Rundveehouderij

Foto & video 10 reactieslaatste update:23 jan 2013

Goede stal, maar te weinig licht

Boerderij neemt de komende weken de stalbouw van melkvee- en varkensbedrijven onder de loep. Dit keer het melkveebedrijf van maatschap Kolthoff in Erica (Dr.). "De stal en zeker de melkcarrousel bevallen zeer goed, maar de lichtinval kon beter."

Foto

 • Jorg Kolthoff (26), Marjo Nooteboom (23) en Jan Kolthoff (60) staan voor de 100 meter lange 3+2-ligboxenstal die ze twee jaar geleden lieten bouwen. Niet op de foto staat Wilma Kolthoff (56).Foto: Koos Groenewold, tekst: Theo Brummelaar

  Jorg Kolthoff (26), Marjo Nooteboom (23) en Jan Kolthoff (60) staan voor de 100 meter lange 3+2-ligboxenstal die ze twee jaar geleden lieten bouwen. Niet op de foto staat Wilma Kolthoff (56).
  Foto: Koos Groenewold, tekst: Theo Brummelaar

 • Het melkveebedrijf gezien vanaf de weg. Kolthoff heeft in totaal 190 melkkoeien, 130 stuks jongvee, 1,76 miljoen kilo quotum en 140 hectare land. Twee derde van dat land ligt direct aan huis. Ideaal om weidegang toe te passen.

  Het melkveebedrijf gezien vanaf de weg. Kolthoff heeft in totaal 190 melkkoeien, 130 stuks jongvee, 1,76 miljoen kilo quotum en 140 hectare land. Twee derde van dat land ligt direct aan huis. Ideaal om weidegang toe te passen.

 • Een overzicht van de ruime ligboxenstal. Kolthoff heeft een vergunning voor 200 melkkoeien. De foto is boven de carrouselmelkstal genomen. Rechts op de voorgrond de wachtruimte waar 220 koeien in kunnen. Links ervan bevinden zich alle separatiehokken. Alle koeien die extra aandacht nodig hebben, staan voor in de stal. Overzichtelijk, vindt de veehouder.

  Een overzicht van de ruime ligboxenstal. Kolthoff heeft een vergunning voor 200 melkkoeien. De foto is boven de carrouselmelkstal genomen. Rechts op de voorgrond de wachtruimte waar 220 koeien in kunnen. Links ervan bevinden zich alle separatiehokken. Alle koeien die extra aandacht nodig hebben, staan voor in de stal. Overzichtelijk, vindt de veehouder.

 • De afgelopen twee jaar heeft Kolthoff niet stilgezeten. De veestapel groeide flink, van 130 naar 190 melkkoeien. Toch wil de veehouder in 2015 niet zomaar 'vol gas' geven. "We willen gestaag groeien, het moet ook bij ons passen."

  De afgelopen twee jaar heeft Kolthoff niet stilgezeten. De veestapel groeide flink, van 130 naar 190 melkkoeien. Toch wil de veehouder in 2015 niet zomaar 'vol gas' geven. "We willen gestaag groeien, het moet ook bij ons passen."

 • Kolthoff boerde oorspronkelijk in Twente, in een verouderde stal met overbezetting. Nu is alles modern en is er onderbezetting. Dat is te merken in melkproductie en dierenwelzijn. De productie steeg van 8.500 naar 9.400 kilo per jaar en de antibioticakosten halveerden. Zo nam het aantal uierontstekingen fors af. Al moet daarbij aangetekend worden dat Kolthoff ook duidelijk inzet op preventie. Toch kwam de flinke vooruitgang als een verrassing. "We hadden niet gedacht zo snel vooruit te gaan. We hebben weinig uitval."

  Kolthoff boerde oorspronkelijk in Twente, in een verouderde stal met overbezetting. Nu is alles modern en is er onderbezetting. Dat is te merken in melkproductie en dierenwelzijn. De productie steeg van 8.500 naar 9.400 kilo per jaar en de antibioticakosten halveerden. Zo nam het aantal uierontstekingen fors af. Al moet daarbij aangetekend worden dat Kolthoff ook duidelijk inzet op preventie. Toch kwam de flinke vooruitgang als een verrassing. "We hadden niet gedacht zo snel vooruit te gaan. We hebben weinig uitval."

 • Een puntje van kritiek is er voor de 3 meter brede lichtstraat in de nok van de stal. Achteraf had Kolthoff liever een bredere lichtstraat gehad. Nu is het vaak te donker in de stal.

  Een puntje van kritiek is er voor de 3 meter brede lichtstraat in de nok van de stal. Achteraf had Kolthoff liever een bredere lichtstraat gehad. Nu is het vaak te donker in de stal.

 • Een optie is meer licht via de ventilatiegordijnen. De huidige grijze zeilen zijn voor 98 procent dicht. Ook dat helpt niet mee. De zeilen zijn weliswaar vorstvrij, maar er komt onvoldoende licht binnen.

  Een optie is meer licht via de ventilatiegordijnen. De huidige grijze zeilen zijn voor 98 procent dicht. Ook dat helpt niet mee. De zeilen zijn weliswaar vorstvrij, maar er komt onvoldoende licht binnen.

 • Een overzicht van de melkcarrousel: een 42 stands buitenmelker. Van deze melkstal heeft Kolthoff nog geen seconde spijt gehad. Het arbeidsgemak en -plezier is groot. Eén persoon melkt de koeien in slechts één uur. Twee jaar geleden dacht Kolthoff nog dat dit anderhalf uur zou zijn. Naast de melkproductie zijn andere cijfers ook goed. De vet- en eiwitgehaltes stegen respectievelijk met 0,13 en 0,07 procent.

  Een overzicht van de melkcarrousel: een 42 stands buitenmelker. Van deze melkstal heeft Kolthoff nog geen seconde spijt gehad. Het arbeidsgemak en -plezier is groot. Eén persoon melkt de koeien in slechts één uur. Twee jaar geleden dacht Kolthoff nog dat dit anderhalf uur zou zijn. Naast de melkproductie zijn andere cijfers ook goed. De vet- en eiwitgehaltes stegen respectievelijk met 0,13 en 0,07 procent.

 • De nok boven de melkstal is nu niet helemaal afsluitbaar. Daardoor blijft de warmte niet goed hangen. Het is geen groot probleem, maar Kolthoff had dat nu wel anders gedaan.

  De nok boven de melkstal is nu niet helemaal afsluitbaar. Daardoor blijft de warmte niet goed hangen. Het is geen groot probleem, maar Kolthoff had dat nu wel anders gedaan.

 • De melkstal zelf is voorzien van vloerverwarming. Dat bevalt prima. Het gedeelte daar omheen heeft geen vloerverwarming. Dat was best praktisch geweest. Ook had de melkput een paar centimeter dieper gekund. De dumpemmers hangen nu niet altijd even handig.

  De melkstal zelf is voorzien van vloerverwarming. Dat bevalt prima. Het gedeelte daar omheen heeft geen vloerverwarming. Dat was best praktisch geweest. Ook had de melkput een paar centimeter dieper gekund. De dumpemmers hangen nu niet altijd even handig.

 • Het spraysysteem in de melkcarrousel pakt goed uit. Het blijkt een prima werkbaar systeem, al waren er in het begin een paar kleine storingen.

  Het spraysysteem in de melkcarrousel pakt goed uit. Het blijkt een prima werkbaar systeem, al waren er in het begin een paar kleine storingen.

 • Een overzicht van de wachtruimte, gezien vanaf de melkcarrousel. De wachtruimte kan maximaal 220 koeien herbergen. Die had volgens Kolthoff misschien wel iets groter gekund. Zeker met het oog op de toekomst.

  Een overzicht van de wachtruimte, gezien vanaf de melkcarrousel. De wachtruimte kan maximaal 220 koeien herbergen. Die had volgens Kolthoff misschien wel iets groter gekund. Zeker met het oog op de toekomst.

 • De wachtruimte uitbreiden wordt nu lastiger door deze spant. Die staat het elektrische opdrijfhek in de weg.

  De wachtruimte uitbreiden wordt nu lastiger door deze spant. Die staat het elektrische opdrijfhek in de weg.

 • Kolthoff had graag een extra vorstvrije opslagruimte naast het tanklokaal gewild. Nu moet hij bijvoorbeeld dozen met reinigingsspullen in de kapschuur of bij koud weer in dit tanklokaal zetten. Dat is niet optimaal.

  Kolthoff had graag een extra vorstvrije opslagruimte naast het tanklokaal gewild. Nu moet hij bijvoorbeeld dozen met reinigingsspullen in de kapschuur of bij koud weer in dit tanklokaal zetten. Dat is niet optimaal.

 • Een handigheidje: de stal is voorzien van acht kranen. Kolthoff kan overal even zijn laarzen afspuiten.

  Een handigheidje: de stal is voorzien van acht kranen. Kolthoff kan overal even zijn laarzen afspuiten.

 • In het jongveegedeelte heeft de veehouder platen met daarboven stro achter de kalveren geplaatst. Hierdoor vangen de jonge dieren veel minder wind. Bovendien is het stro meteen in de buurt.

  In het jongveegedeelte heeft de veehouder platen met daarboven stro achter de kalveren geplaatst. Hierdoor vangen de jonge dieren veel minder wind. Bovendien is het stro meteen in de buurt.

 • De voersilo’s van Kolthoff staan op mestplaten. Het mestwater loopt nu nog te vaak af tot onder de silo’s. Het gevolg is dat de voerleverancier met natte voeten staat. Om dat te voorkomen gaat de veehouder op korte termijn een muurtje plaatsen.

  De voersilo’s van Kolthoff staan op mestplaten. Het mestwater loopt nu nog te vaak af tot onder de silo’s. Het gevolg is dat de voerleverancier met natte voeten staat. Om dat te voorkomen gaat de veehouder op korte termijn een muurtje plaatsen.

 • Met een groot huiskavel van 100 hectare past Kolthoff weidegang toe. In dat kader heeft hij onlangs een nieuw kavelpad van 450 meter aan laten leggen.

  Met een groot huiskavel van 100 hectare past Kolthoff weidegang toe. In dat kader heeft hij onlangs een nieuw kavelpad van 450 meter aan laten leggen.

Laatste reacties

 • Demeter Griend

  Mooi bedrijf, met te weinig lichtintensiteit loopt de tochtigheid ook terug. Dit omdat de dieren minder hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.

 • info104

  Je kan altijd wel een negatief iets vinden,maar menigeen zou wel een stal als deze willen, je kan zeggen wat je wil ,het is een prachtige stal

 • stefvanbergen

  jaa maar een extra lichtstraat is zo geregeld zou ik zeggen. een rij golfplaten eraf en lichtplaten ero voor in de plaats

 • stefvanbergen

  onee dat kan niet het zijn panelen zie ik sorry voorde reactie

 • josrodenburg

  een boer die eerlijk over de nieuwbouw praat, en we weten het allemaal je moet een stal 2 keer bouwen voor dat ie perfect is en da nog...

 • Demeter Griend

  Je hebt gelijk. Zou dat ook zo met vrouwen zijn...
  Ha, Ha, ha

 • martensDLD

  Mooie stal.maar al met al niet goed genoeg doorgedacht,als je zoiets nieuw zet,en dan vergeet dat men ooit eens wil uitbrijden,en de silos tussen de mest staan,vraag ik me echt af wie dit bedacht heeft?

 • Sjaak

  Wat ik zo goed vind aan deze boerderij, is dat de veebezetting goed in balans is.
  De grootte van de stallen en het koppel vee past mooi bij de oppervlakte land. Hier in Brabant worden dergelijke stallen gebouwd op boerderijtjes van 20-25 ha land....vragen om problemen!
  Vind het ook onbegrijpelijk, dat banken, die zich maatschappelijk dan zo betrokken voelen, dergelijke opzetten financieren!

 • Duenk

  Ha Jorg, ziet er goed uit man!

 • Stratego Slimlicht

  Te Weinig licht in bestaande stallen is eigenlijk overal van toepassing. Wij zijn nu al zeker 2 jaar met onderzoek bezig met betrekking tot verlichting in de bestaande stallen en hebben nu 3 modules voor uitvoering geschikt gemaakt. Dat zijn >60 lux, bestaande handhaven met HFT5 of LED, >120 lux bestaande handhaven en uitbreiden met onze Ledmatrix van 130lm/ p/watt en als laatste >180 lux compleet vernieuwen met onze ledmatrixen.

  Stuur uw mailnaar info@strategoslimlicht.nl voor informatie.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.