Rundveehouderij

Foto & video 7 reacties

Ronde vrijloopstal voor familiekudde (7)

Boerderij volgt een in het oog springende stalbouw van biologisch melkveehouder Albert Blommestijn. Hij kiest voor een roundhouse, een ronde stal met open nok en open zijkanten. Dit is deel 7: de staanders worden geplaatst, het dak gaat de lucht in.

Foto

 • Albert Blommestijn (48) in De Kwakel (N.-H.) laat een bijzondere, nieuwe melkveestal bouwen: een roundhouse. Het concept komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en was eerst bedoeld voor vleesvee. Blommestijn is de eerste Nederlandse melkveehouder die het probeert. Kenmerkend voor de roundhouse is de ronde vorm, de complete vrijloop, het open karakter, de ventilatie (nok en zijkanten) en het principe van de familiekudde. Melkkoeien, droge koeien en jongvee lopen bij elkaar.

  Albert Blommestijn (48) in De Kwakel (N.-H.) laat een bijzondere, nieuwe melkveestal bouwen: een roundhouse. Het concept komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en was eerst bedoeld voor vleesvee. Blommestijn is de eerste Nederlandse melkveehouder die het probeert. Kenmerkend voor de roundhouse is de ronde vorm, de complete vrijloop, het open karakter, de ventilatie (nok en zijkanten) en het principe van de familiekudde. Melkkoeien, droge koeien en jongvee lopen bij elkaar.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Tijdens de vorige fotoreportage werd het doek van de roundhouse op spanning gebracht. Nu is het tijd voor stap twee, want doek en spanten moeten nog 4 meter de lucht in. De staanders worden geplaatst. 7 november was het zover. Die dag was er weinig wind en moest het gebeuren.

  Tijdens de vorige fotoreportage werd het doek van de roundhouse op spanning gebracht. Nu is het tijd voor stap twee, want doek en spanten moeten nog 4 meter de lucht in. De staanders worden geplaatst. 7 november was het zover. Die dag was er weinig wind en moest het gebeuren.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Een overzicht binnenin de roundhouse waar je nu nog niet naar buiten kunt kijken. De betonnen balken op de grond lopen allemaal naar het midden van de stal.

  Een overzicht binnenin de roundhouse waar je nu nog niet naar buiten kunt kijken. De betonnen balken op de grond lopen allemaal naar het midden van de stal.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De roundhouse gaat straks in etappes omhoog. Acht l-profielen zijn al op een draaipunt aan de acht dakspanten bevestigd en liggen dus horizontaal, als spinnenpoten, op de grond.

  De roundhouse gaat straks in etappes omhoog. Acht l-profielen zijn al op een draaipunt aan de acht dakspanten bevestigd en liggen dus horizontaal, als spinnenpoten, op de grond.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Hier staat de roundhouse al iets hoger. Het doek bevindt zich al een halve meter hoger boven de grond. Het oprichten gebeurt vanaf de mast in het midden van de stal. Een speciale hydraulische klauw tilde de roundhouse telkens een halve meter omhoog, tot een hoogte van 4 meter is bereikt.

  Hier staat de roundhouse al iets hoger. Het doek bevindt zich al een halve meter hoger boven de grond. Het oprichten gebeurt vanaf de mast in het midden van de stal. Een speciale hydraulische klauw tilde de roundhouse telkens een halve meter omhoog, tot een hoogte van 4 meter is bereikt.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Hier is het hoogteverschil al goed te zien. Het doek hangt nu een behoorlijk stuk boven de grond. De acht spanten van de roundhouse met een doorsnede van 34 meter steken al een stuk verder de lucht in. Aan de uitstekende mast is goed te zien dat de bouwers nu bijna halverwege zijn.

  Hier is het hoogteverschil al goed te zien. Het doek hangt nu een behoorlijk stuk boven de grond. De acht spanten van de roundhouse met een doorsnede van 34 meter steken al een stuk verder de lucht in. Aan de uitstekende mast is goed te zien dat de bouwers nu bijna halverwege zijn.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • 'Schuilen onder de paraplu'. De werkzaamheden aan het dak van de roundhouse trekken heel wat bekijks. Buurtbewoners en cliënten van de zorgboerderij van Poldersport kijken buiten toe, allemaal aan de koffie.

  'Schuilen onder de paraplu'. De werkzaamheden aan het dak van de roundhouse trekken heel wat bekijks. Buurtbewoners en cliënten van de zorgboerderij van Poldersport kijken buiten toe, allemaal aan de koffie.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • In de middenpalen zitten gaten met een stalen pen. Zo kunnen deze medewerkers de hydraulische klauw iedere keer iets hoger zetten. De klauw wordt gevoed door een elektrische hydropomp van 220 volt.

  In de middenpalen zitten gaten met een stalen pen. Zo kunnen deze medewerkers de hydraulische klauw iedere keer iets hoger zetten. De klauw wordt gevoed door een elektrische hydropomp van 220 volt.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De contouren van de roundhouse worden ook binnen steeds duidelijker. Hier zijn medewerkers bezig rond de centrale mast, waaronder een gat voor de centrale luchtafvoer zit. De mast heeft een doorsnede van 40 centimeter en is 8 meter lang. Hier houden medewerkers goed in de gaten dat de roundhouse gelijkmatig omhoog blijft gaan.

  De contouren van de roundhouse worden ook binnen steeds duidelijker. Hier zijn medewerkers bezig rond de centrale mast, waaronder een gat voor de centrale luchtafvoer zit. De mast heeft een doorsnede van 40 centimeter en is 8 meter lang. Hier houden medewerkers goed in de gaten dat de roundhouse gelijkmatig omhoog blijft gaan.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Aan de bovenkant van de mast bevindt zich deze open nok. Die meet 10 vierkante meter. Omdat de zijkanten ook helemaal open blijven, is er voldoende ventilatie. Een belangrijk voordeel van dit staltype, vindt Blommestijn.

  Aan de bovenkant van de mast bevindt zich deze open nok. Die meet 10 vierkante meter. Omdat de zijkanten ook helemaal open blijven, is er voldoende ventilatie. Een belangrijk voordeel van dit staltype, vindt Blommestijn.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Het (gehoornde) vee van Blommestijn staat straks in een familiekudde van melkkoeien, droge koeien, jongvee vanaf zes maanden en kalveren tot zes weken. Er komt geen hekwerk in de roundhouse. Er zijn bovendien geen dode hoeken in deze ronde stal. Een grote plus voor het dierenwelzijn, aldus Blommestijn.

  Het (gehoornde) vee van Blommestijn staat straks in een familiekudde van melkkoeien, droge koeien, jongvee vanaf zes maanden en kalveren tot zes weken. Er komt geen hekwerk in de roundhouse. Er zijn bovendien geen dode hoeken in deze ronde stal. Een grote plus voor het dierenwelzijn, aldus Blommestijn.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Intussen krijgt de roundhouse ook van buiten steeds meer vorm. Het doek bevindt zich nu 3,5 meter boven de grond. Op het hoogste punt is de top 8 en de goot (onderkant doek) 4 meter. De hydraulische klauw is bijna klaar met het liften van de roundhouse.

  Intussen krijgt de roundhouse ook van buiten steeds meer vorm. Het doek bevindt zich nu 3,5 meter boven de grond. Op het hoogste punt is de top 8 en de goot (onderkant doek) 4 meter. De hydraulische klauw is bijna klaar met het liften van de roundhouse.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Een laatste overzicht. Hier is pas goed te zien hoe open de stal straks wordt. De zijkanten zijn volledig open (4 meter). De roundhouse heeft overigens een oppervlakte van in totaal 718 vierkante meter. Met een beoogde vijftig melkkoeien en twintig stuks jongvee betekent dat straks dus meer dan 10 vierkante meter ruimte per dier.

  Een laatste overzicht. Hier is pas goed te zien hoe open de stal straks wordt. De zijkanten zijn volledig open (4 meter). De roundhouse heeft overigens een oppervlakte van in totaal 718 vierkante meter. Met een beoogde vijftig melkkoeien en twintig stuks jongvee betekent dat straks dus meer dan 10 vierkante meter ruimte per dier.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Het doek en de spanten staan na slechts een half uur op de juiste hoogte. De 4 meter lange staanders staan nu ook op hun plek. Dat verliep voorspoedig. De acht staande spanten zijn snel gekoppeld aan de ankers in het beton. Snelheid was ook belangrijk, omdat de wind er op een kwetsbaar moment met de stal vandoor zou kunnen gaan. 

Binnenkort volgt de achtste en laatste fotoreportage van de stalbouw van de roundhouse: de inrichting en de laatste werkzaamheden aan de melkstal.

  Het doek en de spanten staan na slechts een half uur op de juiste hoogte. De 4 meter lange staanders staan nu ook op hun plek. Dat verliep voorspoedig. De acht staande spanten zijn snel gekoppeld aan de ankers in het beton. Snelheid was ook belangrijk, omdat de wind er op een kwetsbaar moment met de stal vandoor zou kunnen gaan. Binnenkort volgt de achtste en laatste fotoreportage van de stalbouw van de roundhouse: de inrichting en de laatste werkzaamheden aan de melkstal.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv

Laatste reacties

 • Fendt fan

  kut stal

 • ...............

  mooi weer stal, met wind waai je weg en met wind en regen word je er nog nat bij

 • alco1

  Ook ben ik ontzettend benieuwd hoe het gaat met de melkafgifte in de melkstal als het kalf erbij blijft lopen. Zo af en toe is bij mij een afkalving zo voorspoedig dat een kalf er al rond gezogen bijloopt. Hopeloos is het dan met het laten schieten van de overige melk in de melkstal, waardoor meer kans op uierontsteking. en geloei nadien.

 • gjh

  wat kost dat ding !!!! moet wel goedkoper zijn dan het gangbare anders wil ik die partytent voor niets nog niet hebben

 • Marco22

  Wat een negatieve reacties. Heb respect voor die mensen die een keer naast de bewandelde paden lopen. Ja er zit een risico aan, maar hier geld `No Guts No Glorie`. Ik wens Albert Blommestijn veel suc6 met zijn stal

 • daantje

  het zal wel een mooi gezicht zijn als de beesten er in lopen en of het gaat bevallen
  ik ben benieuwd ook naar het kosten plaatje
  ik hoop dat we snel meer weten suc6

 • Wink

  Je kan er altijd nog een ontvangstruimte van maken. Dan hoor je er weer helemaal bij.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.