Rundveehouderij

Foto & video 9 reacties

Aanpassing aan ligboxen nog nodig

Maatschap Kroes liet anderhalf jaar geleden een nieuwe stal bouwen. Die bevalt heel goed, al heeft de maatschap wel wat dingen veranderd.

Foto

 • Dick Kroes (53) in Mastenbroek (Ov.) zit samen met zijn vrouw Janita (46) in maatschap. Links op de foto zoon Arjen (19), die ook steeds vaker bijspringt. De maatschap heeft 135 melkkoeien, 100 stuks jongvee, 685.000 kilo quotum (rest lease) en 40 hectare grond. In het voorjaar van 2012 is de bouw van een nieuwe ligboxenstal afgerond. Boerderij ging onlangs opnieuw langs en vroeg naar de ervaringen.

  Dick Kroes (53) in Mastenbroek (Ov.) zit samen met zijn vrouw Janita (46) in maatschap. Links op de foto zoon Arjen (19), die ook steeds vaker bijspringt. De maatschap heeft 135 melkkoeien, 100 stuks jongvee, 685.000 kilo quotum (rest lease) en 40 hectare grond. In het voorjaar van 2012 is de bouw van een nieuwe ligboxenstal afgerond. Boerderij ging onlangs opnieuw langs en vroeg naar de ervaringen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is de ligboxenstal. Het dak loopt aan beide zijdes niet evenredig af. De linkerzijkant is hoger. Kroes kan de stal hier spiegelen als hij wil uitbreiden. De stal heeft nu capaciteit voor 150 melkkoeien en 100 stuks jongvee. Áls de veehouder een rij bijzet en het jongvee verplaatst, ontstaat ruimte voor 270 melkkoeien. Maar zover is het nog niet.

  Dit is de ligboxenstal. Het dak loopt aan beide zijdes niet evenredig af. De linkerzijkant is hoger. Kroes kan de stal hier spiegelen als hij wil uitbreiden. De stal heeft nu capaciteit voor 150 melkkoeien en 100 stuks jongvee. Áls de veehouder een rij bijzet en het jongvee verplaatst, ontstaat ruimte voor 270 melkkoeien. Maar zover is het nog niet.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier is goed te zien waar de stal gespiegeld kan worden. De zijkant van de stal is vrij hoog. Er hangen twee losse ventilatiegordijnen in. Dat is nodig in verband met de stallengte van 67 meter.

  Hier is goed te zien waar de stal gespiegeld kan worden. De zijkant van de stal is vrij hoog. Er hangen twee losse ventilatiegordijnen in. Dat is nodig in verband met de stallengte van 67 meter.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de ligboxenstal. Op de voorgrond links en rechts een melkrobot met daarachter de ligboxen. Bij de bouw stonden dierwelzijn, milieu en arbeidsgemak centraal. Voorbeelden daarvan zijn de ruime ligboxen, de emissiearme vloer en de melkrobots. De stal bevalt Kroes tot nu toe erg goed.

  Een overzicht van de ligboxenstal. Op de voorgrond links en rechts een melkrobot met daarachter de ligboxen. Bij de bouw stonden dierwelzijn, milieu en arbeidsgemak centraal. Voorbeelden daarvan zijn de ruime ligboxen, de emissiearme vloer en de melkrobots. De stal bevalt Kroes tot nu toe erg goed.

  Foto: Ronald Hissink
 • Aan de ligboxen kan nog wel wat verbeterd worden. De schoftboom in de boxen is te vlak. Daardoor gaan de koeien niet direct liggen. Ze blijven soms zelfs eerst tien minuten staan, aldus Kroes. De dieren liggen overigens op 4 centimeter latex met een rubber toplaag. Daaroverheen ligt een mengsel van zaagsel en Lava3. Dat laatste vervangt kalk en ontsmet volgens de veehouder beter.

  Aan de ligboxen kan nog wel wat verbeterd worden. De schoftboom in de boxen is te vlak. Daardoor gaan de koeien niet direct liggen. Ze blijven soms zelfs eerst tien minuten staan, aldus Kroes. De dieren liggen overigens op 4 centimeter latex met een rubber toplaag. Daaroverheen ligt een mengsel van zaagsel en Lava3. Dat laatste vervangt kalk en ontsmet volgens de veehouder beter.

  Foto: Ronald Hissink
 • Als de dieren gaan liggen, liggen ze meestal niet helemaal recht. Kroes gaat de schoftboom daarom op termijn aanpassen.

  Als de dieren gaan liggen, liggen ze meestal niet helemaal recht. Kroes gaat de schoftboom daarom op termijn aanpassen.

  Foto: Ronald Hissink
 • In dit overzicht van de stal is het gevolg goed te zien: veel koeien die in de ligboxen staan.

  In dit overzicht van de stal is het gevolg goed te zien: veel koeien die in de ligboxen staan.

  Foto: Ronald Hissink
 • De koeien lopen op een dichte, emissiearme Zeus-vloer met schuine groeven. Die vloer bevalt goed, al is het opletten bij sterk drogend weer. Dan kan de vloer glad worden, zeker als de bezetting te laag is. Dat was vooral in het begin wel eens een probleem. Kroes liet dan de mestschuif minder vaak lopen, maar dan bleef weer extra mest liggen. Nu de stal goed gevuld is, werkt het systeem prima.

  De koeien lopen op een dichte, emissiearme Zeus-vloer met schuine groeven. Die vloer bevalt goed, al is het opletten bij sterk drogend weer. Dan kan de vloer glad worden, zeker als de bezetting te laag is. Dat was vooral in het begin wel eens een probleem. Kroes liet dan de mestschuif minder vaak lopen, maar dan bleef weer extra mest liggen. Nu de stal goed gevuld is, werkt het systeem prima.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een ander overzicht van de emissiearme vloer en de mestschuif. De vloer is van puur beton. Door de tussengootjes blijft de urine liggen. In de praktijk is de vloer ruw genoeg en hebben de koeien voldoende grip.

  Een ander overzicht van de emissiearme vloer en de mestschuif. De vloer is van puur beton. Door de tussengootjes blijft de urine liggen. In de praktijk is de vloer ruw genoeg en hebben de koeien voldoende grip.

  Foto: Ronald Hissink
 • In het begin had de mestschuif (en vervolgens de mestpomp) het nog wel eens lastig als te veel voer op de emissiearme vloer terechtkwam. Daarom heeft Kroes een extra buis aan het voerhek gemonteerd. Dat scheelde direct. Het voer blijft nu aan de goede kant van het voerhek.

  In het begin had de mestschuif (en vervolgens de mestpomp) het nog wel eens lastig als te veel voer op de emissiearme vloer terechtkwam. Daarom heeft Kroes een extra buis aan het voerhek gemonteerd. Dat scheelde direct. Het voer blijft nu aan de goede kant van het voerhek.

  Foto: Ronald Hissink
 • De mestschuif schuift de mest naar de achterkant van de stal, waar gewone roosters liggen. Die zijn verticaal geplaatst. Deze foto is een detail daarvan. Toen er nog veel voer meekwam met de mestschuif zorgde dat soms voor problemen. Horizontaal geplaatste roosters waren dan eenvoudiger geweest. Dat is niet meer nodig nu Kroes een extra buis aan het voerhek heeft gezet.

  De mestschuif schuift de mest naar de achterkant van de stal, waar gewone roosters liggen. Die zijn verticaal geplaatst. Deze foto is een detail daarvan. Toen er nog veel voer meekwam met de mestschuif zorgde dat soms voor problemen. Horizontaal geplaatste roosters waren dan eenvoudiger geweest. Dat is niet meer nodig nu Kroes een extra buis aan het voerhek heeft gezet.

  Foto: Ronald Hissink
 • De mestpomp draait nu prima, maar toen de mestschuif nog voer meenam, raakte de pomp af en toe verstopt. Dat is verleden tijd.

  De mestpomp draait nu prima, maar toen de mestschuif nog voer meenam, raakte de pomp af en toe verstopt. Dat is verleden tijd.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een koe loopt via de weidebox naar buiten. Kroes gaat hier nog een soort gordijn plaatsen om tocht in de stal tegen te gaan.

  Een koe loopt via de weidebox naar buiten. Kroes gaat hier nog een soort gordijn plaatsen om tocht in de stal tegen te gaan.

  Foto: Ronald Hissink
 • Kroes melkt zijn koeien in deze twee melkrobots. De veehouder maakte vorig jaar een enorme stap van een grupstal naar deze grote ligboxenstal. Hij kampt met een klassiek groeiersprobleem: de melkproductie blijft nog wat achter en zit rond 7.300 kilo per jaar. Het accent ligt volgend jaar ook op verhoging van de melkproductie, niet op uitbreiding van de veestapel.

  Kroes melkt zijn koeien in deze twee melkrobots. De veehouder maakte vorig jaar een enorme stap van een grupstal naar deze grote ligboxenstal. Hij kampt met een klassiek groeiersprobleem: de melkproductie blijft nog wat achter en zit rond 7.300 kilo per jaar. Het accent ligt volgend jaar ook op verhoging van de melkproductie, niet op uitbreiding van de veestapel.

  Foto: Ronald Hissink
 • Kroes heeft in het afgelopen jaar twee krachtvoerstations in de stal laten zetten. De krachtvoeropname bij de melkrobots was onvoldoende.

  Kroes heeft in het afgelopen jaar twee krachtvoerstations in de stal laten zetten. De krachtvoeropname bij de melkrobots was onvoldoende.

  Foto: Ronald Hissink
 • In deze hoek van de stal komen de kalveren binnen. Daar gaat Kroes nog een windscherm plaatsen, omdat de wind er nu soms te veel trekt.

  In deze hoek van de stal komen de kalveren binnen. Daar gaat Kroes nog een windscherm plaatsen, omdat de wind er nu soms te veel trekt.

  Foto: Ronald Hissink
 • De drinkbakken in de stal zijn klein (35 centimeter breed), maar er zijn er veel van. De koeien hoeven nooit meer dan 15 meter te lopen om water te drinken. Kroes is er tevreden over.

  De drinkbakken in de stal zijn klein (35 centimeter breed), maar er zijn er veel van. De koeien hoeven nooit meer dan 15 meter te lopen om water te drinken. Kroes is er tevreden over.

  Foto: Ronald Hissink
 • Ook een voorbeeld van arbeidsgemak in de stal. Kroes kan het stro zo het (ruime) strohok inschuiven.

  Ook een voorbeeld van arbeidsgemak in de stal. Kroes kan het stro zo het (ruime) strohok inschuiven.

  Foto: Ronald Hissink
 • Klauwbekappen doet Kroes zelf met behulp van deze klauwbekapbox. De melkrobots selecteren de koeien die behandeld moeten worden.

  Klauwbekappen doet Kroes zelf met behulp van deze klauwbekapbox. De melkrobots selecteren de koeien die behandeld moeten worden.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • Hannus

  Begin maar eens met die matrassen eruit te gooien. Elke koe die je ziet op die foto's heeft kale hakken. Verder ziet het er mooi uit.

 • vink

  Die kopbuis voor in de boxen moet weg, dat is koeien pesten.

 • alco1

  De kopbuis is het ergste nog niet en ook de rubbermat niet.
  Er moet een rand achter in de box van 12 cm met dan een laag zaagsel van zo'n 5 cm. Dit is genoeg met een rubbermat en het verbruik van zaagsel is misschien nog wel minder als nu. De koeien gaan scheef liggen in de box uit angst voor de schuif. Ook houdt een koe altijd bij het gaan liggen zijn staart tegen zich aan en blijft bij het liggen achter de rand liggen, waardoor ze veel schoner blijft.

 • ricooo12

  Foto 1 melkquotum 685000 kilo delen door 135 melkkoeien is 5074 kilo per koe. Bij foto 14 staat dat een koe 7300 kilo melk geeft. Deel het melkquotum 685000 kilo door 7300 kilo is 94 melkkoeien. Een verschil van 41 melkkoeien.

 • boercees

  moeilijk he ricooo12 , lezen ! er staat 685.000 kilo quotum (rest lease)!!!!! , dat is dus voor de rest van de koeien .

 • arjanmanders1

  Foto 5 en 6: koeien staan schuin in de box en zullen dan ook eerder schuin gaan liggen. Ze staan schuin omdat dat de langste weg is in de box. Wij hadden hier ook last van en rechte schoftboom vervangen door een gegolfde en nu staan de koeien netjes recht in het midden van de box en liggen ook een stuk rechter.

 • snip

  kale plekken komen ook door de schoftboom. die vervangen. hoe sneller hoe beter. is er binnen een jaar weer uit. verder, 135 koeien, 40 HA betekend voer aankopen. hier had ik voor een voermengwagen gekozen, losse grondstoffen erin. tmr achtiger rantsoen gaan voeren. was beter geweest als krachtvoer stations.

 • koestal

  voer aankopen ,mest afvoeren ,melk bij leasen ,kost ook nog wel wat,maar je hebt het wel druk !

 • mnoordman1

  och, och wat mooi allemaal weer een mooie, grote, ruime ligboxenstal voor 150 koeien ook mooi dat je kunt uitbreiden naar 270 echt geweldig hoor! ook leuk dat je ver boven je quotum melkt dus erg duur quotum moet leasen/kopen of superheffing moet betalen. en ja 40 hectare voer aankopen kost ook niks en je hebt er ook geen kopzorgen van alleen dat het wel te koop moet zijn voor een beetje betaalbare prijs. ik kan nog steeds niet snappen waarom het altijd alleen maar groot, groter, grootst moet. je werkt je de hele dag het klaplazerus en verdient geen ene cent en elke cent die wel wordt verdient kan naar de bank.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.