Rundveehouderij

Foto & video

Ronde vrijloopstal voor familiekudde (4)

Boerderij volgt een in het oog springende stalbouw van biologisch melkveehouder Albert Blommestijn. Hij kiest voor een roundhouse, een ronde stal met open nok en open zijkanten. Dit is deel 4: de bewapening van de roundhouse.

Foto

 • Albert Blommestijn (48) in De Kwakel (N.-H.) laat een bijzondere melkveestal bouwen: een roundhouse. Het concept komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en was bedoeld voor vleesvee. Blommestijn is de eerste Nederlandse melkveehouder die het met deze stal probeert. Kenmerkend voor de roundhouse is de ronde vorm, de complete vrijloop, het open karakter, de ventilatie (nok en zijkanten) en het principe van de familiekudde. Melkkoeien, droge koeien en jongvee lopen bij elkaar.

  Albert Blommestijn (48) in De Kwakel (N.-H.) laat een bijzondere melkveestal bouwen: een roundhouse. Het concept komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en was bedoeld voor vleesvee. Blommestijn is de eerste Nederlandse melkveehouder die het met deze stal probeert. Kenmerkend voor de roundhouse is de ronde vorm, de complete vrijloop, het open karakter, de ventilatie (nok en zijkanten) en het principe van de familiekudde. Melkkoeien, droge koeien en jongvee lopen bij elkaar.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Een overzicht van de roundhouse, die een diameter van 30,25 meter heeft. Na het heiwerk (301 palen) volgt nu de bewapening. Op de werkvloer ligt een bewapeningsnet waaraan pvc-buizen (luchtleidingen) zijn vastgemaakt. Daarboven is nog een net geplaatst. Het ondernet moet waterpas worden gelegd, anders liggen de pvc-buizen uit het lood. Hiervoor is gewerkt met supporters en ‘toffies’.

  Een overzicht van de roundhouse, die een diameter van 30,25 meter heeft. Na het heiwerk (301 palen) volgt nu de bewapening. Op de werkvloer ligt een bewapeningsnet waaraan pvc-buizen (luchtleidingen) zijn vastgemaakt. Daarboven is nog een net geplaatst. Het ondernet moet waterpas worden gelegd, anders liggen de pvc-buizen uit het lood. Hiervoor is gewerkt met supporters en ‘toffies’.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Hier worden die supporters geplaatst.

  Hier worden die supporters geplaatst.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Om de pvc-buizen zijn ook nog 1.500 halve bogen meegevlochten. Deze houden de buizen op hun plaats. Het bouwen van een ronde stalbouw valt Blommestijn mee. Het rekenen met ronde maten is alleen lastig bij het uitzetten van de pvc-buizen. De luchtopeningen moeten gelijkmatig verdeeld worden.

  Om de pvc-buizen zijn ook nog 1.500 halve bogen meegevlochten. Deze houden de buizen op hun plaats. Het bouwen van een ronde stalbouw valt Blommestijn mee. Het rekenen met ronde maten is alleen lastig bij het uitzetten van de pvc-buizen. De luchtopeningen moeten gelijkmatig verdeeld worden.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Door de stal lopen veel van die pvc-luchtleidingen. Dat heeft ook gevolgen voor de dikte van de stalvloer. Die wordt maar liefst 30 centimeter dik. Leidingen voor water, riool, elektra en data legt Blommestijn pas later pas aan. Het regenwater wordt straks afgevoerd naar de toiletten van recreatietak Poldersport, de mest naar een oudere mestkelder.

  Door de stal lopen veel van die pvc-luchtleidingen. Dat heeft ook gevolgen voor de dikte van de stalvloer. Die wordt maar liefst 30 centimeter dik. Leidingen voor water, riool, elektra en data legt Blommestijn pas later pas aan. Het regenwater wordt straks afgevoerd naar de toiletten van recreatietak Poldersport, de mest naar een oudere mestkelder.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Dit is het middelpunt van de roundhouse. In het hart van de betonnen vacuümkist staat de fundatiepaal voor de centrale mast van de roundhouse. In de betonnen kist komen alle pvc-leidingen samen (vacuümventilatie). Er loopt ook een condenswaterafvoerbuis doorheen. Warme lucht condenseert snel voordat het buiten is. Dit water wordt vervolgens afgevoerd en opgepompt naar de regenwaterput.

  Dit is het middelpunt van de roundhouse. In het hart van de betonnen vacuümkist staat de fundatiepaal voor de centrale mast van de roundhouse. In de betonnen kist komen alle pvc-leidingen samen (vacuümventilatie). Er loopt ook een condenswaterafvoerbuis doorheen. Warme lucht condenseert snel voordat het buiten is. Dit water wordt vervolgens afgevoerd en opgepompt naar de regenwaterput.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Hier lopen de pvc-leidingen en houten latten in een bocht. In een ronde stal moeten af en toe compromissen worden gesloten om overal tot een gelijkmatige verdeling van de luchtopeningen te komen. Drie dingen zijn daarbij van belang: zo min mogelijk meters, zo min mogelijk leidingen en openingen die zo goed mogelijk verdeeld zijn.

  Hier lopen de pvc-leidingen en houten latten in een bocht. In een ronde stal moeten af en toe compromissen worden gesloten om overal tot een gelijkmatige verdeling van de luchtopeningen te komen. Drie dingen zijn daarbij van belang: zo min mogelijk meters, zo min mogelijk leidingen en openingen die zo goed mogelijk verdeeld zijn.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Bovenop de pvc-leidingen zitten kegelvormige doppen. Deze zijn later opgeboord. Net voor het storten is een houten lat geplaatst om een sleuf in de vloer te creëren.

  Bovenop de pvc-leidingen zitten kegelvormige doppen. Deze zijn later opgeboord. Net voor het storten is een houten lat geplaatst om een sleuf in de vloer te creëren.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Hier is een medewerker bezig om die houten latten af te korten.

  Hier is een medewerker bezig om die houten latten af te korten.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Aan de uiteindes van de roundhouse knipt een andere medewerker overtollig betonijzer weg. Aan het eind van elke pvc-buis zit een dop met schroefdraad. Zo kan de buis eventueel eens per jaar worden doorgespoten. Om er bij te kunnen zijn tempexblokken geplaatst. Na het storten zijn deze weggehaald.

  Aan de uiteindes van de roundhouse knipt een andere medewerker overtollig betonijzer weg. Aan het eind van elke pvc-buis zit een dop met schroefdraad. Zo kan de buis eventueel eens per jaar worden doorgespoten. Om er bij te kunnen zijn tempexblokken geplaatst. Na het storten zijn deze weggehaald.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Intussen halen twee medewerkers een nieuw stuk bewapening op. Die is 9 millimeter dik. De netten zijn 6 bij 2,5 meter groot.

  Intussen halen twee medewerkers een nieuw stuk bewapening op. Die is 9 millimeter dik. De netten zijn 6 bij 2,5 meter groot.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • De medewerkers leggen de bewapening op hun plaats.

  De medewerkers leggen de bewapening op hun plaats.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Hier wordt het bewapeningsnet gemonteerd. Dit gebeurt volgens de standaardmethode voor het opzetten van betonnen wanden.

  Hier wordt het bewapeningsnet gemonteerd. Dit gebeurt volgens de standaardmethode voor het opzetten van betonnen wanden.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv
 • Een laatste overzicht van de roundhouse, met op de achtergrond de 2x4 open tandemmelkstal met wachtruimte. Die ligt direct achter de stal. De medewerkers links zijn bezig met het plaatsen van houten latten. De medewerkers rechts monteren de supporters.

Volgende week volgt deel 5 van de stalbouw van de Roundhouse. Dan worden de spanten geplaatst.

  Een laatste overzicht van de roundhouse, met op de achtergrond de 2x4 open tandemmelkstal met wachtruimte. Die ligt direct achter de stal. De medewerkers links zijn bezig met het plaatsen van houten latten. De medewerkers rechts monteren de supporters. Volgende week volgt deel 5 van de stalbouw van de Roundhouse. Dan worden de spanten geplaatst.

  Foto: Fotopersburo Dijkstra bv

Of registreer je om te kunnen reageren.