Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Laatste gras net voor de kerst van het land

Medewerkers van grasdrogerij Hartog in Abbekerk zijn nog steeds in de weer met het binnenhalen en drogen van gras. Uitzonderlijk voor de tijd van het jaar. Weersomstandigheden maken dat verschillende veehouders tot de kerst gras van hun land kunnen halen. Voor een aantal van hen geen overbodige luxe.

Foto

 • Het ruwvoerseizoen wordt dit jaar gekenmerkt door een extreem late grasoogst. De laatste sneden gras gaan waarschijnlijk in de week voor kerst van het land. Grasdrogerij Hartog was vrijdag de dertiende nog aan het hakselen onder de rook van het Friese Harlingen. Ook volgende week moet er nog worden gehakseld. Hans Siffels, sinds 1 juli dit jaar algemeen directeur Hartog, spreekt van een unieke situatie.

  Het ruwvoerseizoen wordt dit jaar gekenmerkt door een extreem late grasoogst. De laatste sneden gras gaan waarschijnlijk in de week voor kerst van het land. Grasdrogerij Hartog was vrijdag de dertiende nog aan het hakselen onder de rook van het Friese Harlingen. Ook volgende week moet er nog worden gehakseld. Hans Siffels, sinds 1 juli dit jaar algemeen directeur Hartog, spreekt van een unieke situatie.

  Foto: Jan Willem Veldman
 • Meerder vrachtwagens zorgen voor de aan- en afvoer van containers. Hierdoor hoeft de hakselaar maar weinig te wachten. De hakselaar zelf wordt voor grotere afstanden vervoerd op een dieplader.

  Meerder vrachtwagens zorgen voor de aan- en afvoer van containers. Hierdoor hoeft de hakselaar maar weinig te wachten. De hakselaar zelf wordt voor grotere afstanden vervoerd op een dieplader.

  Foto: Jan Willem Veldman
 • In rap tempo wordt een nieuwe container geladen. Dit is slechts minutenwerk. Van dit perceel komt zo’n 1,5 ton gras per hectare, goed voor ongeveer één container van 40 kuub.

  In rap tempo wordt een nieuwe container geladen. Dit is slechts minutenwerk. Van dit perceel komt zo’n 1,5 ton gras per hectare, goed voor ongeveer één container van 40 kuub.

  Foto: Jan Willem Veldman
 • Jaap Schouten (62) hakselt vandaag zo’n 30 hectare grasland. Het is nat maar hij rijdt zonder problemen over de percelen dankzij de met rupsbanden uitgeruste Claas hakselaar. Hij werkt al meer dan 35 jaar bij de grasdrogerij.

  Jaap Schouten (62) hakselt vandaag zo’n 30 hectare grasland. Het is nat maar hij rijdt zonder problemen over de percelen dankzij de met rupsbanden uitgeruste Claas hakselaar. Hij werkt al meer dan 35 jaar bij de grasdrogerij.

  Foto: Jan Willem Veldman
 • Het gras dat nu nog van het land komt is volgens Siffels van uitzonderlijk hoge kwaliteit gezien de tijd van het jaar. Hij spreekt van ruw eiwitpercentages tussen de 20 en 25 procent. “Probleem voor veehouders is alleen dat ze het gras zelf maar moeizaam droog krijgen om het goed te kunnen conserveren, al doen velen nog wel een poging.”

  Het gras dat nu nog van het land komt is volgens Siffels van uitzonderlijk hoge kwaliteit gezien de tijd van het jaar. Hij spreekt van ruw eiwitpercentages tussen de 20 en 25 procent. “Probleem voor veehouders is alleen dat ze het gras zelf maar moeizaam droog krijgen om het goed te kunnen conserveren, al doen velen nog wel een poging.”

  Foto: Jan Willem Veldman
 • Grasdrogerij Hartog werkt met twee door het bedrijf zelf omgebouwde Claas hakselaars op rupsbanden om gras, luzerne en mais te hakselen. Achter de hakselaar is via knikbesturing een volgwagen gebouwd met ook twee rupsen. Deze zijn via een draaikrans verbonden met het onderstel, waaronder de rupshakselaar in hondegang rijdt.

  Grasdrogerij Hartog werkt met twee door het bedrijf zelf omgebouwde Claas hakselaars op rupsbanden om gras, luzerne en mais te hakselen. Achter de hakselaar is via knikbesturing een volgwagen gebouwd met ook twee rupsen. Deze zijn via een draaikrans verbonden met het onderstel, waaronder de rupshakselaar in hondegang rijdt.

  Foto: Jan Willem Veldman
 • De achterbanden rijden dus niet in hetzelfde spoor als de voorbanden. Door de rupsen en de hondegang valt de bodemdruk veel lager uit.

  De achterbanden rijden dus niet in hetzelfde spoor als de voorbanden. Door de rupsen en de hondegang valt de bodemdruk veel lager uit.

  Foto: Jan Willem Veldman
 • Wat betreft het loondrogen was het voor Hartog een minder goed jaar. De verkoop van ruwvoer, wat het bedrijf zelf teelt, loopt echter erg goed. Er is volgens Siffels sprake van een ruwvoertekort. Een koud en nat voorjaar maakte dat de eerste snede bij veel melkveehouders pas laat van het land ging. “Tot de eerste week van juli was het koud en nat”, aldus Siffels. Daarna werd het droog en bleef het ook erg lang droog. Hierdoor deden de meststoffen relatief laat hun werk en dat resulteert in opmerkelijk grasgroei laat in het jaar.

  Wat betreft het loondrogen was het voor Hartog een minder goed jaar. De verkoop van ruwvoer, wat het bedrijf zelf teelt, loopt echter erg goed. Er is volgens Siffels sprake van een ruwvoertekort. Een koud en nat voorjaar maakte dat de eerste snede bij veel melkveehouders pas laat van het land ging. “Tot de eerste week van juli was het koud en nat”, aldus Siffels. Daarna werd het droog en bleef het ook erg lang droog. Hierdoor deden de meststoffen relatief laat hun werk en dat resulteert in opmerkelijk grasgroei laat in het jaar.

  Foto: Jan Willem Veldman
 • De opbrengst valt chauffeur Schouten gezien de tijd van het jaar zeker niet tegen. In totaal hakselt hij deze dag 30 hectare gras.

  De opbrengst valt chauffeur Schouten gezien de tijd van het jaar zeker niet tegen. In totaal hakselt hij deze dag 30 hectare gras.

  Foto: Jan Willem Veldman
 • Normaal voert het grasdroogbedrijf begin november de laatste droogwerkzaamheden uit. Nu staan er afspraken in de agenda tot vlak voor kerst. Veel veehouders kunnen deze laatste snede nog erg goed gebruiken.

  Normaal voert het grasdroogbedrijf begin november de laatste droogwerkzaamheden uit. Nu staan er afspraken in de agenda tot vlak voor kerst. Veel veehouders kunnen deze laatste snede nog erg goed gebruiken.

  Foto: Jan Willem Veldman
 • Voorwaarde voor het drogen is dat het gras gehakseld wordt aangevoerd.

  Voorwaarde voor het drogen is dat het gras gehakseld wordt aangevoerd.

  Foto: Jan Willem Veldman
 • De meeste veehouders krijgen hun gras of luzerne gedroogd terug in balen van 400 kilo. Hartog rekent 22 cent per kilo gedroogd product bij een drogestofpercentage tot 70 procent. Daarnaast zijn er kosten voor transport afhankelijk van de afstand tot het bedrijf. Veehouders tot in een straal van ruim 100 kilometer vanaf het Noord-Hollandse Abbekerk kunnen bij het bedrijf terecht.

  De meeste veehouders krijgen hun gras of luzerne gedroogd terug in balen van 400 kilo. Hartog rekent 22 cent per kilo gedroogd product bij een drogestofpercentage tot 70 procent. Daarnaast zijn er kosten voor transport afhankelijk van de afstand tot het bedrijf. Veehouders tot in een straal van ruim 100 kilometer vanaf het Noord-Hollandse Abbekerk kunnen bij het bedrijf terecht.

  Foto: Jan Willem Veldman

Laatste reacties

 • koestal

  wat kost dit nu per kg gedroogd produkt ?

 • Hannus

  22 cent. Als het heel nat is komt er een toeslag bij.

 • veldzicht

  voor 1 cent meer heb je a brok en hoef je verder niks te doen.

 • bphoekstra

  jaaaa! maar die a brok komt niet van eigen bedrijf maar word aangevoert.!!!!!!!!!dit gras komt van eigen boerderij land we willen toch naar kringloop in eigen bedrijf ?of niet daan! de brok handelaar maar rijk maken!trouwens a brok 28 eurocent de kilo.

 • eko boer

  mooi eiwit rijk hooi voor het jongvee

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.