Rundveehouderij

Foto & video 4536 x bekeken 12 reacties

Goed management zorgt voor gezonde uiers

Het management op het melkveebedrijf van Arnold en Theresa Ruitenbeek in Stroe (Gld.) is gericht op gezonde koeien die lang mee gaan. Er is veel aandacht voor het verbeteren van de uiergezondheid,

Discussieer hier mee over uiergezondheid.

Op woensdag 4 december organiseren de Gezondheidsdienst voor Dieren en Boerderij het eerste nationaal uiergezondheidscongres in Zwolle. Bekijk het programma van deze informatieve dag en meld u hier aan.

Foto

 • Arnold en Theresa Ruitenbeek nemen diverse maatregelen om het tankcelgetal tussen 80.000 en 140.000 cellen per milliliter melk te houden. De veehouder zorgt voor goede hygiëne in melkstal en ligboxen, voor optimale voeding en fokt op levensduur en gezonde uiers.

  Arnold en Theresa Ruitenbeek nemen diverse maatregelen om het tankcelgetal tussen 80.000 en 140.000 cellen per milliliter melk te houden. De veehouder zorgt voor goede hygiëne in melkstal en ligboxen, voor optimale voeding en fokt op levensduur en gezonde uiers.

  Foto: Koos Groenewold
 • Sinds oktober 2012 draagt Ruitenbeek handschoenen tijdens het melken om het risico op kruisbesmetting van mastitisverwekkers tussen zijn koeien te verminderen.

  Sinds oktober 2012 draagt Ruitenbeek handschoenen tijdens het melken om het risico op kruisbesmetting van mastitisverwekkers tussen zijn koeien te verminderen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Ingenieursbureau Heemskerk levert de nitrile melkershandschoenen. Ze zorgen niet alleen voor minder bacteriën op de spenen, maar houden ook de handen schoon en helpen tegen koubultjes.

  Ingenieursbureau Heemskerk levert de nitrile melkershandschoenen. Ze zorgen niet alleen voor minder bacteriën op de spenen, maar houden ook de handen schoon en helpen tegen koubultjes.

  Foto: Koos Groenewold
 • Ruitenbeek melkt in zijn 2 x 16 swingovermelkstal 85 koeien in één uur.

  Ruitenbeek melkt in zijn 2 x 16 swingovermelkstal 85 koeien in één uur.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het voorbehandelen gebeurt met Teat Clean-uierdoekjes. Voor elke koe gebruikt Ruitenbeek een nieuw doekje. Na gebruik gooit hij het doekje weg.

  Het voorbehandelen gebeurt met Teat Clean-uierdoekjes. Voor elke koe gebruikt Ruitenbeek een nieuw doekje. Na gebruik gooit hij het doekje weg.

  Foto: Koos Groenewold
 • Aan beide zijden van de melkstal hangen twee rollen uierdoekjes. Deze maken de spenen schoon en bevatten alcohol, dat de spenen desinfecteert.

  Aan beide zijden van de melkstal hangen twee rollen uierdoekjes. Deze maken de spenen schoon en bevatten alcohol, dat de spenen desinfecteert.

  Foto: Koos Groenewold
 • Voor de veehouder de melkstellen onder de koeien hangt, krijgen acht koeien achtereenvolgens de voorbehandeling. Daardoor is er even tijd voor het verdampen van de alcohol op de spenen en het laten schieten van de melk.

  Voor de veehouder de melkstellen onder de koeien hangt, krijgen acht koeien achtereenvolgens de voorbehandeling. Daardoor is er even tijd voor het verdampen van de alcohol op de spenen en het laten schieten van de melk.

  Foto: Koos Groenewold
 • Bij het onderhangen van het melkstel zorgt Ruitenbeek dat zo min mogelijk lucht wordt aangezogen.

  Bij het onderhangen van het melkstel zorgt Ruitenbeek dat zo min mogelijk lucht wordt aangezogen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Als de koeien uitgemolken zijn, dipt de veehouder met Uddergold, een barrièredip. Deze zorgt ervoor dat zo min mogelijk bacteriën de uiers kunnen infecteren, waardoor de kans op nieuwe uierontstekingen klein blijft. Jaarlijks is het aantal mastitisgevallen slechts 10 procent.

  Als de koeien uitgemolken zijn, dipt de veehouder met Uddergold, een barrièredip. Deze zorgt ervoor dat zo min mogelijk bacteriën de uiers kunnen infecteren, waardoor de kans op nieuwe uierontstekingen klein blijft. Jaarlijks is het aantal mastitisgevallen slechts 10 procent.

  Foto: Koos Groenewold
 • Regelmatig de handschoenen schoonspuiten, zorgt voor nog meer hygiëne in de melkstal.

  Regelmatig de handschoenen schoonspuiten, zorgt voor nog meer hygiëne in de melkstal.

  Foto: Koos Groenewold
 • Hetzelfde geldt voor het schoonspuiten van de vloer van de melkstal als koeien deze bevuilen met mest of urine.

  Hetzelfde geldt voor het schoonspuiten van de vloer van de melkstal als koeien deze bevuilen met mest of urine.

  Foto: Koos Groenewold
 • Ook geschoren staarten helpen om schoner te werken in de melkstal, omdat de koeien daardoor minder mest en ander vuil vanuit de ligboxenstal naar de melkstal overbrengen.

  Ook geschoren staarten helpen om schoner te werken in de melkstal, omdat de koeien daardoor minder mest en ander vuil vanuit de ligboxenstal naar de melkstal overbrengen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Recentelijk zijn de tepelvoeringen vervangen door nieuwe met een vierkante vorm. Deze tepelvoeringen verbeteren de slotgatkwaliteit, waardoor bacteriën minder kans hebben om de spenen binnen te dringen.

  Recentelijk zijn de tepelvoeringen vervangen door nieuwe met een vierkante vorm. Deze tepelvoeringen verbeteren de slotgatkwaliteit, waardoor bacteriën minder kans hebben om de spenen binnen te dringen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Naast schoon werken in de melkstal, gebruikt Ruitenbeek standaard droogzetters. Hij vindt dat een goedkope en effectieve methode om mastitis te beheersen. Met in totaal 2,36 dierdagdoseringen blijft hij met zijn antibioticumgebruik toch ruim onder de streefwaarde van 5.

  Naast schoon werken in de melkstal, gebruikt Ruitenbeek standaard droogzetters. Hij vindt dat een goedkope en effectieve methode om mastitis te beheersen. Met in totaal 2,36 dierdagdoseringen blijft hij met zijn antibioticumgebruik toch ruim onder de streefwaarde van 5.

  Foto: Koos Groenewold
 • Ruitenbeek krijgt fokkerijadvies van Werner Witting van Ingenieursbureau Heemskerk. Bij de stierkeuze letten veehouder en adviseur ook op kenmerken die invloed hebben op levensduur en uiergezondheid.

  Ruitenbeek krijgt fokkerijadvies van Werner Witting van Ingenieursbureau Heemskerk. Bij de stierkeuze letten veehouder en adviseur ook op kenmerken die invloed hebben op levensduur en uiergezondheid.

  Foto: Koos Groenewold

Laatste reacties

 • flyinghollander

  deze keer wel met meer foto's gaat lekker www.

 • flyinghollander

  verkapte reclame?
  De veehouder zorgt voor goede hygiëne in melkstal en ligboxen, voor optimale voeding en fokt op levensduur en gezonde uiers.

  Waar zijn wat nummers? wel zo interessant dan standaar one-liners te gebruiken. En misschien de uiers branden? Blijft er ook minder smerigeheid bij de spenen.

 • Mart En

  hahahaha...een onafhanklijk weekblad voor de landbouw

 • koestal

  goede hygiene is bepalend voor celgetal

 • janskip

  volgens mij moet je dit vanuit de koe aanpakken
  weerstand etc goed rantsoen
  noem maar op
  gebruik zelf nu Biovitall bij mijn koeien en voor die extra 8 euro per koe per jaar kan ik daar geen armoe voor lijden

 • gjh

  inderdaad janskip vanuit de koe aanpakken ik denk dat HEEMSKERK deze reclame betaalt en zo de omzet willen verhogen wij dippen met jodium werkt prima en zetten onder de 100000 cellen zonder dure dip

 • snip

  pff wat een bult reclame...... ook standaard droogzetten en dan 2,36 dier dag doseringen ? hoe doet ie dat ? als wij alle koeien droogzetten met 4 droogzetters dan komen we al op dik 3 ( koe heeft 4 tepels en pinken krijgen natuurlijk geen droogzetter). dus iets klopt hier niet......

 • Mozes

  Een verklaring kan zijn dat ze een extreem hoge veevervanging hebben.

 • flyinghollander

  @mozes >De veehouder zorgt voor goede hygiëne in melkstal en ligboxen, voor optimale voeding en fokt op levensduur en gezonde uiers.

  Nee kan niet, ze gaan voor levensduur.

 • Mozes

  Roedema, ik kan alleen de eerste foto en bijhorende tekst zien. De andere foto's en teksten zie ik niet. Ik reageer op de informatie van @snip in reactie #7. Volgens @snip worden alle koeien standaard drooggezet. Dan zit je met de dierdagdosering al ruim boven de 3. Als dan beweert wordt dat men een dierdagdosering heeft van 2,36 klopt er iets niet.

 • flyinghollander

  mozes, waarom kan je niet meer foto's zien? Neem even contact op met Jaco.
  Was een reactie met knipoog.

 • Zuperboer

  @Mozes, volgens mij heeft de tkt ook nog invloed op de ddd. Het verschilt nogal of je op 365 of op 420 dagen zit. Des te hoger de tkt des te minder droogzetters per jaar je verbruikt.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.