Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Stal verbouwen met koeien erin (4, slot)

Maatschap Selles vernieuwde de hele bovenbouw van de oude stal, terwijl de koeien binnen bleven. Dit gebeurde in slechts vijf dagen en met succes. Boerderij laat de verbouwing zien. Dit is deel vier uit een serie van vier reportages: hoe zijn de ervaringen in de eerste maanden?

Foto

 • Yvonne (52) en Henk (52) Selles in Kamperzeedijk (Ov.) hebben in maatschap een melkveebedrijf met 130 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 50 hectare land. Ze lieten eind augustus de hele bovenbouw van hun verouderde ligboxenstal vervangen. Dat gebeurde in slechts vijf dagen tijd. Ook bijzonder: de koeien bleven tijdens de verbouwing binnen. Dat moest ook wel, want Selles stalt de dieren al tien jaar op. De dieren hadden twee nachten geen dak boven hun hoofd.

  Yvonne (52) en Henk (52) Selles in Kamperzeedijk (Ov.) hebben in maatschap een melkveebedrijf met 130 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 50 hectare land. Ze lieten eind augustus de hele bovenbouw van hun verouderde ligboxenstal vervangen. Dat gebeurde in slechts vijf dagen tijd. Ook bijzonder: de koeien bleven tijdens de verbouwing binnen. Dat moest ook wel, want Selles stalt de dieren al tien jaar op. De dieren hadden twee nachten geen dak boven hun hoofd.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een mooi overzicht van de 28 bij 65 meter lange ligboxenstal, waarvan de bovenbouw volledig gerenoveerd werd. De antraciet en zwarte voorgevel met dubbelglas voldoet aan de eisen van de welstandscommissie. Rechts op het dak zijn ook goed de nieuwe zonnepanelen te zien. Die beslaan aan deze zijde een kwart van het dak.

  Een mooi overzicht van de 28 bij 65 meter lange ligboxenstal, waarvan de bovenbouw volledig gerenoveerd werd. De antraciet en zwarte voorgevel met dubbelglas voldoet aan de eisen van de welstandscommissie. Rechts op het dak zijn ook goed de nieuwe zonnepanelen te zien. Die beslaan aan deze zijde een kwart van het dak.

  Foto: Ronald Hissink
 • De erfverharding rond de ligboxenstal is klei op veen. Die grond is de laatste decennia flink verzakt, zoals hier ook is te zien. Selles verwacht dat de grond rond de stal de komende jaren nog maximaal 10 centimer per vijf jaar inklinkt.

  De erfverharding rond de ligboxenstal is klei op veen. Die grond is de laatste decennia flink verzakt, zoals hier ook is te zien. Selles verwacht dat de grond rond de stal de komende jaren nog maximaal 10 centimer per vijf jaar inklinkt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de achterkant van de stal, hier nog zonder deuren. Ook hier een antraciet met zwarte gevel. De achterdeur wordt in de nieuwe opzet anderhalf keer zo groot en meet 4,50 bij 5 meter. Breed genoeg voor trekkers en machines. De voergang zelf is 6,30 meter breed.

  Een overzicht van de achterkant van de stal, hier nog zonder deuren. Ook hier een antraciet met zwarte gevel. De achterdeur wordt in de nieuwe opzet anderhalf keer zo groot en meet 4,50 bij 5 meter. Breed genoeg voor trekkers en machines. De voergang zelf is 6,30 meter breed.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht in de stal. Let op het vele licht. De lichtstraat is liefst 3 meter breed. Op dit moment staan er 130 melkkoeien en 80 stuks jongvee in de stal. Er is echter ruimte voor 140 melkkoeien, omdat het jongvee ruim gehuisvest is.

  Een overzicht in de stal. Let op het vele licht. De lichtstraat is liefst 3 meter breed. Op dit moment staan er 130 melkkoeien en 80 stuks jongvee in de stal. Er is echter ruimte voor 140 melkkoeien, omdat het jongvee ruim gehuisvest is.

  Foto: Ronald Hissink
 • In vergelijking met de oude situatie is het vele licht in de stal even wennen. Naast een lichtstraat zit er in de voorgevel en, zoals hier te zien is, in de achtergevel een glazen wand.

  In vergelijking met de oude situatie is het vele licht in de stal even wennen. Naast een lichtstraat zit er in de voorgevel en, zoals hier te zien is, in de achtergevel een glazen wand.

  Foto: Ronald Hissink
 • De laatste loodjes. Selles maakt de laatste leidingen en kabels naar de krachtvoerboxen in orde.

  De laatste loodjes. Selles maakt de laatste leidingen en kabels naar de krachtvoerboxen in orde.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een punt van aandacht is nog de roostervloer direct achter het voerhek. Die ruimte tussen hek en boxen is krap met 3,10 meter. Als de koeien aan het hek vreten en ze worden gepasseerd door koeien die uit de melkstal komen, wordt het te druk.

  Een punt van aandacht is nog de roostervloer direct achter het voerhek. Die ruimte tussen hek en boxen is krap met 3,10 meter. Als de koeien aan het hek vreten en ze worden gepasseerd door koeien die uit de melkstal komen, wordt het te druk.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een oplossing kan de verplaatsing van dit voerhek zijn. De voergang is met 6,30 meter breed genoeg en kan wat inleveren. Als Selles het hek gelijk met de deur trekt, geeft dat een halve meter winst. De ruimte tussen voerhek en boxen wordt dan 3,60 meter.

  Een oplossing kan de verplaatsing van dit voerhek zijn. De voergang is met 6,30 meter breed genoeg en kan wat inleveren. Als Selles het hek gelijk met de deur trekt, geeft dat een halve meter winst. De ruimte tussen voerhek en boxen wordt dan 3,60 meter.

  Foto: Ronald Hissink
 • Achter de eerste roostervloer en ligboxen bevindt zich nog een roostervloer en een tweede rij ligboxen. Die boxen zijn in de nieuwe opzet 40 centimeter langer geworden. De koeien liggen nu beter en kunnen ook gemakkelijker opstaan. Dat is een groot voordeel ten opzichte van de oude situatie.

  Achter de eerste roostervloer en ligboxen bevindt zich nog een roostervloer en een tweede rij ligboxen. Die boxen zijn in de nieuwe opzet 40 centimeter langer geworden. De koeien liggen nu beter en kunnen ook gemakkelijker opstaan. Dat is een groot voordeel ten opzichte van de oude situatie.

  Foto: Ronald Hissink
 • De koeien liggen in diepstrooiselboxen. Ook om die reden was het belangrijk dat het tijdens de verbouwing droog bleef.

  De koeien liggen in diepstrooiselboxen. Ook om die reden was het belangrijk dat het tijdens de verbouwing droog bleef.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een van de krachtvoerboxen in de stal. Die boxen konden tijdens de verbouwing niet in gebruik blijven. In die periode moest Selles met een kruiwagen vol krachtvoer en een emmer door de stal. Toen de vijzels voor het krachtvoer in de tweede week weer geplaatst waren, konden de koeien de krachtvoerboxen weer gebruiken.

  Een van de krachtvoerboxen in de stal. Die boxen konden tijdens de verbouwing niet in gebruik blijven. In die periode moest Selles met een kruiwagen vol krachtvoer en een emmer door de stal. Toen de vijzels voor het krachtvoer in de tweede week weer geplaatst waren, konden de koeien de krachtvoerboxen weer gebruiken.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de stal hangen acht van deze Altalumo-ledbreedstraallampen. Die zijn elk goed voor 120 watt. Volgens Selles zijn ze energiezuinig en geven ze veel licht af. Er zit bovendien vijf jaar garantie op.

  In de stal hangen acht van deze Altalumo-ledbreedstraallampen. Die zijn elk goed voor 120 watt. Volgens Selles zijn ze energiezuinig en geven ze veel licht af. Er zit bovendien vijf jaar garantie op.

  Foto: Ronald Hissink
 • Deze melkstal is zeker niet zo oud als de ‘oude’ stal en stamt uit 2004. Het is een 2x12, speciaal ingericht om met twee handen te kunnen aansluiten. Selles kan zo in zijn eentje gemakkelijk 96 koeien per uur melken. De dieren worden met een automatisch opdrijfhek richting de melkstal gedreven. Het licht brandt hier tijdens het melken altijd. Het is er vrij donker.

  Deze melkstal is zeker niet zo oud als de ‘oude’ stal en stamt uit 2004. Het is een 2x12, speciaal ingericht om met twee handen te kunnen aansluiten. Selles kan zo in zijn eentje gemakkelijk 96 koeien per uur melken. De dieren worden met een automatisch opdrijfhek richting de melkstal gedreven. Het licht brandt hier tijdens het melken altijd. Het is er vrij donker.

  Foto: Ronald Hissink
 • Vooral de eerste drie dagen van de verbouwing kostten veel melkproductie. Tijdens de hele renovatie liep Selles ongeveer 10.000 liter melk mis. Geluk bij een ongeluk: hij molk toch al boven het quotum.

  Vooral de eerste drie dagen van de verbouwing kostten veel melkproductie. Tijdens de hele renovatie liep Selles ongeveer 10.000 liter melk mis. Geluk bij een ongeluk: hij molk toch al boven het quotum.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het afkalfhok links van de melkstal aan de voorkant van de stal is bijna drie keer zo groot gemaakt en meet nu 13 bij 8 meter. De onderlaag bestaat hier nog uit klinkers, dat worden straks betonnen platen. Eroverheen komt zand met zaagsel.

  Het afkalfhok links van de melkstal aan de voorkant van de stal is bijna drie keer zo groot gemaakt en meet nu 13 bij 8 meter. De onderlaag bestaat hier nog uit klinkers, dat worden straks betonnen platen. Eroverheen komt zand met zaagsel.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het kantoor van Selles, met de blauwe omvormers van de zonnepanelen.

  Het kantoor van Selles, met de blauwe omvormers van de zonnepanelen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier is nog eens goed het hoogteverschil tussen de oude en de nieuwe bovenbouw te zien. De muur reikt tot 5,20 meter, de nieuwe spant tot 9,20 meter.

  Hier is nog eens goed het hoogteverschil tussen de oude en de nieuwe bovenbouw te zien. De muur reikt tot 5,20 meter, de nieuwe spant tot 9,20 meter.

  Foto: Ronald Hissink
 • De zijkanten en voor- en achtergevel van de stal zijn voor een groot deel bedekt met deze antracietkleurige sandwichpanelen.

  De zijkanten en voor- en achtergevel van de stal zijn voor een groot deel bedekt met deze antracietkleurige sandwichpanelen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De ventilatiegordijnen (Airkoe-safe system) aan beide zijkanten van de stal kunnen 3,30 meter open of, zoals hier, dicht.

  De ventilatiegordijnen (Airkoe-safe system) aan beide zijkanten van de stal kunnen 3,30 meter open of, zoals hier, dicht.

  Foto: Ronald Hissink
 • De muren van de stal zijn opnieuw gevoegd. De stal oogt daardoor echt nieuw.

  De muren van de stal zijn opnieuw gevoegd. De stal oogt daardoor echt nieuw.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • flyinghollander

  Het is een 2x12, speciaal ingericht om met twee handen te kunnen aansluiten

  Mexicaans aansluiten of wat bedoelt met hier?

 • el

  Snelle melkstal. bedoeld men!

 • info48

  Proviciat en complimenten voor het knappe staaltje organisatie en ondernemerschap!

Of registreer je om te kunnen reageren.