Rundveehouderij

Foto & video 10 reacties

Biologisch boeren tussen dijk, stad en IJssel

Boerderij gaat de komende maanden een bijzondere stalbouw volgen. Die van een biologisch duurzaam melkveebedrijf middenin de uiterwaarden van de rivier de IJssel en vlakbij de stad Deventer. Dit is deel 1: de laatste voorbereidingen voor de bouw.

Foto

 • Bioboerin Annette Harberink (34) gaat samen met Stichting IJssellandschap, waarvan ze grond en gebouwen pacht, een bijzonder avontuur aan. De bouw van een biologisch duurzaam melkveebedrijf genaamd Natuurderij Keizersrande. De locatie is zeer fraai en allesbehalve standaard: op een terp in de uiterwaarden van de rivier de IJssel en op een steenworp afstand van de stad Deventer. Op het nieuwe bedrijf doet Harberink straks zowel aan productie als beheer, want in dit unieke en innovatieve project komen landbouw (melkveehouderij), ecologie, recreatie, educatie én economie samen.Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar

  Bioboerin Annette Harberink (34) gaat samen met Stichting IJssellandschap, waarvan ze grond en gebouwen pacht, een bijzonder avontuur aan. De bouw van een biologisch duurzaam melkveebedrijf genaamd Natuurderij Keizersrande. De locatie is zeer fraai en allesbehalve standaard: op een terp in de uiterwaarden van de rivier de IJssel en op een steenworp afstand van de stad Deventer. Op het nieuwe bedrijf doet Harberink straks zowel aan productie als beheer, want in dit unieke en innovatieve project komen landbouw (melkveehouderij), ecologie, recreatie, educatie én economie samen.
  Foto: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar

 • Vanaf de IJsseldijk, tussen Deventer en Zwolle, is het Natuurderij-project nu al moeilijk te missen. De toegangsweg vanaf de dijk is al aangelegd. Deventer ligt zeer dichtbij. Vanaf het einde van de bebouwde kom is het slechts een paar honderd meter tot de afslag op de dijk.

  Vanaf de IJsseldijk, tussen Deventer en Zwolle, is het Natuurderij-project nu al moeilijk te missen. De toegangsweg vanaf de dijk is al aangelegd. Deventer ligt zeer dichtbij. Vanaf het einde van de bebouwde kom is het slechts een paar honderd meter tot de afslag op de dijk.

 • Een overzicht van de plek waar de komende maanden het biologisch dynamische melkveebedrijf pal langs de IJssel gebouwd wordt. Een bijzonder project met een gesloten kringloop en veel nevenactiviteiten. Harberink is er trots op. "Dit was dé plek die ik voor ogen had. De potentie van het gebied is enorm. Een divers landschap, smakelijke lage uiterwaarden, overal landschapselementen en een goede toegankelijkheid voor mensen uit de stad."

  Een overzicht van de plek waar de komende maanden het biologisch dynamische melkveebedrijf pal langs de IJssel gebouwd wordt. Een bijzonder project met een gesloten kringloop en veel nevenactiviteiten. Harberink is er trots op. "Dit was dé plek die ik voor ogen had. De potentie van het gebied is enorm. Een divers landschap, smakelijke lage uiterwaarden, overal landschapselementen en een goede toegankelijkheid voor mensen uit de stad."

 • Het is nu nog een kale vlakte, maar op dit bouwblok van 1,2 hectare verrijst straks Natuurderij Keizersrande. Opvallend is dat alle gebouwen (een langgerekte grotendeels houten hoeve, een veeschuur en andere bijgebouwen) op een terp komen te staan. Precies op de rand van de hoge en lage uiterwaard. In totaal kan Harberink hier 80 melkkoeien houden.

  Het is nu nog een kale vlakte, maar op dit bouwblok van 1,2 hectare verrijst straks Natuurderij Keizersrande. Opvallend is dat alle gebouwen (een langgerekte grotendeels houten hoeve, een veeschuur en andere bijgebouwen) op een terp komen te staan. Precies op de rand van de hoge en lage uiterwaard. In totaal kan Harberink hier 80 melkkoeien houden.

 • Medewerkers van het bouwbedrijf zijn druk in de weer met de laatste graafwerkzaamheden. Aangezien er op een terp gebouwd wordt, luistert dat zeer nauw.

  Medewerkers van het bouwbedrijf zijn druk in de weer met de laatste graafwerkzaamheden. Aangezien er op een terp gebouwd wordt, luistert dat zeer nauw.

 • Het bedrijf staat op en terp en kent verschillende hoogtes. Zo komt de stal 7 en het woonhuis 7,5 meter boven NAP te liggen. De kuil bevindt zich 6,5 meter boven NAP. Het bouwblok bestaat daarmee uit drie etages.

  Het bedrijf staat op en terp en kent verschillende hoogtes. Zo komt de stal 7 en het woonhuis 7,5 meter boven NAP te liggen. De kuil bevindt zich 6,5 meter boven NAP. Het bouwblok bestaat daarmee uit drie etages.

 • Een overzicht van de bouwlocatie, gezien vanaf de rivier de IJssel. Het hoogteverschil is goed te zien. De muren moeten het bedrijf eventueel beschermen tegen hoog water.

  Een overzicht van de bouwlocatie, gezien vanaf de rivier de IJssel. Het hoogteverschil is goed te zien. De muren moeten het bedrijf eventueel beschermen tegen hoog water.

 • Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de bedrijfsvoering van Harberink. Dat geldt ook voor de muren. Speciaal materiaal is gebruikt.

  Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de bedrijfsvoering van Harberink. Dat geldt ook voor de muren. Speciaal materiaal is gebruikt.

 • Het bedrijf ligt aan de kant van de dijk pal aan een bos. Belangrijke voorwaarde voor de stalbouw is dat er voldoende landschapselementen in terugkomen. Zie ook foto 11.

  Het bedrijf ligt aan de kant van de dijk pal aan een bos. Belangrijke voorwaarde voor de stalbouw is dat er voldoende landschapselementen in terugkomen. Zie ook foto 11.

 • In het project Natuurderij Keizersrande staat landbouw in dienst van natuur en landschap. Economie is dus niet Harberinks enige zorg. Haar grazende koeien moeten straks de begroeiing in de uiterwaarde laag houden en zo waterveiligheid waarborgen. Daarnaast wordt niet alle grond in dezelfde mate begraasd, bemest en bemaaid. Dat moet biodiversiteit stimuleren. Ook qua duurzaamheid (strobedstallen, landschappelijke inpassing en recreatie en educatie (wandelpaden) moet en wil de bioboerin aan extra voorwaarden voldoen.

  In het project Natuurderij Keizersrande staat landbouw in dienst van natuur en landschap. Economie is dus niet Harberinks enige zorg. Haar grazende koeien moeten straks de begroeiing in de uiterwaarde laag houden en zo waterveiligheid waarborgen. Daarnaast wordt niet alle grond in dezelfde mate begraasd, bemest en bemaaid. Dat moet biodiversiteit stimuleren. Ook qua duurzaamheid (strobedstallen, landschappelijke inpassing en recreatie en educatie (wandelpaden) moet en wil de bioboerin aan extra voorwaarden voldoen.

 • De toegangsweg vanaf de dijk. De bomen die voor deze weg gekapt zijn, worden straks voor de stal en de hoeve gebruikt. Letterlijk onderdeel van het landschap dus. "We bouwen zoveel mogelijk duurzaam", vertelt Harberink. We hebben ook nauwelijks metselwerk. Voor het leggen van de eerste steen moeten we dan ook nog een creatieve oplossing bedenken..."

  De toegangsweg vanaf de dijk. De bomen die voor deze weg gekapt zijn, worden straks voor de stal en de hoeve gebruikt. Letterlijk onderdeel van het landschap dus. "We bouwen zoveel mogelijk duurzaam", vertelt Harberink. We hebben ook nauwelijks metselwerk. Voor het leggen van de eerste steen moeten we dan ook nog een creatieve oplossing bedenken..."

 • Boerderij.nl gaat de stalbouw de komende maanden op de voet volgen. De verwachting is dat het biologisch duurzame melkveebedrijf eind mei 2013 opgeleverd wordt.

  Boerderij.nl gaat de stalbouw de komende maanden op de voet volgen. De verwachting is dat het biologisch duurzame melkveebedrijf eind mei 2013 opgeleverd wordt.

Laatste reacties

 • joopi

  tja je zou maar persee in de natte bagger willen boeren

 • huubjansen

  Zo ging dat vroeger ook, veeteelt op de mindere gronden.

 • snip

  uiterwaarde gronden zijn heel vruchtbaar maar akkerbouw kan niet. dat is voor een biologisch dynamisch bedrijf ook niet belangrijk. dit is een ideale grond voor boeren

 • Koeienboer

  Hoezo niet belangrijk, snip? Teelt van eiwit of juist energie rijke gewassen om zelfvoorzienend te zijn wordt door veel biologische bedrijven (en gangbaar) geprobeerd.

 • el

  De uiterwaarde lijkt niet een goede lokatie om een bedrijf op te zetten ,maar toch veel sucses.

 • Khalid en zijn maten

  Dit project word de eerste jaren waarschijnlijk weer op de benen gehouden met subsidies...

 • W Geverink

  Ik zie ook liever een melkvee bedrijf in de uiterwaarden dan natuur (lees distels zuring boterbloemen en ander onkruid) Veel succes gewenst.

 • Bison

  Die 'duurzaamheid' kan wel eens tegenvallen als het echt hoogwater word,ik hoop dat die koeien zwemles krijgen.
  300 meter van de stad zou mij te kort bij zijn,..moest 30 kilometer wezen.

 • NwZwervel

  het buurdorp wilde een buitendijkse horeca-voorziening: daar mocht nog geen paal de grond in om dat 'hoogwatervrij' te realiseren.
  waar elders tbv ruimte voor de rivier eeuwenoude boerderijen weg moeten, bouwen ze hier gewoon op een nieuwe hoge terp.
  heet zoiets voorkeursbeleid of noem je het willekeur .......

 • ed12345

  Deze dame heeft wel lef

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.