Rundveehouderij

Foto & video 4856 x bekeken 6 reacties

Extra investeringen lonen in vleesveestal

Familie Heijdra liet een jaar geleden een nieuwe vleesveestal bouwen. De ondernemers investeerden veel in klimaat en welzijn. Het resultaat: meer uniformiteit in kleur, vetbedekking en structuur van het vlees.

Foto

 • Anita (46) en Edwin (47) Heijdra in IJsselstein (U.) namen een jaar geleden een nieuwe hellingstal voor 300 vleeskoeien in gebruik. Ze investeerden flink in klimaat en welzijn: een verhoogde stalnok (spaceboarding: meer ventilatie), ventilatiegordijnen, een geïsoleerd dak, veel lichtcassettes, geschroefd zwaar hekwerk en koeborstels in elk strohok. De eerste ervaringen zijn positief. De uniformiteit in de afmestfase nam toe. En daarmee ook de tevredenheid onder slagers.

  Anita (46) en Edwin (47) Heijdra in IJsselstein (U.) namen een jaar geleden een nieuwe hellingstal voor 300 vleeskoeien in gebruik. Ze investeerden flink in klimaat en welzijn: een verhoogde stalnok (spaceboarding: meer ventilatie), ventilatiegordijnen, een geïsoleerd dak, veel lichtcassettes, geschroefd zwaar hekwerk en koeborstels in elk strohok. De eerste ervaringen zijn positief. De uniformiteit in de afmestfase nam toe. En daarmee ook de tevredenheid onder slagers.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Een overzicht van de nieuwe, een jaar oude bedrijfslocatie. Duidelijk zichtbaar is de verhoogde nok van de vleesveestal, waarvan de zijkanten gemaakt zijn van spaceboarding, een systeem dat uit België en Frankrijk komt. Het zorgt voor extra ventilatie, de warmte kan eruit. Het geeft vooral tijdens warme zomerdagen veel voordeel. Heijdra had er afgelopen zomer veel plezier van. Door het extra stalvolume is de luchtkwaliteit beter, merkt hij.

  Een overzicht van de nieuwe, een jaar oude bedrijfslocatie. Duidelijk zichtbaar is de verhoogde nok van de vleesveestal, waarvan de zijkanten gemaakt zijn van spaceboarding, een systeem dat uit België en Frankrijk komt. Het zorgt voor extra ventilatie, de warmte kan eruit. Het geeft vooral tijdens warme zomerdagen veel voordeel. Heijdra had er afgelopen zomer veel plezier van. Door het extra stalvolume is de luchtkwaliteit beter, merkt hij.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De erfverharding rond het vrijgelegen bedrijf is inmiddels ook goed voor elkaar. Het vleesveebedrijf ligt overigens in een echte melkveeregio.

  De erfverharding rond het vrijgelegen bedrijf is inmiddels ook goed voor elkaar. Het vleesveebedrijf ligt overigens in een echte melkveeregio.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Een overzicht in de stal. Dierenwelzijn en een goed klimaat stonden centraal tijdens de stalbouw. Er moest voldoende ruimte, licht en lucht zijn. Belangrijk, omdat de dieren tijdens de afmestfase binnen staan. Ook in de zomer. Op dit moment staan 230 dieren in de hellingstal. Goed zichtbaar is de verhoogde nok in het midden.

  Een overzicht in de stal. Dierenwelzijn en een goed klimaat stonden centraal tijdens de stalbouw. Er moest voldoende ruimte, licht en lucht zijn. Belangrijk, omdat de dieren tijdens de afmestfase binnen staan. Ook in de zomer. Op dit moment staan 230 dieren in de hellingstal. Goed zichtbaar is de verhoogde nok in het midden.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Heijdra stuurt het klimaat met behulp van automatische ventilatiegordijnen en een weerstation. De eerste zomer verliep erg goed. De vleesveehouder had maar één dag echt problemen. Toen was het 35 graden en windstil. De dieren hadden het zwaar, maar er viel die dag door de windstilte nu eenmaal weinig te sturen.

  Heijdra stuurt het klimaat met behulp van automatische ventilatiegordijnen en een weerstation. De eerste zomer verliep erg goed. De vleesveehouder had maar één dag echt problemen. Toen was het 35 graden en windstil. De dieren hadden het zwaar, maar er viel die dag door de windstilte nu eenmaal weinig te sturen.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Het dak is geïsoleerd en telt 28 eveneens geïsoleerde acyluz-lichtcassettes (10 procent van het vloeroppervlak). Daardoor oogt de stal erg licht. Goede isolatie was voor Heijdra essentieel, niet zozeer voor de winter, maar meer voor de zomer. Deze investeringen pakten goed uit. Mede hierdoor nam het welzijn en vervolgens de uniformiteit van het vleesvee toe.

  Het dak is geïsoleerd en telt 28 eveneens geïsoleerde acyluz-lichtcassettes (10 procent van het vloeroppervlak). Daardoor oogt de stal erg licht. Goede isolatie was voor Heijdra essentieel, niet zozeer voor de winter, maar meer voor de zomer. Deze investeringen pakten goed uit. Mede hierdoor nam het welzijn en vervolgens de uniformiteit van het vleesvee toe.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Een ander belangrijk punt van welzijn: rust. Alle hekken van de strohokken zijn uit extra zwaar staal vervaardigd en gegalvaniseerd. Het hekwerk is bovendien geschroefd, waardoor er geen rammeltjes zijn. Die rust valt in de stal ook direct op.

  Een ander belangrijk punt van welzijn: rust. Alle hekken van de strohokken zijn uit extra zwaar staal vervaardigd en gegalvaniseerd. Het hekwerk is bovendien geschroefd, waardoor er geen rammeltjes zijn. Die rust valt in de stal ook direct op.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De extra investeringen in stalklimaat zijn ook te ruiken. Of juist niet. Er is namelijk nauwelijks een ammoniaklucht. Het ruikt fris in de stal. Dat komt ook doordat de mestschuiven in de stal de mest meerder keren per dag weghalen. De mestgang blijft zo goed schoon.

  De extra investeringen in stalklimaat zijn ook te ruiken. Of juist niet. Er is namelijk nauwelijks een ammoniaklucht. Het ruikt fris in de stal. Dat komt ook doordat de mestschuiven in de stal de mest meerder keren per dag weghalen. De mestgang blijft zo goed schoon.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De stal telt vier mestgangen van 3 meter breed en vier mestschuiven. Die schuiven de mest naar vier mestputten aan de achterkant van de stal. Al was een aanpassing aan de mestschuiven nog nodig (zie volgende foto).

  De stal telt vier mestgangen van 3 meter breed en vier mestschuiven. Die schuiven de mest naar vier mestputten aan de achterkant van de stal. Al was een aanpassing aan de mestschuiven nog nodig (zie volgende foto).

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Hier is dat goed te zien. Van één van de vier mestschuiven is de rechtervleugel vergroot. Zo belandt meer mest in het midden, waardoor de schuif beter werkt. De andere drie schuiven worden ook gemodificeerd. Daarnaast wil Heijdra vóór de zomer van 2014 sproeiers aan de schuiven toevoegen. Als het heet is en de luchtvochtigheid hoog droogt de vloer te hard. Vooral op plekken onder de hekken waar de koeien niet lopen. Sproeiers zijn dan een uitkomst.

  Hier is dat goed te zien. Van één van de vier mestschuiven is de rechtervleugel vergroot. Zo belandt meer mest in het midden, waardoor de schuif beter werkt. De andere drie schuiven worden ook gemodificeerd. Daarnaast wil Heijdra vóór de zomer van 2014 sproeiers aan de schuiven toevoegen. Als het heet is en de luchtvochtigheid hoog droogt de vloer te hard. Vooral op plekken onder de hekken waar de koeien niet lopen. Sproeiers zijn dan een uitkomst.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De extra stalinvesteringen leidden dit jaar tot meer uniformiteit in de afmestfase. Al kan Heijdra dat nog niet met precieze cijfers onderbouwen. De groei is volgens hem stabieler. De koeien zijn qua kleur, vetbedekking en structuur van het vlees uniformer. En daardoor zijn de afnemers ook meer tevreden. Want slagers zien dat graag.

  De extra stalinvesteringen leidden dit jaar tot meer uniformiteit in de afmestfase. Al kan Heijdra dat nog niet met precieze cijfers onderbouwen. De groei is volgens hem stabieler. De koeien zijn qua kleur, vetbedekking en structuur van het vlees uniformer. En daardoor zijn de afnemers ook meer tevreden. Want slagers zien dat graag.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • In de nieuwe hellingstal zijn de koeien er qua welzijn flink op vooruit gegaan. Zo is het aantal pootproblemen ten opzichte van de situatie in de oude stal zeker met de helft verminderd. De dagelijks draaiende mestschuiven zijn hier één van de belangrijkste oorzaken van.

  In de nieuwe hellingstal zijn de koeien er qua welzijn flink op vooruit gegaan. Zo is het aantal pootproblemen ten opzichte van de situatie in de oude stal zeker met de helft verminderd. De dagelijks draaiende mestschuiven zijn hier één van de belangrijkste oorzaken van.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Het betere stalklimaat, het vele licht en de ruime strohokken leidden tot meer gezondheidsverbeteringen. Zo ligt het antibioticagebruik nu fors lager. In de oude situatie was de dierdagdosering 0,7 tot 0,8. Nu is dat 0,1 tot 0,2. Het aantal longontstekingen nam daarnaast zeker met de helft af.

  Het betere stalklimaat, het vele licht en de ruime strohokken leidden tot meer gezondheidsverbeteringen. Zo ligt het antibioticagebruik nu fors lager. In de oude situatie was de dierdagdosering 0,7 tot 0,8. Nu is dat 0,1 tot 0,2. Het aantal longontstekingen nam daarnaast zeker met de helft af.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Deze behandelstraat stond in eerste instantie niet in de bouwtekeningen, maar is later alsnog gekomen. “Die leek ons wat lastig inpasbaar voor de aannemer, en we hebben zelf een slijptol en kunnen ook prima lassen”, aldus Heijdra. Hier is goed te zien dat de dieren onlangs geschoren zijn. Dat doen de vleesveehouder en zijn jongste zoon regelmatig.

  Deze behandelstraat stond in eerste instantie niet in de bouwtekeningen, maar is later alsnog gekomen. “Die leek ons wat lastig inpasbaar voor de aannemer, en we hebben zelf een slijptol en kunnen ook prima lassen”, aldus Heijdra. Hier is goed te zien dat de dieren onlangs geschoren zijn. Dat doen de vleesveehouder en zijn jongste zoon regelmatig.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Een klein verbeterpunt is de betonnen rand tussen de voer- en de mestgang. Als de koeien namelijk met hun kont naar de voergang staan, poepen ze soms op de rand of op het voer. Een extra betonnen rand direct achter de knieboom in de mestgang zou dat kunnen voorkomen. Al is dat ook weer lastig voor de mestschuif en extra scherp voor de hoeven. Een lastige keuze dus.

  Een klein verbeterpunt is de betonnen rand tussen de voer- en de mestgang. Als de koeien namelijk met hun kont naar de voergang staan, poepen ze soms op de rand of op het voer. Een extra betonnen rand direct achter de knieboom in de mestgang zou dat kunnen voorkomen. Al is dat ook weer lastig voor de mestschuif en extra scherp voor de hoeven. Een lastige keuze dus.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Elk strohok is voorzien van een koeborstel. Een extra investering van €1.800, die zich al heeft terugverdiend. Heijdra werkt namelijk met een stroblazer, waardoor veel stro en stof op koeienruggen terechtkomt. Door de borstel zijn de dieren dat snel weer kwijt. En dat gaat jeuk en schurft tegen. Het bevordert de rust.

  Elk strohok is voorzien van een koeborstel. Een extra investering van €1.800, die zich al heeft terugverdiend. Heijdra werkt namelijk met een stroblazer, waardoor veel stro en stof op koeienruggen terechtkomt. Door de borstel zijn de dieren dat snel weer kwijt. En dat gaat jeuk en schurft tegen. Het bevordert de rust.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • In elk strohok hangen twee van deze waterbakken. Het water komt in de bakken via een rondpompsysteem. Dat systeem bevalt Heijdra goed. Ook tijdens vorstperiodes waren er geen problemen.

  In elk strohok hangen twee van deze waterbakken. Het water komt in de bakken via een rondpompsysteem. Dat systeem bevalt Heijdra goed. Ook tijdens vorstperiodes waren er geen problemen.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De mestopslag achter de vleesveestal wil Heijdra op termijn overdekken.

  De mestopslag achter de vleesveestal wil Heijdra op termijn overdekken.

  Foto: Herbert Wiggerman

Laatste reacties

 • juul loeffen

  Ik ben erg blij dat ik er weer op kan,wat heb ik het toch gemist.

 • wienbemelmans

  mooi dat we weer kunnen inloggen, ook een mooie repotage
  van de vleesvee stal.ik wens fam Heijdra alle geluk met hun
  mooie stal.

 • teus2031

  zonder bluf is het leven suf

 • teus2031

  als je niet +overkom wordt je door boerderij verwijderd

 • teus2031

  dus boerderij ga verder met fam heijdra

 • snip

  Hoe zit het met stro aankoop en mestafzet prijzen enzo. Doen jullie ook aan ruige mest ruilen voor stro ?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.