Rundveehouderij

Foto & video 3358 x bekeken

Ronde vrijloopstal voor familiekudde (5)

Boerderij volgt een in het oog springende stalbouw van biologisch melkveehouder Albert Blommestijn. Hij kiest voor een roundhouse, een ronde stal met open nok en open zijkanten. Dit is deel 5: de spanten worden geplaatst.

Foto

 • Albert Blommestijn (48) in De Kwakel (N.-H.) laat een bijzondere, nieuwe melkveestal bouwen: een roundhouse. Dat concept komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en was eerst bedoeld voor vleesvee. Blommestijn is de eerste Nederlandse melkveehouder die het probeert. Kenmerkend voor de roundhouse is de ronde vorm, de complete vrijloop, het open karakter, de ventilatie (nok en zijkanten) en het principe van de familiekudde. Melkkoeien, droge koeien en jongvee lopen bij elkaar.

  Albert Blommestijn (48) in De Kwakel (N.-H.) laat een bijzondere, nieuwe melkveestal bouwen: een roundhouse. Dat concept komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en was eerst bedoeld voor vleesvee. Blommestijn is de eerste Nederlandse melkveehouder die het probeert. Kenmerkend voor de roundhouse is de ronde vorm, de complete vrijloop, het open karakter, de ventilatie (nok en zijkanten) en het principe van de familiekudde. Melkkoeien, droge koeien en jongvee lopen bij elkaar.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Sinds 30 oktober ging het hard met de stalbouw van de roundhouse. In een paar dagen werden de spanten gezet én het dak geplaatst (lees: doek gespannen). Deze fotoreportage draait om de spanten. Hier was de roundhouse nog zonder 'skelet' én dak. Voor de werkzaamheden was deze verreiker van 24 meter gehuurd. Er liep ook een montageploeg van 4 personen op het terrein.

  Sinds 30 oktober ging het hard met de stalbouw van de roundhouse. In een paar dagen werden de spanten gezet én het dak geplaatst (lees: doek gespannen). Deze fotoreportage draait om de spanten. Hier was de roundhouse nog zonder 'skelet' én dak. Voor de werkzaamheden was deze verreiker van 24 meter gehuurd. Er liep ook een montageploeg van 4 personen op het terrein.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • 30 oktober verliep redelijk voorspoedig, zeker in het begin zat alles zat mee. Eerst werd het doek (het dak van de roundhouse) op een speciale manier neergelegd. Zo lag het doek al in twee rollen verpakt. In het midden zit het gat voor de centrale luchtafvoer. Die opening werd over de betonnen voet gelegd. Daarna werd deze centrale mast geplaatst. Die is 8 meter hoog en heeft doorsnede van 40 centimeter.

  30 oktober verliep redelijk voorspoedig, zeker in het begin zat alles zat mee. Eerst werd het doek (het dak van de roundhouse) op een speciale manier neergelegd. Zo lag het doek al in twee rollen verpakt. In het midden zit het gat voor de centrale luchtafvoer. Die opening werd over de betonnen voet gelegd. Daarna werd deze centrale mast geplaatst. Die is 8 meter hoog en heeft doorsnede van 40 centimeter.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Over die mast was al een overmaatse bus geplaatst. Zo konden de spanten vlot en op werkhoogte bevestigd worden. Als een bouwpakket werden alle spanten met elkaar verbonden. Dit verliep snel en geroutineerd. Dat moest ook wel , want de verreiker was voor één dag gehuurd. Al het zware werk moest dus in één dag klaar zijn.

  Over die mast was al een overmaatse bus geplaatst. Zo konden de spanten vlot en op werkhoogte bevestigd worden. Als een bouwpakket werden alle spanten met elkaar verbonden. Dit verliep snel en geroutineerd. Dat moest ook wel , want de verreiker was voor één dag gehuurd. Al het zware werk moest dus in één dag klaar zijn.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Hier is een medewerker druk bezig met het afmonteren van het frame.

  Hier is een medewerker druk bezig met het afmonteren van het frame.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De laatste loodjes van dagdeel 1: de montage van de spanten.

  De laatste loodjes van dagdeel 1: de montage van de spanten.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Met een accuboor draait een medewerker de moeren vast met een buisdopsleutel. Die trok hij later nog vast met een ringsleutel.

  Met een accuboor draait een medewerker de moeren vast met een buisdopsleutel. Die trok hij later nog vast met een ringsleutel.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De verreiker brengt nieuw materiaal naar de roundhouse. Dit is een bundel ronde pijpen, die de centrale spanten met elkaar verbinden.

  De verreiker brengt nieuw materiaal naar de roundhouse. Dit is een bundel ronde pijpen, die de centrale spanten met elkaar verbinden.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Hier wordt die verbinding gelegd.

  Hier wordt die verbinding gelegd.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Het doek, gevouwen in twee rollen, hangt inmiddels hoog in de centrale mast, om later uitgerold te worden.

  Het doek, gevouwen in twee rollen, hangt inmiddels hoog in de centrale mast, om later uitgerold te worden.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Hier wordt een begin gemaakt met het uitrollen van het doek. De monteurs hadden de beschikking over een speciale, hydraulische lift. Zo konden ze het hele frame laten zakken of stijgen en blijven bouwen op werkhoogte.

  Hier wordt een begin gemaakt met het uitrollen van het doek. De monteurs hadden de beschikking over een speciale, hydraulische lift. Zo konden ze het hele frame laten zakken of stijgen en blijven bouwen op werkhoogte.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • In de mast zaten al grote gaten om pennen in te steken. Voordat de spanten geplaatst werden, konden de twee rollen zodoende al hoog in de paal worden opgehangen.

  In de mast zaten al grote gaten om pennen in te steken. Voordat de spanten geplaatst werden, konden de twee rollen zodoende al hoog in de paal worden opgehangen.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Het uitrollen van de twee rollen gebeurde met behulp van de verreiker. De rollen werden halverwege vastgesnoerd, zodat ze er niet af konden waaien. Op 30 oktober lukte dat helaas niet. Er stond te veel wind om het doek te spannen. Al wordt hier nog een dappere poging gedaan.

  Het uitrollen van de twee rollen gebeurde met behulp van de verreiker. De rollen werden halverwege vastgesnoerd, zodat ze er niet af konden waaien. Op 30 oktober lukte dat helaas niet. Er stond te veel wind om het doek te spannen. Al wordt hier nog een dappere poging gedaan.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Ook deze twee medewerkers op de grond konden daar niets aan veranderen.

  Ook deze twee medewerkers op de grond konden daar niets aan veranderen.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Een fraai overzicht van de poging tot het spannen van het doek. Als het doek helemaal strak staat, gaat de hele constructie (met doorsnede van 34 meter) nog 4 meter de lucht in. Dan worden de staanders geplaatst.

Volgende week volgt deel 6 van de stalbouw van de roundhouse: dan wordt het doek gespannen.

  Een fraai overzicht van de poging tot het spannen van het doek. Als het doek helemaal strak staat, gaat de hele constructie (met doorsnede van 34 meter) nog 4 meter de lucht in. Dan worden de staanders geplaatst. Volgende week volgt deel 6 van de stalbouw van de roundhouse: dan wordt het doek gespannen.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv

Of registreer je om te kunnen reageren.