Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Stal verbouwen met koeien erin (1)

Maatschap Selles vernieuwde de hele bovenbouw van hun oude stal, terwijl de koeien binnen bleven. Dit gebeurde in slechts vijf dagen tijd en met succes. Boerderij laat die verbouwing zien. Dit is deel 1 uit een serie van 4 reportages: voorbereidingen, asbest saneren en dak slopen.

Foto

 • Yvonne (52) en Henk (52) Selles in Kamperzeedijk (Ov.) zitten in maatschap. Ze hebben een melkveebedrijf met 130 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 50 hectare land. Ze lieten eind augustus de hele bovenbouw van hun verouderde ligboxenstal vervangen. In slechts vijf dagen tijd. Ook bijzonder: de koeien bleven tijdens de verbouwing binnen. Dat moest ook wel, want Selles stalt de dieren al tien jaar op. Het gevolg was dat ze twee nachten geen dak boven hun hoofd hadden.

  Yvonne (52) en Henk (52) Selles in Kamperzeedijk (Ov.) zitten in maatschap. Ze hebben een melkveebedrijf met 130 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 50 hectare land. Ze lieten eind augustus de hele bovenbouw van hun verouderde ligboxenstal vervangen. In slechts vijf dagen tijd. Ook bijzonder: de koeien bleven tijdens de verbouwing binnen. Dat moest ook wel, want Selles stalt de dieren al tien jaar op. Het gevolg was dat ze twee nachten geen dak boven hun hoofd hadden.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht in de stal. Gebrek aan licht was ook één van de redenen om te renoveren. De smalle, oude en vergeelde lichtkoepel in de nok van het oude dak laat weinig licht door. De koepel is ook maar 80 centimeter breed. Op de voorgrond bevindt zich links van de muur een 2x12-melkstal. Aan de andere kant bevinden zich de separatieruimte, de kalverstal, het tanklokaal, de hygiënesluis en het kantoor.

  Een overzicht in de stal. Gebrek aan licht was ook één van de redenen om te renoveren. De smalle, oude en vergeelde lichtkoepel in de nok van het oude dak laat weinig licht door. De koepel is ook maar 80 centimeter breed. Op de voorgrond bevindt zich links van de muur een 2x12-melkstal. Aan de andere kant bevinden zich de separatieruimte, de kalverstal, het tanklokaal, de hygiënesluis en het kantoor.

  Foto: Familie Selles
 • Voor de eigenlijke verbouwing begonnen de voorbereidingen al. Hier begint het eerste sloopwerk. De voorgevel van de stal wordt gestript.

  Voor de eigenlijke verbouwing begonnen de voorbereidingen al. Hier begint het eerste sloopwerk. De voorgevel van de stal wordt gestript.

  Foto: Familie Selles
 • Het vooraanzicht van de 65 meter lange stal, net voor de start van de verbouwing op maandag 26 augustus. Renovatie was altijd al het plan van Selles. Als jongveestal was de stal te groot geweest en was renoveren ook nodig geweest. En slopen was in de papieren gelopen. Zeker omdat er dan flink nieuwgebouwd moest worden, voor melkkoeien én jongvee.

  Het vooraanzicht van de 65 meter lange stal, net voor de start van de verbouwing op maandag 26 augustus. Renovatie was altijd al het plan van Selles. Als jongveestal was de stal te groot geweest en was renoveren ook nodig geweest. En slopen was in de papieren gelopen. Zeker omdat er dan flink nieuwgebouwd moest worden, voor melkkoeien én jongvee.

  Foto: Familie Selles
 • Ook met de achtergevel wordt nog voor 26 augustus een begin gemaakt. De planning is strak. Op de eerste dag wordt er vooral gesloopt. Vervolgens wordt het asbest gesaneerd. Op dag twee moet de helft van het dak er al afliggen. Haast is dus geboden.

  Ook met de achtergevel wordt nog voor 26 augustus een begin gemaakt. De planning is strak. Op de eerste dag wordt er vooral gesloopt. Vervolgens wordt het asbest gesaneerd. Op dag twee moet de helft van het dak er al afliggen. Haast is dus geboden.

  Foto: Familie Selles
 • De achterkant van de oude ligboxenstal. Zonder verlichting is het ook overdag erg donker in de stal, zoals hier goed is te zien. De nok van de stal is hier nog 5,20 meter. Na de verbouwing was dat 9,20 meter.

  De achterkant van de oude ligboxenstal. Zonder verlichting is het ook overdag erg donker in de stal, zoals hier goed is te zien. De nok van de stal is hier nog 5,20 meter. Na de verbouwing was dat 9,20 meter.

  Foto: Familie Selles
 • De muurtjes aan beide zijkanten van de stal moeten er ook voor de 26e al aan geloven. De zijkant van de stal wordt in de nieuwe opzet fors hoger. Hier is de hoogte nog 1,70 meter. Dat wordt meer dan het dubbele: 3,60 meter.

  De muurtjes aan beide zijkanten van de stal moeten er ook voor de 26e al aan geloven. De zijkant van de stal wordt in de nieuwe opzet fors hoger. Hier is de hoogte nog 1,70 meter. Dat wordt meer dan het dubbele: 3,60 meter.

  Foto: Familie Selles
 • Ook in de separatieruimte/kalverstal aan de voorkant van de stal is het breekwerk al volop begonnen. Het dak wordt straks het eerst aan deze kant van de stal verwijderd.

  Ook in de separatieruimte/kalverstal aan de voorkant van de stal is het breekwerk al volop begonnen. Het dak wordt straks het eerst aan deze kant van de stal verwijderd.

  Foto: Familie Selles
 • Een kraan legt de nieuwe dakplaten op z'n plek. Die worden in de sleufsilo opgeslagen, bij alle andere bouwmaterialen, zoals gordingen, wandpanelen en de ventilatienok. Nu alles klaarligt, kan de bouw op 26 augustus definitief beginnen.

  Een kraan legt de nieuwe dakplaten op z'n plek. Die worden in de sleufsilo opgeslagen, bij alle andere bouwmaterialen, zoals gordingen, wandpanelen en de ventilatienok. Nu alles klaarligt, kan de bouw op 26 augustus definitief beginnen.

  Foto: Familie Selles
 • In tegenstelling tot het dak zijn de zijmuurtjes van de stal al volledig weggehaald.

  In tegenstelling tot het dak zijn de zijmuurtjes van de stal al volledig weggehaald.

  Foto: Familie Selles
 • De laatste sloopactie in eigen beheer is het verwijderen van de elektriciteitskabels, lampen en vier ventilatoren in de stal.

  De laatste sloopactie in eigen beheer is het verwijderen van de elektriciteitskabels, lampen en vier ventilatoren in de stal.

  Foto: Familie Selles
 • De avond voor de verbouwing: klaar voor de dag van morgen met een noodwaterleiding en een bouwlamp als verlichting.

  De avond voor de verbouwing: klaar voor de dag van morgen met een noodwaterleiding en een bouwlamp als verlichting.

  Foto: Familie Selles
 • De eerste machines verschijnen maandag op het erf. Bouwbedrijven Stedupro en Riezebos Constructie waren twee van de weinige bedrijven die geloofden dat de klus in vijf dagen geklaard kon worden. Dat betekende wel dat ze keihard aan de bak moesten. Op topdagen liepen er 16 man op het erf rond.

  De eerste machines verschijnen maandag op het erf. Bouwbedrijven Stedupro en Riezebos Constructie waren twee van de weinige bedrijven die geloofden dat de klus in vijf dagen geklaard kon worden. Dat betekende wel dat ze keihard aan de bak moesten. Op topdagen liepen er 16 man op het erf rond.

  Foto: Familie Selles
 • Op de eerste, lange werkdag waren medewerkers tot half acht 's avonds bezig met asbest saneren. Hier is het plastic vast klaargelegd. Vooral het gedeelte boven de melkstal nam veel tijd in beslag. Om half acht 's avonds gaf de inspecteur de voorste helft van de stal vrij, zodat de koeien terugkonden en (eindelijk) gemolken konden worden.

  Op de eerste, lange werkdag waren medewerkers tot half acht 's avonds bezig met asbest saneren. Hier is het plastic vast klaargelegd. Vooral het gedeelte boven de melkstal nam veel tijd in beslag. Om half acht 's avonds gaf de inspecteur de voorste helft van de stal vrij, zodat de koeien terugkonden en (eindelijk) gemolken konden worden.

  Foto: Familie Selles
 • Hier zijn de 'witte pakken' druk bezig om het oude dak schoon te krijgen.

  Hier zijn de 'witte pakken' druk bezig om het oude dak schoon te krijgen.

  Foto: Familie Selles
 • Dat begon aan de voorkant, zoals hier is te zien. Een dag later ging het asbest saneren verder aan de andere kant van de stal. Dit betekende dat al het melk- en jongvee naar de voorkant van de stal verplaatst moest worden. De dieren stonden hierdoor enige tijd op een kluitje. En dat was in de warmte niet optimaal. De hele verbouwing kostte Selles ook 10.000 liter melkproductie. Maar dat had hij wel ingecalculeerd. Qua diergezondheid waren er geen problemen.

  Dat begon aan de voorkant, zoals hier is te zien. Een dag later ging het asbest saneren verder aan de andere kant van de stal. Dit betekende dat al het melk- en jongvee naar de voorkant van de stal verplaatst moest worden. De dieren stonden hierdoor enige tijd op een kluitje. En dat was in de warmte niet optimaal. De hele verbouwing kostte Selles ook 10.000 liter melkproductie. Maar dat had hij wel ingecalculeerd. Qua diergezondheid waren er geen problemen.

  Foto: Familie Selles
 • Met behulp van een verreiker verwijderen de medewerkers de oude dakplaten. Hier is ook weer goed te zien hoe laag de gestripte zijkant van de stal is.

  Met behulp van een verreiker verwijderen de medewerkers de oude dakplaten. Hier is ook weer goed te zien hoe laag de gestripte zijkant van de stal is.

  Foto: Familie Selles
 • Het verwijderen van de dakplaten verliep voorspoedig. Al was het evengoed een lange werkdag. Tot tien uur 's avonds waren de medewerkers van de bouwbedrijven in de weer. Niet zo gek, want het totale dakoppervlak bedroeg liefst 1.900 vierkante meter.

  Het verwijderen van de dakplaten verliep voorspoedig. Al was het evengoed een lange werkdag. Tot tien uur 's avonds waren de medewerkers van de bouwbedrijven in de weer. Niet zo gek, want het totale dakoppervlak bedroeg liefst 1.900 vierkante meter.

  Foto: Familie Selles
 • Een overzicht in de stal, aan het einde van de maandagmiddag. De helft van de dakplaten is inmiddels verwijderd. De koeien staan voor het grootste gedeelte al in de buitenlucht. Ze kregen tijdens deze verbouwing heel wat voor hun kiezen. Toch hielden ze zich goed en bleven ze rustig, aldus Selles.

  Een overzicht in de stal, aan het einde van de maandagmiddag. De helft van de dakplaten is inmiddels verwijderd. De koeien staan voor het grootste gedeelte al in de buitenlucht. Ze kregen tijdens deze verbouwing heel wat voor hun kiezen. Toch hielden ze zich goed en bleven ze rustig, aldus Selles.

  Foto: Familie Selles
 • Hier staan de koeien precies op de rand: half dak, half open huis. Ruwvoer voeren was tijdens de werkweek geen probleem, maar met krachtvoer was dat anders. De krachtvoerboxen in de stal moesten tijdens de verbouwing namelijk ook weggehaald worden. Dat betekende dat Selles telkens met een kruiwagen door de stal moest. Improviseren dus.

Binnenkort volgt deel 2 van de verbouwing. Daarin gaat het hele dak eraf en worden de nieuwe spanten geplaatst.

  Hier staan de koeien precies op de rand: half dak, half open huis. Ruwvoer voeren was tijdens de werkweek geen probleem, maar met krachtvoer was dat anders. De krachtvoerboxen in de stal moesten tijdens de verbouwing namelijk ook weggehaald worden. Dat betekende dat Selles telkens met een kruiwagen door de stal moest. Improviseren dus. Binnenkort volgt deel 2 van de verbouwing. Daarin gaat het hele dak eraf en worden de nieuwe spanten geplaatst.

  Foto: Familie Selles

Laatste reacties

 • ArendEnting

  Hé hallo Peter. Ik ben een oude klasgenoot van jou. Met een groep hebben we de éénjarige RMLS in Zwolle gedaan. Jij was de koeienman en ik een kippenman.

 • jordi 1455

  Mijn ouders deden het in 96, de nieuwe stal werd als ware over de oude heen gezet, hoelang het duurde voordat de stal klaar was weet ik niet.

 • josrodenburg

  waarom 5 dagen? zodat ie zondag weer tijd had om naar de kerk te gaan of zo?

Of registreer je om te kunnen reageren.