Rundveehouderij

Foto & video 5774 x bekeken 7 reactieslaatste update:18 dec 2013

Ammoniakuitstoot fors reduceren met aanzuren van mest

Het aanzuren van mest kan de uitstoot van ammoniak in rundveestallen met 50 procent reduceren. In varkensstallen is reductie tot 70 procent haalbaar. Jan-Pieter Aanen geeft tekst en uitleg.

Laatste reacties

 • bertes

  aub. maak er geen wet van. we gaan kapot met deze oplossingen.
  als je leest wat er nu al uitgebreid wordt, in duitsland en rusland.
  ik hou mijn hard vast. onze kostprijs nekt ons.
  een jaargeleden las ik al; dat er in rusland binnen 5 jaar net zo veel varkensplaatsen bij gebouwd wordt. als de grote van nederland.
  dit jaar is wordt zelfs een top jaar voor duitsland. als het gaat om stallen bouw.
  ik doe alleen het hoogst nodige. en aflossen. uitbreiden rendeert niet.

 • HermanKrebbers

  Systeem van aanzuren is in 1990-1993 ook op 11 bedrijven getest (Limafix). Bleek prima reductie van ammoniakemissie te geven. Ook bij uitrijden. Maar op veld was aangezuurde mest niet te onderscheiden van gewone mest. Dus was het geen handhaarbaar systeem op dat moment en is het niet als emissiearm systeem erkend. Nu mogelijk nieuwe kansen. Maar zonder sluitende systeem van controle op juiste uitvoering en dus geen handhaafbaarheid systeem toch moeilijk erken te krijgen. Een uitdaging om met nieuwe technieken voor registratie oid daarvoor een oplossing et bedenken.

 • janmoed

  Denemarken:

  50% van de Deense boeren staan aan de rand om onder te gaan , dit systeem van mest behandelen kan de natuur zelf , en als de ph hoog genoeg is is er geen ver zuring .dit is alleen maar een milieu verhaal waar aan ver dient wordt, een pH balans is de beste oplossing.

 • koestal

  verhoogt weer de kostprijs van melk,weer veel controles door ambtenaren ,zitten we niet op te wachten

 • trust

  bodemleven??

 • sjoerddehoop1

  Het wordt zo niet veiliger op een boerenbedrijf. Zwavelzuur was op school bij scheikunde al een gevaarlijke stof; de leraar had maar één liter en was daar heel voorzichtig mee. Het gaat om honderden liters zwavelzuur dat zomaar op de boerderij wordt aangevoerd.
  Lijkt mij niet gezond. Later moet er weer extra bekalkt worden. Zo blijf je bezig.

 • jordi 1455

  het is puur om de boer met meer kosten opjagen daar verdienen de ambtenaren hun geld aan, regeltjes bedenken, streng controleren en boetes geven.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.