Rundveehouderij

Foto & video 14 reacties

Tevreden na jaar in boogstal

Peter en Angelique van der Wielen namen een jaar geleden een nieuwe boogstal met 286 dierplaatsen in gebruik. Het arbeidsplezier steeg hierdoor flink. Vrijdag 7 september is de open dag bij het bedrijf in Wanroij (N.-Br.).

Foto

 • Peter (45) en Angelique (43) van der Wielen in Wanroij (N.-Br.) houden 155 melkkoeien met bijbehorend jongvee. De gemiddelde productie is 9.000 kilo melk met 4,40 % vet en 3,50 % eiwit. Het bedrijf heeft 76 hectare in gebruik, verdeeld over 50 % gras en 50 % mais. De nieuwe stal biedt plaats aan 286 koeien. Foto's: Henk Riswick, tekst: Anne-Marie van der Linde

 • De veehouders kozen voor een boogstal, omdat deze de breedte van 58 meter in een keer kon overspannen. Door de bestemmingsplaneis van maximaal 11 meter zou bij die breedte anders een dubbele nok nodig zijn, iets waar Peter vanwege luchtstroom en dergelijke huiverig voor was. De lichte constructie zorgt er mede voor dat de bouwkosten op €4.000 per ligplaats lagen.

 • De stal is niet onderkelderd, op de strook van 6 meter tussen de boxeneilanden en de melkrobots na. De put heeft een inhoud van 600 kuub, van daaruit wordt de mest overgepompt in de silo van 2.500 kuub naast de stal.

 • Van der Wielen heeft de stal uit laten voeren met een Zeus-Agrifloor, een doorontwikkeling van de sleuvenvloer uit de jaren ’90. Volgens Peter was dit twee jaar geleden de meest acceptabele dichte vloer. Na een jaar is hij er goed over te spreken. De koeien lopen er goed op en de vaste schuiven krijgen de vloer goed schoon. Met de strenge vorst van afgelopen winter hielden de schuiven de boel goed schoon door elk half uur te draaien.

 • De afstort van de mestschuif is onder een klep weggewerkt. Zodra de schuif eraan komt gaat de klep open.

 • De schuif ligt onder de klep.

 • Er wordt gemolken door drie Delaval-robots. Er is ruimte voor een vierde. Een melkstal was voor Peter geen optie meer, omdat hij de bijbehorende handelingen lichamelijk te zwaar vond worden.

 • De stal is opgesplitst voor een hoog- en een laagproductieve groep. Elke groep heeft eigen melkrobots en is gescheiden door hekken.

 • De laagproductieve dieren kunnen vreten bij een voerbuis, de hoogproductieve bij een voerhek. Hiervoor werd gekozen, omdat de veehouder in verhouding maar weinig tussen de laagproductieve koeien hoeft te zijn en die niet per se hoeft vast te zetten voor bijvoorbeeld de veearts. Toch gaat de buis weer uit de stal, omdat het toch handig is de koeien vast te zetten voor bijvoorbeeld uiers scheren of branden. Nadeel is ook het scheef weglopen, ervaart Peter: “De koeien draaien nu met de bek vol over de vloer en knoeien daarbij. De schuif krijgt zo’n prop voer wel weg, maar de afstort verstopt nog wel eens.”

 • In plaats van diepstrooiselboxen is de stal uitgevoerd met Beerepoot-waterbedden. Reden: oplopende strooiselkosten en de arbeid van het schoonhouden van de boxen. Waterbedden blijven goed schoon, omdat de boxvloer op 4 % afschot ligt en omdat de matras iets bol is. “Als een koe opstaat komt het bed omhoog en loopt vuil en melk van de matras af”, legt Peter uit.

 • De boxen worden gescheiden door driehoek-R-afscheidingen die vaak in diepstrooiselboxen staan. Deze afscheiding voorkomt dat een koe van het waterbed afrolt en onder de zwevende afscheiding terechtkomt. Met deze afscheiding kunnen de koeien met hun kruis tegen de achterste poot leunen.

 • Voor in de stal is een separatieruimte voor attentiekoeien ingericht. Deze koeien hebben eigen ligboxen en kunnen rechtstreeks van en naar de robots lopen.

 • Aan de andere kant is een ruim strohok voor de kalfkoeien en koeien die tijdelijk slechter lopen. Vanuit het stro kunnen ze naar ruime voerplaatsen en rechtstreeks naar een robot.

 • De opvang van kalfkoeien en zieke koeien in het strohok heeft het werkplezier van de veehouders flink verhoogd. In de oude stal kampte het bedrijf met te krappe looppaden, krappe boxen en overbezetting. Hierdoor werden alle koeien na het kalven ziek, omdat ze niet bij het voerhek konden komen en in de boxen bleven liggen. Het bedrijf had veel last van tussenklauw- en baarmoederontstekingen. Hierdoor lag het aantal dierdagdoseringen op 19 per jaar, sinds de nieuwe stal betrokken is zakte dat aantal naar 3.

 • De zijgevels zijn uitgevoerd met windbreekgaas. Dit staat het grootste deel van het jaar open, alleen tussen begin december en maart gaat de boel dicht.

 • In de nieuwe stal is plaats voor 286 koeien, nu lopen er 155. Peter en Angelique hebben geen vast doel om de stal vol te zetten. Het aantal koeien laten ze afhangen van de voerkosten, de melkprijs en het verloop van de quotumafschaffing.

 • Vrijdag 7 september is van 10.00 tot 18.00 uur een open dag in de boogstal. Adres: Hapseweg 26, 5446 PP Wanroij (N.-Br.).

Laatste reacties

 • B bob

  Familie van der Wielen koos om practische redenen (kostentechnisch en bouwtechnisch) voor deze Geweldige stal en is daarmee gelijk klaar voor de toekomst. Gefeliciteerd.

 • leo,s vriend

  Prachtige stal,maar Bob, waar blijf je nou met je'enkele meters hoog' uit dat andere topic?Deze stal is 11 meter hoog!.

 • B bob

  Hoi MTS, Dit is een boogstal en GEEN serre of Composteringsstal Glastuinbouwconstructie ) . Ik kan je in dit geval dus weer geen gelijk geven . Deze stallen zijn in op het hoogste punt niet hoger dan 5 a 6 meter. (afhankelijk van de Bouwer)

 • fmosterman

  inderdaad onze serrestal heeft de dakgoot op 5m en het hoogste punt onder de 7m.

 • B bob

  De afstand tussen de staanders is bij U waarschijnlijk iets groter dan de serrestallen met een maximale nokhoogte van 5 a 6 meter zoals ik ze in de USA bouw.
  Zijn er ook Nederlandse Veehouders die ervaring hebben met de foliedekken ? Daardoor is de constructie veel lichter en kan met nog minder staander een grotere overkapping gemaakt worden.

 • leo,s vriend

  Op de Waiboerhoeve draaien ze 7 ? jaar met een serrestal, Folie is een probleem ,is al een aantal jaren kapot aan het gaan.

 • W Geverink

  Hier in Canada bouwen ze al vele jaren van dit soort constructies en ze worden gebruikt als stal manege werktuigenopslag, voer/graan/hooi opslag enz. In gebieden met veel sneeuw worden ze zelfs over de sleufsilo's heengebouwd. Hier staat het zeil bloot aan temperaturen van +40 tot -40 met sneeuwlading en heel veel zon (uv). Iemand die ik ken begint nu op vijftien jaar oude gebouwen de eerste zeilen te vervangen.

 • leo,s vriend

  blijkbaar toch betere folie in Canada

 • leo,s vriend

  B bob, Toch heb ik geen ongelijk, jij had het over enkele meters hoog en nu praten we over een kleine 7 meter.
  Heb nog eens nagevraagd in de omgeving(2 serrestallen) 8 en 8.5 meter hoog.

 • Sjaak

  pffff...gaat dat 'haantjesgedrag' nu hier verder?!
  Als jullie eens met de kippen op stok gingen...dat gekakel als een kip zonder kop voegt ook niks toe!:)

 • B bob

  Je hebt gelijk Sjaak , de discusie over de hoogte van een Serrestal met folie die tot 30 jaar meegaat en tornado's kan doorstaan gaat nergens over en MTS zal net als mij moeten stoppen met deze onzinnige reactie's . Zolang de leefomstandigheden maar voldoet aan de eisen van de Maatschappij mag een stal best net als de boogstallen hoger zijn dan de antieke achterhaalde stallen.

 • fmosterman

  inderdaad. maar het leuke is nou dat wij voor een serrestal gekozen hebben omdat we hem niet zo hoog wouden hebben. nu hebben we 4 bogen met een totale breedte van 28,8 meter en daar staan 3 palen onder, twee aan de zij en een in het midden.

 • leo,s vriend

  Tja, zo moet je je keutel weer intrekken he?

 • melkveebedrijf dams

  die mestschuif blijft die zo leggen met die klep wat het is tocht behoorlijk hoog om overeentestappen

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.