Rundveehouderij

Foto & video 5418 x bekeken

Stal verbouwen met koeien erin (3)

Maatschap Selles vernieuwde de hele bovenbouw van de oude stal, terwijl de koeien binnen bleven. Dit gebeurde in slechts vijf dagen en met succes. Boerderij laat de verbouwing zien. Dit is deel drie uit een serie van vier reportages: dak, lichtstraat, zonnepanelen en ventilatiegordijnen. De laatste loodjes.

Foto

 • Yvonne (52) en Henk (52) Selles in Kamperzeedijk (Ov.) hebben in maatschap een melkveebedrijf met 130 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 50 hectare land. Ze lieten eind augustus de hele bovenbouw van hun verouderde ligboxenstal vervangen. Dat gebeurde in slechts vijf dagen tijd. Ook bijzonder: de koeien bleven tijdens de verbouwing binnen. Dat moest ook wel, want Selles stalt de dieren al tien jaar op. De dieren hadden twee nachten geen dak boven hun hoofd.

  Yvonne (52) en Henk (52) Selles in Kamperzeedijk (Ov.) hebben in maatschap een melkveebedrijf met 130 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 50 hectare land. Ze lieten eind augustus de hele bovenbouw van hun verouderde ligboxenstal vervangen. Dat gebeurde in slechts vijf dagen tijd. Ook bijzonder: de koeien bleven tijdens de verbouwing binnen. Dat moest ook wel, want Selles stalt de dieren al tien jaar op. De dieren hadden twee nachten geen dak boven hun hoofd.

  Foto: Ronald Hissink
 • De donderdag, de vierde dag van de verbouwing, stond voor een groot deel in het teken van het plaatsen van de overige spanten in de stal. Op vrijdag wordt het pas echt druk. Dan worden de gordingen gelegd en de veiligheidsnetten ophangen, zodat de sandwichpanelen geplaatst kunnen worden. Een pittige klus, want de grote stal heeft een dakoppervlak van 1.900 vierkante meter. Hier verplaatst een kraan de pakketten met panelen alvast van de sleufsilo naar de zijkanten van de stal.

  De donderdag, de vierde dag van de verbouwing, stond voor een groot deel in het teken van het plaatsen van de overige spanten in de stal. Op vrijdag wordt het pas echt druk. Dan worden de gordingen gelegd en de veiligheidsnetten ophangen, zodat de sandwichpanelen geplaatst kunnen worden. Een pittige klus, want de grote stal heeft een dakoppervlak van 1.900 vierkante meter. Hier verplaatst een kraan de pakketten met panelen alvast van de sleufsilo naar de zijkanten van de stal.

  Foto: Familie Selles
 • Hier zijn goed de veiligheidsnetten te zien, die voor de werkzaamheden op hun plek zijn gehangen.

  Hier zijn goed de veiligheidsnetten te zien, die voor de werkzaamheden op hun plek zijn gehangen.

  Foto: Familie Selles
 • De dakplaten volgen elkaar in rap tempo op: iedere twee minuten een plaat. De eerste plaat ligt om half vijf ’s middags op zijn plek. Uiteindelijk neemt het plaatsen 4,5 uur in beslag. Dan staan de koeien na twee dagen én nachten voor het eerst weer helemaal onder dak. Wel is de stal aan de voor-, achter- en zijkanten dan nog niet potdicht.

  De dakplaten volgen elkaar in rap tempo op: iedere twee minuten een plaat. De eerste plaat ligt om half vijf ’s middags op zijn plek. Uiteindelijk neemt het plaatsen 4,5 uur in beslag. Dan staan de koeien na twee dagen én nachten voor het eerst weer helemaal onder dak. Wel is de stal aan de voor-, achter- en zijkanten dan nog niet potdicht.

  Foto: Familie Selles
 • De muur aan de achterkant van de stal wordt opnieuw gemetseld, de overige muren worden later opnieuw gevoegd. De eerste werkzaamheden hiervoor beginnen ook op vrijdag.

  De muur aan de achterkant van de stal wordt opnieuw gemetseld, de overige muren worden later opnieuw gevoegd. De eerste werkzaamheden hiervoor beginnen ook op vrijdag.

  Foto: Familie Selles
 • De zijgevel van de stal wordt in de nieuwe constructie meer dan twee keer zo hoog. De spanten staan precies twee keer zo ver uit elkaar als in de oude situatie: 6,60 meter. Dat is hier goed te zien.

  De zijgevel van de stal wordt in de nieuwe constructie meer dan twee keer zo hoog. De spanten staan precies twee keer zo ver uit elkaar als in de oude situatie: 6,60 meter. Dat is hier goed te zien.

  Foto: Familie Selles
 • Even pauze voor de timmermannen en de metselaar. Zij hebben deze vrijdag wel tijd om te lunchen, in tegenstelling tot de platenleggers. Voor hen is er om half zeven ’s avonds, nadat de zuidzijde van het dak gelegd is, een barbecue. Daarna maken ze de noordzijde dicht. Of half tien is de klus geklaard. Het lange doorwerken betekent dat de medewerkers van Stedupro op zaterdag niet terug hoeven komen.

  Even pauze voor de timmermannen en de metselaar. Zij hebben deze vrijdag wel tijd om te lunchen, in tegenstelling tot de platenleggers. Voor hen is er om half zeven ’s avonds, nadat de zuidzijde van het dak gelegd is, een barbecue. Daarna maken ze de noordzijde dicht. Of half tien is de klus geklaard. Het lange doorwerken betekent dat de medewerkers van Stedupro op zaterdag niet terug hoeven komen.

  Foto: Familie Selles
 • Na vrijdagavond staan de koeien weer onder dak. Daarmee is de stal zeker nog niet af. Op de zaterdag wordt al het oude ijzer van het erf verwijderd. De dagen erna gebeurde er nog genoeg: een nieuwe voor- en achtergevel, nieuwe zijwandpanelen, nieuwe ventilatiegordijnen én een nieuwe lichtstraat. Na twee weken is de stal potdicht, na een maand is alles klaar.

  Na vrijdagavond staan de koeien weer onder dak. Daarmee is de stal zeker nog niet af. Op de zaterdag wordt al het oude ijzer van het erf verwijderd. De dagen erna gebeurde er nog genoeg: een nieuwe voor- en achtergevel, nieuwe zijwandpanelen, nieuwe ventilatiegordijnen én een nieuwe lichtstraat. Na twee weken is de stal potdicht, na een maand is alles klaar.

  Foto: Familie Selles
 • Op de maandag na de drukke renovatieweek wordt de nieuwe lichtstraat geplaatst. Dit is het resultaat. De stal oogt direct veel lichter. In de oude situatie moest Selles zelfs overdag de verlichting aanzetten. Die tijden zijn nu toch echt voorbij.

  Op de maandag na de drukke renovatieweek wordt de nieuwe lichtstraat geplaatst. Dit is het resultaat. De stal oogt direct veel lichter. In de oude situatie moest Selles zelfs overdag de verlichting aanzetten. Die tijden zijn nu toch echt voorbij.

  Foto: Familie Selles
 • Het geïsoleerde dak gezien vanaf de bovenkant. De lichtstraat is 3 meter breed en is half helder, half opaal. Links leggen medewerkers zonnepanelen op het dak. Die zuidzijde van het dak wordt voor een kwart met zonnepanelen bedekt.

  Het geïsoleerde dak gezien vanaf de bovenkant. De lichtstraat is 3 meter breed en is half helder, half opaal. Links leggen medewerkers zonnepanelen op het dak. Die zuidzijde van het dak wordt voor een kwart met zonnepanelen bedekt.

  Foto: Familie Selles
 • De zonnepanelen kosten in totaal €34.000. Selles kan op jaarbasis 30.000 kilowatt opwekken. Als hij de panelen verder doortrekt, kan dat 50.000 kilowatt worden. Selles verbruikt zelf 60.000 kilowatt per jaar. Hij is nu dus voor 50 procent zelfvoorzienend. Overigens heeft hij puur voor de toekomst voor zonnepanelen gekozen, want rendabel is het op dit moment zeker nog niet.

  De zonnepanelen kosten in totaal €34.000. Selles kan op jaarbasis 30.000 kilowatt opwekken. Als hij de panelen verder doortrekt, kan dat 50.000 kilowatt worden. Selles verbruikt zelf 60.000 kilowatt per jaar. Hij is nu dus voor 50 procent zelfvoorzienend. Overigens heeft hij puur voor de toekomst voor zonnepanelen gekozen, want rendabel is het op dit moment zeker nog niet.

  Foto: Familie Selles
 • In de oude situatie was vocht een groot probleem, ondanks vier grote ventilatoren (samen ruim 5 kilowatt) die zeven maanden lang vol gas gaven. Het gevolg: muren die zwart van het vocht werden. Hier wordt de zijmuur van de separatieruimte en het afkalfhok weer schoongemaakt.

  In de oude situatie was vocht een groot probleem, ondanks vier grote ventilatoren (samen ruim 5 kilowatt) die zeven maanden lang vol gas gaven. Het gevolg: muren die zwart van het vocht werden. Hier wordt de zijmuur van de separatieruimte en het afkalfhok weer schoongemaakt.

  Foto: Familie Selles
 • Na die schoonmaakbeurt zien de zijmuren (links separatieruimte/afkalfhok, rechts melkstal) er weer keurig uit.

  Na die schoonmaakbeurt zien de zijmuren (links separatieruimte/afkalfhok, rechts melkstal) er weer keurig uit.

  Foto: Familie Selles
 • Later die tweede week worden ook de kabels en leidingen weer geplaatst. Onder meer voor de melkstal en de krachtvoercomputers. Maar ook waterleiding en stroom worden in orde gemaakt.

  Later die tweede week worden ook de kabels en leidingen weer geplaatst. Onder meer voor de melkstal en de krachtvoercomputers. Maar ook waterleiding en stroom worden in orde gemaakt.

  Foto: Familie Selles
 • In de tweede week gaan de werkzaamheden rondom de stal in hoog tempo door. Hier zijn medewerkers druk bezig met de voorgevel van de stal. Timmer- en metselwerk, opnieuw voegen, nieuwe sandwichpanelen en nieuwe deuren. Kortweg: een compleet nieuw aangezicht.

  In de tweede week gaan de werkzaamheden rondom de stal in hoog tempo door. Hier zijn medewerkers druk bezig met de voorgevel van de stal. Timmer- en metselwerk, opnieuw voegen, nieuwe sandwichpanelen en nieuwe deuren. Kortweg: een compleet nieuw aangezicht.

  Foto: Familie Selles
 • Hier nadert de voorgevel van de stal al zijn voltooiing. Het grootste deel bestaat nu uit sandwichpanelen.

  Hier nadert de voorgevel van de stal al zijn voltooiing. Het grootste deel bestaat nu uit sandwichpanelen.

  Foto: Familie Selles
 • Het aangezicht van de stal moet voldoen aan welstandseisen. Dus is veel tijd gestoken in het ontwerp van een fraaie voorgevel. Dit gebeurde in nauw overleg met architect Berend Westhoff. De sandwichpanelen bestaan uit twee delen/kleuren: antraciet en zwart. Helemaal bovenin bevindt zich een raamwerk met dubbelglas.

  Het aangezicht van de stal moet voldoen aan welstandseisen. Dus is veel tijd gestoken in het ontwerp van een fraaie voorgevel. Dit gebeurde in nauw overleg met architect Berend Westhoff. De sandwichpanelen bestaan uit twee delen/kleuren: antraciet en zwart. Helemaal bovenin bevindt zich een raamwerk met dubbelglas.

  Foto: Familie Selles
 • Ook de zijkant van de stal wordt onder handen genomen met eveneens nieuwe sandwichpanelen en deuren. Achter deze deuren bevinden zich het jongveegedeelte, de machinekamer en het tanklokaal.

  Ook de zijkant van de stal wordt onder handen genomen met eveneens nieuwe sandwichpanelen en deuren. Achter deze deuren bevinden zich het jongveegedeelte, de machinekamer en het tanklokaal.

  Foto: Familie Selles
 • Helemaal op het eind worden ook de nieuwe ventilatiegordijnen geplaatst. Die kunnen 3,30 meter open.

  Helemaal op het eind worden ook de nieuwe ventilatiegordijnen geplaatst. Die kunnen 3,30 meter open.

  Foto: Familie Selles
 • De koeien houden zich tijdens de verbouwing prima. Het duurt uiteindelijk drie weken voordat ze qua voeren en melken weer echt op niveau zijn. 

Binnenkort volgt het vierde en laatste deel van de serie fotoreportages bij de familie Selles. Hoe bevalt de nieuwe situatie?

  De koeien houden zich tijdens de verbouwing prima. Het duurt uiteindelijk drie weken voordat ze qua voeren en melken weer echt op niveau zijn. Binnenkort volgt het vierde en laatste deel van de serie fotoreportages bij de familie Selles. Hoe bevalt de nieuwe situatie?

  Foto: Familie Selles

Of registreer je om te kunnen reageren.