Rundveehouderij

Foto & video

In alle rust COT-stieren wegen

Om de maand worden de 28 vleesstieren van de centrale opfok op het bedrijf van Henk Stegeman in Laren (Gld.) gewogen. Omdat de dieren aan het halster lopen kan gelijk het karakter worden beoordeeld.

Foto

 • Henk Stegeman heeft in Laren (Gld) een vleesveebedrijf met Blonde d’Aquitaine-zoogkoeien. Sinds oktober zijn de stieren van de centrale opfok van de Federatie van Vleesveestamboeken op zijn bedrijf gehuisvest. De centrale opfok vond eerder plaats bij Dick Ruesink in Toldijk (Gld.).

  Henk Stegeman heeft in Laren (Gld) een vleesveebedrijf met Blonde d’Aquitaine-zoogkoeien. Sinds oktober zijn de stieren van de centrale opfok van de Federatie van Vleesveestamboeken op zijn bedrijf gehuisvest. De centrale opfok vond eerder plaats bij Dick Ruesink in Toldijk (Gld.).

  Foto: Hans Prinsen
 • De voormalige varkensschuur was in gebruik als opslag. De voorzijde van de stal is open en zonodig met een doek te sluiten.

  De voormalige varkensschuur was in gebruik als opslag. De voorzijde van de stal is open en zonodig met een doek te sluiten.

  Foto: Hans Prinsen
 • De stal is opgedeeld in hokken van 4 bij 8 meter, in elk hok staan vier stieren. Stegeman maakt geen onderscheid in de verschillende rassen. Als het zo uitkomt met de aantallen staan er gewoon meerdere rassen bij elkaar.

  De stal is opgedeeld in hokken van 4 bij 8 meter, in elk hok staan vier stieren. Stegeman maakt geen onderscheid in de verschillende rassen. Als het zo uitkomt met de aantallen staan er gewoon meerdere rassen bij elkaar.

  Foto: Hans Prinsen
 • Voor het wegen worden de stieren aan een halster vastgezet. Tijdens het leiden naar en van de weegbox is meteen het karakter te beoordelen.

  Voor het wegen worden de stieren aan een halster vastgezet. Tijdens het leiden naar en van de weegbox is meteen het karakter te beoordelen.

  Foto: Hans Prinsen
 • In alle rust worden de stieren gewogen. Met behulp van hekken zijn de looplijnen afgezet.

  In alle rust worden de stieren gewogen. Met behulp van hekken zijn de looplijnen afgezet.

  Foto: Hans Prinsen
 • Tijdens het wegen wordt Stegeman geholpen door Bert Blom, adviseur bij Gebrs. Fuite Veevoeders en Henk Tessemaker, coördinator van de centrale opfok.

  Tijdens het wegen wordt Stegeman geholpen door Bert Blom, adviseur bij Gebrs. Fuite Veevoeders en Henk Tessemaker, coördinator van de centrale opfok.

  Foto: Hans Prinsen
 • Stegeman voert de stieren een mengsel van kuilgras, mais en brok op een schema van 1.500 gram groei per dag. Het ruwvoer wordt met de kuilvoersnijder op de voergang gezet en handmatig voor het voerhek gezet. Dit lijkt onnauwkeurig, maar Stegeman heeft de hoeveelheid voer die hij opschept gewogen, zodat hij behoorlijk nauwkeurig kan voeren.

  Stegeman voert de stieren een mengsel van kuilgras, mais en brok op een schema van 1.500 gram groei per dag. Het ruwvoer wordt met de kuilvoersnijder op de voergang gezet en handmatig voor het voerhek gezet. Dit lijkt onnauwkeurig, maar Stegeman heeft de hoeveelheid voer die hij opschept gewogen, zodat hij behoorlijk nauwkeurig kan voeren.

  Foto: Hans Prinsen

Of registreer je om te kunnen reageren.