Rundveehouderij

Foto & video 10570 x bekeken 8 reacties

Grote hellingstal op nieuwe locatie (8)

Anita en Edwin Heijdra in IJsselstein (U.) laten een nieuwe hellingstal voor meer dan 300 stuks vleesvee bouwen. Boerderij volgt de stalbouw van begin tot eind. Dit is het slot, deel 8: de inrichting van de hellingstal.

Foto

 • Anita en Edwin Heijdra stampen samen met hun drie zoons een compleet nieuw vleesveebedrijf uit de grond. De nieuwbouwlocatie bevindt zich op 5 kilometer afstand van hun oude bedrijf. Begin mei was de bouwlocatie nog een kale vlakte, maar het is de laatste tijd hard gegaan. In een paar weken tijd zijn achtereenvolgens de spanten, de muren en het dak van de hellingstal geplaatst. Dit is het slot: de inrichting.Foto: Herbert Wiggerman, tekst: Theo Brummelaar

  Anita en Edwin Heijdra stampen samen met hun drie zoons een compleet nieuw vleesveebedrijf uit de grond. De nieuwbouwlocatie bevindt zich op 5 kilometer afstand van hun oude bedrijf. Begin mei was de bouwlocatie nog een kale vlakte, maar het is de laatste tijd hard gegaan. In een paar weken tijd zijn achtereenvolgens de spanten, de muren en het dak van de hellingstal geplaatst. Dit is het slot: de inrichting.
  Foto: Herbert Wiggerman, tekst: Theo Brummelaar

 • Een overzicht vanaf de weg. De bouw van de nieuwe bedrijfslocatie van familie Heijdra is nagenoeg afgerond. Op 1 december is het eerste vleesvee verhuisd, evenals de familie zelf. Op de voorgrond de 70 meter lange hellingstal. Op het dak liggen sandwichpanelen met ultracoating (isolatiewaarde 2,38). Dit zorgt voor extra isolatie, maar is ook duurzamer en oogt minder industrieel.

  Een overzicht vanaf de weg. De bouw van de nieuwe bedrijfslocatie van familie Heijdra is nagenoeg afgerond. Op 1 december is het eerste vleesvee verhuisd, evenals de familie zelf. Op de voorgrond de 70 meter lange hellingstal. Op het dak liggen sandwichpanelen met ultracoating (isolatiewaarde 2,38). Dit zorgt voor extra isolatie, maar is ook duurzamer en oogt minder industrieel.

 • Opvallend aan de hellingstal is de extra verhoogde nok in het midden. In de zijkanten van deze nok is spaceboarding (een soort verticaal lattenbord) gemonteerd. Dit zorgt voor aanzienlijk meer ventilatie. In Franse en Belgische vleesveestallen wordt dit al veelvuldig gebruikt.

  Opvallend aan de hellingstal is de extra verhoogde nok in het midden. In de zijkanten van deze nok is spaceboarding (een soort verticaal lattenbord) gemonteerd. Dit zorgt voor aanzienlijk meer ventilatie. In Franse en Belgische vleesveestallen wordt dit al veelvuldig gebruikt.

 • Zo ziet spaceboarding er binnen in de hellingstal uit. De verticale latten zijn duidelijk te zien. In Nederland is het systeem relatief onbekend, het komt eigenlijk alleen voor in vleesveestallen in Zeeuws-Vlaanderen. Heijdra koos ook voor spaceboarding, omdat hij met een stroblazer gaat werken. Dan blijft het stro niet hangen waar het lastig schoonmaken is.

  Zo ziet spaceboarding er binnen in de hellingstal uit. De verticale latten zijn duidelijk te zien. In Nederland is het systeem relatief onbekend, het komt eigenlijk alleen voor in vleesveestallen in Zeeuws-Vlaanderen. Heijdra koos ook voor spaceboarding, omdat hij met een stroblazer gaat werken. Dan blijft het stro niet hangen waar het lastig schoonmaken is.

 • Een overzicht van de 11 meter hoge hellingstal. Let op het vele licht in de stal. Midden in de verhoogde nok loopt een smalle lichtstraat en boven de deel zijn geïsoleerde lichtplaten in het dak verwerkt. Het gedeelte tussen het dak en de zijmuur is zowel links als rechts open. Dat zorgt voor nog meer licht (én ventilatie).

  Een overzicht van de 11 meter hoge hellingstal. Let op het vele licht in de stal. Midden in de verhoogde nok loopt een smalle lichtstraat en boven de deel zijn geïsoleerde lichtplaten in het dak verwerkt. Het gedeelte tussen het dak en de zijmuur is zowel links als rechts open. Dat zorgt voor nog meer licht (én ventilatie).

 • Medewerkers van bouwbedrijf Hardeman Noordeloos bv zijn druk bezig met de laatste loodjes in de hellingstal. Hier is één van hen bezig de vloer helemaal perfect af te werken.

  Medewerkers van bouwbedrijf Hardeman Noordeloos bv zijn druk bezig met de laatste loodjes in de hellingstal. Hier is één van hen bezig de vloer helemaal perfect af te werken.

 • In de stal bevinden zich 48 strohokken van 8 bij 5 meter. Gemiddeld staan er vijf á zes dieren in één hok. Dat betekent dat elk dier straks ruim 7 vierkante meter voor zichzelf heeft. Dat is fors, want de norm is 4 vierkante meter. Dierenwelzijn speelt voor Heijdra een belangrijke rol.

  In de stal bevinden zich 48 strohokken van 8 bij 5 meter. Gemiddeld staan er vijf á zes dieren in één hok. Dat betekent dat elk dier straks ruim 7 vierkante meter voor zichzelf heeft. Dat is fors, want de norm is 4 vierkante meter. Dierenwelzijn speelt voor Heijdra een belangrijke rol.

 • Elk strohok is voorzien van een automatisch drinksysteem voor het vleesvee. Dit is een warmwatercirculatiesysteem dat bevriezing voorkomt. Heijdra heeft lang nagedacht over de juiste drinkwatervoorziening. Uiteindelijk viel de keuze op Suevia-drinkbakken. Twee warmwaterunits zorgen dan voor voldoende drinkwater van goede kwaliteit.

  Elk strohok is voorzien van een automatisch drinksysteem voor het vleesvee. Dit is een warmwatercirculatiesysteem dat bevriezing voorkomt. Heijdra heeft lang nagedacht over de juiste drinkwatervoorziening. Uiteindelijk viel de keuze op Suevia-drinkbakken. Twee warmwaterunits zorgen dan voor voldoende drinkwater van goede kwaliteit.

 • Aan comfort is ook gedacht. In totaal hangen er 48 van deze borstels in de hellingstal. Let ook op het 'stevige' hekwerk in de strohokken. Dit is van gegalvaniseerd staal gemaakt en is extra dik (rond 88,9 x 4,85), speciaal geschikt voor vleesvee.

  Aan comfort is ook gedacht. In totaal hangen er 48 van deze borstels in de hellingstal. Let ook op het 'stevige' hekwerk in de strohokken. Dit is van gegalvaniseerd staal gemaakt en is extra dik (rond 88,9 x 4,85), speciaal geschikt voor vleesvee.

 • In de stal hangen veertien Hagro rvs-lampen. Heijdra koos voor dit type vanwege het lage stroomverbruik. De lampen hebben wel even tijd nodig om op volledige lichtsterkte te komen. Daarom heeft Heijdra ook enkele tl-bakken toegevoegd voor eventuele acute inspectie van het vleesvee.

  In de stal hangen veertien Hagro rvs-lampen. Heijdra koos voor dit type vanwege het lage stroomverbruik. De lampen hebben wel even tijd nodig om op volledige lichtsterkte te komen. Daarom heeft Heijdra ook enkele tl-bakken toegevoegd voor eventuele acute inspectie van het vleesvee.

 • De vier mestgangen zijn klaar. Het wachten is nu nog op de inwerkingstelling van de hydraulische Dairymaster-mestschuiven.

  De vier mestgangen zijn klaar. Het wachten is nu nog op de inwerkingstelling van de hydraulische Dairymaster-mestschuiven.

 • De stal bestaat uit verschillende compartimenten en dieptes. Zo ligt de voergang (zie foto) 15 centimeter hoger dan de mestgang.

  De stal bestaat uit verschillende compartimenten en dieptes. Zo ligt de voergang (zie foto) 15 centimeter hoger dan de mestgang.

 • Een andere medewerker van Hardeman is bezig met het afwerken van de laatste kniebomen in de stal. De stalbouw nadert nu echt zijn voltooiing.

  Een andere medewerker van Hardeman is bezig met het afwerken van de laatste kniebomen in de stal. De stalbouw nadert nu echt zijn voltooiing.

 • De hellingstal is dan wel bijna af, er is nog geen erfverharding. Alles in de juiste volgorde. De asfaltering is gepland in week 50 en is volledig uitbesteed aan een specialist op dit gebied: Avema Wegenbouw BV uit Achterveld (U.).

  De hellingstal is dan wel bijna af, er is nog geen erfverharding. Alles in de juiste volgorde. De asfaltering is gepland in week 50 en is volledig uitbesteed aan een specialist op dit gebied: Avema Wegenbouw BV uit Achterveld (U.).

 • De kuilplaten achter de hellingstal waren al in een eerder stadium afgerond, omdat het voer voor de komende winter hier opgeslagen wordt.

  De kuilplaten achter de hellingstal waren al in een eerder stadium afgerond, omdat het voer voor de komende winter hier opgeslagen wordt.

 • De toegangsweg naar het nieuwe vleesveebedrijf van de familie Heijdra is nu nog een zandvlakte, maar dat zal snel veranderen.

  De toegangsweg naar het nieuwe vleesveebedrijf van de familie Heijdra is nu nog een zandvlakte, maar dat zal snel veranderen.

 • Het fokvee van Heijdra, twaalf pinken van jongste zoon Jarno (12), is inmiddels overgeplaatst naar de nieuwe hellingstal. Daar hebben de dieren ruimte genoeg, omdat die stal een capaciteit heeft voor meer dan 300 dieren.

Langs deze weg wil familie Heijdra iedereen die zich de afgelopen maanden heeft ingezet voor de realisatie van de nieuwbouw hartelijk bedanken. In het bijzonder alle medewerkers van Hardeman Noordeloos bv. 

Dit voorjaar houden Anita en Edwin Heijdra een open dag voor genodigden. Daarover later meer in Boerderij.

  Het fokvee van Heijdra, twaalf pinken van jongste zoon Jarno (12), is inmiddels overgeplaatst naar de nieuwe hellingstal. Daar hebben de dieren ruimte genoeg, omdat die stal een capaciteit heeft voor meer dan 300 dieren. Langs deze weg wil familie Heijdra iedereen die zich de afgelopen maanden heeft ingezet voor de realisatie van de nieuwbouw hartelijk bedanken. In het bijzonder alle medewerkers van Hardeman Noordeloos bv. Dit voorjaar houden Anita en Edwin Heijdra een open dag voor genodigden. Daarover later meer in Boerderij.

Laatste reacties

 • boerke brabant

  veel succes met deze mooie stal/mooi bedrijf

 • mbeirens

  Heel erg mooi, mocht ik kunnen zou ik graag eens gaan kijken bij die open dag.

 • tjeu24

  mooie stal succes ermee
  ik zou graag eens willen weten welke fabrikant de inrichting heeft geleverd? kan iemand mij dat vertellen???
  gr. mathieu

 • Heijdravleesvee

  Dank voor de complimenten!

  voor Mathieu: de gehele stal is gebouwd door Hardeman Bouw Noordeloos uit Lunteren (www.whardeman.nl). Wij zijn heel erg tevreden en kunnen dit bouwbedrijf aan iedereen aanbevelen.

  Anita Heijdra

 • tjeu24

  oke bedankt voor de informatie
  en welk merk stalinrichting is het???
  gr. mathieu

 • info383

  gefeliciteerd en veel sukses! ziet er goed uit.
  groet

  gert van der meulen

 • pierre van bladel

  Anita, Erwin en de kinderen veel succes op jullie nieuwe locatie .
  Interesant om te volgen hoe het bedrijf is gerealiseerd in het afgelopen jaar.
  Groeten fam. van Bladel

 • TomVD

  Zeer mooie stal. Bij mijn ouders heb ik enkele jaren geleden ook spaceboarding geplaatst ter vervanging van doorzichtige golfplaten en sindsdien is de ziektedruk bij de jonge zoogkoeien aanzienlijk gedaald. Ik heb wel een kleine opmerking, zo zie ik dat de de profielen in het mest gaan komen te staan? Naar mijn ervaring weet ik dat gegalvaniseerd staal niet zo goed bestand is tegen mest. Ieder jaar na het volledig reinigen van de stal met een hogedrukreiniger ga ik alle profielen eens af en deze waar ik roest zie tevoorschijn komen worden dan opgeschuurd en opnieuw geverfd met een twee componenten verf voor silovloeren (onze stal staat er ondertussen wel al 20 jaar). Dit is een hels karwei is omdat je zeer moeilijk een H profiel tegen de grond kan opschuren. Dus mijn raad is om de onderste 20-30 cm in te wrijven met een dergelijke verfsoort. Het zal de levensduur van de zinklaag aanzienlijk verbeteren. Vraag maar eens raad aan diegene die de inrichting verzorgt hebben.

  mvg, Tom Van Daele

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.