Rundveehouderij

Foto & video 7657 x bekeken

Bedrijfsscan brengt aandachtspunten aan het licht

Familie Steenbergen kreeg van Agrovision een bedrijfsscan aangeboden. De scan leverde de melkveehouders bruikbare verbeterpunten op.

Foto

 • Arend en Ina Steenbergen houden in Pesse (Dr.) 100 tot 110 melk- en kalfkoeien op 66 hectare zandgrond. Twee Merlin-melkrobots van Fullwood melken de koeien. De gemiddelde productie (rjg) is 10.248 kilo melk met 4,08 procent vet en 3,34 procent eiwit.

  Arend en Ina Steenbergen houden in Pesse (Dr.) 100 tot 110 melk- en kalfkoeien op 66 hectare zandgrond. Twee Merlin-melkrobots van Fullwood melken de koeien. De gemiddelde productie (rjg) is 10.248 kilo melk met 4,08 procent vet en 3,34 procent eiwit.

  Foto: Mark Pasveer
 • Steenbergen krijgt een risicoanalyse aangeboden door Agrovision, dat in totaal vijf van deze scans verloot onder gebruikers van Dynamisch Voeren 2.0.

  Steenbergen krijgt een risicoanalyse aangeboden door Agrovision, dat in totaal vijf van deze scans verloot onder gebruikers van Dynamisch Voeren 2.0.

  Foto: Mark Pasveer
 • De risicoanalyse bestaat voor een deel uit beoordeling van papierwerk, zoals analyse van de rantsoenen en de melkproductieregistratie. De praktijkbeoordeling begint in de afkalfstal.

  De risicoanalyse bestaat voor een deel uit beoordeling van papierwerk, zoals analyse van de rantsoenen en de melkproductieregistratie. De praktijkbeoordeling begint in de afkalfstal.

  Foto: Mark Pasveer
 • Onafhankelijk consultant Joost de Veer van Cowsultancy voert de risicoanalyse uit. Hij begint in de afkalfstal. Goed voer en voldoende drinkwater zijn van belang voor afkalvende koeien. De Veer controleert de opbrengst van de lepelbakjes en kijkt naar de reinheid van de bak.

  Onafhankelijk consultant Joost de Veer van Cowsultancy voert de risicoanalyse uit. Hij begint in de afkalfstal. Goed voer en voldoende drinkwater zijn van belang voor afkalvende koeien. De Veer controleert de opbrengst van de lepelbakjes en kijkt naar de reinheid van de bak.

  Foto: Mark Pasveer
 • Dan volgt een beoordeling van de jongste kalfjes in de eenlingboxen. De dieren staan in een flink pak stro. Als de klauwtjes niet meer te zien zijn, is het pak stro dik genoeg.

  Dan volgt een beoordeling van de jongste kalfjes in de eenlingboxen. De dieren staan in een flink pak stro. Als de klauwtjes niet meer te zien zijn, is het pak stro dik genoeg.

  Foto: Mark Pasveer
 • De kalveren in het ruim ingestrooide strohok krijgen kunstmelk via de drinkautomaat. De Veer hamert op controle van de opname van kalverbrok. Bij het afspenen moeten de kalveren 2 kilo per dag opnemen.

  De kalveren in het ruim ingestrooide strohok krijgen kunstmelk via de drinkautomaat. De Veer hamert op controle van de opname van kalverbrok. Bij het afspenen moeten de kalveren 2 kilo per dag opnemen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Het jongvee krijgt water uit een open drinkbak ter grootte van een forse emmer. Het water is makkelijk beschikbaar, maar een open bak is gevoelig voor vervuiling.

  Het jongvee krijgt water uit een open drinkbak ter grootte van een forse emmer. Het water is makkelijk beschikbaar, maar een open bak is gevoelig voor vervuiling.

  Foto: Mark Pasveer
 • De Veer schept een handvol water uit de bak en beoordeelt dit op kleur, geur, helderheid en sediment. Hier is het prima, maar Steenbergen moet de bak wel regelmatig reinigen.

  De Veer schept een handvol water uit de bak en beoordeelt dit op kleur, geur, helderheid en sediment. Hier is het prima, maar Steenbergen moet de bak wel regelmatig reinigen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Met een Kosner-tester droogt De Veer een monster van het restvoer en van het vers gevoerde rantsoen. Beide monsters komen uit op 39 à 40 procent droge stof.

  Met een Kosner-tester droogt De Veer een monster van het restvoer en van het vers gevoerde rantsoen. Beide monsters komen uit op 39 à 40 procent droge stof.

  Foto: Mark Pasveer
 • Twee verse monsters, een van het restvoer en een van het vers gevoerde rantsoen, gaan apart door de schudbox.

  Twee verse monsters, een van het restvoer en een van het vers gevoerde rantsoen, gaan apart door de schudbox.

  Foto: Mark Pasveer
 • Het resultaat van de schudbox is heel goed. Beide monsters geven een gelijke verdeling van de deeltjesgrootte. Dat wijst erop dat geen selectie plaatsvindt.

  Het resultaat van de schudbox is heel goed. Beide monsters geven een gelijke verdeling van de deeltjesgrootte. Dat wijst erop dat geen selectie plaatsvindt.

  Foto: Mark Pasveer
 • Bij de kuilen beoordeelt De Veer de ruwvoeders apart. Eerst is de maiskuil aan de beurt.

  Bij de kuilen beoordeelt De Veer de ruwvoeders apart. Eerst is de maiskuil aan de beurt.

  Foto: Mark Pasveer
 • De thermometer, die pakweg een meter diep in de kuil gestoken is, wijst uit dat er geen sprake is van broei.

  De thermometer, die pakweg een meter diep in de kuil gestoken is, wijst uit dat er geen sprake is van broei.

  Foto: Mark Pasveer
 • Terug in de stal komt de vertering van het voer aan de orde. In een zeef verzamelt De Veer mest van een gezonde koe die in de top van de productie zit.

  Terug in de stal komt de vertering van het voer aan de orde. In een zeef verzamelt De Veer mest van een gezonde koe die in de top van de productie zit.

  Foto: Mark Pasveer
 • Hij spoelt de mest uit, net zolang tot het water dat uit de zeef komt bijna blank is.

  Hij spoelt de mest uit, net zolang tot het water dat uit de zeef komt bijna blank is.

  Foto: Mark Pasveer
 • De resthoeveelheid van de uitgespoelde mest moet ongeveer 50 procent zijn. Hier lijkt dat iets meer te zijn.

  De resthoeveelheid van de uitgespoelde mest moet ongeveer 50 procent zijn. Hier lijkt dat iets meer te zijn.

  Foto: Mark Pasveer
 • Daarna volgt een beoordeling van de vezeldeeltjes.

  Daarna volgt een beoordeling van de vezeldeeltjes.

  Foto: Mark Pasveer
 • Ina en Arend Steenbergen kijken mee en speuren naar restanten van mais of zwarte schilfertjes die wijzen op de aanwezigheid van raap.

  Ina en Arend Steenbergen kijken mee en speuren naar restanten van mais of zwarte schilfertjes die wijzen op de aanwezigheid van raap.

  Foto: Mark Pasveer
 • Ook de watervoorziening van de koeien wordt beoordeeld. De koeien krijgen water uit open bakken en uit sneldrinkers. Het niveau in deze waterbak is te laag.

  Ook de watervoorziening van de koeien wordt beoordeeld. De koeien krijgen water uit open bakken en uit sneldrinkers. Het niveau in deze waterbak is te laag.

  Foto: Mark Pasveer
 • De opbrengst van de sneldrinker lijkt hoger te kunnen. De Veer wijst Steenbergen erop dat er een schuif in de sneldrinker zit die het debiet bepaalt.

  De opbrengst van de sneldrinker lijkt hoger te kunnen. De Veer wijst Steenbergen erop dat er een schuif in de sneldrinker zit die het debiet bepaalt.

  Foto: Mark Pasveer
 • Tot slot volgt de knieënproef. De Veer laat zich op zijn knieën in een ligbed vallen vanaf 30 à 40 centimeter hoogte. Zo beoordeelt hij de hardheid van de boxbedekking. Deze matrassen zijn voldoende zacht.

  Tot slot volgt de knieënproef. De Veer laat zich op zijn knieën in een ligbed vallen vanaf 30 à 40 centimeter hoogte. Zo beoordeelt hij de hardheid van de boxbedekking. Deze matrassen zijn voldoende zacht.

  Foto: Mark Pasveer
 • De totale sessie van beoordelen en intensief wederzijds vragen stellen en antwoorden geven duurt bijna drie uur. Arend en Ina Steenbergen zijn blij met deze onafhankelijke risicoanalyse en alle adviezen. Nu zijn ze in staat om op hun bedrijf de puntjes op de i te zetten.

  De totale sessie van beoordelen en intensief wederzijds vragen stellen en antwoorden geven duurt bijna drie uur. Arend en Ina Steenbergen zijn blij met deze onafhankelijke risicoanalyse en alle adviezen. Nu zijn ze in staat om op hun bedrijf de puntjes op de i te zetten.

  Foto: Mark Pasveer

Of registreer je om te kunnen reageren.