Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

Fransman brengt bedrijf weer tot bloei

Bedrijfsopvolger Guillaume le Gac geeft de melkveetak op zijn bedrijf een flinke impuls. Er kwam een nieuwe stal en het aantal koeien groeit.

Foto

 • 
Guillaume le Gac (25) melkt in maatschap met zijn ouders 80 Holstein-koeien in Scrignac, Bretagne. Al het jongvee houdt hij aan. Stiertjes mest hij tot twintig maanden leeftijd.

  Guillaume le Gac (25) melkt in maatschap met zijn ouders 80 Holstein-koeien in Scrignac, Bretagne. Al het jongvee houdt hij aan. Stiertjes mest hij tot twintig maanden leeftijd.

  Foto: Henk Riswick
 • 

Bij het bedrijf hoort 280 hectare grond voor de teelt van mais (60 hectare), koolzaad (25 hectare), graan (65 hectare) en voederbieten (1,5 hectare). De rest is grasland. Er is één fulltime werknemer. De jaarproductie bedraagt 8.300 kilo melk met 3,98 procent vet en 3,26 procent eiwit. De tussenkalftijd bedraagt 380 dagen.

  Bij het bedrijf hoort 280 hectare grond voor de teelt van mais (60 hectare), koolzaad (25 hectare), graan (65 hectare) en voederbieten (1,5 hectare). De rest is grasland. Er is één fulltime werknemer. De jaarproductie bedraagt 8.300 kilo melk met 3,98 procent vet en 3,26 procent eiwit. De tussenkalftijd bedraagt 380 dagen.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Naast de koeien houdt de maatschap in twee stallen samen 70.000 vleeskuikens.

  Naast de koeien houdt de maatschap in twee stallen samen 70.000 vleeskuikens.

  Foto: Henk Riswick
 • 

In de nieuwe potstal die Le Gac dit voorjaar in gebruik nam is plaats voor 110 koeien.

  In de nieuwe potstal die Le Gac dit voorjaar in gebruik nam is plaats voor 110 koeien.

  Foto: Henk Riswick
 • 

De stal is sober, maar praktisch uitgevoerd: er is een diagonaal voerhek, waarvan één spantvak zelfsluitend is, spaceboarding voor de luchtinlaat en geen isolatie.

  De stal is sober, maar praktisch uitgevoerd: er is een diagonaal voerhek, waarvan één spantvak zelfsluitend is, spaceboarding voor de luchtinlaat en geen isolatie.

  Foto: Henk Riswick
 • 


De 24 stands buitenmelker van GEA is wel luxe. Deze is voorzien van beweegbare vloer, koeherkenning, melkmeters en krachtvoerverstrekking. Het melkgedeelte is veruit het duurste deel van de stal.

  De 24 stands buitenmelker van GEA is wel luxe. Deze is voorzien van beweegbare vloer, koeherkenning, melkmeters en krachtvoerverstrekking. Het melkgedeelte is veruit het duurste deel van de stal.

  Foto: Henk Riswick
 • De koeien verlaten de melkstal achteruit en dienen te draaien. Om wittelijndefecten aan de klauwen als gevolg van scherp draaien te voorkomen, is bij de uitloop op de vloer een rubbermat gemonteerd.

  De koeien verlaten de melkstal achteruit en dienen te draaien. Om wittelijndefecten aan de klauwen als gevolg van scherp draaien te voorkomen, is bij de uitloop op de vloer een rubbermat gemonteerd.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De investering in de stal bedroeg €4.441 per koeplaats. Dit is inclusief architect en verharding met steenpuin om de stal. Onder de stal is putruimte om 700 kuub mest op te slaan.

  De investering in de stal bedroeg €4.441 per koeplaats. Dit is inclusief architect en verharding met steenpuin om de stal. Onder de stal is putruimte om 700 kuub mest op te slaan.

  Foto: Henk Riswick
 • 


Vader Jean le Gac begon in 1971 te melken met drie koeien. In 1974 liet senior de oude stal bouwen met een 2 x 4 visgraatmelkstal. Deze stal was verouderd, veel te krap en het melken kostte dagelijks uren. Nieuwbouw was daarom onontkoombaar.

  Vader Jean le Gac begon in 1971 te melken met drie koeien. In 1974 liet senior de oude stal bouwen met een 2 x 4 visgraatmelkstal. Deze stal was verouderd, veel te krap en het melken kostte dagelijks uren. Nieuwbouw was daarom onontkoombaar.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De melkveetak op het bedrijf van de familie heeft de laatste jaren een flinke impuls gekregen. Het bedrijf van de buurman met 300.000 kilo quotum is bijgekocht. De melkgift steeg in twee jaar tijd van 6.500 naar 8.300 kilo per koe op jaarbasis. Le Gac junior is de aanjager.

  De melkveetak op het bedrijf van de familie heeft de laatste jaren een flinke impuls gekregen. Het bedrijf van de buurman met 300.000 kilo quotum is bijgekocht. De melkgift steeg in twee jaar tijd van 6.500 naar 8.300 kilo per koe op jaarbasis. Le Gac junior is de aanjager.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De koeien lopen een groot deel van het jaar dag en nacht buiten. Le Gac levert aan Sodiaal, de grootste coöperatieve zuivelaar in Frankrijk. De basisprijs bij 3,8 procent vet en 3,20 procent eiwit, plus toeslagen bedroeg in het derde kwartaal 37 cent.

  De koeien lopen een groot deel van het jaar dag en nacht buiten. Le Gac levert aan Sodiaal, de grootste coöperatieve zuivelaar in Frankrijk. De basisprijs bij 3,8 procent vet en 3,20 procent eiwit, plus toeslagen bedroeg in het derde kwartaal 37 cent.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De melkveehouder heeft geen grootse groeiplannen meer. De ontwikkeling die het bedrijf afgelopen jaren doormaakte was nodig om de melkveetak weer toekomstbestendig te krijgen. Doel is op termijn tussen 900.000 en 1 miljoen kilo te melken. Het is zeker niet zo dat Le Gac met het oog op het wegvallen van het quotum na 2015 nog veel meer melk wil produceren.

  De melkveehouder heeft geen grootse groeiplannen meer. De ontwikkeling die het bedrijf afgelopen jaren doormaakte was nodig om de melkveetak weer toekomstbestendig te krijgen. Doel is op termijn tussen 900.000 en 1 miljoen kilo te melken. Het is zeker niet zo dat Le Gac met het oog op het wegvallen van het quotum na 2015 nog veel meer melk wil produceren.

  Foto: Henk Riswick
 • 
De veehouder mest stierkalveren af op het eigen bedrijf, tot een leeftijd van 20 maanden. Na drie lactaties gaan de koeien onder een vleesstier. De veehouder wil met zijn beste koeien met gesekst sperma gaan werken, zodat nog meer koeien onder een vleesstier kunnen.

  De veehouder mest stierkalveren af op het eigen bedrijf, tot een leeftijd van 20 maanden. Na drie lactaties gaan de koeien onder een vleesstier. De veehouder wil met zijn beste koeien met gesekst sperma gaan werken, zodat nog meer koeien onder een vleesstier kunnen.

  Foto: Henk Riswick
 • 
Een twintig maanden oude kruisling brengt €300 meer op dan een Holstein-stiertje, terwijl deze minder voer nodig heeft.

  Een twintig maanden oude kruisling brengt €300 meer op dan een Holstein-stiertje, terwijl deze minder voer nodig heeft.

  Foto: Henk Riswick
 • 

Lees meer achtergronden over dit bedrijf in Boerderij Rundveehouderij van dinsdag 15 oktober.

  Lees meer achtergronden over dit bedrijf in Boerderij Rundveehouderij van dinsdag 15 oktober.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • koestal

  mooi bedrijf

 • jaco

  Mooi bedrijf en ge richt op de toekomst. ga zo door ik mag het graag zien.

 • E.G.

  voor de tablet en smartphone is de site nog steeds niet in orde

 • Mozes

  Het meest irritante van deze site is het langdurig verspringen van tekst. Als je een bepaald onderwerp geopend hebt blijft de tekst soms wel minuten lang verspringen voor dat die eindelijk stilstaat en gelezen kan worden. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat er veel tijd nodig is voor het laden van alle bewegende reclame beelden. Zodra de tekst stilstaat zie je onderin een reclame bericht van de een of andere energieleverancier. Het is bij mij inmiddels al een automatisme geworden om hem meteen zonder na te denken weg te klikken. Nu ik deze tekst schrijf valt het mij op dat ik de naam van deze energieleverancier niet eens ken ondanks dat ik er iedere keer mee geconfronteerd wordt. Het bewijst dat deze agressieve opdringerige reclame zijn doel geheel voorbij schiet.
  Ook wordt antipathie opgewekt tegen deze energieleverancier. Ik zal in ieder geval van deze leverancier nooit en te nimmer energie afnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.