Rundveehouderij

Foto & video

Inzicht in vertering met zeven van mest

De mest van koeien is één van de belangrijkste controlepunten op een melkveebedrijf dat iets zegt over de vertering in de koe. Zeven in drie fasen levert veel informatie op.

Foto

 • Veel melkveehouders en adviseurs voeren regelmatig een visuele controle uit. Ook het zeven van mest wordt regelmatig toegepast. Deze techniek is met de verteringsanalyse van Cargill verfijnd. Sinds kort gebruikt Provimi deze nieuwe analyse bij klanten van voerfabrikanten die producten afnemen van de premix- en additievenproducent. Rob Hulshof, technisch manager rundvee van het bedrijf is samen met rundveeadviseur Wiljan Smits van voerfabrikant Fransen Gerrits bij melkveehouder Jan van den Bosch uit Venhorst om een analyse te maken.

  Veel melkveehouders en adviseurs voeren regelmatig een visuele controle uit. Ook het zeven van mest wordt regelmatig toegepast. Deze techniek is met de verteringsanalyse van Cargill verfijnd. Sinds kort gebruikt Provimi deze nieuwe analyse bij klanten van voerfabrikanten die producten afnemen van de premix- en additievenproducent. Rob Hulshof, technisch manager rundvee van het bedrijf is samen met rundveeadviseur Wiljan Smits van voerfabrikant Fransen Gerrits bij melkveehouder Jan van den Bosch uit Venhorst om een analyse te maken.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • Het rantsoen op dit bedrijf bevat onder andere voordroogkuil, snijmaïs die pas 1,5 week geleden is ingekuild en perspulp. De vertering van de koeien is een paar weken minder goed verlopen, onder andere door veel suikers in het rantsoen. Ook is perspulp in het rantsoen opgenomen en is het klantspecifieke mengvoer aangepast. De melkveehouder wil weten hoe de vlag er nu bij hangt.

  Het rantsoen op dit bedrijf bevat onder andere voordroogkuil, snijmaïs die pas 1,5 week geleden is ingekuild en perspulp. De vertering van de koeien is een paar weken minder goed verlopen, onder andere door veel suikers in het rantsoen. Ook is perspulp in het rantsoen opgenomen en is het klantspecifieke mengvoer aangepast. De melkveehouder wil weten hoe de vlag er nu bij hangt.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • Hulshof heeft de verse mest van ongeveer 10 koeien verzameld. Het is mest van koeien van diverse stadia van lactatie. Daarbij is het belangrijk alle voortkomende soorten mest mee te nemen.

  Hulshof heeft de verse mest van ongeveer 10 koeien verzameld. Het is mest van koeien van diverse stadia van lactatie. Daarbij is het belangrijk alle voortkomende soorten mest mee te nemen.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • De mest gaat vervolgens in de bovenste van de drie bakken.

  De mest gaat vervolgens in de bovenste van de drie bakken.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • Met een flinke hoeveelheid water wordt de mest door de drie zeven heen gespoeld. Er is nogal wat water nodig, dus de stellage is naar buiten verhuisd. In de praktijk gebeurt dit op de roosters in de stal.

  Met een flinke hoeveelheid water wordt de mest door de drie zeven heen gespoeld. Er is nogal wat water nodig, dus de stellage is naar buiten verhuisd. In de praktijk gebeurt dit op de roosters in de stal.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • Door op het laatst de drie bakken in een emmer te plaatsen en flink op en neer te bewegen, wordt ook de fractie in de derde bak goed schoongespoeld.

  Door op het laatst de drie bakken in een emmer te plaatsen en flink op en neer te bewegen, wordt ook de fractie in de derde bak goed schoongespoeld.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • Enkele minuten later ligt het resultaat in de drie bakken. In de bovenste komt de meest grove fractie (maaswijdte 4,8 millimeter), die zegt iets over de pensgezondheid. Wat opvalt is dat enkele korrels nog heel zijn en dus niet geraakt zijn bij het hakselen. Verder is lengte van de delen ongeveer gelijk, wat aangeeft dat de koeien vergelijkbaar herkauwgedrag vertonen. Dat is boven verwachting, aangezien de vertering van de koeien een paar weken minder optimaal is geweest.

  Enkele minuten later ligt het resultaat in de drie bakken. In de bovenste komt de meest grove fractie (maaswijdte 4,8 millimeter), die zegt iets over de pensgezondheid. Wat opvalt is dat enkele korrels nog heel zijn en dus niet geraakt zijn bij het hakselen. Verder is lengte van de delen ongeveer gelijk, wat aangeeft dat de koeien vergelijkbaar herkauwgedrag vertonen. Dat is boven verwachting, aangezien de vertering van de koeien een paar weken minder optimaal is geweest.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • De tweede bak (maaswijdte 3,2 millimeter) zegt iets over de vezelvertering. In deze bak zit maximaal 20 procent van het materiaal. Ook deze fractie ziet er goed uit, alleen mag het materiaal nog iets verder uit elkaar getrokken worden. Op pensniveau is dus iets meer mogelijk. De melkveehouder ziet al meer rust in de vertering, dus waarschijnlijk is het over een week al op het normale niveau.

  De tweede bak (maaswijdte 3,2 millimeter) zegt iets over de vezelvertering. In deze bak zit maximaal 20 procent van het materiaal. Ook deze fractie ziet er goed uit, alleen mag het materiaal nog iets verder uit elkaar getrokken worden. Op pensniveau is dus iets meer mogelijk. De melkveehouder ziet al meer rust in de vertering, dus waarschijnlijk is het over een week al op het normale niveau.

  Foto: Van Assendelft Fotografie
 • De derde bak (maaswijdte 1,6 millimeter) bevat vooral celwanden waar de pens weinig meer mee kon. Hierin zit minimaal 50 procent van het materiaal. Hoe meer er in deze bak belandt, hoe beter de koeien het rantsoen hebben kunnen verwerken. Alleen met speciale toevoegingen aan het voer is het mogelijk het aandeel restant celwanden verder te verlagen.

  De derde bak (maaswijdte 1,6 millimeter) bevat vooral celwanden waar de pens weinig meer mee kon. Hierin zit minimaal 50 procent van het materiaal. Hoe meer er in deze bak belandt, hoe beter de koeien het rantsoen hebben kunnen verwerken. Alleen met speciale toevoegingen aan het voer is het mogelijk het aandeel restant celwanden verder te verlagen.

  Foto: Van Assendelft Fotografie

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.