Rundveehouderij

Foto & video

Verkoop agrarisch vastgoed iets beter

In 2012 stonden tien bedrijven met een te koop-bord in Boerderij: vier melkvee-, drie varkens- en twee vleesveebedrijven en één akkerbouwbedrijf. Vier bedrijven werden verkocht. Een overzicht van de verschillende sectoren. Een uitgebreider overzicht staat in Boerderij van 17 december op de pagina's 144 en 145.

Foto

 • Dit fok- en vleesvarkensbedrijf in Budel (N-Br.) met capaciteit voor 250 zeugen en 1.350 vleesvarkens staat nog te koop. Het bedrijf stond in juni 2012 in Boerderij te koop. De vraagprijs is in de afgelopen anderhalf jaar gezakt van €885.000 naar €845.000. Voordelen van het bedrijf zijn het nog lang niet benutte bouwblok en de rek in de milieuvergunning. Een nadeel is de schaalgrootte. Een andere bedrijfsbestemming is hier ook een optie.

  Dit fok- en vleesvarkensbedrijf in Budel (N-Br.) met capaciteit voor 250 zeugen en 1.350 vleesvarkens staat nog te koop. Het bedrijf stond in juni 2012 in Boerderij te koop. De vraagprijs is in de afgelopen anderhalf jaar gezakt van €885.000 naar €845.000. Voordelen van het bedrijf zijn het nog lang niet benutte bouwblok en de rek in de milieuvergunning. Een nadeel is de schaalgrootte. Een andere bedrijfsbestemming is hier ook een optie.

  Foto: Foto: Bert Jansen
 • In Heusden (N-Br.) werd dit melkveebedrijf in maart van dit jaar na negen maanden verkocht. De vraagprijs was toen €1.795.000. Het is uiteindelijk tegen een iets lagere prijs verkocht. De koper is een melkveehouder die langzaam wil groeien. Het bedrijf met een stal voor 100 melkkoeien en 21 hectare is voor hem een vooruitgang ten opzichte van zijn oude locatie.

  In Heusden (N-Br.) werd dit melkveebedrijf in maart van dit jaar na negen maanden verkocht. De vraagprijs was toen €1.795.000. Het is uiteindelijk tegen een iets lagere prijs verkocht. De koper is een melkveehouder die langzaam wil groeien. Het bedrijf met een stal voor 100 melkkoeien en 21 hectare is voor hem een vooruitgang ten opzichte van zijn oude locatie.

  Foto: Foto: Bert Jansen
 • Dit zeugenbedrijf in Koningslust (L.) heeft een milieuvergunning voor 428 zeugen en 1.248 biggen. Het staat sinds februari 2012 te koop en is nog niet verkocht. De vraagprijs is in die periode niet aangepast: €875.000. Voordelen van dit bedrijf zijn de milieuvergunning (kan verdubbeld worden) en de rek in het bouwblok. Investeren in nieuwe gebouwen is echter noodzakelijk.

  Dit zeugenbedrijf in Koningslust (L.) heeft een milieuvergunning voor 428 zeugen en 1.248 biggen. Het staat sinds februari 2012 te koop en is nog niet verkocht. De vraagprijs is in die periode niet aangepast: €875.000. Voordelen van dit bedrijf zijn de milieuvergunning (kan verdubbeld worden) en de rek in het bouwblok. Investeren in nieuwe gebouwen is echter noodzakelijk.

  Foto: Foto: Bert Jansen
 • In Melderslo (L.) staat sinds twee jaar dit vleeskalverbedrijf voor 570 startkalveren (rosémesterij) te koop. De vraagprijs is nog dezelfde: €725.000. Het bedrijf is vooral vanwege de tegenvallende opbrengsten in de kalversector nog niet verkocht. Een ander nadeel is de relatief krappe bedrijfsomvang. Een belangrijk voordeel is dat het bedrijf in een landbouwontwikkelingsgebied ligt. Daarnaast is de inrichting in de stallen goed voor elkaar.

  In Melderslo (L.) staat sinds twee jaar dit vleeskalverbedrijf voor 570 startkalveren (rosémesterij) te koop. De vraagprijs is nog dezelfde: €725.000. Het bedrijf is vooral vanwege de tegenvallende opbrengsten in de kalversector nog niet verkocht. Een ander nadeel is de relatief krappe bedrijfsomvang. Een belangrijk voordeel is dat het bedrijf in een landbouwontwikkelingsgebied ligt. Daarnaast is de inrichting in de stallen goed voor elkaar.

  Foto: Foto: Bert Jansen
 • Het tweede (melkvee-) bedrijf dat verkocht werd, staat in Nijelamer (Fr.). Het bedrijf stond in augustus 2012 in Boerderij te koop. De vraagprijs was toen €1.950.000. In mei van dit jaar werd het in delen verkocht voor €1.800.000 (bron: Kadaster). De gebouwen zijn overgenomen door een aannemer, de 36 hectare land bij het bedrijf zijn gekocht door vier melkveehouders uit de nabije omgeving.

  Het tweede (melkvee-) bedrijf dat verkocht werd, staat in Nijelamer (Fr.). Het bedrijf stond in augustus 2012 in Boerderij te koop. De vraagprijs was toen €1.950.000. In mei van dit jaar werd het in delen verkocht voor €1.800.000 (bron: Kadaster). De gebouwen zijn overgenomen door een aannemer, de 36 hectare land bij het bedrijf zijn gekocht door vier melkveehouders uit de nabije omgeving.

  Foto: Foto: Mark Pasveer
 • Dit varkensbedrijf in Leunen (L.) staat nu ruim een jaar te koop. De vraagprijs is nog ongewijzigd: €347.500. Het bedrijf is verouderd, maar kan bijvoorbeeld als paardenhouderij ingericht worden. Ook worden er met de gemeente Venray gesprekken gevoerd om van het bedrijf een burgerlocatie te maken. Er is ook nog een mogelijkheid om 5 hectare grond bij te kopen.

  Dit varkensbedrijf in Leunen (L.) staat nu ruim een jaar te koop. De vraagprijs is nog ongewijzigd: €347.500. Het bedrijf is verouderd, maar kan bijvoorbeeld als paardenhouderij ingericht worden. Ook worden er met de gemeente Venray gesprekken gevoerd om van het bedrijf een burgerlocatie te maken. Er is ook nog een mogelijkheid om 5 hectare grond bij te kopen.

  Foto: Foto: Bert Jansen
 • In 2013 werd er één bedrijf uit de verkoop teruggetrokken. Dat is dit melkveebedrijf in Biest-Houtakker (N-Br.). Het bedrijf stond in totaal anderhalf jaar te koop voor €2.500.000. Het is uit de verkoop gehaald, omdat de opvolger het bedrijf tóch voortzet.

  In 2013 werd er één bedrijf uit de verkoop teruggetrokken. Dat is dit melkveebedrijf in Biest-Houtakker (N-Br.). Het bedrijf stond in totaal anderhalf jaar te koop voor €2.500.000. Het is uit de verkoop gehaald, omdat de opvolger het bedrijf tóch voortzet.

  Foto: Foto: Bert Jansen
 • Dit vleesveebedrijf met capaciteit voor 300 stuks vleesvee en 47 hectare land staat in Tricht (Gld.). In juli 2012 stond het bedrijf in Boerderij te koop. De vraagprijs was toen €3.000.000. In mei 2013 werd het voor €2.750.000 verkocht (bron: Kadaster). De koper is een belegger/melkveehouder die zijn hoeveelheid grond vergrootte van 37 tot 84 hectare. De verkoper is naar Frankrijk vertrokken en begint daar een vleesvee- en akkerbouwbedrijf.

  Dit vleesveebedrijf met capaciteit voor 300 stuks vleesvee en 47 hectare land staat in Tricht (Gld.). In juli 2012 stond het bedrijf in Boerderij te koop. De vraagprijs was toen €3.000.000. In mei 2013 werd het voor €2.750.000 verkocht (bron: Kadaster). De koper is een belegger/melkveehouder die zijn hoeveelheid grond vergrootte van 37 tot 84 hectare. De verkoper is naar Frankrijk vertrokken en begint daar een vleesvee- en akkerbouwbedrijf.

  Foto: Foto: Herbert Wiggerman
 • Een akkerbouwbedrijf met 78 hectare aaneengesloten grond in Dordrecht (Z-H) staat nu precies twee jaar te koop. De vraagprijs is ongewijzigd: €6.350.000. De bedrijfsgrootte is vooralsnog het grootste struikelblok. Verkoop in delen is een mogelijkheid, maar de gebouwen moeten erin mee. De locatie, met goede, vochthoudende kleigrond, is overigens puur geschikt voor akkerbouw. Een veehouderijbedrijf mag hier niet gevestigd worden.

  Een akkerbouwbedrijf met 78 hectare aaneengesloten grond in Dordrecht (Z-H) staat nu precies twee jaar te koop. De vraagprijs is ongewijzigd: €6.350.000. De bedrijfsgrootte is vooralsnog het grootste struikelblok. Verkoop in delen is een mogelijkheid, maar de gebouwen moeten erin mee. De locatie, met goede, vochthoudende kleigrond, is overigens puur geschikt voor akkerbouw. Een veehouderijbedrijf mag hier niet gevestigd worden.

  Foto: Foto: Peter Roek
 • Dit melkveebedrijf met capaciteit voor 92 melkkoeien en 45 stuks jongvee en 34 hectare land ligt in het Friese Blesdijke. Het staat sinds april 2012 te koop. De vraagprijs is nog altijd dezelfde: €1.625.000. Het bedrijf heeft twee grote pluspunten: alle grond ligt aan huis én het bouwblok is nog lang niet benut. De 34 hectare grond zal echter niet voor iedere koper genoeg zijn.

  Dit melkveebedrijf met capaciteit voor 92 melkkoeien en 45 stuks jongvee en 34 hectare land ligt in het Friese Blesdijke. Het staat sinds april 2012 te koop. De vraagprijs is nog altijd dezelfde: €1.625.000. Het bedrijf heeft twee grote pluspunten: alle grond ligt aan huis én het bouwblok is nog lang niet benut. De 34 hectare grond zal echter niet voor iedere koper genoeg zijn.

  Foto: Foto: Jan Sibon

Of registreer je om te kunnen reageren.