Rundveehouderij

Foto & video 6091 x bekeken 3 reactieslaatste update:20 nov 2013

Luxe stal met mestvergisting

Paul van der Schoot bouwt een nieuwe luxe stal en gaat tegelijkertijd mest vergisten. Hij verwacht de installatie binnen vijf jaar terug te verdienen.

Foto

 • Het bedrijf van Paul van der Schoot (48) in het Belgische Oelegem is de afgelopen jaren spectaculair gegroeid. Enkele jaren geleden kondigden zich twee opvolgers aan. Voor de Vlaming was dat reden gas te geven met de ontwikkeling van zijn bedrijf. Hij nam twee melkveebedrijven over en groeide in twee jaar van 350.000 naar 1,3 miljoen kilo melk. Om dat aantal koeien te huisvesten, verrees op de thuislocatie een nieuwe stal. Dat Van der Schoot een veelzijdige ondernemer is, blijkt ook uit de tweede bedrijfstak met eigen zuivelverwerking en –verkoop en een terras.

  Het bedrijf van Paul van der Schoot (48) in het Belgische Oelegem is de afgelopen jaren spectaculair gegroeid. Enkele jaren geleden kondigden zich twee opvolgers aan. Voor de Vlaming was dat reden gas te geven met de ontwikkeling van zijn bedrijf. Hij nam twee melkveebedrijven over en groeide in twee jaar van 350.000 naar 1,3 miljoen kilo melk. Om dat aantal koeien te huisvesten, verrees op de thuislocatie een nieuwe stal. Dat Van der Schoot een veelzijdige ondernemer is, blijkt ook uit de tweede bedrijfstak met eigen zuivelverwerking en –verkoop en een terras.

  Foto: Peter Roek
 • De nieuwe stal is van het type 0-6-0. Bij de constructie en inrichting maakte de ondernemer keuzes die niet altijd goedkoop zijn, zoals een subway, energiearme Ani-ledlampen, een geïsoleerd dak, twee voerrijen en volledig gegalvaniseerde spanten. Van der Schoot schat dat de stal €6.000 tot €6.500 per plaats kost.

  De nieuwe stal is van het type 0-6-0. Bij de constructie en inrichting maakte de ondernemer keuzes die niet altijd goedkoop zijn, zoals een subway, energiearme Ani-ledlampen, een geïsoleerd dak, twee voerrijen en volledig gegalvaniseerde spanten. Van der Schoot schat dat de stal €6.000 tot €6.500 per plaats kost.

  Foto: Peter Roek
 • De stal is voorzien van twee voerpaden. Van der Schoot vindt het belangrijk dat de koeien uit de tocht en de zon liggen. De zijgevels zijn helemaal open en voorzien van automatisch gestuurde windzeilen.

  De stal is voorzien van twee voerpaden. Van der Schoot vindt het belangrijk dat de koeien uit de tocht en de zon liggen. De zijgevels zijn helemaal open en voorzien van automatisch gestuurde windzeilen.

  Foto: Peter Roek
 • De 2 x 20 zij-aan-zij subway-melkstal staat in de open ruimte van de stal. “We hebben beter zicht op wat er in de stal gebeurt”, zegt de veehouder. Dit type melksysteem sprak hem het meest aan en was minder duur dan een carrousel. Vanwege slechte ervaringen kiest hij nooit meer voor een robot.

  De 2 x 20 zij-aan-zij subway-melkstal staat in de open ruimte van de stal. “We hebben beter zicht op wat er in de stal gebeurt”, zegt de veehouder. Dit type melksysteem sprak hem het meest aan en was minder duur dan een carrousel. Vanwege slechte ervaringen kiest hij nooit meer voor een robot.

  Foto: Peter Roek
 • De koeien worden in ongeveer een uur per keer door twee man gemolken. De koeien gaan voor het melken tussen de boxen in een wachtruimte. Van der Schoot gaat nog iets construeren, waardoor de koeien dan niet in de boxen kunnen.

  De koeien worden in ongeveer een uur per keer door twee man gemolken. De koeien gaan voor het melken tussen de boxen in een wachtruimte. Van der Schoot gaat nog iets construeren, waardoor de koeien dan niet in de boxen kunnen.

  Foto: Peter Roek
 • Van der Schoot maakte zelf twee behandelplateaus. Deze hangen aan een rails, waardoor ze vanzelf door de melkstal glijden.

  Van der Schoot maakte zelf twee behandelplateaus. Deze hangen aan een rails, waardoor ze vanzelf door de melkstal glijden.

  Foto: Peter Roek
 • Onder de grond is de zogenoemde subway en de technische ruimte. Daardoor is een deel van de leidingen en apparatuur netjes weggewerkt. Ook hier geldt het principe: in één keer goed bouwen.

  Onder de grond is de zogenoemde subway en de technische ruimte. Daardoor is een deel van de leidingen en apparatuur netjes weggewerkt. Ook hier geldt het principe: in één keer goed bouwen.

  Foto: Peter Roek
 • De melktank met een inhoud van 20.000 liter staat buiten. De aansluiting zit onder de grond; op dezelfde laag als de technische ruimte en de subway.

  De melktank met een inhoud van 20.000 liter staat buiten. De aansluiting zit onder de grond; op dezelfde laag als de technische ruimte en de subway.

  Foto: Peter Roek
 • In een aparte ruimte vangt Van der Schoot nuchtere kalveren op. Na enkele weken gaan de dieren naar de aparte jongveestal, die voorheen een functie had als melkveestal. In totaal biedt deze ruimte plaats aan twintig kalveren.

  In een aparte ruimte vangt Van der Schoot nuchtere kalveren op. Na enkele weken gaan de dieren naar de aparte jongveestal, die voorheen een functie had als melkveestal. In totaal biedt deze ruimte plaats aan twintig kalveren.

  Foto: Peter Roek
 • In de betonvloer zijn rubberen looppaden ingewerkt. Van der Schoots leverancier zag dit in de Verenigde Staten en zocht een bedrijf om het in de praktijk te laten zien.

  In de betonvloer zijn rubberen looppaden ingewerkt. Van der Schoots leverancier zag dit in de Verenigde Staten en zocht een bedrijf om het in de praktijk te laten zien.

  Foto: Peter Roek
 • De eerste bevindingen zijn goed; de koeien lopen er veel over.

  De eerste bevindingen zijn goed; de koeien lopen er veel over.

  Foto: Peter Roek
 • Een deel van de mest gaat met een mestschuif naar een aparte mestopslag. Deze mest gaat via een pomp naar de kleine vergistingsinstallatie. Ook vanuit de oude stal, waar nu het jongvee staat, gaat de mest via een ondergrondse leiding naar de vergister.

  Een deel van de mest gaat met een mestschuif naar een aparte mestopslag. Deze mest gaat via een pomp naar de kleine vergistingsinstallatie. Ook vanuit de oude stal, waar nu het jongvee staat, gaat de mest via een ondergrondse leiding naar de vergister.

  Foto: Peter Roek
 • Naast de stal leggen installateurs de laatste hand aan deze installatie. Het hart van het systeem, twee biogasmotoren, en de technische onderdelen staan in een container. Er zijn twee motoren van elk 10 kW. De investering bedraagt ongeveer €100.000.

  Naast de stal leggen installateurs de laatste hand aan deze installatie. Het hart van het systeem, twee biogasmotoren, en de technische onderdelen staan in een container. Er zijn twee motoren van elk 10 kW. De investering bedraagt ongeveer €100.000.

  Foto: Peter Roek
 • Aan de andere kant van de stal plaatste Van der Schoot een opslag voor digestaat met een inhoud van 2.000 kuub. Deze kost €65.000. Van der Schoot verwacht de totale investering in vergisting in vijf jaar terug te verdienen. In België is dat vanwege groencertificaten eerder financieel rond te rekenen dan in Nederland. Bovendien verbruikt de veehouder voor de zuivelbereiding minimaal de dubbele hoeveelheid stroom van een vergelijkbaar melkveebedrijf.

  Aan de andere kant van de stal plaatste Van der Schoot een opslag voor digestaat met een inhoud van 2.000 kuub. Deze kost €65.000. Van der Schoot verwacht de totale investering in vergisting in vijf jaar terug te verdienen. In België is dat vanwege groencertificaten eerder financieel rond te rekenen dan in Nederland. Bovendien verbruikt de veehouder voor de zuivelbereiding minimaal de dubbele hoeveelheid stroom van een vergelijkbaar melkveebedrijf.

  Foto: Peter Roek
 • Vrijdag 15 november is de nieuwe stal tussen 10.00 en 17.00 uur te bezichtigen. Het adres is Hallebaan 21a in Oelegem.

  Vrijdag 15 november is de nieuwe stal tussen 10.00 en 17.00 uur te bezichtigen. Het adres is Hallebaan 21a in Oelegem.

  Foto: Peter Roek

Rene Stevens

Laatste reacties

 • Edje2

  alleen de bestrating nog, maar mooi bedrijf.

 • jan1966

  De melkrobot krijgt steeds meer een redelijk dramatisch imago

 • boerke brabant

  ongeveer 6000 tot 6500 per plaats gekost ? weet hij niet of wil hij het niet zeggen ? Ik blijf me er over verbazen dat varkenshouders alle kengetallen tot achter de komma weten en melkveehouders met een nauwkeurigheid rekenen van cijfers vòòr de komma

Of registreer je om te kunnen reageren.