Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

Stabiel laag celgetal met goede reiniging spenen

Melkveehouder Johannes Feenstra in Sneek houdt het tankcelgetal op circa 165.000 cellen per milliliter melk onder andere door een goede reiniging van de spenen met vochtige doeken tijdens het voorbehandelen.

Discussieer hier mee over uiergezondheid.

Op woensdag 4 december organiseren de Gezondheidsdienst voor Dieren en Boerderij het eerste nationaal uiergezondheidscongres in Zwolle. Bekijk het programma van deze informatieve dag en meld u hier aan.

Foto

 • Feenstra melkt 85 koeien die 9.600 kg melk produceren met 4,53% vet en 3,72% eiwit. Opvallend is dat de Friese melkveehouder geen droogzetters en geen dipmiddel of spray gebruikt na het melken. Hij past wel orbeseal toe bij het droogzetten.

  Feenstra melkt 85 koeien die 9.600 kg melk produceren met 4,53% vet en 3,72% eiwit. Opvallend is dat de Friese melkveehouder geen droogzetters en geen dipmiddel of spray gebruikt na het melken. Hij past wel orbeseal toe bij het droogzetten.

  Foto: Mark Pasveer
 • Feenstra gebruikt wasbare uierdoeken geleverd door DeLaval. Per 25 stuks kosten deze €11,55.

  Feenstra gebruikt wasbare uierdoeken geleverd door DeLaval. Per 25 stuks kosten deze €11,55.

  Foto: Mark Pasveer
 • Vanwege de normale slijtage vervangt de Friese veehouder de uierdoeken, die soepel en toch sterk en goed uitwringbaar zijn, elke twee maanden.

  Vanwege de normale slijtage vervangt de Friese veehouder de uierdoeken, die soepel en toch sterk en goed uitwringbaar zijn, elke twee maanden.

  Foto: Mark Pasveer
 • Voorafgaand aan elke melkbeurt haalt Feenstra fris gewassen uierdoeken uit de wasmachine.

  Voorafgaand aan elke melkbeurt haalt Feenstra fris gewassen uierdoeken uit de wasmachine.

  Foto: Mark Pasveer
 • In de emmer met doeken en lauw water wordt de juiste hoeveelheid reinigingsmiddel (150 milliliter Trionet van DeLaval in 10 liter water) gedoseerd. De kosten van de doeken en Trionet bedragen slechts €1,50 per dag, dat is exclusief het wassen van de doeken.

  In de emmer met doeken en lauw water wordt de juiste hoeveelheid reinigingsmiddel (150 milliliter Trionet van DeLaval in 10 liter water) gedoseerd. De kosten van de doeken en Trionet bedragen slechts €1,50 per dag, dat is exclusief het wassen van de doeken.

  Foto: Mark Pasveer
 • Feenstra melkt al 15 jaar met handschoenen en vindt dat logisch om kruisbesmetting tussen koeien te voorkomen. Zelf houdt hij schone en gladde handen, ook dat is een voordeel.

  Feenstra melkt al 15 jaar met handschoenen en vindt dat logisch om kruisbesmetting tussen koeien te voorkomen. Zelf houdt hij schone en gladde handen, ook dat is een voordeel.

  Foto: Mark Pasveer
 • Om het reinigingsmiddel goed in alle doeken te verspreiden beweegt Feenstra de doeken in de emmer een aantal keren stevig op en neer tot het schuim op de emmer staat.

  Om het reinigingsmiddel goed in alle doeken te verspreiden beweegt Feenstra de doeken in de emmer een aantal keren stevig op en neer tot het schuim op de emmer staat.

  Foto: Mark Pasveer
 • Bij elke melkstand in de 2 x 4 Manus open-tandemmelkstal hangt een beker waaruit de schone en gedrenkte doeken direct te pakken zijn voor de voorbehandeling.

  Bij elke melkstand in de 2 x 4 Manus open-tandemmelkstal hangt een beker waaruit de schone en gedrenkte doeken direct te pakken zijn voor de voorbehandeling.

  Foto: Mark Pasveer
 • Voor elke koe pakt Feenstra een nieuwe doek, die hij eerst stevig uitwringt en dan gebruikt voor het voorbehandelen. Droogwrijven van de spenen is daarna niet nodig.

  Voor elke koe pakt Feenstra een nieuwe doek, die hij eerst stevig uitwringt en dan gebruikt voor het voorbehandelen. Droogwrijven van de spenen is daarna niet nodig.

  Foto: Mark Pasveer
 • De uitgewrongen doek gedrenkt in reinigingsmiddel maakt de spenen goed schoon en door het voorbehandelen laten de koeien de melk schieten.

  De uitgewrongen doek gedrenkt in reinigingsmiddel maakt de spenen goed schoon en door het voorbehandelen laten de koeien de melk schieten.

  Foto: Mark Pasveer
 • Overzicht van de melkstal en de bekers met schone doeken op elke melkplaats.

  Overzicht van de melkstal en de bekers met schone doeken op elke melkplaats.

 • De uitgewrongen doek gedrenkt in reinigingsmiddel maakt de spenen goed schoon en door het voorbehandelen laten de koeien de melk schieten.

  De uitgewrongen doek gedrenkt in reinigingsmiddel maakt de spenen goed schoon en door het voorbehandelen laten de koeien de melk schieten.

  Foto: Mark Pasveer
 • De papierrol die vroeger werd gebruikt voor droge reiniging van de spenen hangt er nu nog om bij warm weer het zweet van het hoofd te vegen of om de neus te snuiten.

  De papierrol die vroeger werd gebruikt voor droge reiniging van de spenen hangt er nu nog om bij warm weer het zweet van het hoofd te vegen of om de neus te snuiten.

  Foto: Mark Pasveer
 • Na elke voorbehandeling gaat de vieze uierdoek in een emmer. Ook al zijn de spenen redelijk schoon, er komt altijd wat vuil af.

  Na elke voorbehandeling gaat de vieze uierdoek in een emmer. Ook al zijn de spenen redelijk schoon, er komt altijd wat vuil af.

  Foto: Mark Pasveer
 • De emmer met vieze doeken gaat na het melken mee naar de wasmachine.

  De emmer met vieze doeken gaat na het melken mee naar de wasmachine.

  Foto: Mark Pasveer
 • Niet alleen zijn handen, maar ook de vloer van de melkstal en de melkstellen spuit Feenstra vaak schoon.

  Niet alleen zijn handen, maar ook de vloer van de melkstal en de melkstellen spuit Feenstra vaak schoon.

  Foto: Mark Pasveer
 • Het aantal mastitiskoeien is met zes tot zeven gevallen per jaar laag. Elke behandeling of afwijking wordt wel genoteerd, zodat de melker (twee middagen per week) ook weet welke koe hij in de gaten moet houden.

  Het aantal mastitiskoeien is met zes tot zeven gevallen per jaar laag. Elke behandeling of afwijking wordt wel genoteerd, zodat de melker (twee middagen per week) ook weet welke koe hij in de gaten moet houden.

  Foto: Mark Pasveer
 • Ook droge en schone ligboxen dragen bij aan een constant laag celgetal en een laag antibioticumgebruik (1,5 dierdagdosering per dierjaar).

  Ook droge en schone ligboxen dragen bij aan een constant laag celgetal en een laag antibioticumgebruik (1,5 dierdagdosering per dierjaar).

  Foto: Mark Pasveer
 • Feenstra stopt de vieze uierdoeken na elke melkbeurt direct in de wasmachine. De doeken worden op 50 graden Celsius gewassen en staan dan klaar voor de volgende melkbeurt.

  Feenstra stopt de vieze uierdoeken na elke melkbeurt direct in de wasmachine. De doeken worden op 50 graden Celsius gewassen en staan dan klaar voor de volgende melkbeurt.

  Foto: Mark Pasveer
 • Met het goed reinigen van de spenen voorafgaand aan het melken, een optimale mineralenvoorziening van zijn koeien en een droog stalklimaat houdt Feenstra het celgetal goed onder controle. “Goede reiniging van spenen is altijd nog veel goedkoper dan elke melkbeurt ook dip- of spraymiddel gebruiken”, stelt Feenstra, die de diergezondheidskosten laag weet te houden.

  Met het goed reinigen van de spenen voorafgaand aan het melken, een optimale mineralenvoorziening van zijn koeien en een droog stalklimaat houdt Feenstra het celgetal goed onder controle. “Goede reiniging van spenen is altijd nog veel goedkoper dan elke melkbeurt ook dip- of spraymiddel gebruiken”, stelt Feenstra, die de diergezondheidskosten laag weet te houden.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • douwe_nz

  Wat een gedoe allemaal zeg, we doen de stellen er zo onder, niks schoonmaken of er moet een dikke laag op zitten.
  Wel melken met handschoenen en natuurlijk sprayen.
  Cel getal varieert tussen de 38 en 75.
  We melken 575 koeien

 • Mart En

  zijn dat milkrite tepelbekers?


  /

 • jehannes

  Klopt dat is juist, dit is het type met een luchtgaatje op de zijkant van de kop van de tepelvoering.

 • Mozes

  Ik plaats hier hele grote vraagtekens bij. Jaren geleden deed ik ook natte voorbehandeling. Er waren veel te veel gevallen van uieronsteking. Op een gegeven moment heb ik er iemand van de GD bijgehaald. Deze uierspecialist vertelde mij dat bacteriën 'niet kunnen lopen maar wel kunnen zwemmen'. Met andere woorden: de natte voorbehandeling was de oorzaak. Ik ben overgegaan naar voordippen met een desinfectiemiddel en afdrogen met een droge doek. Hier werd het een stuk beter van maar nog niet goed genoeg. Toen ben ik overgegaan naar voorbehandelen met een droge papieren doek. Het celgetal zakte daarna naar 54.000.
  Ik molk in de melkstal met siliconen tepelvoeringen. Pas toen ik een half jaar met de robot molk kwam ik erachter dat siliconen zeer slecht zijn voor de uiergezondheid. Als ik in de melkstal met rubber had gemolken was het waarschijnlijk nog beter gegaan.
  Verder vind ik een celgetal van 165000 helemaal niet laag. Ik was vroeger in de melkstal niet tevreden met een celgetal boven de 90000.

  Ik heb sterk de indruk dat dit artikel een gekocht reclameverhaal is wat gepresenteerd wordt als een neutraal achtergrondverhaal. Het is op zich al verraderlijk dat reclame en serieuze informatie niet van elkaar te onderscheiden is, maar als dan ook nog regelrechte desinformatie wordt gegeven die schadelijk is en lijnrecht tegen het advies van de GD ingaat is het eind helemaal zoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.