Rundveehouderij

Foto & video

Nieuwe stal over oude heen gebouwd

Niet een oude schuur en een stal afbreken, maar er overheen bouwen. Constant Erens in Sibbe (L.) besloot dat bij zijn nieuwe stal, die plek gaat bieden aan 180 koeien. De stal ligt zo 50 meter verder van Natura 2000-gebied het Gerendal. Per saldo kan Erens op deze plek twintig koeien méér houden. De bouw vraagt wel veel improvisatietalent van de veehouder en de aannemer.

Foto

 • Constant (43) en Victoria (38) Erens en hun twee kinderen Julia en Sanna hebben een melkveebedrijf met 130 koeien. Bij het bedrijf hoort 30 hectare mais en 25 hectare grasland. Uitgezonderd het mais zaaien en hakselen doet Erens al het landwerk zelf. In 2012 is de akkerbouwtak van 25 hectare tarwe en 10 hectare suikerbieten afgestoten.

  Constant (43) en Victoria (38) Erens en hun twee kinderen Julia en Sanna hebben een melkveebedrijf met 130 koeien. Bij het bedrijf hoort 30 hectare mais en 25 hectare grasland. Uitgezonderd het mais zaaien en hakselen doet Erens al het landwerk zelf. In 2012 is de akkerbouwtak van 25 hectare tarwe en 10 hectare suikerbieten afgestoten.

  Foto: Guus Queisen
 • Onder een deel van de nieuwe stal bevinden zich gangen van mergelgrotten. Om het lekken van water naar het gangenstelsel te voorkomen, moesten Erens twee aardpijpen in de grot dicht laten metselen. Een gespecialiseerd bedrijf stelde de dikte van de mergellaag en de diepte van de onderaardse gangen vast.

  Onder een deel van de nieuwe stal bevinden zich gangen van mergelgrotten. Om het lekken van water naar het gangenstelsel te voorkomen, moesten Erens twee aardpijpen in de grot dicht laten metselen. Een gespecialiseerd bedrijf stelde de dikte van de mergellaag en de diepte van de onderaardse gangen vast.

  Foto: Guus Queisen
 • Erens laat al zijn koeien insemineren met sperma van Belgisch Witblauw-stieren. De kalveren zijn allemaal bestemd voor de verkoop. Voor de vervanging van zijn koeien koopt de veehouder drachtige of gekalfde vaarzen. “De jongveeopfok vraagt veel tijd, aandacht, voer en ruimte. Ik besteed dat liever aan mijn koeien die me dagelijks terugbetalen in de vorm van melk.”

  Erens laat al zijn koeien insemineren met sperma van Belgisch Witblauw-stieren. De kalveren zijn allemaal bestemd voor de verkoop. Voor de vervanging van zijn koeien koopt de veehouder drachtige of gekalfde vaarzen. “De jongveeopfok vraagt veel tijd, aandacht, voer en ruimte. Ik besteed dat liever aan mijn koeien die me dagelijks terugbetalen in de vorm van melk.”

  Foto: Guus Queisen
 • In eerste instantie wilde Erens de stal bouwen op de plek waar nu nog een schuur en een oude stal staan.

  In eerste instantie wilde Erens de stal bouwen op de plek waar nu nog een schuur en een oude stal staan.

  Foto: Guus Queisen
 • Op deze plek zou de kop van de stal 50 meter korter bij het aanpalende Natura 2000-gebied het Gerendal komen te liggen. Daardoor zou hij twintig koeien minder mogen houden dan nu de bedoeling is.

  Op deze plek zou de kop van de stal 50 meter korter bij het aanpalende Natura 2000-gebied het Gerendal komen te liggen. Daardoor zou hij twintig koeien minder mogen houden dan nu de bedoeling is.

  Foto: Guus Queisen
 • Overleg met bouwadviseur Eric Pijnappels van DLV deed Erens besluiten de nieuwe stal op de plek van de oude ligboxenstal te bouwen. Hierdoor kan de veehouder uitbreiden naar 168 ligboxen en een strohok van 120 vierkante meter realiseren. Dat is voldoende voor circa 180 koeien.

  Overleg met bouwadviseur Eric Pijnappels van DLV deed Erens besluiten de nieuwe stal op de plek van de oude ligboxenstal te bouwen. Hierdoor kan de veehouder uitbreiden naar 168 ligboxen en een strohok van 120 vierkante meter realiseren. Dat is voldoende voor circa 180 koeien.

  Foto: Guus Queisen
 • Ondanks de ligging nabij het Natura-gebied beschikte Erens snel over de noodzakelijke vergunningen. In april 2012 was de tekening klaar. Gemeente Valkenburg aan de Geul wijzigde het bestemmingsplan en in augustus 2012 diende de ondernemer de vergunningaanvraag in. Pal voor de kerstdagen viel de vergunning op de mat. “Er is en was steeds sprake van constructief overleg met de gemeente”, vindt de veehouder.

  Ondanks de ligging nabij het Natura-gebied beschikte Erens snel over de noodzakelijke vergunningen. In april 2012 was de tekening klaar. Gemeente Valkenburg aan de Geul wijzigde het bestemmingsplan en in augustus 2012 diende de ondernemer de vergunningaanvraag in. Pal voor de kerstdagen viel de vergunning op de mat. “Er is en was steeds sprake van constructief overleg met de gemeente”, vindt de veehouder.

  Foto: Guus Queisen
 • Het bouwen van de nieuwe stal over de oude heen vroeg veel improvisatietalent van zowel de veehouder als de aannemer. Zo moest Erens in het koude voorjaar de melkstal met zeilen afdekken tegen kou en regen.

  Het bouwen van de nieuwe stal over de oude heen vroeg veel improvisatietalent van zowel de veehouder als de aannemer. Zo moest Erens in het koude voorjaar de melkstal met zeilen afdekken tegen kou en regen.

  Foto: Guus Queisen
 • De nieuwe stal voldoet aan de eisen voor de subsidie voor Integraal Duurzame Stallen (IDS). Hiertoe investeerde Erens onder andere in ledverlichting, automatisch voetbad, zonnepanelen en een Lely Juno-voerschuif. De zonnepanelen en de voerschuif zijn nog niet op het bedrijf aanwezig.

  De nieuwe stal voldoet aan de eisen voor de subsidie voor Integraal Duurzame Stallen (IDS). Hiertoe investeerde Erens onder andere in ledverlichting, automatisch voetbad, zonnepanelen en een Lely Juno-voerschuif. De zonnepanelen en de voerschuif zijn nog niet op het bedrijf aanwezig.

  Foto: Guus Queisen
 • Eerst molk Erens zijn koeien in een 2 x 4 visgraatmelkstal. Deze moet nog gedemonteerd worden. De plek wordt omgevormd tot melktanklokaal.

  Eerst molk Erens zijn koeien in een 2 x 4 visgraatmelkstal. Deze moet nog gedemonteerd worden. De plek wordt omgevormd tot melktanklokaal.

  Foto: Guus Queisen
 • Nu melkt Erens in een 2 x 15 Boumatic zij-aan-zijmelkstal met Hudonk-systeem. De capaciteit is gericht op een doorgroei van de melkveestapel naar 180 koeien en 1,4 miljoen kilo melk. Mogelijk neemt de veehouder op termijn een (parttime) melker in dienst.

  Nu melkt Erens in een 2 x 15 Boumatic zij-aan-zijmelkstal met Hudonk-systeem. De capaciteit is gericht op een doorgroei van de melkveestapel naar 180 koeien en 1,4 miljoen kilo melk. Mogelijk neemt de veehouder op termijn een (parttime) melker in dienst.

  Foto: Guus Queisen
 • De koeien liggen in Bruland-ligboxen en op Agriprom-matrassen.

  De koeien liggen in Bruland-ligboxen en op Agriprom-matrassen.

  Foto: Guus Queisen
 • Doordat de stal nog niet geheel klaar is, staan de koeien een deel van de dag kort op elkaar. Bij de krachtvoerboxen is het voorlopig dan ook dringen geblazen.

  Doordat de stal nog niet geheel klaar is, staan de koeien een deel van de dag kort op elkaar. Bij de krachtvoerboxen is het voorlopig dan ook dringen geblazen.

  Foto: Guus Queisen
 • Terwijl de koeien toekijken, gaan de bouwwerkzaamheden gewoon door.

  Terwijl de koeien toekijken, gaan de bouwwerkzaamheden gewoon door.

  Foto: Guus Queisen
 • Erens geeft een medewerker van de plaatselijke aannemer instructies voor het maken van nieuwe mestputten in het oude deel van de stal.

  Erens geeft een medewerker van de plaatselijke aannemer instructies voor het maken van nieuwe mestputten in het oude deel van de stal.

  Foto: Guus Queisen

Of registreer je om te kunnen reageren.