Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Ronde vrijloopstal voor familiekudde (6)

Boerderij volgt een in het oog springende stalbouw van biologisch melkveehouder Albert Blommestijn. Hij kiest voor een roundhouse, een ronde stal met open nok en open zijkanten. Dit is deel 6: het doek rond de spanten wordt gespannen.

Foto

 • Albert Blommestijn (48) in De Kwakel (N.-H.) laat een bijzondere, nieuwe melkveestal bouwen: een roundhouse. Het concept komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en was eerst bedoeld voor vleesvee. Blommestijn is de eerste Nederlandse melkveehouder die het probeert. Kenmerkend voor de roundhouse is de ronde vorm, de complete vrijloop, het open karakter, de ventilatie (nok en zijkanten) en het principe van de familiekudde. Melkkoeien, droge koeien en jongvee lopen bij elkaar.

  Albert Blommestijn (48) in De Kwakel (N.-H.) laat een bijzondere, nieuwe melkveestal bouwen: een roundhouse. Het concept komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en was eerst bedoeld voor vleesvee. Blommestijn is de eerste Nederlandse melkveehouder die het probeert. Kenmerkend voor de roundhouse is de ronde vorm, de complete vrijloop, het open karakter, de ventilatie (nok en zijkanten) en het principe van de familiekudde. Melkkoeien, droge koeien en jongvee lopen bij elkaar.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De volgende stap van de stalbouw is het spannen van het doek rond de spanten van de roundhouse. Om dat succesvol te kunnen doen, moest Blommestijn wachten op een dag met weinig wind. Want zijn bedrijf ligt in een relatief open gebied. Het doek is hier nog in twee rollen opgevouwen. In theorie is het doek zo uit te rollen. In de mast zaten al grote gaten, om pennen in te steken. Voordat de spanten geplaatst werden, konden de twee rollen al in de paal opgehangen worden.

  De volgende stap van de stalbouw is het spannen van het doek rond de spanten van de roundhouse. Om dat succesvol te kunnen doen, moest Blommestijn wachten op een dag met weinig wind. Want zijn bedrijf ligt in een relatief open gebied. Het doek is hier nog in twee rollen opgevouwen. In theorie is het doek zo uit te rollen. In de mast zaten al grote gaten, om pennen in te steken. Voordat de spanten geplaatst werden, konden de twee rollen al in de paal opgehangen worden.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Alle spanten zijn prefab en ter plekke in elkaar gezet. Eén werkdag werd gewerkt met een grote verreiker en anderhalve dag met een eigen verreiker en, zoals hier, gewoon met de hand. Dit alles gebeurde relatief dicht bij de grond.

  Alle spanten zijn prefab en ter plekke in elkaar gezet. Eén werkdag werd gewerkt met een grote verreiker en anderhalve dag met een eigen verreiker en, zoals hier, gewoon met de hand. Dit alles gebeurde relatief dicht bij de grond.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De acht spanten worden hier alvast aan de dakspanten gemonteerd. Tijdens het omhoog takelen schuiven deze spanten als het ware onder de kap.

  De acht spanten worden hier alvast aan de dakspanten gemonteerd. Tijdens het omhoog takelen schuiven deze spanten als het ware onder de kap.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De rollen zijn halverwege vastgesnoerd, zodat ze er niet af konden waaien. Maar uiteindelijk kon het doek volgens planning uitgerold worden.

  De rollen zijn halverwege vastgesnoerd, zodat ze er niet af konden waaien. Maar uiteindelijk kon het doek volgens planning uitgerold worden.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Tussen de acht spanten komen nog acht stalen kokers. Die gaan als spant, maar ook als hemelwaterafvoer dienen. Het regenwater wordt via een verdikking in het dakdoek naar de acht kokerspanten geleid, waarna het ondergronds in een regenwaterkelder (60 kubieke meter) terechtkomt. Via een overstort stroomt de rest in de sloot.

  Tussen de acht spanten komen nog acht stalen kokers. Die gaan als spant, maar ook als hemelwaterafvoer dienen. Het regenwater wordt via een verdikking in het dakdoek naar de acht kokerspanten geleid, waarna het ondergronds in een regenwaterkelder (60 kubieke meter) terechtkomt. Via een overstort stroomt de rest in de sloot.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De montage gaat verder. Het regenwater wordt straks gebruikt voor het spoelen van de melkstalvloeren en als ‘grijs’ spoelwater voor de toiletten van Poldersport.

  De montage gaat verder. Het regenwater wordt straks gebruikt voor het spoelen van de melkstalvloeren en als ‘grijs’ spoelwater voor de toiletten van Poldersport.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Als het doek straks helemaal strak staat, gaat de hele constructie (met 34 meter doorsnede) nog 4 meter verder de lucht in. Dan worden ook de staanders geplaatst.

  Als het doek straks helemaal strak staat, gaat de hele constructie (met 34 meter doorsnede) nog 4 meter verder de lucht in. Dan worden ook de staanders geplaatst.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Het uitzicht op de roundhouse, gezien vanaf de 2x4 open tandemmelkstal met wachtruimte. Het doek is inmiddels volledig uitgerold. De medewerkers zijn klaar voor deel 2: het doek wordt strak getrokken.

  Het uitzicht op de roundhouse, gezien vanaf de 2x4 open tandemmelkstal met wachtruimte. Het doek is inmiddels volledig uitgerold. De medewerkers zijn klaar voor deel 2: het doek wordt strak getrokken.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Een overzicht binnenin de roundhouse. In het midden zit een gat voor de centrale luchtafvoer. Die opening is over de betonnen voet gelegd. Daarna is de centrale mast geplaatst. Die heeft een doorsnede van 40 centimeter en wordt straks 8 meter hoog. De spanten zijn als een bouwpakket in elkaar gezet.

  Een overzicht binnenin de roundhouse. In het midden zit een gat voor de centrale luchtafvoer. Die opening is over de betonnen voet gelegd. Daarna is de centrale mast geplaatst. Die heeft een doorsnede van 40 centimeter en wordt straks 8 meter hoog. De spanten zijn als een bouwpakket in elkaar gezet.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Zicht op de bovenkant van de roundhouse: een medewerker is druk in de weer bij de mast en de ventilatienok. Voordat het doek wordt strak getrokken, wordt die vastgezet aan de spanten die het gat vormen. Van daaruit wordt het doek op zestien punten strak getrokken.

  Zicht op de bovenkant van de roundhouse: een medewerker is druk in de weer bij de mast en de ventilatienok. Voordat het doek wordt strak getrokken, wordt die vastgezet aan de spanten die het gat vormen. Van daaruit wordt het doek op zestien punten strak getrokken.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Vervolgens trekken andere medewerkers het doek zo ver mogelijk over de spanten.

  Vervolgens trekken andere medewerkers het doek zo ver mogelijk over de spanten.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Daarna wordt het doek zo strak mogelijk getrokken. Het op spanning brengen van het doek duurde een hele dag. Op de foto wordt het doek in vorm gebracht.

  Daarna wordt het doek zo strak mogelijk getrokken. Het op spanning brengen van het doek duurde een hele dag. Op de foto wordt het doek in vorm gebracht.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Met een kleine rupskraan van Poldersport werd aan het doek getrokken. De maximale trekkracht is 5.000 kilo. Blommestijn schat dat de benodigde trekkracht 3.000 kilo was.

  Met een kleine rupskraan van Poldersport werd aan het doek getrokken. De maximale trekkracht is 5.000 kilo. Blommestijn schat dat de benodigde trekkracht 3.000 kilo was.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Op zestien punten op het doek werd een stalen plaat van 30 bij 50 centimeter bevestigd. Met het doek eenmaal op spanning was het mogelijk om dit te doen. Het doek staat dusdanig gespannen dat je er gemakkelijk op kunt lopen zonder dat het inzakt.

  Op zestien punten op het doek werd een stalen plaat van 30 bij 50 centimeter bevestigd. Met het doek eenmaal op spanning was het mogelijk om dit te doen. Het doek staat dusdanig gespannen dat je er gemakkelijk op kunt lopen zonder dat het inzakt.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Gelukt, de ronde vorm van de roundhouse is duidelijk zichtbaar. Het doek staat strak genoeg. De stal is hier nog 'plat', maar over een paar dagen gaan spanten en doek de lucht in. Binnenkort volgt deel 7 van de stalbouw van de roundhouse van Albert Blommestijn. De roundhouse krijgt dan zijn definitieve vorm.

  Gelukt, de ronde vorm van de roundhouse is duidelijk zichtbaar. Het doek staat strak genoeg. De stal is hier nog 'plat', maar over een paar dagen gaan spanten en doek de lucht in. Binnenkort volgt deel 7 van de stalbouw van de roundhouse van Albert Blommestijn. De roundhouse krijgt dan zijn definitieve vorm.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv

Eén reactie

 • tinus888

  hoeveel kilo ijzer zit erin?

Of registreer je om te kunnen reageren.