Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Biologisch boeren tussen dijk, stad en IJssel (2)

Boerderij gaat de komende maanden een bijzondere stalbouw volgen. Die van een biologisch duurzaam melkveebedrijf middenin de uiterwaarden van de rivier de IJssel en vlakbij de stad Deventer. Dit is deel 2: onderkeldering, een winters landschap en een bouw die door het weer tijdelijk stil ligt.

Foto

 • Bioboerin Annette Harberink (34) gaat samen met Stichting IJssellandschap, waarvan ze grond en gebouwen pacht, een bijzonder avontuur aan. De bouw van een biologisch duurzaam melkveebedrijf genaamd Natuurderij Keizersrande. De locatie is zeer fraai en allesbehalve standaard: op een terp in de uiterwaarden van de rivier de IJssel en op een steenworp afstand van de stad Deventer. Op het nieuwe bedrijf doet Harberink straks zowel aan productie als beheer, want in dit unieke en innovatieve project komen landbouw (melkveehouderij), ecologie, recreatie, educatie én economie samen.Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar

  Bioboerin Annette Harberink (34) gaat samen met Stichting IJssellandschap, waarvan ze grond en gebouwen pacht, een bijzonder avontuur aan. De bouw van een biologisch duurzaam melkveebedrijf genaamd Natuurderij Keizersrande. De locatie is zeer fraai en allesbehalve standaard: op een terp in de uiterwaarden van de rivier de IJssel en op een steenworp afstand van de stad Deventer. Op het nieuwe bedrijf doet Harberink straks zowel aan productie als beheer, want in dit unieke en innovatieve project komen landbouw (melkveehouderij), ecologie, recreatie, educatie én economie samen.
  Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar

 • Een overzicht van de nieuwe bedrijfslocatie, gezien vanaf de IJssel. Alle gebouwen komen op een terp te liggen. Een paar honderd meter achter het bos ligt Deventer. De bomen uit dit bos worden straks voor de stal en de hoeve op het melkveebedrijf gebruikt. Het duurzame bedrijf is daarmee echt onderdeel van het landschap.

  Een overzicht van de nieuwe bedrijfslocatie, gezien vanaf de IJssel. Alle gebouwen komen op een terp te liggen. Een paar honderd meter achter het bos ligt Deventer. De bomen uit dit bos worden straks voor de stal en de hoeve op het melkveebedrijf gebruikt. Het duurzame bedrijf is daarmee echt onderdeel van het landschap.

 • De stal, die straks plaats biedt aan 80 melkkoeien en 7 meter boven NAP ligt, is inmiddels deels onderkelderd (alleen de wachtruimte) en de mestplaat is voorzien van vlechtwerk. Er ligt een emissiearme Veld-V-roostervloer op. Volgens Harberink hebben de koeien daarmee de meeste grip op de licht oplopende vloer.

  De stal, die straks plaats biedt aan 80 melkkoeien en 7 meter boven NAP ligt, is inmiddels deels onderkelderd (alleen de wachtruimte) en de mestplaat is voorzien van vlechtwerk. Er ligt een emissiearme Veld-V-roostervloer op. Volgens Harberink hebben de koeien daarmee de meeste grip op de licht oplopende vloer.

 • Dwars op de stal liggen de terugloopgang en de melkput overigens al klaar.

  Dwars op de stal liggen de terugloopgang en de melkput overigens al klaar.

 • Harberink gaat zoveel mogelijk gebruik maken van stalmest. De strostal biedt niet alleen veel koecomfort, de vaste mest past ook goed binnen de natuurdoelstellingen. Op het bedrijf is ook al een begin gemaakt met de mestplaat van 600 vierkante meter.

  Harberink gaat zoveel mogelijk gebruik maken van stalmest. De strostal biedt niet alleen veel koecomfort, de vaste mest past ook goed binnen de natuurdoelstellingen. Op het bedrijf is ook al een begin gemaakt met de mestplaat van 600 vierkante meter.

 • De mestplaat ligt op één oor. Zo loopt het lekwater uit de mest uit in de mestkelder

  De mestplaat ligt op één oor. Zo loopt het lekwater uit de mest uit in de mestkelder

 • Nieuw vlechtwerk ligt klaar. Er moet nog aardig wat bewapend worden.

  Nieuw vlechtwerk ligt klaar. Er moet nog aardig wat bewapend worden.

 • De kraan is met dit weer niet in gebruik, de betonkogel ziet werkloos toe.

  De kraan is met dit weer niet in gebruik, de betonkogel ziet werkloos toe.

 • Aan de achterkant van de stal stort een vaste schuif de mest straks op een rondgaande ketting. De dikke stromest gaat omhoog via een afvoergoot en komt zo op de mestplaat terecht. De dunne mest stroomt in de kelder onder de mestplaat.

  Aan de achterkant van de stal stort een vaste schuif de mest straks op een rondgaande ketting. De dikke stromest gaat omhoog via een afvoergoot en komt zo op de mestplaat terecht. De dunne mest stroomt in de kelder onder de mestplaat.

 • De werkzaamheden liggen door het winterse weer voorlopig even stil.

  De werkzaamheden liggen door het winterse weer voorlopig even stil.

 • De uiterwaarden van de IJssel liggen vlak achter de muren van het melkveebedrijf. Deze muren, die het bedrijf tegen hoog water moeten beschermen, zijn van beton, maar zijn voorzien van een kleurtje en hebben een houtmotief.

  De uiterwaarden van de IJssel liggen vlak achter de muren van het melkveebedrijf. Deze muren, die het bedrijf tegen hoog water moeten beschermen, zijn van beton, maar zijn voorzien van een kleurtje en hebben een houtmotief.

 • Mooie winterse plaatjes van de IJssel.

  Mooie winterse plaatjes van de IJssel.

 • Het bouwterrein wordt na afloop weer afgesloten. Het is wachten op zachter weer voordat de werkzaamheden verder kunnen gaan.

Boerderij.nl blijft de stalbouw de komende maanden op de voet volgen. Naar verwachting is het biologisch duurzame melkveebedrijf eind mei 2013 opgeleverd.

  Het bouwterrein wordt na afloop weer afgesloten. Het is wachten op zachter weer voordat de werkzaamheden verder kunnen gaan. Boerderij.nl blijft de stalbouw de komende maanden op de voet volgen. Naar verwachting is het biologisch duurzame melkveebedrijf eind mei 2013 opgeleverd.

Eén reactie

 • Bison

  Groot hangslot op een dikke ketting,..Dieven zijn niet zo bang van een beetje kou zeker.
  Maar ja,..die komen zeker niet in aanmerking voor een vorst verlet uitkering.lol

  Ik vind wel dat die stal onverantwoord dicht bij het water komt.
  Hier in Canada zou je zo'n bedrijf niet neer mogen zetten binnen 300 meter van een waterloop of rivier.

Of registreer je om te kunnen reageren.