Rundveehouderij

Foto & video 8607 x bekeken 8 reactieslaatste update:18 dec 2013

Pleidooi voor bovengronds uitrijden van mest

Kringloopboeren in het Noordoosten van Friesland slagen er in met het bovengronds uitrijden van mest de uitstoot van ammoniak te beperken. Douwe Hoogland en Foppe Nijboer zijn van mening dat binnen de wet- en regelgeving ruimte gemaakt moet worden voor kringlooplandbouw en het bovengronds uitrijden van mest. "Boeren moeten een keuze kunnen maken. Wij hebben aangetoond dat het kan."

Laatste reacties

 • joannes

  Een duidelijk voorbeeld waarom één Meetlat niet werkt!

 • Demeter Griend

  Goed verhaal

 • Louis WK

  een verademing

 • hietkamp

  Ja er zijn onderzoek gedaan in vergelijk met wat de wet nu voorschrijft en bovengronds uitrijden. Tja dan zijn er nauwlijks verschillen in emissie, maar de uitloop naar grondwater is minder met bovengronds uitrijden. Maar goed de overheid wil een goed te handhaven regeltje (meetlat zoal @johannes zei) zodat voor hun eenvoudig is. Maar wij moeten er in Nederland om denken met onze regels ander gaat onze goed landbouw verloren ten opzichte van buitenland terwijl grootedeel voor de export is. Dus ja mest aanwending moet onder de loep en boer moet een keuze kunnen krijgen van aanwenden en alles moet in alle redelijkheid liggen. Doordat we ook steeds minder mest op een hectare mogen doen gaat de totale uitstoot ook al achteruit en veranderd de mest, dus ja regels uit 1990 begin ik aan te twijvel dat die nog wel goed werk en vooral als ze op weining onderzoek zijn gebaseerd destijds

 • koestal

  Helemaal mee eens,politiek en wetenschappers zijn profeten die alleen maar andersmans brood eten

 • Casa

  Waarom wordt er niet gesproken over de voordelen voor t weidevogel bestand? Nesten kunnen wel worden bevuild , maar zeker niet vernield , wat wel gebeurd met injecteurs. Dus bovengronds,vele voordelen.

 • Mozes

  Ik geloof dat de mensen die hiervoor hebben gereageerd zich niet realiseren dat die lage emissie bij bovengronds uitrijden alleen geldt voor kringloopboeren. Er wordt gesproken over minder stikstof strooien, minder eiwit voeren en met langer gras werken. Iemand met enige kennis van voer en bemesting kan hieruit afleiden dat de lage emissie verkregen wordt door mest te produceren met een hoge C/N coëfficiënt. Het gras wat deze boeren van het land halen is goed voor koeien die 5000 liter melk geven. Het is in feite veehouderij van de jaren vijftig. Kun je met koeien van 5000 liter de boerderij financiëel aan de gang houden?

 • daantje

  mozes wel als je de kosten in de hand houdt en voor je zelf werkt en niet voor de bank

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.