto: Robert Prins
 • In september 2012 stonden de wanden en het dak van de nieuwe stierenstal. De voorbereiding duurde lang; dit vergde twee jaar aan praten, schrijven, rapporten, en voordat er één schop in de grond was gestoken,was er al €15.000 euro uit de portemonnee richting allerlei ‘mapmannen’.

  In september 2012 stonden de wanden en het dak van de nieuwe stierenstal. De voorbereiding duurde lang; dit vergde twee jaar aan praten, schrijven, rapporten, en voordat er één schop in de grond was gestoken,was er al €15.000 euro uit de portemonnee richting allerlei ‘mapmannen’.

  Foto: Robert Prins
 • Eind januari 2013 werd de laatste hand gelegd aan de nieuwe stierenstal en het interieur.

  Eind januari 2013 werd de laatste hand gelegd aan de nieuwe stierenstal en het interieur.

  Foto: Robert Prins
 • Het zijn acht groepshokken aanwezig waar 40 stieren gehuisvest kunnen worden. Voor in de hokken is een roostervloer en achterin een potstalgedeelte.

  Het zijn acht groepshokken aanwezig waar 40 stieren gehuisvest kunnen worden. Voor in de hokken is een roostervloer en achterin een potstalgedeelte.

  Foto: Robert Prins
 • IJzerwerk, beton en andere zaken zijn in extra stevige uitvoering toegepast; dit alles kan een stootje hebben.

  IJzerwerk, beton en andere zaken zijn in extra stevige uitvoering toegepast; dit alles kan een stootje hebben.

  Foto: Robert Prins
 • De hekken van het potstalgedeelte kunnen zorgen dat de stieren op de roostervloer blijven, bij de vreetplekken. Zo kunnen de hokken eenvoudig worden uitgemest met de shovel.

  De hekken van het potstalgedeelte kunnen zorgen dat de stieren op de roostervloer blijven, bij de vreetplekken. Zo kunnen de hokken eenvoudig worden uitgemest met de shovel.

  Foto: Robert Prins
 • Door een grote deur is de mest af te voeren. Rechts in de betonnen muur zijn ‘vluchtgaten’ te zien, die leiden naar een smalle gang. Mocht een stierenverzorger om wat voor reden dan ook snel uit een hok moeten, dan is er ook een vluchtweg aan de achterkant van het hok.

  Door een grote deur is de mest af te voeren. Rechts in de betonnen muur zijn ‘vluchtgaten’ te zien, die leiden naar een smalle gang. Mocht een stierenverzorger om wat voor reden dan ook snel uit een hok moeten, dan is er ook een vluchtweg aan de achterkant van het hok.

  Foto: Robert Prins
 • De hokken worden van bovenaf met stro ingestrooid.

  De hokken worden van bovenaf met stro ingestrooid.

  Foto: Robert Prins
 • De hekken van de stierenboxen hebben een simpel maar veilig sluitsysteem met zo min mogelijk uitstekende delen. De stieren lopen los en hebben een neusring in. Daarbij likken en schuren de stieren tegen uitstekende delen. De neusring moet niet ergens achter blijven haken.

  De hekken van de stierenboxen hebben een simpel maar veilig sluitsysteem met zo min mogelijk uitstekende delen. De stieren lopen los en hebben een neusring in. Daarbij likken en schuren de stieren tegen uitstekende delen. De neusring moet niet ergens achter blijven haken.

  Foto: Robert Prins
 • De waterbakken zijn eenvoudig en met beschermend schuurbestendig ijzerwerk omgeven.

  De waterbakken zijn eenvoudig en met beschermend schuurbestendig ijzerwerk omgeven.

  Foto: Robert Prins
 • Een rondpompsysteem zorgt dat het water niet bevriest.

  Een rondpompsysteem zorgt dat het water niet bevriest.

  Foto: Robert Prins
 • Stevig sluitwerk houdt de stieren op hun plaats. De hendel om het hek op slot te zetten is voorzien van afgeronde knoppen.

  Stevig sluitwerk houdt de stieren op hun plaats. De hendel om het hek op slot te zetten is voorzien van afgeronde knoppen.

  Foto: Robert Prins
 • De hendel met knop valt in een ring. Ook dit is zo gemaakt dat stieren er niet achter blijven haken.

  De hendel met knop valt in een ring. Ook dit is zo gemaakt dat stieren er niet achter blijven haken.

  Foto: Robert Prins
 • De waterleiding is vanaf de voergang af te sluiten.

  De waterleiding is vanaf de voergang af te sluiten.

  Foto: Robert Prins
 • Zonnecollectoren zijn op het dak geplaatst; de omvormers zijn in de kast van de nieuwe schuur weggewerkt.

  Zonnecollectoren zijn op het dak geplaatst; de omvormers zijn in de kast van de nieuwe schuur weggewerkt.

  Foto: Robert Prins
 • Op vrijdag 23 februari lagen de hokken er netjes met stro ingestrooid bij.

  Op vrijdag 23 februari lagen de hokken er netjes met stro ingestrooid bij.

 • De stieren werden naar hun nieuwe onderkomen gebracht waar ze in meer vrijheid en met meer comfort kunnen wachten totdat hun dochters aan de melk zijn en besloten wordt of ze fokstier worden of niet.

  De stieren werden naar hun nieuwe onderkomen gebracht waar ze in meer vrijheid en met meer comfort kunnen wachten totdat hun dochters aan de melk zijn en besloten wordt of ze fokstier worden of niet.

Laatste reacties

 • Jkieft

  Ben ik effe blij dat er ki stations zijn. Moet er niet aan denken om vluchtgaten te moeten hebben omdat ik de dieren niet vertrouw.

 • Bison

  Je kan ook een baantje bij de plantsoenendienst nemen Jklieft,..plantjes vallen je niet aan.

 • Jkieft

  Je moet je eigen vee kunnen vertrouwen.

 • w1888

  Natuurlijk moet je je vee kunnen vertrouwen, maar zijn stieren te vertrouwen?
  Er gebeuren niks voor niks nog steeds te veel ongelukken mee, Daarom kan ik me goed voorstellen dat je bij nieuwbouw wel aan eventuele vlucht gangen denkt. Beter voorkomen dan genezen.

 • Jkieft

  Dat bedoel ik dus ook. daarom ben ik ook zo blij met ki stations zodat er bij ons thuis geen stieren hoeven te lopen die ik niet kan vertrouwen.

 • w1888

  Helemaal mee eens Jkieft

 • lukas872

  Heel mooi ! Ja stieren huisvesten is inderdaad een evenwicht vinden. Gelukkig dat er mensen zijn die hun leven iedere dag op het spel zetten om te zorgen dat de melkveehouders stierensperma kunnen gebruiken om de koeien te insimineren !

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.