Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

300 kalveren voorlopig genoeg

De vleeskalverhouderij in Italië kenmerkt zich door veel kleine bedrijven. Guissepe Dassé heeft 300 kalveren en is niet van plan uit te breiden.

Foto

 • Guiseppe Dassé (32) in Pralboino (It.) stopte in 2006 met zijn ouderlijk melkveebedrijf en stapte zonder enige ervaring met vleeskalveren. Hij heeft 300 kalveren onder contract bij Denkavit. Bij het bedrijf hoort 18 ha land waarop het benodigde mais en gras voor hooiverkoop wordt geteeld.

  Guiseppe Dassé (32) in Pralboino (It.) stopte in 2006 met zijn ouderlijk melkveebedrijf en stapte zonder enige ervaring met vleeskalveren. Hij heeft 300 kalveren onder contract bij Denkavit. Bij het bedrijf hoort 18 ha land waarop het benodigde mais en gras voor hooiverkoop wordt geteeld.

  Foto: Henk Riswick
 • Een stal als vele andere in Italië. Zo goedkoop mogelijk gebouwd en niet herkenbaar als kalverstal.

  Een stal als vele andere in Italië. Zo goedkoop mogelijk gebouwd en niet herkenbaar als kalverstal.

  Foto: Henk Riswick
 • De 300 kalveren staan in drie leeftijdsgroepen. Niet uit luxe maar in Italië is het lastig om dit soort stalletjes in een keer vol te zetten. Een slachtrijpe groep gaat vanwege de beperkte afzet in twee groepen van 50 dieren weg. Dassé scheidt de leeftijdsgroepen door middel van muurtjes in de stal.

  De 300 kalveren staan in drie leeftijdsgroepen. Niet uit luxe maar in Italië is het lastig om dit soort stalletjes in een keer vol te zetten. Een slachtrijpe groep gaat vanwege de beperkte afzet in twee groepen van 50 dieren weg. Dassé scheidt de leeftijdsgroepen door middel van muurtjes in de stal.

  Foto: Henk Riswick
 • Natuurlijke ventilatie komt maar weinig voor. Dassé had bij de bouw geen geld meer voor ventilatoren en probeerde in samenwerking met Denkavit eerst een jaar zonder. Dit beviel zelfs in de zomer zo goed dat de ventilatoren er nooit zijn gekomen. De kleppen worden handmatig gesteld.

  Natuurlijke ventilatie komt maar weinig voor. Dassé had bij de bouw geen geld meer voor ventilatoren en probeerde in samenwerking met Denkavit eerst een jaar zonder. Dit beviel zelfs in de zomer zo goed dat de ventilatoren er nooit zijn gekomen. De kleppen worden handmatig gesteld.

  Foto: Henk Riswick
 • Dassé heeft het mesten goed in de vingers. Gemiddeld groeien zijn kalveren 1.100 gram per dag. Voor een kg groei is 2 kg melk à €2,50 of 4 kg brok à €6,10 nodig. Tijdens de 175 dagen mestperiode krijgen de kalveren 300 kg melkpoeder en 180 kg stro/brokmengsel.

  Dassé heeft het mesten goed in de vingers. Gemiddeld groeien zijn kalveren 1.100 gram per dag. Voor een kg groei is 2 kg melk à €2,50 of 4 kg brok à €6,10 nodig. Tijdens de 175 dagen mestperiode krijgen de kalveren 300 kg melkpoeder en 180 kg stro/brokmengsel.

  Foto: Henk Riswick
 • Als contractmester krijgt Dassé €90 per plaats per ronde. Dit wordt betaald door een deel van de gerealiseerde groei aan de mester toe te kennen. Dassé factureert 10 tot 20 procent van de kalveren zelf aan de slachterij, Denkavit financiert dit voor. Een middeleeuws systeem, mester en contractgever willen ervan af mits het fiscaal voordeel blijft bestaan.

  Als contractmester krijgt Dassé €90 per plaats per ronde. Dit wordt betaald door een deel van de gerealiseerde groei aan de mester toe te kennen. Dassé factureert 10 tot 20 procent van de kalveren zelf aan de slachterij, Denkavit financiert dit voor. Een middeleeuws systeem, mester en contractgever willen ervan af mits het fiscaal voordeel blijft bestaan.

  Foto: Henk Riswick
 • De voerkeuken is eenvoudig maar netjes. Melk voeren gebeurd met een slang maar het aanmaken van de melk met de hand.

  De voerkeuken is eenvoudig maar netjes. Melk voeren gebeurd met een slang maar het aanmaken van de melk met de hand.

  Foto: Henk Riswick
 • Met een simpele weegschaal weegt Dassé de benodigde melkpoeder af.

  Met een simpele weegschaal weegt Dassé de benodigde melkpoeder af.

  Foto: Henk Riswick
 • Ook het ruwvoer/brokmengsel wordt met de hand gemengd.

  Ook het ruwvoer/brokmengsel wordt met de hand gemengd.

  Foto: Henk Riswick
 • De ontijzeringsinstallatie: een bak zand met douchekoppen erboven. Eenvoudig maar doeltreffend. Maar dan moet wel elk jaar het zand vervangen worden stelt Dassé.

  De ontijzeringsinstallatie: een bak zand met douchekoppen erboven. Eenvoudig maar doeltreffend. Maar dan moet wel elk jaar het zand vervangen worden stelt Dassé.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • hvr

  Steengoed. Niet persé altijd meer meer meer maar gewoon: voldoende.

 • John Fr

  Wat een verschil met de vorige reportage uit Italië met 4000 kalveren!!
  Deze stallen staan ook in Frankrijk met 200 a 300 plaatsen alleen komen die wel in een keer vol en leeg , mooie reportage(s)

 • Demeter Griend

  Zo kan het ook, groot gelijk. Mooi weer en Italiaanse schonen op de Vespa, paar kalfjes voeren en genieten van het leven.

Of registreer je om te kunnen reageren.