Rundveehouderij

Foto & video 24 reactieslaatste update:20 feb 2013

Eerste luchtwasser op ligboxenstal

Marius Gunnink plaatste als eerste melkveehouder een luchtwasser op zijn nieuwe ligboxenstal. Door verlaging van de ammoniakuitstoot kon hij zijn melkveebedrijf in een Natura 2000-gebied toch uitbreiden.

Foto

 • Melkveehouder Marius Gunnink (47) in Kampen (Ov.) plaatste als eerste melkveehouder een luchtwasser op zijn nieuwe ligboxenstal. Door verlaging van de ammoniakuitstoot kan het melkveebedrijf in Natura 2000-gebied uitbreiden en kan Gunnink in maatschap met zijn vrouw Riëtte (46) en zoon Willem (22) groeien van 80 naar 170 melkkoeien.

  Melkveehouder Marius Gunnink (47) in Kampen (Ov.) plaatste als eerste melkveehouder een luchtwasser op zijn nieuwe ligboxenstal. Door verlaging van de ammoniakuitstoot kan het melkveebedrijf in Natura 2000-gebied uitbreiden en kan Gunnink in maatschap met zijn vrouw Riëtte (46) en zoon Willem (22) groeien van 80 naar 170 melkkoeien.

  Foto: Koos Groenewold
 • Links naast de oude ligboxenstal is de nieuwe stal geplaatst met 90 extra ligboxen. Aan de achterkant van de nieuwe stal bevindt zich de luchtwasser.

  Links naast de oude ligboxenstal is de nieuwe stal geplaatst met 90 extra ligboxen. Aan de achterkant van de nieuwe stal bevindt zich de luchtwasser.

  Foto: Koos Groenewold
 • In de zomer van 2012 is de chemische luchtwasser van Agro Air Concepts (AAC) in Meijel (L) geplaatst. Vanaf eind 2012 is de wasser operationeel.

  In de zomer van 2012 is de chemische luchtwasser van Agro Air Concepts (AAC) in Meijel (L) geplaatst. Vanaf eind 2012 is de wasser operationeel.

  Foto: Koos Groenewold
 • De familie Gunnink ontving een financiële bijdrage op de investering in de wasser van de Stadserven, eigenaar van de gronden op het Kampereiland. Zij wil samen met de provincie Overijssel met haar project Weidse Waarden duurzame landbouw in dit gebied stimuleren.

  De familie Gunnink ontving een financiële bijdrage op de investering in de wasser van de Stadserven, eigenaar van de gronden op het Kampereiland. Zij wil samen met de provincie Overijssel met haar project Weidse Waarden duurzame landbouw in dit gebied stimuleren.

  Foto: Koos Groenewold
 • Aanblik van de luchtwasser in de stal.

  Aanblik van de luchtwasser in de stal.

  Foto: Koos Groenewold
 • Om de ammoniakuitstoot uit de stal zoveel mogelijk te beperken, zijn gaten en kieren in het damwandprofiel zo veel mogelijk dichtgemaakt.

  Om de ammoniakuitstoot uit de stal zoveel mogelijk te beperken, zijn gaten en kieren in het damwandprofiel zo veel mogelijk dichtgemaakt.

  Foto: Koos Groenewold
 • In de zijgevels zijn transparante platen gemonteerd voor veel daglicht in de stal. Het onderste deel is vast, erboven is een beweegbaar deel geplaatst waarmee Gunnink de ventilatie kan regelen.

  In de zijgevels zijn transparante platen gemonteerd voor veel daglicht in de stal. Het onderste deel is vast, erboven is een beweegbaar deel geplaatst waarmee Gunnink de ventilatie kan regelen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Ook de brede lichtstraat in de nok zorgt voor een lichte stal en een prettig werkklimaat.

  Ook de brede lichtstraat in de nok zorgt voor een lichte stal en een prettig werkklimaat.

  Foto: Koos Groenewold
 • Tussen de lagere oude ligboxenstal en de nieuwe hogere stal is een extra ventilator geplaatst, om de lucht vanuit de oude stal naar de wasser te verplaatsen.

  Tussen de lagere oude ligboxenstal en de nieuwe hogere stal is een extra ventilator geplaatst, om de lucht vanuit de oude stal naar de wasser te verplaatsen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Onder de luchtwasser is een afsluitbare ruimte gemaakt voor het opslagvat met zwavelzuur.

  Onder de luchtwasser is een afsluitbare ruimte gemaakt voor het opslagvat met zwavelzuur.

  Foto: Koos Groenewold
 • Vanaf de buitenkant is de luchtwasser via een trap te bereiken.

  Vanaf de buitenkant is de luchtwasser via een trap te bereiken.

  Foto: Koos Groenewold
 • In de luchtwasser is rechts het waspakket te zien en bovenin zuigen twee ventilatoren de stallucht aan door het waspakket heen.

  In de luchtwasser is rechts het waspakket te zien en bovenin zuigen twee ventilatoren de stallucht aan door het waspakket heen.

  Foto: Koos Groenewold
 • In de regelkast van de luchtwasser kan Marius Gunnink zien hoeveel water de wasser gebruikt en hoeveel spuiwater er uit komt. Het spuiwater is het spoelwater waarin de ammoniak uit de stal is gebonden.

  In de regelkast van de luchtwasser kan Marius Gunnink zien hoeveel water de wasser gebruikt en hoeveel spuiwater er uit komt. Het spuiwater is het spoelwater waarin de ammoniak uit de stal is gebonden.

  Foto: Koos Groenewold
 • Links de tank waarin het spuiwater wordt opgevangen. Gunnink gebruikt het spuiwater als meststof voor zijn grasland, omdat dit veel opgelost ammoniumsulfaat bevat. Dat bespaart jaarlijks circa €2.500 aan kunstmest.

  Links de tank waarin het spuiwater wordt opgevangen. Gunnink gebruikt het spuiwater als meststof voor zijn grasland, omdat dit veel opgelost ammoniumsulfaat bevat. Dat bespaart jaarlijks circa €2.500 aan kunstmest.

  Foto: Koos Groenewold
 • Voor de veiligheid is naast de bevoorrading van het vat met zwavelzuur een douche gemaakt, om bij morsen van zwavelzuur dit snel te kunnen afspoelen.

  Voor de veiligheid is naast de bevoorrading van het vat met zwavelzuur een douche gemaakt, om bij morsen van zwavelzuur dit snel te kunnen afspoelen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Aan de voorkant van de stallen is een nieuwe melktank buiten geplaatst. Op de plek van de oude melkstal en melklokaal staan nu twee melkrobots.

  Aan de voorkant van de stallen is een nieuwe melktank buiten geplaatst. Op de plek van de oude melkstal en melklokaal staan nu twee melkrobots.

  Foto: Koos Groenewold
 • De familie Gunnink koos in de nieuwe ligboxenstal voor twee Fullwood-melkrobots om arbeid te besparen. Deze vervangen de oude 2x7 visgraatmelkstal.

  De familie Gunnink koos in de nieuwe ligboxenstal voor twee Fullwood-melkrobots om arbeid te besparen. Deze vervangen de oude 2x7 visgraatmelkstal.

  Foto: Koos Groenewold
 • Uit ammoniakmetingen in de proefstal moet blijken of mechanisch ventileren in combinatie met een luchtwasser ook voor melkveebedrijven voldoende luchtverversing oplevert.

  Uit ammoniakmetingen in de proefstal moet blijken of mechanisch ventileren in combinatie met een luchtwasser ook voor melkveebedrijven voldoende luchtverversing oplevert.

  Foto: Koos Groenewold
 • De nieuwe ligboxenstal van familie Gunnink is ruim opgezet, met veel aandacht voor milieu en dierenwelzijn. De stal voldoen dan ook aan de Maatlat Duurzame Veehouderij.

  De nieuwe ligboxenstal van familie Gunnink is ruim opgezet, met veel aandacht voor milieu en dierenwelzijn. De stal voldoen dan ook aan de Maatlat Duurzame Veehouderij.

  Foto: Koos Groenewold
 • De koeien van Gunnink liggen in ruime ligboxen op matrassen met zaagsel.

  De koeien van Gunnink liggen in ruime ligboxen op matrassen met zaagsel.

  Foto: Koos Groenewold

Laatste reacties

 • bertes

  dom dom dom.
  nu kan je uitbreiden, omdat er geen systeem is. als die er straks wel is. moet iedereen eraan. daar gaat de kostprijs. en ammoniak is nog niet eens schadelijk.
  gewoon lobby. dat ondernemers veel geld verknallen. goed voor de economie

 • daantje

  wasse neus
  de stal staat gewoon in contact met de buiten lucht
  dit is echt onzin
  en geld verkwistend

 • jorgkolthoff

  Voordeel van dit systeem is dat je traditionele roosters kunt leggen en op papier 75% ammoniak reduceert. Dit betekend kansen voor uitbreiding wanneer je last hebt met ammoniak.
  Ik denk dat de luchtwasser in aanschaf niet veel duurder is dan roosters die meer dan 100 euro per vierkante meter kosten. Vraag mij alleen af hoeveel stroom je verbruikt en hoe het klimaat is in de zomer als het warm is.
  Krijg je met de luchtwasser ook spuiwater zodat je kunt besparen op Kunstmest? Dit maakt de extra stroomkosten misschien weer relatief.

 • Hogman1

  plaatjes kijken en LEZEN in het vervolg

 • gjcamps

  Ik ben benieuwd hoelang de ventilatoren achter de wasser het volhouden, maar vergunning is binnen dus .... deuren open en natuurlijke ventilatie kan altijd nog.

 • drientje

  En dit is toch helemaal niet vergelijkbaar met de varkenshouderij???????
  Hoeveel grootheidswaanzin kan en sector hebben.

 • Bison

  Lekker dat gejank van die ventilators,..al hij er mee opschiet is 2500 euro in kunstmest per jaar,..zal wel meer kosten in electra alleen om die krengen aan te drijven.

  Van 80 naar 170 koeien,..Hij heeft nog niet genoeg werk zeker?.
  De melkprijs is zeker nog te hoog,ja dan moet men meer melk produceren om dat omlaag te krijgen.
  Zal wel lukken zo.LOL

 • VanBuren

  Hier zat ik op te wachten. Eindelijk geen gladde vloeren meer! Ook ideaal dat een luchtwasser van de ammoniak-emissie kunstmest maakt. Vloeren met flappen maken van de emissie extra mest doordat de ammoniak in de mestkleder blijft. En mest hebben we al genoeg.

 • pieter p

  @bison

  Daar heb je gelijk in, ik snap het ook niet waar die drang weg komt om veel meer koeien te melken om nog minder over te houden.

 • W Geverink

  Meer koeien melken kan op dit moment alleen als je meer quotum koopt. Omdat Gunnink meer gaat melken gaat iemand anders minder melken. Er wordt dus niet meer melk geproduceerd. Verder is koeien melken iets heel nederlands. Kijk naar hoeveel van oorsprong niet Nederlanse melkveehouders er nog zijn in het Engels talige gedeelte van Canada. Bijna niemand. De Canadezen stoppen met melken omdat ze meer willen genieten van het leven (en ik geef ze geen ongelijk). Dat de Hollanders een leven van melken en het vastzitten aan het bedrijf volhouden is denk ik omdat de koeien en het melken hun leven zijn. (en omdat er hier in Canada heel goed aan verdiend wordt)

 • jan1

  Beste Jorkolthoff,
  Het gebruik van spuiwater is maar enige jaren toepasbaar. Als je het jaar op jaar gaat doen , kun je problemen verwachten en zijn de kosten vele malen hoger dan wat je verdient met het gebruik van spuiwater. Verder moet je ook direct kijken hoeveel kalk je extra moet bemesten , dit omdat de PH van de grond sterk daalt. Verder is het aandeel zwavel wat je aanvoert op de grond veel te hoog.

 • marten87

  Ik kan me echt ergeren aan mensen die roepen van dom dom dom en dergelijk opmerkingen. Hou je gewoon stil, als je alleen maar kan zeuren over kostprijzen en dat alles onzin is wat je zelf niet hebt..

  jan1, goede reactie! Duidelijk antwoord op een vraag waar ik ook mee zat.

 • daantje

  marten 87 we zullen zien wat er van komt

 • jorgkolthoff

  bedank voor je reactie jan1 ik hoorde laatst dat spuiwater in duitsland geen verzurende werking heeft omdat ze daar andere (zuren of iets dergelijks) mogen gebruiken weet niet precies hoe ze het daar doen spui water wordt volgens mij ook wel verhandeld door mesttransporteurs

 • hansvanbergen

  Als de temperatuur boven nul komt moeten de gordijnen open en zuigt de luchtwasser voornamelijk buitenlucht aan. De apparatuur is dan volkomen zinloos.

 • Jurgen Schrama

  Meneer heeft in ieder geval zijn uitbreidingsvergunning binnen, de rest en de nadelen zijn bijzaak geworden voor hem toch.

 • diekmann

  In het voorjaar snel de koeien naar buiten dat is het beste.
  'als het weer het toelaat natuurlijk'.
  Veehouderij moet geen industrie worden.

 • VanBuren

  Met luchtwasser is weidegang toe te passen. De emissie is dan zelfs lager.

 • minasblunders1

  Da's net zoiets als die hygiënesluis aan de voorkant. De koeien lopen er aan de achterkant gewoon uit. Lachen joh, zo'n kenniseconomie.

 • leo,s vriend

  minasblunders,Jij hebt echt geen kennis van zaken he?

 • abtje

  in ieder geval een beter systeem dan onderdruk onder de roosters en die lucht door de luchtwasser trekken

 • minasblunders1

  Nee Menkhorst, totaal niet. Dat laat ik graag aan de 'deskundigen' over.

 • aarthamstra1

  Wij hebben jaren de top 10 aangevoerd in de provincie Gelderland , nu hebben we op 16 vierkante meter een laag van een meter hei liggen daar word de lucht nu door geblazen. het stank probleem is nu volledig opgelost. als je daar over nadenkt ben je blij dat je de overlast naar de (directe) buren hebt opgelost. Maak me boos als ik bedenk dat 16 cub hei met de werking van de bacteriën er in, alle ongerechtigheden voor honderd procent opeten. Niet uit te rekenen hoeveel de natuur aan kan ,Het is een grote leugen.Wie en waarom, ???????????
  Nu hebben die walgelijke WUR mensen gefinancierd door ZLTO bedacht dat de regenworm de grote veroorzaker is van de CO2 uitstoot. De veroorzaker van de op warming van de aarde aldus . DIE IN WERKLIJKHEID AL ZO'N 20 jaar stabiel is. Wie stopt dit. Wie verdient hier aan. Welk doel ????

 • minasblunders1

  De geldstromen moeten blijven bestaan Hamstra. Geld, daar draait het allemaal om. Processen in de natuur...? Nooit van gehoord.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.