Rundveehouderij

Foto & video 2991 x bekeken 3 reacties

Natuurderij Keizersrande klaar voor toekomst

De stalbouw van dit bijzondere, biologisch duurzame melkveebedrijf in de uiterwaarden van de IJssel is afgerond. Het is een samenwerking tussen pachter Annette Harberink en Stichting IJssellandschap. 1 en 2 november is er open dag.

Foto

 • Nu de bouw is afgerond, heeft pachter Annette Harberink (35) in Diepenveen (35) een gesloten melkveebedrijf met capaciteit voor 80 gehoornde koeien en 70 stuks jongvee. Op dit moment heeft ze 35 melkkoeien, 40 drachtige pinken en 30 kalveren. Harberink pacht in totaal 155 hectare land. Daarvan ligt 145 hectare in de uiterwaarden van de IJssel.

  Nu de bouw is afgerond, heeft pachter Annette Harberink (35) in Diepenveen (35) een gesloten melkveebedrijf met capaciteit voor 80 gehoornde koeien en 70 stuks jongvee. Op dit moment heeft ze 35 melkkoeien, 40 drachtige pinken en 30 kalveren. Harberink pacht in totaal 155 hectare land. Daarvan ligt 145 hectare in de uiterwaarden van de IJssel.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het melkveebedrijf is gebouwd op een terp, in de uiterwaarden van de IJssel. Het ligt (bijna) direct aan de rand van Deventer. In dit innovatieve project komen landbouw, ecologie, recreatie, educatie én economie samen. In de praktijk haalt Harberink straks twee derde van haar omzet uit landbouw. De rest verdient ze voornamelijk met natuur- en waterbeheer.

  Het melkveebedrijf is gebouwd op een terp, in de uiterwaarden van de IJssel. Het ligt (bijna) direct aan de rand van Deventer. In dit innovatieve project komen landbouw, ecologie, recreatie, educatie én economie samen. In de praktijk haalt Harberink straks twee derde van haar omzet uit landbouw. De rest verdient ze voornamelijk met natuur- en waterbeheer.

  Foto: Ronald Hissink
 • De koeien van Harberink lopen het grootste deel van het jaar dag en nacht buiten. Via deze weg is de potstal bereikbaar. De uitstraling van de stal springt direct in het oog. Er is veel hout van eiken uit de omgeving gebruikt. Er is duurzaam en degelijk gebouwd.

  De koeien van Harberink lopen het grootste deel van het jaar dag en nacht buiten. Via deze weg is de potstal bereikbaar. De uitstraling van de stal springt direct in het oog. Er is veel hout van eiken uit de omgeving gebruikt. Er is duurzaam en degelijk gebouwd.

  Foto: Ronald Hissink
 • De totale bedrijfskosten waren €1,88 miljoen. Daarvan nam de verpachter conform de pachtwet het grootste deel, €1,4 miljoen, voor zijn rekening. De potstal zelf kostte €750.000. Een derde van dit bedrag ging op aan stalinrichting. De kosten per melkkoeien (uitgaande van 80 melkkoeien die driekwart van de stal benutten), lagen daarmee relatief hoog: €7.030. Voor de natuurgrond betaalt Harberink, afhankelijk van het gebruik, tussen de €0 en €200 per hectare.

  De totale bedrijfskosten waren €1,88 miljoen. Daarvan nam de verpachter conform de pachtwet het grootste deel, €1,4 miljoen, voor zijn rekening. De potstal zelf kostte €750.000. Een derde van dit bedrag ging op aan stalinrichting. De kosten per melkkoeien (uitgaande van 80 melkkoeien die driekwart van de stal benutten), lagen daarmee relatief hoog: €7.030. Voor de natuurgrond betaalt Harberink, afhankelijk van het gebruik, tussen de €0 en €200 per hectare.

  Foto: Ronald Hissink
 • Toen de foto's genomen werden, stonden de melkkoeien bijna allemaal buiten. In de potstal stonden vooral jonge dieren. Pas in 2014 zal het melkvee in de meerderheid zijn. Een deel van de hoge stalkosten wordt ook verklaard door de ruimte per dier. Elke koe heeft bij volledige bezetting 14 vierkante meter ruimte, 9 in het strohok en 5 in de mestgang. Dat is bewust overbemeten, omdat Harberink met gehoornd vee werkt.

  Toen de foto's genomen werden, stonden de melkkoeien bijna allemaal buiten. In de potstal stonden vooral jonge dieren. Pas in 2014 zal het melkvee in de meerderheid zijn. Een deel van de hoge stalkosten wordt ook verklaard door de ruimte per dier. Elke koe heeft bij volledige bezetting 14 vierkante meter ruimte, 9 in het strohok en 5 in de mestgang. Dat is bewust overbemeten, omdat Harberink met gehoornd vee werkt.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stroverdeler maakt zijn ronde door de stal. Deze machine had een forse prijs (€26.000), maar geeft ook veel arbeidsgemak. Vanwege deze stroverdeler was een zwaardere kapconstructie noodzakelijk.

  De stroverdeler maakt zijn ronde door de stal. Deze machine had een forse prijs (€26.000), maar geeft ook veel arbeidsgemak. Vanwege deze stroverdeler was een zwaardere kapconstructie noodzakelijk.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het plaatsen van de strobalen in de stroverdeler is nog niet optimaal. Zonder trappetje met platform is een ladder onmisbaar. Dat is soms wat avontuurlijk, aldus Harberink.

  Het plaatsen van de strobalen in de stroverdeler is nog niet optimaal. Zonder trappetje met platform is een ladder onmisbaar. Dat is soms wat avontuurlijk, aldus Harberink.

  Foto: Ronald Hissink
 • Links de mestgang, rechts het strohok. De overgang van het strohok naar de mestgang pakt in de praktijk goed uit. De combinatie van mest en stro is geen probleem voor de JOZ-vouwmestschuif. De vloer van de mestgang is overigens licht hellend. De ammoniakuitstoot is berekend op 4,13 kilo per dierplaats.

  Links de mestgang, rechts het strohok. De overgang van het strohok naar de mestgang pakt in de praktijk goed uit. De combinatie van mest en stro is geen probleem voor de JOZ-vouwmestschuif. De vloer van de mestgang is overigens licht hellend. De ammoniakuitstoot is berekend op 4,13 kilo per dierplaats.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is een van de vier gele drinkbakken in de stal. Deze bakken hebben een groot drinkoppervlak en zijn ondiep. Dat laatste heeft als voordeel dat stro snel te verwijderen is; dat is in een potstal geen overbodige luxe, zoals hier is te zien.

  Dit is een van de vier gele drinkbakken in de stal. Deze bakken hebben een groot drinkoppervlak en zijn ondiep. Dat laatste heeft als voordeel dat stro snel te verwijderen is; dat is in een potstal geen overbodige luxe, zoals hier is te zien.

  Foto: Ronald Hissink
 • Harberink melkt in een 16-stands swingover van Boumatic. 2x8 was goedkoper geweest voor 80 melkkoeien, maar Harberink wil niet jagen met gehoornd vee en wil ook niet langer dan een uur in de melkstal staan. Ze gaf ook extra geld uit aan een beweegbare putvloer. Ze gaat namelijk met twee tot drie melkers werken. In totaal was de melkstal €20.000 duurder dan de goedkoopste variant. Maar het is een extra investering die over vijftien jaar wordt uitgesmeerd.

  Harberink melkt in een 16-stands swingover van Boumatic. 2x8 was goedkoper geweest voor 80 melkkoeien, maar Harberink wil niet jagen met gehoornd vee en wil ook niet langer dan een uur in de melkstal staan. Ze gaf ook extra geld uit aan een beweegbare putvloer. Ze gaat namelijk met twee tot drie melkers werken. In totaal was de melkstal €20.000 duurder dan de goedkoopste variant. Maar het is een extra investering die over vijftien jaar wordt uitgesmeerd.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een JOZ-vouwmestschuif schuift de mest naar de achterkant van de stal. Zo’n schuif kan stro goed aan en past prima bij een hellende vloer, aldus Harberink. Hier eindigt de route van de schuif, bij de mestketting.

  Een JOZ-vouwmestschuif schuift de mest naar de achterkant van de stal. Zo’n schuif kan stro goed aan en past prima bij een hellende vloer, aldus Harberink. Hier eindigt de route van de schuif, bij de mestketting.

  Foto: Ronald Hissink
 • De mest wordt afgestort boven deze rondgaande ketting en komt op een mestplaat van 600 vierkante meter terecht. De vaste mest valt op de plaat, de gier stroomt in de kelder eronder.

  De mest wordt afgestort boven deze rondgaande ketting en komt op een mestplaat van 600 vierkante meter terecht. De vaste mest valt op de plaat, de gier stroomt in de kelder eronder.

  Foto: Ronald Hissink
 • De duurzame en degelijke bouw geldt ook voor deze machine- en stroberging. Dit zorgde voor meerkosten. De kapconstructie is namelijk zwaarder.

  De duurzame en degelijke bouw geldt ook voor deze machine- en stroberging. Dit zorgde voor meerkosten. De kapconstructie is namelijk zwaarder.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een andere extra investering: 60 procent van één helft van het dak van de berging is bedekt met zonnepanelen.

  Een andere extra investering: 60 procent van één helft van het dak van de berging is bedekt met zonnepanelen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stroberging heeft open zijkanten. Het gedeelte waar de machines staan niet, zoals hier is te zien. Doordat hout is gebruikt van eiken uit de directe omgeving, oogt het gebouw zeer fraai.

  De stroberging heeft open zijkanten. Het gedeelte waar de machines staan niet, zoals hier is te zien. Doordat hout is gebruikt van eiken uit de directe omgeving, oogt het gebouw zeer fraai.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stroberging.

  De stroberging.

  Foto: Ronald Hissink
 • De bouw van het woonhuis en het bezoekerscentrum ernaast is als laatste afgerond. Beide gebouwen liggen veilig achter de keermuur. Direct achter het woonhuis bevindt zich de stro- en machineberging, zoals aan de zonnepanelen te zien is.

Natuurderij Keizersrande houdt 1 en 2 november tussen 10.00 en 16.00 uur open dag aan de IJsseldijk 35 in Diepenveen.

  De bouw van het woonhuis en het bezoekerscentrum ernaast is als laatste afgerond. Beide gebouwen liggen veilig achter de keermuur. Direct achter het woonhuis bevindt zich de stro- en machineberging, zoals aan de zonnepanelen te zien is. Natuurderij Keizersrande houdt 1 en 2 november tussen 10.00 en 16.00 uur open dag aan de IJsseldijk 35 in Diepenveen.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • Waalster

  mooi bedrijf veel succes

 • el

  Ziet er goed uit ,veel sucses!

 • koestal

  er is goed over nagedacht ,constateer ik

Of registreer je om te kunnen reageren.