Rundveehouderij

Foto & video 7376 x bekeken 5 reactieslaatste update:21 nov 2013

Laat najaarsgras alsnog in de baal

Melkveehouder Vreeburg in Egmond liet begin deze week nog 9 hectare najaarsgras in de ronde baal persen. Tijdens de relatief warme herfst bleef het grasland nog flink groeien

Foto

 • Melkveehouder Claudio Vreeburg (50) in Egmond (N.-H.) liet begin deze week nog 9 hectare najaarsgras in de ronde baal persen. Dat is zeer laat. De veehouder maaide deze vierde snede vrijdag 15 november. Daarnaast ging nog wat Japanse haver en een perceel van derden de baal in.

  Melkveehouder Claudio Vreeburg (50) in Egmond (N.-H.) liet begin deze week nog 9 hectare najaarsgras in de ronde baal persen. Dat is zeer laat. De veehouder maaide deze vierde snede vrijdag 15 november. Daarnaast ging nog wat Japanse haver en een perceel van derden de baal in.

  Foto: Wick Natzijl
 • Tijdens de relatief warme herfst bleef het grasland van Vreeburg flink groeien. Dankzij een late bemesting waren er ook nog volop mineralen beschikbaar. "Het groeide pittig door", zegt de veehouder.

  Tijdens de relatief warme herfst bleef het grasland van Vreeburg flink groeien. Dankzij een late bemesting waren er ook nog volop mineralen beschikbaar. "Het groeide pittig door", zegt de veehouder.

  Foto: Wick Natzijl
 • Hij was wel van plan eerder te maaien, maar de vele regenval gooide roet in het eten.

  Hij was wel van plan eerder te maaien, maar de vele regenval gooide roet in het eten.

  Foto: Wick Natzijl
 • Na twee keer schudden harkt Vreeburg het gewas zelf bij elkaar.

  Na twee keer schudden harkt Vreeburg het gewas zelf bij elkaar.

  Foto: Wick Natzijl
 • Loonbedrijf Jan Hes uit Castricum (N.-H.) perst het gras. Het bedrijf bestaat uit vier broers, zij runnen het bedrijf met hun ouders. Rob Hes zit op de Fendt met perswikkelcombinatie. Vreeburg is de laatste klant van het seizoen.

  Loonbedrijf Jan Hes uit Castricum (N.-H.) perst het gras. Het bedrijf bestaat uit vier broers, zij runnen het bedrijf met hun ouders. Rob Hes zit op de Fendt met perswikkelcombinatie. Vreeburg is de laatste klant van het seizoen.

  Foto: Wick Natzijl
 • De loonwerker heeft zowel een grote als een kleine pers. Normaal werkt Hes met een vastekamerpers, die balen van 1,50 meter doorsnede maakt. Die wegen dan zo'n 900 kilo. Omdat het gras nu relatief nat is, zouden de balen ruim over een ton gewicht heen gaan. Dat is te zwaar naar de zin van Vreeburg, die daarom nu de kleine Lely Welger-pers met een perskamer van 1,20 meter bestelde.

  De loonwerker heeft zowel een grote als een kleine pers. Normaal werkt Hes met een vastekamerpers, die balen van 1,50 meter doorsnede maakt. Die wegen dan zo'n 900 kilo. Omdat het gras nu relatief nat is, zouden de balen ruim over een ton gewicht heen gaan. Dat is te zwaar naar de zin van Vreeburg, die daarom nu de kleine Lely Welger-pers met een perskamer van 1,20 meter bestelde.

  Foto: Wick Natzijl
 • De veehouder laat al tien jaar alle snedes in ronde balen persen. Op jaarbasis zijn dat er 500 tot 600. "Dat is iets duurder dan kuilen, zeker voor percelen dicht bij huis, maar het werkt gewoon makkelijk. Je kunt in je eentje het werk rondzetten."

  De veehouder laat al tien jaar alle snedes in ronde balen persen. Op jaarbasis zijn dat er 500 tot 600. "Dat is iets duurder dan kuilen, zeker voor percelen dicht bij huis, maar het werkt gewoon makkelijk. Je kunt in je eentje het werk rondzetten."

  Foto: Wick Natzijl
 • Thuis zet de veehouder de balen per partij weg. Hij noteert welke balen van welke snede zijn. "Ik voer nu drie verschillende soorten gras tegelijk. Dat is nog een groot voordeel van balen."

  Thuis zet de veehouder de balen per partij weg. Hij noteert welke balen van welke snede zijn. "Ik voer nu drie verschillende soorten gras tegelijk. Dat is nog een groot voordeel van balen."

  Foto: Wick Natzijl
 • Vreeburg haalt de balen later uit de folie en zet deze simpelweg aan het voerhek. De 60 koeien kunnen kiezen of ze mais of gras vreten. "Het is een simpele manier van voeren, maar het werkt hartstikke goed. Met de balen heb je geen verliezen."

  Vreeburg haalt de balen later uit de folie en zet deze simpelweg aan het voerhek. De 60 koeien kunnen kiezen of ze mais of gras vreten. "Het is een simpele manier van voeren, maar het werkt hartstikke goed. Met de balen heb je geen verliezen."

  Foto: Wick Natzijl
 • Laden doet de veehouder met deze Fendt 308/90 met voorlader.

  Laden doet de veehouder met deze Fendt 308/90 met voorlader.

  Foto: Wick Natzijl
 • De balen gaan op de eigen wagen.

  De balen gaan op de eigen wagen.

  Foto: Wick Natzijl
 • Op het erf staat deze Atlas-kraan, een manusje van alles.

  Op het erf staat deze Atlas-kraan, een manusje van alles.

  Foto: Wick Natzijl
 • Dertig jaar geleden kocht Vreeburg hem om de stal mee uit te graven. "Ik wil sindsdien niet meer zonder. Ik zet er de stalmest mee om, veeg er de sloten mee en draai er bostel mee over de kuil." Ook het lossen en stapelen van de balen gaat handig met de kraan.

  Dertig jaar geleden kocht Vreeburg hem om de stal mee uit te graven. "Ik wil sindsdien niet meer zonder. Ik zet er de stalmest mee om, veeg er de sloten mee en draai er bostel mee over de kuil." Ook het lossen en stapelen van de balen gaat handig met de kraan.

  Foto: Wick Natzijl
 • Vreebrug schat het drogestofpercentage op 30 tot 35. Dat valt hem achteraf niet tegen. Hij laat de 130 balen verder niet analyseren. "Dit wordt gewoon pinkenvoer."

  Vreebrug schat het drogestofpercentage op 30 tot 35. Dat valt hem achteraf niet tegen. Hij laat de 130 balen verder niet analyseren. "Dit wordt gewoon pinkenvoer."

  Foto: Wick Natzijl

Laatste reacties

 • nieuwendijk

  prima.voer.voor.de pinken

 • koestal

  We hebben vandaag nog 7 ha dik gras gemaaid,het is 22 november ,het gras gaat maandag 25 november in balen,het heeft nog lang door gegroeid,maar het is nu wel mooi geweest !

 • alco1

  We hebben ook nog gras staan. We hopen op schraal winterweer, want als we het maaien moet het wel goed in de kuil komen, zonder dat je het met ergernis op moet voeren. Als dit niet mogelijk is laten we het gewoon staan voor bemesting. Het land is volgend jaar toch voor mais bestemd.

 • koestal

  We hebben op op 28 november nog ingekuild.wel een conserveringsmiddel gebruikt,toch nog mooi spul!

 • koestal

  De ganzen vreten de rest maar op

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.