Rundveehouderij

Foto & video 10 reacties

Opvallend alternatief voor serrestal

Maatschap Bouwmeester koos voor een bijzonder staltype: een light roof-stal. 90 procent van het dak bestaat uit lichtdoorlatende golfplaten. 11 oktober is er een open dag.

Foto

 • Henk (54), Henry (24) en Joke (54, niet op de foto) Bouwmeester zitten in maatschap in Lochem (Gld.). Ze hebben een bedrijf met 120 melkkoeien, 140 stuks jongvee, 1,06 miljoen kilo quotum en 56 hectare land. De maatschap liet als eerste in Nederland een Altez light roof-stal bouwen. Dit is eigenlijk een standaard stalconstructie met één groot verschil: de lichtdoorlatende golfplaten. Die vormen 90 procent van het dak.<BR><I>Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar</i>

  Henk (54), Henry (24) en Joke (54, niet op de foto) Bouwmeester zitten in maatschap in Lochem (Gld.). Ze hebben een bedrijf met 120 melkkoeien, 140 stuks jongvee, 1,06 miljoen kilo quotum en 56 hectare land. De maatschap liet als eerste in Nederland een Altez light roof-stal bouwen. Dit is eigenlijk een standaard stalconstructie met één groot verschil: de lichtdoorlatende golfplaten. Die vormen 90 procent van het dak.<BR><I>Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar</i>

 • Links de oude en rechts de nieuwe stal, gezien vanaf de weg. De lichtplaten springen direct in het oog. Het andere lichte alternatief, de serrestal, zag Bouwmeester niet zitten. Dat staltype vindt hij niet mooi. Bovendien is de ventilatie volgens hem in deze stal beter. Er zijn namelijk geen bogen en de stal is met 11,60 meter veel hoger dan een serrestal.

  Links de oude en rechts de nieuwe stal, gezien vanaf de weg. De lichtplaten springen direct in het oog. Het andere lichte alternatief, de serrestal, zag Bouwmeester niet zitten. Dat staltype vindt hij niet mooi. Bovendien is de ventilatie volgens hem in deze stal beter. Er zijn namelijk geen bogen en de stal is met 11,60 meter veel hoger dan een serrestal.

 • Ruimte, lucht en bovenal licht waren uitgangspunten voor deze stal, die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) voldoet en capaciteit heeft voor 140 melkkoeien. De nieuwe stal is niet duurder dan een tradtionele stal. De lichtdoorlatende golfplaten hebben volgens Bouwmeester geen meerkosten en zijn even sterk als reguliere golfplaten.

  Ruimte, lucht en bovenal licht waren uitgangspunten voor deze stal, die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) voldoet en capaciteit heeft voor 140 melkkoeien. De nieuwe stal is niet duurder dan een tradtionele stal. De lichtdoorlatende golfplaten hebben volgens Bouwmeester geen meerkosten en zijn even sterk als reguliere golfplaten.

 • Het dak met de lichtdoorlatende golfplaten geeft veel meer dierenwelzijn. Zo zit er lucht tussen de platen voor een isolerende werking. Daarboven zit een laag coating, die 80 procent van de uv-straling buiten houdt.

  Het dak met de lichtdoorlatende golfplaten geeft veel meer dierenwelzijn. Zo zit er lucht tussen de platen voor een isolerende werking. Daarboven zit een laag coating, die 80 procent van de uv-straling buiten houdt.

 • Hier is goed het effect van de lichtdoorlatende golfplaten te zien. Het is net alsof je buiten staat. Het is alleen nog de vraag of de platen na verloop van tijd ook licht blijven. Bouwmeester heeft daar wel vertrouwen in. “Het grote stalvolume is een belangrijk voordeel. De warmte kan goed weg. De platen zullen daarom niet zo snel verkleuren.” Op de paar echt hete dagen in het jaar verwacht hij door het vele licht ook geen onoverkomelijke problemen.

  Hier is goed het effect van de lichtdoorlatende golfplaten te zien. Het is net alsof je buiten staat. Het is alleen nog de vraag of de platen na verloop van tijd ook licht blijven. Bouwmeester heeft daar wel vertrouwen in. “Het grote stalvolume is een belangrijk voordeel. De warmte kan goed weg. De platen zullen daarom niet zo snel verkleuren.” Op de paar echt hete dagen in het jaar verwacht hij door het vele licht ook geen onoverkomelijke problemen.

 • De koeien liggen in diepstrooiselboxen, die zijn gevuld met paardenmest. Bouwmeester werkt hier al een aantal jaren mee. Het bevalt hem goed. Hij krijgt veel welzijn voor zijn dieren tegen een goede prijs. Vooral de uiergezondheid is verbeterd. Zeker in vergelijking met de koematrassen die hij vroeger had.

  De koeien liggen in diepstrooiselboxen, die zijn gevuld met paardenmest. Bouwmeester werkt hier al een aantal jaren mee. Het bevalt hem goed. Hij krijgt veel welzijn voor zijn dieren tegen een goede prijs. Vooral de uiergezondheid is verbeterd. Zeker in vergelijking met de koematrassen die hij vroeger had.

 • Eén van de drie doorsteken in de stal. Vrij koeverkeer was tijdens de stalbouw een belangrijk thema. Er zijn zo weinig mogelijk obstakels in de stal. Geen poortjes, geen overbodige hekjes. Het separeren van de koeien doet Bouwmeester handmatig.

  Eén van de drie doorsteken in de stal. Vrij koeverkeer was tijdens de stalbouw een belangrijk thema. Er zijn zo weinig mogelijk obstakels in de stal. Geen poortjes, geen overbodige hekjes. Het separeren van de koeien doet Bouwmeester handmatig.

 • In de MDV-stal koos Bouwmeester voor een dichte, emissiearme vloer met om de 1,60 meter een mestdoorlaat. De vloer is berekend op een ammoniakuitstoot van 9,2 kilo. In het midden van de stal is de uitstoot nog iets minder: 8,7 kilo. De emissiearme vloer kostte €89 per vierkante meter. Het dubbele van een gewone roostervloer.

  In de MDV-stal koos Bouwmeester voor een dichte, emissiearme vloer met om de 1,60 meter een mestdoorlaat. De vloer is berekend op een ammoniakuitstoot van 9,2 kilo. In het midden van de stal is de uitstoot nog iets minder: 8,7 kilo. De emissiearme vloer kostte €89 per vierkante meter. Het dubbele van een gewone roostervloer.

 • Emissiearm bouwen was ook noodzaak voor Bouwmeester. Alleen bij volledige weidegang zou hij toestemming krijgen voor gewone roosters. Dat was echter geen optie. Deze rivierkleigrond is niet ideaal voor 140 melkkoeien. Bovendien is de huiskavel te klein.

  Emissiearm bouwen was ook noodzaak voor Bouwmeester. Alleen bij volledige weidegang zou hij toestemming krijgen voor gewone roosters. Dat was echter geen optie. Deze rivierkleigrond is niet ideaal voor 140 melkkoeien. Bovendien is de huiskavel te klein.

 • De mestrobot met sproei-installatie maakt een ronde door de stal. Bouwmeester wilde geen schuif, omdat hij dan een extra obstakel in de stal zou hebben. Obstakels wilde hij juist zo min mogelijk. Een robot bleek een betere oplossing.

  De mestrobot met sproei-installatie maakt een ronde door de stal. Bouwmeester wilde geen schuif, omdat hij dan een extra obstakel in de stal zou hebben. Obstakels wilde hij juist zo min mogelijk. Een robot bleek een betere oplossing.

 • In een hoekje van één van de twee strohokken en naast de melkstal (links) bevindt zich het oplaadpunt van de mestrobot, netjes weggewerkt achter de mestgang.

  In een hoekje van één van de twee strohokken en naast de melkstal (links) bevindt zich het oplaadpunt van de mestrobot, netjes weggewerkt achter de mestgang.

 • Bouwmeester melkt zijn koeien in een 2×12-melkstal. Compleet met automatische koeherkenning, melkmeters, beweegbare putvloer en ventilatoren. De veehouder verwacht dat hij straks 140 melkkoeien in net geen anderhalf uur kan melken. Een enorme vooruitgang ten opzichte van de 2×6 in de oude stal.

  Bouwmeester melkt zijn koeien in een 2×12-melkstal. Compleet met automatische koeherkenning, melkmeters, beweegbare putvloer en ventilatoren. De veehouder verwacht dat hij straks 140 melkkoeien in net geen anderhalf uur kan melken. Een enorme vooruitgang ten opzichte van de 2×6 in de oude stal.

 • De melkstal is 70 graden. Dat biedt volgens Bouwmeester het meeste rendement. “De koeien staan zo het mooist recht naar je toe.”

  De melkstal is 70 graden. Dat biedt volgens Bouwmeester het meeste rendement. “De koeien staan zo het mooist recht naar je toe.”

 • Dit is de terugloopgang. Er is geen selectiepoort om de koeien na het melken te separeren. Bouwmeester wilde geen wirwar van poortjes en hekjes in de stal. Separeren gebeurt dus handmatig.

  Dit is de terugloopgang. Er is geen selectiepoort om de koeien na het melken te separeren. Bouwmeester wilde geen wirwar van poortjes en hekjes in de stal. Separeren gebeurt dus handmatig.

 • Dit is één van de twee strohokken in de stal. Dit hok beslaat 65 vierkante meter en is vooral bestemd voor probleemgevallen. Let ook op het ruime kantoor op de eerste verdieping. Dit kantoor staat bovenop de melkstal.

  Dit is één van de twee strohokken in de stal. Dit hok beslaat 65 vierkante meter en is vooral bestemd voor probleemgevallen. Let ook op het ruime kantoor op de eerste verdieping. Dit kantoor staat bovenop de melkstal.

 • Het tweede strohok staat aan de andere kant van de melkstal en is iets groter (80 vierkante meter). Het is bedoeld voor koeien die afkalven.

  Het tweede strohok staat aan de andere kant van de melkstal en is iets groter (80 vierkante meter). Het is bedoeld voor koeien die afkalven.

 • De zijkanten van de stal zijn voorzien van ventilatiegordijnen. Die kunnen 3,20 meter open of dicht.

  De zijkanten van de stal zijn voorzien van ventilatiegordijnen. Die kunnen 3,20 meter open of dicht.

 • In de stal hangen vijftien van deze AniLedLight-lampen. Die zijn energiezuining, stelt Bouwmeester. “Ze hebben maar 160 watt nodig. Daarnaast ogen ze minder fel, terwijl ze toch meer dan genoeg licht geven.”

  In de stal hangen vijftien van deze AniLedLight-lampen. Die zijn energiezuining, stelt Bouwmeester. “Ze hebben maar 160 watt nodig. Daarnaast ogen ze minder fel, terwijl ze toch meer dan genoeg licht geven.”

 • De eerste 1,10 meter achter het voerhek is gecoat. Zo blijft het voer goed fris.

  De eerste 1,10 meter achter het voerhek is gecoat. Zo blijft het voer goed fris.

 • De oude ligboxenstal. Deze stal uit 1978 met zeventig ligplaatsen was het op het eind overbezet. Er stonden toen bijna 100 koeien in. Nu staat het jongvee hier.

Maatschap Bouwmeester houdt 11 oktober van 10.00 tot 16.00 uur een open dag aan de Nijkampsweg 22 in Lochem.

  De oude ligboxenstal. Deze stal uit 1978 met zeventig ligplaatsen was het op het eind overbezet. Er stonden toen bijna 100 koeien in. Nu staat het jongvee hier. Maatschap Bouwmeester houdt 11 oktober van 10.00 tot 16.00 uur een open dag aan de Nijkampsweg 22 in Lochem.

Laatste reacties

 • wm

  Ben benieuwd hoe het gaat werken in de hete dagen. Stal ziet er verder goed uit. Praktische melkstal, geen overbodige luxe. Ik had alleen de coatinglaag wat breder gedaan..

 • h.j

  hallo ligt het aan mijn comp dat de fotos van zelf verschieten zo nee dan is het knap lastig als je naar de foto kijkt en vervolgens de tekst probeerd te lezen ben je alweer bij de volgende foto

 • h.j

  ligt aan mij ik stond met de muis op de boletjes

 • alco1

  Je kunt ook met de pijltes op het toetsenbord switchen.

 • Richarddebie

  Wat een vooruitgang nu de tekst vast onder de foto's staat op jullie site. Niet meer dat op en neer gaan van de tekst is een hele verbetering. Alleen jammer dat wanneer je bijna de tekst gelezen hebt ineens de volgende foto voor staat. Uitzetten en zo snel mogelijk. De tekst eronder en 'handmatig' doorschuiven. Dan wordt het echt leuk.

 • hagendoser

  das ni te lezen zo snel verspingd

 • japke33

  in onze serrestal zijn de vloeren zomers erg glad, en daar zit nog een schaduwdoek op. Ben benieuwd hoe dit in de zomer bij deze boer zal zijn.

 • Boer koekoek

  een mooie hagelbui veel schade dan,veel plezier ermee

 • agrigenugten

  Het zou leuk zijn als je de reportage ook zou kunnen afdrukken. Als je nu op het printertje drukt gebeurd dit niet.

 • BWN

  Wat is de oriëntatie van de stal? Staat hij noord-zuid?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.